Zolovi se nelíbí systém evropských pohárů

20.03.2009, 15:59
Aktuality
West Ham United se po rozpačitém úvodu sezóny dostal až na dostřel Poháru UEFA. Podle manažera Gianfranca Zoly jsou Hammers dokonce jen čtyři vítězství od pohárové Evropy. Zároveň se ale podsaditý Ital opřel do formátu evropských soutěží.

Zolovi se, podobně jako mnoha dalším, nelíbí nový formát soutěže, který změní stávající Pohár UEFA na Evropskou ligu. "Je to příliš mnoho zápasů předtím, než začne vyřazovací fáze. Já jsem zastáncem starého systému evropských pohárů," kritizoval Zola změny, které UEFA zavedla kvůli zvednutí ekonomické zajímavosti druhé nejvýznamnější soutěže. Centrální marketing implantovaný z Ligy mistrů přinese účastníkům větší zisky než dosud.

Také do formátu hybridu, který z nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu UEFA udělala, si Zla nevybíravě rýpnul. "Pro mě je to nesmysl. Liga mistrů pro mě už není tak atraktivní jako byla dřív. Pro účast ve skutečné Lize mistrů jste museli skončit první. Myslím, že dnes jsou poháry mnohem méně zajímavé než v minulosti. Právě vyřazovací systém přinášel napětí, dnes je to všechno jinak," posteskl si sympatický Ital.

Jeho názor má ve světě spoustu zastánců, až už z řad funkcionářů, hráčů nebo fanoušků. UEFA však podobné kroky prostě musí dělat, aby finančně zatraktivnila své soutěže. Evropské velkokluby ji k tomu neustále nutí hrozbami o vytvoření nadnárodní superligy, které znovu po delší době prosákly na povrch na začátku tohoto týdne.

Autor: Jiří Fišara / football365.com

Komentáře (55)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Není sám, komu se to nezamlouvá

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

V článku se se trochu ztrácí jeho slova, podle kterých West Hamu stačí k sedmému místu, což dost možná bude znamenat postup do EL, získat ve zbytku zápasů PL 12 bodů. Což je podle mě naprosto nereálné. 12 bodů bychom získat měli (snad se nám už nikdo nezraní), ale rozhodně to nebude stačit k sedmému místu, to trochu Zola neodhadl, když si vezmu v potaz kolik týmů se na tu 7. příčku tlačí.

Máme docela těžký los, k tomu spoustu zraněných, bude to ještě hodně těžké. Nezbývá než být optimistou a doufat..

Reagovat
smazaný uživatel

Radši v LM uvidím 4.tým Anglické nebo Španělské ligy než 1.tým z Česka. Pokud to myslel takhle.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Pro mě je to nesmysl. Liga mistrů pro mě už není tak atraktivní jako byla dřív. Pro účast ve skutečné Lize mistrů jste museli skončit první.

Toto jsem myslel.

Reagovat
Mindas

Pamatuješ si vůbec třeba LM z 97, 98 nebo 99. roku? Říká ti něco LM o 24 týmech v základních skupinách? Jedno předkolo LM pro vítěze lig v zemi s menším koeficientem a ještě jedno jen pro týmy ze zemí z "třetího" fotbalového světa, jako Malta, Gruzie apod? Ze šesti základních skupin postupujicí vždy vítěz skupiny a dva týmu ze všech skupin, kde rozhodoval počet bodů? Pokud si toto vše pamatuješ, tak se Zolou prostě musíš souhlasit.

Reagovat
honziss

Jinak souhlasím se Zolou, je sice pěkné, že Evropská liga přinese klubům větší peněžní zisky, ale atraktivita klesá. Také bych nebyl proti návratu ke starému systému evropských pohárů.

Reagovat
terry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si,že Zola má pravdu a taky to tak vidím.Nechápu proč zrušili Pohár vítězů pohárů....Prý kvůli kalendáři a neměli by to kdy hrát a nebylo to tak atraktivní což je naprostá blbost....Stejně bylo Intertoto cup a hráli ho i dobré kluby,kterým unikla účast v LM a nebo UEFĚ...Podle mě by měli hrát Ligu mistrů hlavně mistři svých zemí a druhý v soutěži podle koeficientu soutěží třeba i třetí a zbývající by měli hrát Pohár UEFA a vítězové pohárů v daných ligách PVP jako bylo tomu kdysi a je to vyřešené...A ne nějaké Evropské ligy a podobně....

Reagovat
smazaný uživatel

LM ma dobry format, takto je ta sutaz urcite kvalitnejsia nez by bola keby sa to nezmenilo, akurat ten nazov je zavadzajuci, ale zeby mi to malo trhat zily, to nie

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tragédie a bude hůř.

Je zkrátka fakt, že PMEZ byla nesrovnatelně atraktivnější než je LM. Postup do PMEZ nebyl samozřejmý a naplňovalo to původní myšlenku - souboj nejlepších týmů z většiny evropských zemích. A proto to mělo své kouzlo - bylo to něco jiného, neobyčejného, setkávaly se různé styly, různí hráči, různé fotbalové myšlenky. O tom, který tým je nejlepší, se rozhodovalo skutečně až na hřišti a ne na základě toho, že liga je celkově špatná, tak jim tam nedáme nikoho nebo ho pošlem do osmého předkola. Tak to přece být nemá, skutečně dnes nikomu nechybí to, že například Steaua vytvoří úžasný tým, který jede, poráží favority a vyhraje celou soutěž? To nebylo nic tak extra výjimečného - stačí dobrá chemie mezi hráči, štěstí v úvodních kolech, euforie, skvělé domácí publikum a náhle z outsidera vzniká tým, kterého se každý velkoklub bojí, protože ví, že to bude boj nehledě na jména na soupiskách.

Samozřejmě za předpokladu, že by se hrálo skutečně pohárovým způsobem a zrušila by se ta šaškárna se základními skupinami, které ještě více podtrhují tu hrůzu, která z LM vznikla. Proč se nehraje okamžitě vyřazovacím způsobem? Jiný důvod než peníze prostě neexistuje. Velkokluby si tak zajistí postup i v případě ne zrovna ideální formy, čímž se opět preventivně odstranuje nebezpečí vzniku nějakého nečekaného soupeře.

Tým, co se dostane do LM, má zajištěno minimálně šest zápasů s tučným výdělkem, ať hraje jakkoli. Takže si zkrátka zajistíme, aby do Ligy MISTRŮ chodily týmy ze třetího místa, kam se dostanou i kdyby nechtěly, protože díky LM mají nesrovnatelně více peněz než zbytek ligy. Vzhledem k tomu pak můžou hrát v lize klidně naprostou tužku, protože 1) ví, že to tam nějak ukopou 2) LM je důležitější a není důležitější zisk té trofeje, ale být v ní kvůli penězům. Druhý extrém - Atlético Madrid má jedinečnou příležitost postoupit do čtvrtfinále, ale obětuje to za větší šanci v té soutěži hrát i příští rok, a tak nastoupí v Portu bez nejlepšího útočníka, i když potřebují dát gól. Kdo by si toto dovolil, když by postupoval vítěz? Nikdo, protože v tom případě by LM byla skutečnou odměnou a každý by si účast tam užíval, zároveň by však nemohl odepsat ligu, zkrátka by vše bylo vyváženější a nevznikaly by takové bizarní extrémy.

Kvůli LM trpí celý evropský fotbal. To LM naprosto zničila úžasnou Recopu (PVP), tím pádem oslabila i domácí poháry, protože odměna v podobě nemastného neslaného Poháru UEFA za to většinou ani nestojí. Pro velkokluby určitě ne, protože jakmile uefu někdo hraje, je to bráno spíše jak ostuda a vypadnutí jako jakési vysvobození.

Dřív to bylo jednoduché - ten nejlepší do PMEZ, vítěze poháru pak čekal prestižní PVP s takřka totožnou hodnotou jakou měl PMEZ.

A co se týče fanouška, není sebemenší důvod ,aby to tak nebylo i dnes. Nejlepší do PMEZ, kde by hrál skutečně za odměnu za loňskou dřinu a domácí titul. Obnova Recopy, kde by znovu hrály týmy z první kategorie, týmy s výbornou pohárovou strategií atd. Druzí (případně třetí) do Poháru UEFA a náhle bychom měli další prestižní turnaj, ne tuto parodii. Všechno samozřejmě rovnou vyřazovacím způsobem - týmy by hrály méně zápasů za sezónu, fanoušek by ale naopak viděl více kvalitních zápasů, protože každá soutěž by měla své kouzlo, svou atmosféru a svou prestiž.

V konečném důsledku by se i mazaly finanční rozdíly mezi jednotlivými celky, respektive by se přestaly rozevírat nůžky. Žádný klub by například díky nevyzpytatelnému domácímu poháru nebyl bez šance hrát kvalitní evropskou soutěž, pro velkoklub by zas nebyla žádná formalita skončit do druhého místa. rozhodně by toho nedocílil tak, že hraje půl sezóny s náhradníky.

Ale je to samozřejmě boj s větrnými mlýny - velkokluby nemaj sebemenší zájem o nejistotu účasti v evropě, natožpak za podmínek, že by mohly brzo padat dom. Situace bude horší a horší, už dnes se LM blíží mnohem více oné evropské lize než typickému turnaji.

Fotbal bude větší a větší stereotyp. Dnes ještě možná jsou tací, kteří jásají nad "ironií osudu", že se po xté střetnou v LM ti samí soupeři, ale jak dlouho je to bude bavit? Protože toho bude jen přibývat. že se tolikrát střetla Chelsea s liverpoolem a Barca s Chelsea, to přece není náhoda. A moc dobře vím, jak to bylo u Barcelony - jak jsme se měli střetnou podruhé, tak každý byl natěšený na odvetu, ale už potřetí to byla spíše nuda, zvláště když to bylo ve skupinách. Ty týmy se dokonale znají a nepostupuje lepší tým, o postupujícím rozhoduje jedna haluz za 180 minut hry - gól/negól, vlastňák, pěkná ale náhodná střela z ničeho... Celý dvojzápas stále častěji bývá o tomto jednom momentu, protože víckrát už se jak překvapit nemají.

To nejsou šachy, to by byla urážka šachů. Tady se prostě čeká na to, co se stane a taktikou trenérů bývá hlavně to, vydržet čekat co nejdéle. Rezignace na to, něco vymyslet, protože to už skoro nejde, a spoléhat se na nějaký šťastný odraz či standardku. A divák to hltá, protože mu snad ani nic jiného nezbývá, zvláště když buď nepamatuje a nebo ani nezažil fotbal v dřívější podobě. Všechno to špatné, co se z fotbalu stává a stalo, je z velké části kvůli LM a LM je toho symbolem.

A řeknu to takhle - ty týmy nejsou v LM, protože jsou nejlepší. Nýbrž jsou nejlepší proto, že jsou v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pro fanouška je určitě zajímavější, když jeho tým, kterej je průběžně na čtvrtým místě, má o co hrát jako je to třeba letos s Arsenalem. Pokud by do Ligy mistrů postupoval jen mistr, tak by se národní ligy staly méně zajímavý, zredukovaly by se jen na boj o titul, o kterej hrajou např. v Anglii nyní asi tři týmy a o boj o záchranu. No a fanoušci, zdá se mi, choděj v hojnym počtu i na skupinu LM nebo dokonce skupinu poháru UEFA. Ale i tak by se počet zápasů v pohárech měl o něco zredukovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Za druhé či třetí místo by byl postup do v tom případě prestižního Poháru UEFA, takže by se v žádném případě nehrálo jen o titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Staenly10

. Bohužel musim říct,že sem PMEZ už nezažil... Ale máš pravdu. Myslim si,že v Anglii už by nebyla Big4,protože by šel do poháru jen 1. a ti ostatní (což je 2.,3. 4.) by tolik peněz neměly a rozdíly mezi nim by se zmenšovaly... S tim Atleticem si tovystih,dávat přednost před LM,to by nemělo,to má být přece čest si jí zahrát...

Reagovat
smazaný uživatel

bla bla bla

Reagovat
Staenly10

A?

Reagovat
smazaný uživatel

že mu na to reaguješ...

Reagovat
Tomanatura

Jenom by mě zajímalo. Nemohlo by se stát potom něco takového, že by se v zemích utvořil jeden tým, který by pravidelně hrál tuto PMEZ a většina sponzorů by se přesunula k němu? Nebo by i v PVP byly finance na srovnatelné úrovni, tím pádem taky sponzoři i média by sponzorovaly i týmy z PVP?

Potom by to vypadalo jako Sparta před pár lety tady.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak očekávám, že by PVP bylo na velmi slušné úrovni (i finančně tedy) a Pohár UEFA taky, vždyt by tam hráli týmy jako Liverpool, Barca, Juventus apod.

Reagovat
smazaný uživatel

S velkou částí souhlasím.Ovšem co se týče PVP v devadsátých letech už byl dávno brán jako nejslabší ze všech tří evropských poháru a naopak UEFA měla ještě na počátku devadesátých let velkou hodnotu,tím,že zde hrály špičkové týmy ze špičkových soutěží -a i výčet vítězů z počátku 90.let tomu odpovídal-Inter,Juve,Ajax.UEFU ovšem odrovnalo rozšíření Ligy Mistrů.Co se týče PVP-ta v té době již dávno ztratila bývalou prestiž-stačí si vzpomenout že do finále se v té době dostávaly nezřídka týmy jako Antverpy nebo Rapid Víden..Je ale pravda,že současný systém se stává totálně nepřehledným

Reagovat
smazaný uživatel

Však říkám, že Lm zničila Recopu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci se ti do toho motat,ale...

1)Aby to mělo nějaký význam - tj nemotalo se ve čtvrtfinále stále stejných 5 týmů,musel bys z toho udělat turnaj,kde není extrémně vysoký zisk. Pokud by tomu tak nebylo,tak by se třeba Lyon už nikdy nemohl dostat mimo LM,protože za posledních 8let by si nahrabal obrovské zisky. Tím pádem by byl o 2 třídy nad ostatními a neustále by tam byly ty samé týmy.

2)Pokud splníš bod 1 a snížíš profit pro týmy,tak se ti na ten pohár vykašlou top týmy (německo, anglie, španělsko, itálie, Francie) a vytvoří si vlastní minisoutěž. Protože to pro ně nebude výhodné,protože za vítězství PL je obrovská částka a proč riskovat toto kvůli nějakému poháru?. Takže ve výsledku ti z toho vyjde pohár UEFA - druhořadé týmy se bijí o drobky.

Takže ve výsledku to bude vypadat úplně stejně jako teď - kdo se dostane do LM,tak v osmifinále nechá odpočívat půlku kádru,aby se dostali co nejvýše,respektive budou hrát s Bčkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje se snad takový FA Cup s béčkem? Kašlou na něj týmy? Možná Arsenal, možná silné mančafty proti soupeřům, kteří jsou opravdu o dvě třídy níž, ale jinak si nemyslím. A mně osobně by se takový evropský FA Cup líbil.

Proč to riskovat, když z PL jdou prachy? Protože týmy chtějí vyhrávat, chtějí tvořit základnu pro marketing, získávat fanoušky v zahraničí a dělat si tím reklamu, respektive několikrát vyprodat stadion a mít peníze z toho.

Tak by z Francie postoupil Lyon, vadilo by to snad něčemu? V případě, že by se druhá nejvyšší celoevropská soutěž finančními bonusy na těsno přiblížila k té první, rozdíl by to dělat nemuselo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslíku, válíš. Velmi pěkný rozbor, se kterým snad stoprocentně souhlasím - a mých sto procent, to je docela vzácnost, já skoro vždycky vidím nějaký detail jinak. Každopádně

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý nápad ,jak odradit sponzory, připravit fotbal o peníze, a vůbec ho poslat 20let nazpět.. skoro se divím že o těchto věcech nerozhoduje někdo jako ty

Reagovat
smazaný uživatel

Poslat ho zpět, přesně to je potřeba, protože ted je na tom fotbal nesrovnatelně hůř než tehdy. A víc peněz to dělá jen horší.

Reagovat
RMCF

Skvělej názor

Reagovat
fabec1222

Ja myslim ze by stacilo zrusit automaticke postoupeni do zakladni skupiny aby se vsechny tymy hraly i predkolo.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se to líbí, tak jak to je. Když je silnější čtvrtej tým anglický ligy, tak nechápu, proč by tam měl být místo něj klub rumunský nebo český. Pokud by hráli zápasy vyřazovacím způsobem jen mistři jednotlivých zemí, tak by fanoušek přišel o spoustu zajímavých utkání, takhle se můžou těšit např. fanoušci Ajaxu na super zápasy v evropských pohárech, i když Ajax skončí třeba jen druhý a přece jenom evropský poháry, to je takový koření v sezoně, něco jinýho než běžný ligový zápas. Na druhou stranu bych zredukoval hlavní soutěž ligy mistrů, těch zápasů je moc, a rozšířil bych kvalifikaci, která by se hrála vyřazovacím způsobem. Stačily by čtyři skupiny po čtyřech potom čtvrtfinále, do skupin nasazenjch jen osm týmů, ostatní by si to museli vybojovat v K.O. kvalifikaci. Nevím, na co si Zola stěžuje, dříve by jeho West Ham s tímhle umístěním neměl na poháry nárok.

Reagovat
smazaný uživatel

"...posteskl si sympatický Ital." No, je to trochu divný, když redaktor pro čtenáře hodnotí, kdo je a není sympatický Naštěstí se jedná jen o trenéra, kdyby mi to někdo psal k týmům, asi by mi vstaly chlupy na zádech Třeba "...posteskli si hráči sympatické Chelsea"

(omluva všem fanouškům CFC, ale u toho sem ten smajl nemohl vynechat)

Reagovat
Bakary3

Dobrej postřeh i názor

Reagovat
smazaný uživatel

sympatické Chelsea

Reagovat
Devil

Ma pravdu!

Reagovat
smazaný uživatel

West Ham United se po rozpačitém úvodu sezóny dostal až na dostřel Poháru UEFA. Podle manažera Gianfranca Zoly jsou Hammers dokonce jen čtyři vítězství od pohárové Evropy. Zároveň se ale podsaditý Ital opřel do formátu evropských soutěží.

Zolovi se, podobně jako mnoha dalším, nelíbí nový formát soutěže, který změní stávající Pohár UEFA na Evropskou ligu. "Je to příliš mnoho zápasů předtím, než začne vyřazovací fáze. Já jsem zastáncem starého systému evropských pohárů," kritizoval Zola změny, které UEFA zavedla kvůli zvednutí ekonomické zajímavosti druhé nejvýznamnější soutěže. Centrální marketing implantovaný z Ligy mistrů přinese účastníkům větší zisky než dosud.

Také do formátu hybridu, který z nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu UEFA udělala, si Zla nevybíravě rýpnul. "Pro mě je to nesmysl. Liga mistrů pro mě už není tak atraktivní jako byla dřív. Pro účast ve skutečné Lize mistrů jste museli skončit první. Myslím, že dnes jsou poháry mnohem méně zajímavé než v minulosti. Právě vyřazovací systém přinášel napětí, dnes je to všechno jinak," posteskl si sympatický Ital.

Jeho názor má ve světě spoustu zastánců, až už z řad funkcionářů, hráčů nebo fanoušků. UEFA však podobné kroky prostě musí dělat, aby finančně zatraktivnila své soutěže. Evropské velkokluby ji k tomu neustále nutí hrozbami o vytvoření nadnárodní superligy, které znovu po delší době prosákly na povrch na začátku tohoto týdne.

Reagovat
smazaný uživatel

Zamer tvojho pocinania ?

Reagovat
Tomanatura

Taky jsem to nepochopil.

Reagovat
risk je zisk

Třeba jesště k tomu něco ještě dopíše

Reagovat
vanGomm

Ty předkola co jsou v LM bych zavedl i do kvalifikací národních týmů na MS + EURO takové San Marino Andorra a mnozí další bych si tam dovedl představit.Přerušit ligu na deset dní kvůli těmto týmům mě za současného rozložení sil příjde úsměvné.

Reagovat
Liquid

nynější formát LM se mi zamlouvá, ikdyž pravda, že nejlepší zápasy jsou až ve vyřazovací části, ale formát Poháru UEFA se mi nelíbí, v době kdy byl ještě PVP to bylo pro mě zajímavější, navíc měli vítězové či nejúspěšnější z národních pohárů svojí soutěž, ikdyž když byl vítěz poháru zároveň vítěz ligy tak šel do LM a PVP pak hrál stejně tým co pohár nevyhrál

Reagovat
smazaný uživatel

no, tu LM chce Platini taky změnit

Reagovat
smazaný uživatel

já myslím , že starý model LM by měl zůstat , jen čekám ty následky když se np. nepodaří postoupit Arsenálu do LM a klub bude s financema na štíru... jen ta představa , že v LM budeme na ČT2 koukat na Austrii , Steauu , Sofii namísto Arsenalu , Barcelony , Interu....jaj to bude následující LM

Reagovat
smazaný uživatel

ono by to nai tolik nevadilo, i "trpaslíci" umějí hrát fotbal...

Reagovat
papanegra

Také do formátu hybridu, který z nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu UEFA udělala, si Zla nevybíravě rýpnul.

tam ma byt asi Zola

Reagovat
smazaný uživatel

liga mistru je v pho... kdyby tam byl jen jeden anglican misto 4,kteri vseci postoupili az do ctvrfinale tak by to nebyla liga tech nejlepsich pohar uefa se mi taky nelibi,ten je udelanej katastrofalne a podle me neni asi spravedlivej,kdyz hrajete s nekym doma a pak zase s jinym venku...to je divny a ne uplne fér

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele