Změna, přestupové období v Anglii končí až zítra večer

31.08.2015, 08:23
Aktuality
Zaujalo nás
Deadline Day anglické Premier League je každý půl rok nesmírně sledovaným obdobím. Tradičně připadá na poslední srpnový, respektive lednový den - protentokrát však dojde ke změně. V pondělí totiž Angličané slaví Bank Holiday a nepracují, což platí i o sportovních reportérech. Přestupové okno se tak zavře až v úterý 1. září, a to v 19 hodin našeho času.

Nejen den, ale především čas přestupové uzávěrky je velmi nezvyklý, činovníci anglických celků pracují vždy až do půlnoci; občas i po ní. Jelikož ale kluby nejpozději 1. září ve 24 hodin musí oznámit UEFA soupisky pro Ligu mistrů, musela holt Premier League svůj termín o pár hodin posunout. Ve stejný čas skončí přestupové období i ve zbylých soutěží Football League.

Ostatní velké evropské ligy uzavírají transfery už dnes. V Německu končí v 18 hodin, v Itálii ve 23, ve Francii, Španělsku i Nizozemsku o půlnoci. Vše podle středoevropského letního času, který platí i na území Česka.

Kupříkladu takové Skotsko nicméně zavře své přestupové okno až po Anglii. Tam mohou týmy zkompletovat poslední transfer ještě 2. září v jednu ráno. Severní sousedé Albionu totiž v Lize mistrů nemají žádného zástupce.

Tyto evropské uzávěrky se však týkají pouze nákupu hráčů směrem do tamních klubů, ven mohou fotbalisté i potom. Anglické týmy tak budou moci ze všech těchto soutěží na Starém kontinentu bez okolků vybírat své nové akvizice.

Počítaje včerejší astronomický přestup Kevina De Bruyneho do Manchesteru City, utratily celky z Premier League v létě už více než 740 milionů liber. Dosavadní loňský rekord 835 milionů se tak při zítřejším Deadline Day patrně otřese v základech.

Stoper do Chelsea, útočník do Manchesteru?

A na co se příznivci Premier League mohou v úterý (nebo ještě dnes) těšit? Utrácet by mohla londýnská Chelsea - obhájce titulu se zatím trápí a zoufale potřebuje posílit střed pole. Přijít by měl stoper a možná i střední záložník. Spekuluje se o monstrózním nákupu Paula Pogby.

Přestože Louis van Gaal oznámil, že už nikoho kupovat nehodlá, dá se očekávat alespoň jedna posila i do Manchesteru United. Wayne Rooney patří k největším zklamáním celé soutěže a fanoušci požadují příchod nového útočníka. Ve hře je kupříkladu 19letý talent Monaka Anthony Martial nebo Sadio Mané ze Southamptonu.

Média, mnohdy však pochybná, hovoří i o Garethu Baleovi nebo Edinsonovi Cavanimu. Z klubu naopak už nějaký ten pátek míří David De Gea, jehož situace je stále nejasná. Mezi třemi tyčemi dosud nenastoupil a pouze vysedává na tribuně.

I řada dalších týmů má ve svém kádru "nespokojence", kteří by rádi přestoupili za lepším. West Brom se potýká s náladovostí Saida Berahina, o nějž má zájem Tottenham; Southampton by zase vedle Maného mohl přijít i o Victora Wanyamu. Sága stopera Evertonu Johna Stonese a jeho přesunu do Chelsea už zřejmě skončila.

Na rozuzlení těchto a mnoha dalších otázek si však budeme muset počkat do zítřka. Buďte při tom i vy a sledujte online reportáž Deadline Day přímo na stránkách EuroFotbalu. Začínáme už v 10 dopoledne!

Autor: Marek Ustohal / bbc.com

Komentáře (2306)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele