ZAČAL ASIJSKÝ ŠAMPIONÁT

10.07.2007, 13:46
Aktuality
Tak trochu ve stínu Copa América a světového mistrovství hráčů do 20 let začalo 14. Mistrovství Asie, anglicky Asian Cup. Poprvé v historii (od roku 1956) byl porušen čtyřletý cyklus konání a poprvé turnaj pořádá více zemí, hned čtyři!

V Indonésii, Malajsii, Thajsku a Vietnamu se do konce července odehraje celkem 32 zápasů na jejichž konci vzejde ze šestnácti účastníků nový asijský šampion. Tím posledním se před třemi lety v Číně stalo Japonsko, když ve finále zdolalo domácí reprezentaci 3:1. Japonci jsou se třemi vítězstvími (1992, 2000, 2004) nejúspěšnější zemí posledních, let a spolu s dalšími trojnásobnými vítězi Saúdskou Arábií a Íránem, také nejúspěšnějším týmem historie. Zatímco soupeři už ale mají léta slávy za sebou, Japonci plánují zkompletovat zlatý hattrick a vyhrát potřetí za sebou. Tento kousek se podařil jen Íránu na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Vstup do turnaje ale Japoncům nevyšel zrovna ideálně. S Katarem jen remizovali 1:1. Dalšími soupeři Japonska ve skupině budou domácí Vietnamci a Spojené arabské emiráty.

Také další favorit je z okruhu bývalých vítězů asijského mistrovství. Jižní Korea je sice pravidelným účastníkem mistrovství světa a na domácím šampionátu v roce 2002 dokonce vybojovala bronzové medaile, jenže na triumf na kontinentu čeká už od roku 1960. Ve skupině s Indonésií, Bahrajnem a Saúdskou Arábií nečeká Korejce určitě nic lehkého, ale ambice jsou pochopitelně ty nejvyšší.

Obhájci stříbrných medailí Číňané chtějí Japoncům oplatit finálovou porážku z domácího prostředí a poprvé přivést do země pohár pro vítěze. Dvě stříbrné medaile jsou pro hostitelskou zemi příští olympiády málo. Ve skupině C se Čína utká s Íránem, Indonésií a Uzbekistánem, takže také žádná procházka růžovým sadem.

Poprvé v historii se turnaje účastní Austrálie a hned se jí dávají velké šance na celkový primát. Aby ne, protinožci prokázali kvality na loňském světovém šampionátu v Německu, kde mimo jiné porazili asijského vládce poslendích let Japonsko 3:1. Mužstvo prošpikovné hráči působícími v evropských ligách může narušit japonskou hegemonii posledních let. Ani Australanům však úvodní utkání nevyšlo podle představ. S Ománem dlouho prohrávali a alespoň bod za remízu 1:1 jim zajistil až v poslední minutě Tim Cahill. Dalšími soupeři Socceroos budou Irák a Thajsko.

Autor: Jiří Fišara / afcasiancup.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Andy Conceicao

mrtě vyrovnaný..

Reagovat
HOST*Dave

jizni korea nebyla na MS 3., nybrz ctvrta. Treti byo Turecko!!

Reagovat
HOST*sestinozen

žeo, taky mě to nějak zarazilo památné utkání kdy pad gol nějak tušim po 10 sekundách a v 15.minutě sme už viděli 3 goly

Reagovat
Xavi

A nebylo to tehdá tak, že medajli dostali oba týmy?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele