17. kolo
21.12.2013 15:30 CET
2 : 3
(1:0)

Reportáž

Hamburger SV - 1. FSV Mainz 05 2:3

Napínavý zápas trápícího se Hamburku s Mainzem rozhodla až trefa Shinji Okazakiho v nastaveném čase; domácím nepomohla ani vedoucí branka. Svěřenci Berta Van Marwijka tak zakončují podzimní část nebezpečně blízko sestupovému pásmu, zatímco Mainz pošilhává po pohárových příčkách.

Van Marwijk už před utkáním zdůrazňoval životní nutnost vítězství, a Hamburk také svého soupeře od začátku zatlačil, na hřišti dominoval a měl vyšší držení míče. Platonický tlak však k šancím nevedl - kromě Lasoggovy střely ze 7. minuty vlastně žádné zajímavé situace ze hry nepřišly. Na pomoc tak musel přispěchat specialista na standardky Calhanoglu, který postrašil hostující obranu přímými kopy ve 3. a 15. minutě, zatímco FSV spoléhalo na pevnou obranu a protiútoky, což vyústilo v dobré šance Okazakiho (10') a Sota (17').

Když už se zdálo, že Mainz úvodní nápor přečkal bez úhony a začíná přebírat iniciativu, domácí otevřeli skóre - ve 21. minutě se po dobře rozehraném brejku uvolnil Beister, nacentroval na Calhanoglua, a tomu nezabránila ve skórování ani snaha Pospěcha s brankářem Kariusem. Šokovaným hráčům FSV chvíli trvalo, než se dostali zpět do tempa, ale nakonec se ukázalo, že úvodní gól uškodil spíše Hamburku - s náskokem v kapse začali domácí hrát profesorsky a v unylém tempu, takže hosté byli brzy opět na koni.

V první půli mohl vyrovnávat Okazaki, k němuž se dostal míč přes Geise a Müllera, ale japonský útočník z malého vápna tváří v tvář Drobnému neomluvitelně selhal (30'). Hostující fanoušci tak museli počkat až do druhé půle, nečekali však dlouho - už ve 47. minutě Mainz vyrovnal, o tři minuty později pak obrátil skóre na svoji stranu.

První gól padl po chybě bránícího Djouroua, k míči se dostal Okazaki a tentokrát místo zmatkování nedal nekompromisní přízemní ránou z hranice vápna Drobnému žádnou šanci. O tři minuty později to byl opět úspěšný střelec, kdo položil základy druhé branky - po souboji Moritze s Rincónem se dostal k míči a krásnou přihrávkou jej poslal na penaltu Müllerovi, který zkušeně zakončil do levého vinglu domácí brány.

Na stadionu bylo najednou ticho jako v hrobě, a i hráči Hamburku působili jako opaření - takticky lépe připravený Mainz je nejenže k ničemu nepouštěl, ale prostřednictvím Müllera s Okazakim navíc deptal jejich obranu z protiútoků, což málem vedlo ke třetí brance (53', 55'). Van Marwijk tak musel zareagovat dvojitým střídáním: Arslan s Beisterem uvolnili místo Jiráčkovi se Zouou, ale žádný efekt se nedostavil.

Mainz naopak pokračoval v aktivním výkonu, a v 69. minutě musel Drobný vyrážet střelu Yunuse Malliho z bezprostřední blízkosti. O deset minut později však k překvapení všech Hamburk vyrovnal - gólman Karius nedokázal chytit Calhanoglův míč, který se tak odrazil od tyče do cesty Tahovi. Domácí stoper následně načechral centr před bránu pro van der Vaarta, který už zblízka neměl sebemenší problém s dorážkou.

I přes vyloučení domácího Rincóna z 82. minuty se zdálo, že se oba soupeři rozejdou s remízou, ale poslední akce celého utkání vše změnila: Pospěch poslal ze své pravé strany dlouhý míč do vápna, kde si jej hlavou zpracoval Okazaki a přesnou ránou k tyči propálil Drobného potřetí.

Autor: Dominik Zezula / kicker.de

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Výhra HSV

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele