Zemřel Andreas Brehme, střelec vítězného gólu z MS 1990

20.02., 09:59, aktualizováno 20.02., 11:03
Aktuality
Andreas Brehme (© AFP)

Ve věku 63 let zemřel bývalý německý fotbalista Andreas Brehme, jenž vstřelil z pokutového kopu jediný gól finále mistrovství světa 1990, v němž tehdejší SRN zdolala 1:0 Argentinu. Úmrtí někdejšího elitního defenzivního hráče potvrdila agentuře DPA jeho partnerka Susanne Schaeferová, jež uvedla, že Brehme zemřel v noci na dnešek nečekaně na srdeční selhání.

Hamburský rodák Brehme byl deset let oporou německé reprezentace, v níž odehrál 86 zápasů a vstřelil osm gólů, ten nejslavnější v 85. minutě finále mistrovství světa 1990 v Itálii. Německu se tehdy podařilo oplatit Argentině Diega Maradony čtyři roky starou finálovou porážku z Mexika, u níž Brehme také byl.

Na klubové úrovni slavil krajní obránce či defenzivní záložník mistrovské tituly s Kaiserslauternem, Bayernem Mnichov a Interem Milán. Hrál také za Zaragozu. Kariéru ukončil v roce 1998 právě senzačním bundesligovým triumfem v Kaiserslauternu po boku Miroslava Kadlece a Pavla Kuky. "Rudé ďábly" poté Brehme i trénoval, ale na své úspěchy z hráčské kariéry nenavázal.

"Rodina FCK je v hlubokém smutku za Andreasem Brehmem, jenž nosil dohromady deset let dres 'Rudých ďáblů' a byl s nimi německým mistrem a vítězem poháru," uvedli na webu představitelé Kaiserslauternu. "Budeme mít Andrease stále v srdci - jako mistra světa a ještě víc jako mimořádného člověka. Bude navždy členem rodiny Bayernu. Odpočívej v pokoji, milý Andi," napsal Bayern, v němž strávil Brehme dvě sezony před přestupem do Interu Milán v roce 1988.

V italském klubu zanechal Brehme nesmazatelnou stopu, spolu s krajany Lotharem Matthäusem a Jürgenem Klinsmannem pomohl Interu v roce 1989 k zisku "scudetta" a v roce 1991 k triumfu v tehdejším Poháru UEFA. "Vynikající fotbalista, skutečný Interista. Ciao Andi, budeš navždy legendou," uvedl aktuální lídr italské ligy.

Během necelých dvou měsíců přišel německý fotbal o další klíčovou postavu týmu mistrů světa z roku 1990. Začátkem ledna zemřel legendární Franz Beckenbauer, trenér tehdejšího mužstva.

Autor: ČTK

Komentáře (55)

Přidat komentář
Puskas

Výborný hráč.

Reagovat
Spalovač šancí

skvělé finále

Reagovat
Jolly Roger

To bylo snad nejhorší finále MS všech dob. Nekoukatelný fotbal a vymyšlená penalta.

Reagovat
GjøvikFF

Nejen finále, celé MS bylo s přehledem nejhorší, co jsem viděl.

Reagovat
Jolly Roger

Souhlas. Vcelku dobře hráli naši, Kamerun a Italové. I Brazílie hrála hrozný fotbal, po éře Zico, Falcao, Socrates to šlo hodně dolů.

Reagovat
Hasan Šáš

Ještě Jugoši hráli príma čutec.

Reagovat
Puskas

U Brazilců byl jediný Alemao, co něco fotbalového jakž takž ukázal. Jeden z mála dobrých zápasů byl Kamerun s Anglií, jinak bída a nuda s utrpením.

Reagovat
Jolly Roger

Ještě občas Careca a Valdo. Ale proti Argentině Brazilci dominovali a zahodili snad 10 šancí, Argentina jen betonovala a z ojedinělého protiútoku dal Caniggia gól.

Reagovat
Puskas

Tři tyčky dali tehdy.

Reagovat
romeo351

Reagovat
Puskas

Reagovat
Jolly Roger

To finále jsem viděl v Německu a odpískání penalty se tehdy divili i němečtí komentátoři.

Reagovat
Puskas

A pamatuješ toho rozhodčího, co to pískal? Měl taková zvláční gesta.

Reagovat
Jolly Roger

Rozhodčího si po těch letech moc nevybavím. Pamatuju si, jak kolem celého zápasu byla hrozně negativní atmosféra, skoro celý stadion pískal na božského Diega, Argentinci měli spoustu distancovaných hráčů, včetně Caniggii, což byl na šampionátu jejich jediný pořádný útočník. Rozhodčí tlačil Němce jak Pavlín Jirků Spartu, Maradona byl jen stínem Maradony 1986. Byl jsem z toho tehdy rozčilený a naštvaný. :) Argentinci hráli příšerný fotbal, Němci byli lepší, ale měli to vyhrát jinak, ne tímto způsobem.

Reagovat
Puskas

Byl takový teatrální, Mexičan, tuším. Třeba ten závěrečný z hvizd... Na Diega pískali už v semifinále v Neapoli a je pravda, že byl jen stínem z Mexika, ale i tak s Caniggou udělali finále. Vždy dal přihrávku a postupovali.

Reagovat
Jolly Roger

I stín Maradony 1986 byl pořád víc než jakýkoli jiný hráč.

Reagovat
Puskas

Reagovat
Psy_cho

Maradona by byl nejlepší i o francouzských holích.

Reagovat
Kepy_FCB

Pro mě skvělé bo mé první

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Juventus 14

Hrozné! Jako celé MS. Málo gólů, betonování, prasení, zářez tehdejšího československého týmu ve čtvrtfinále právě s Německem

Reagovat
Rudnevs

RIP Andi Ako som uz pisal pod predosly clanok, je to v mojich ociach stale ikona relativne nedavnych cias, stale mlady clovek. O to je to smutnejsie. V Lauterne na neho urcite budu spominat len v najlepsom!

Reagovat
Inter Eterno Amore

aj v Interi

Reagovat
Rudnevs

Klinsmann, Lothar a Brehme - známe nemecké duo vo farbách Nerazurri

Reagovat
Rudnevs

trio

Reagovat
Jolly Roger

Dal i gól z přímáku v semifinále MS 1986 proti Francii, které jsem tehdy fandil. Ale ta se vyčerpala proti Brazílii a nehrála moc dobře. Andi Brehme byl skvělý hráč.

Reagovat
Puskas

Ale zahodila několik obřích šancí. Pak jim dal před koncem Völler z brejku a bylo hotovo.

Reagovat
milan78

už se nemohl koukat jak tuchel ničí bayern.., obětí bude více..

Reagovat
Rudnevs

Och naozaj hrozné to máte všetci bayernisti. Zničený celý život, že raz z tisíc rokov možno nevyhráte titul, ktorý nakoniec zrejme aj tak vyhráte. Skús fandiť Schalke.

Reagovat
Kucka

Reagovat
andrew96

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Moshe Dajan

syndrom culés

Reagovat
Spalovač šancí

Fandit Schalke je lehký. Raději ať zkusí fandit RB

Reagovat
smazaný uživatel

On je fanoušek Bayernu? Já jsem to teda pochopil jako vtip na tu momentální situaci v Bayernu.

Reagovat
Kepy_FCB

A u jiných mnohem početnějších prodloužení života radostí

Reagovat
isokarhu.

Ci pána... Mal som 11, boli prvé MS čo so registroval. Úžasná atmosféra Taliánska, neprekonateľná znelka, taliansky vyšperkovaný cit pre estetiku a dizajn v podobe úvodnej znelky, digitálnej grafiky, štadiónov, atmofsféra, Roger Milla a jeho šokujúci gól proti Argentíne, vizuálne a herne skvelý tím Kolumbie s Higuitom, Valderramom, ČSFR porazilo USA, Kostariku, proti nemcom nás zarezal Helmut Kohl, Moravčíková odkopunutá kopačka z frustrácie.... Maradona vo finálne a Brehmeho gól to celé zaklincovalo. Česť jeho pamiatku už aj s ohľadom na tieto spomienky.

Reagovat
el Principito

Roger Milla Argentině gól nedal ... byl to François Omam-Biyik

Reagovat
Radek Voltr

hlavně před přenosama jela první zápaďácká reklama na našich televizích - adidas toršn basketbal! tak to sme čuměli jak malý píče, do tý doby sme zažili akorát reklamy na zelí nebo mléko

Reagovat
dondinho

Go in Adidas Torsion

Reagovat
el Principito

oddej se jejich pohybu slyším to ještě dnes ...

Reagovat
isokarhu.

Bez v Adidas Tosion a oddej se jejich pohybu)))))

Reagovat
Puskas

A vysvětlovali tam komentátoři princip platebních karet na základě reklamy na panelu.

Reagovat
Hasan Šáš

Reagovat
Kepy_FCB

My v pohraničí západoněmecké reklamy znali už mnoho let

Reagovat
Psy_cho

A hlavně jsme mohli sledovat bundesligu a v neděli dopoledne byla italská liga. Jo a ještě jsme mohli sledovat Rockpalast a ne Bratislavskou lyru nebo Děčínskou kotvu.

Reagovat
Psy_cho

P.S. Jo a na reklamu ZDF v podobě Mainzelmännchen - jmenovitě Anton, Berti, Connie, Det, Eddie, Fritzchen se čekalo jako na večerníček.

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Znalec

Hrozný rok

Reagovat
kbtk23

no jo, ten čas prostě letí

Reagovat
DidusIneptus

Andreas Brehme. To jméno zná celý svět. Hráč vynikajících kvalit.

Reagovat
Lubinterista

Andi Interista . V 88 jsem začínal s Interem a defenzivou Zenga, Brehme, Ferri, Baresi (Matteoli), Bergomi, před nima Matthäus tyjo

Díky za vse

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Puskas

Do toho Serena, Berti...

Reagovat
sinter

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele