Žůrek: Liga půjde pořád nahoru!

14.09.2007, 18:59
Rozhovory
Zaujalo nás
Těsně před startem pátého kola Gambrinus ligy jsme vyzpovídali nejlepšího útočníka Zlína Libora Žůrka, který nám poskytl velice zajímavý rozhovor. Sedmadvacetiletý fotbalista zatím odehrál v první české lize 59 utkání v nichž vstřelil celkem 22 branek. Zlatý medailista z ME jednadvacítek má také na svém kontě ligový titul a trofej z domácího poháru s Baníkem.

Zlín úspěšně zvládl náročná utkání v úvodu ligy, a proto mu patří po pěti kolech pátá příčka s osmi body. Jak osobně hodnotíte vynikající start do Gambrinus ligy?
Myslím si, že nás nakoplo to, že nás všichni považují za hlavního sestupujícího. Zlín je totiž pro některé lidi nezajímavý tým, a proto ho přehlížejí. Mě osobně se takové prognózy nelíbí, protože ve fotbale se všechno mění strašně rychle a vy nemůžete podceňovat nikoho. Jsem moc rád, že máme tolik bodů a hlavně chceme hrát pěkný fotbal, který bude bavit lidi. Třeba zápas s Baníkem doma, to byl zápas se vším všudy - nasazení, góly, šance, emoce, fotbal nahoru a dolů. A k tomu ta atmosféra, kterou vytvořili fanoušci Baníku byla pekelná, klobouk dolů před nimi. Patří jim velký dik, dovedli vtáhnout do varu i zlínské fanoušky. Podle mě to byl zatím nejhezčí zápas podzimu. Škoda, že nebyl v televizi.

V uplynulém kole jste přerušili tříleté čekání na výhru na soupeřově hřišti zrovna v Liberci, který je nečekaně na posledním místě s pouhým bodem. Co rozhodlo o překvapivé výhře Valachů?
I na jaře jsme tam vedli 2:0, bylo dvacet minut do konce, Jarda Švach se nechal vyloučit a my pak dostali dva slepené góly, jeden dokonce z autu. Liberec podle mě hrál dobře, ale nedával góly. Naopak my jsme po krásné akci dali gól a pak jsme to uhlídali.

Čím to je, že se tak najednou daří mužstvu, které se v minulé sezóně potýkalo s problémy udržet se mezi prvoligovými kluby?
Zatím je odehraných jen pět kol, na nějaké hodnoceni je ještě brzo. Povedl se nám začátek, ačkoliv máme těžký los a hrajeme ze šesti utkání čtyřikrát venku. Myslím, že to není náhoda, máme výborného trenéra, který dovede mužstvo neuvěřitelné nabudit i po psychické stránce a to je moc důležité, poněvadž fotbal je dnes hlavně o hlavě.

Vidíte některý zápas, který se jako týmu nejvíc a naopak nejméně povedl?
Nejvíc asi utkání s Baníkem, sice jsme nevyhráli, ale za mužstvo jsem cítil, že má dobry pocit z odvedené práce. Když Vám po zápase lidi tleskají vestoje a odcházejí spokojeni, co víc si fotbalista může přát. Nejméně zapas na Spartě, tam jsme se zbytečně zatáhli po vedoucí brance a nechali je hrát tu jejich hru, takže byla otázka času, kdy nám dají góly. Tam to bylo dost špatné, byl jsem na sebe hodně naštvaný.

V pondělí zajíždíte do Plzně, s jakým cílem pojedete na západ Čech?
Plzeň je doma velice silná, je tam vidět práce trenéra Levého. V brance chytá suprově můj kamarád Míša Daněk a v útoku je moc nebezpečný Krbeček a o Fillových kvalitách je zbytečné mluvit. My tam určitě nepojedeme jen bránit. Chceme nějaký bodík dovézt, ale to se ukáže až na hřišti.

Čím to je, že Zlín má snad nejméně fans ze všech klubů?
Zlín je spíše hokejové město, je tady ve městě sportem číslo jedna, má velkou tradici, ale i na fotbal už začínají chodit lidi, na Baník bylo vyprodáno. Doufám, že je neodradíme po slibném začátku a budou chodit i nadále.

Ale když odečteme 2 500 příznivců Baníku, tak přišlo okolo 3 500 zlínských diváků.
To je pravda, ale na spoustu lidi se nedostalo, byl o lístky velký zájem. když si vezmete minulou sezonu, že chodilo 1 800 lidi na Slavii, tak je to nárůst zhruba o polovinu. Kdyby chodilo kolem 4 000 lidi, byl bych spokojený.

Jaká atmosféra panuje mezi hráči v kabině? Neprobírá se mezi hráči v kabině třeba i možnost zaútočit na pohárové příčky?
Nálada v týmu je dobrá, máme dobrou partu, nikdo si na nic nehraje. O pohárech se nebavíme, ve fotbale dvakrát po sobe rupnete a vy novináři otočíte o 360 stupňů a budete nás pasovat na kandidáta sestupu.

Tento týden byl Zlín vyřazen již ve druhém kole Poháru ČMFS Třincem na penalty. Je to pro Vás zklamání, když tento tým loni dokráčel až do semifinále a najednou své účinkování v domácím poháru končí hned prvním zápasem?
Tak zklamaný jsem určitě, každý chce vyhrávat, bohužel jsme nehráli tak, jak jsme si řekli a Třinec toho využil.

Jak již bylo zmíněno, v loňské sezoně jste podávali velmi dobré výkony v poháru, ale v lize jste hráli o záchranu. Nedává znamení brzké vyřazení z poháru to, že pro změnu se Vám bude letos dařit v české lize?
Kéž byste měl pravdu. My už se budeme koncentrovat na ligu, ale nechci předbíhat. Liga je něco jiného než pohár.

Převážnou část kariéry jste prožil na Bazalech. Jak vzpomínáte na tamní působení?
Mám krásné vzpomínky,které mi zůstanou až do smrti v živé paměti, hlavně fanoušci a moji spoluhráči, na které jsem měl štěstí. Baník mi zůstane napořád v srdci. To pouto je dost silné. Však si ze mě Martin Vyskočil dělal srandu, že jsem získal šest bodů, když jsme vyhráli ve druhem kole zároveň s Baníkem. Baník byl a bude klub mého srdce.

Co říkáte na to, že Baník opět válí?
Pro mě to není vůbec žádné překvapení. Kluky znám a vím, co dovedou. A připočtěte si skvělé fanoušky. De facto hrajete proti dvanácti lidem. Baník bude doma vyhrávat, lidi je k vítězství poženou. Venku budou hrát na brejky, mají k tomu mužstvo jak dělané.

Myslíte si, že Ostrava zopakuje letos mistrovskou sezonu z roku 2004?
Moc bych jim to přál. Hlavně fanoušci by si to zasloužili. Ostravsko je chudý region, pro některé lidi je Baník jediná radost v životě, oni svůj klub milují a nedají na něj dopustit..

Překvapil Vás v něčem začátek Gambrinus ligy, která má za sebou pět odehraných kol?
Padá dost branek, zápasy mají kvalitu a lidi zase chodí v hojném počtu. Liga půjde pořád nahoru. Překvapil mě Toleski, to je bombarďák, stačí mu málo na to, aby dal gól. Má skvělý výběr místa a super orientaci v šestnáctce a hlavně je hladový po gólech. A taky Robo Zeher, nedávno jsme spolu kecali. Víte, on to měl strašně těžké, lidi jsou tady strašně nároční. Ne každý hráč, který přijde, tuhle kritiku unese. A Robo to ustál a je z něho nejlepší střelec. Moc mu fandím, ať je nejlepší střelec ligy.

A co Vás naopak zklamalo?
Zklamání ani ne, spíš mě mrzí zranění Martina Lukeše, to je pan fotbalista, nejlepší hráč ligy, skvělý kluk a stane se mu tohle.. Věřím, že se brzy uzdraví a bude zase rozdávat fotbalovou radost.

Jakého nejvyššího cíle byste chtěl dosáhnout ve své hráčské kariéře?
Hlavně být zdravý, to je nejdůležitější.. Mám s Baníkem titul v lize, vítězství v poháru, s jednadvacítkou mám titul mistra Evropy. Myslím, že to není málo. Chtěl bych si zkusit zahraniční angažmá.

Autor: David Křížka

Komentáře (16)

Přidat komentář
HOST*marcocruz

Tak Martin Lukeš rozhodně není nejlepší hráč ligy, nevim přečetl jsem si ten rozhovor a mám pocit jako by Žůrek hrál pořád za Baník.

Reagovat
HOST*

tjn

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo je nejlepší? To je subjektivní... Já říkám že Vlček, protože mívá nejvíce "kanadskejch" bodu a pro Slavii je strašně duležitej. Někdo řekne zase Řepka, kterej je nejlepším obráncem v lize asi... A někdo třeba řekne Horvátha.. :) Je to subjektivní.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*

Jestli Luki není nejlepší hráč ligy,běž se vycpat

Reagovat
HOST*

A co Ti vadí-Libor odpovídal tak jak mu srdce velí-štve Tě,že nejmenoval nikoho z ACS?Je divné,když někdo jmenuje hráče Baníčku,že?!

Reagovat
HOST*GEGE

Žůrek mluvil moc hezky pěkný rozhovor

Reagovat
HOST*

zlin ...do ligy mistruuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Reagovat
smazaný uživatel

jasne a co by ste este nechceli

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

banik pičo

Reagovat
HOST*mimi

Tenhle rozhovor mě pěkně dojal ... Libor je jeden z nejlepších fotbalistů republiky,ale bohužel nikdy nedostával tolik šancí ... a taky je to skvělý člověk-znám ho a vím co říkám

Reagovat
HOST*

Forest Gump!

Reagovat
HOST*Rekso_Onek

Foreste nikdy nezapomenu na ten gol co jsi dal proti Brnu jak jsi přeběhl celé hřiště. To bylo něco úžasného.

Reagovat
HOST* Jenik

Libore, v Ostravě Tě máme pořád rádi a díky co jsi pro Banik udělal.

Reagovat
HOST*

Luky je nejlepsi hrac ligy..Ostatni davaji nejlepsi hrace ze sparty nebo slavie ale ja nevidim duvod..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele