Z trojky jedničkou: Lunin si získal důvěru, Realu vychytal postup přes Manchester City

18.04., 09:39
Aktuality
Andrij Lunin (© AFP)

Hovořilo se v minulosti, že pětadvacetiletý brankář Andrij Lunin může opustit Real Madrid. Od té doby, co v létě roku 2018 zamířil z Ukrajiny do Španělska, absolvoval tři hostování na Pyrenejském poloostrově a šance, že by mohl někdy pravidelně chytat v dresu Bílého baletu, byla malá. Ve středu se už ale psal jiný příběh. A on zvládl penaltový rozstřel v Lize mistrů.

Tři tyče madridské branky hájil pět sezón v kuse neodmyslitelně Thibaut Courtois. Jenže do letošního ročníku vůbec nezasáhl, v srpnu si totiž vážně poranil koleno. Real moc dobře věděl, že nahradit belgického reprezentanta nebude jednoduché. Během letního přestupového období každopádně angažoval narychlo Kepu Arrizabalagu a ten v průběhu podzimní části opravdu pravidelně nastupoval. Jenže i jeho nakonec trápily zdravotní trable.

Postupně se tak čím dál více zapojovala do dění až volba číslo tři v podobě rodáka z ukrajinského Krasnohradu. Až se ve finále stal pro trenéra Carla Ancelottiho tím, kdo získal postavení gólmanské jedničky. "Nejnáročnější zkušenost, jakou v kariéře můžete získat, je přesně takový mač proti Manchesteru City. Víte totiž, že budete muset trpět,” povídal Lunin po odvetném čtvrtfinálovém utkání milionářské soutěže v rozhovoru pro španělskou televizní stanici Movistar.

A měl pravdu, byl to pro něj pořádný očistec. Domácí vyprodukovali hned 34 střel na bránu, z toho 10 z nich musel zlikvidovat on sám. Ukázalo se však, že tahle praxe mu byla přínosem. Při pokutových kopech pak vychytal exekutory Bernarda Silvu a Matea Kovačiče a zásadním způsobem dopomohl k postupu do semifinále. "Nedokázal bych běhat ani pět minut tak jako mí spoluhráči. Natož pak 120 minut,” popisoval, jak náročný duel podstupoval. Lunin se parádním výkonem neprezentoval v Lize mistrů poprvé, už v osmifinále se zaskvěl v duelu na půdě Lipska, kde pochytal celkem devět soupeřových střel, udržel tam čisté konto a zásadně se podílel na nejtěsnější možné výhře.

Stěží odhadovat, jaké bude jeho postavení, až se do kupy dá Courtois. V kuloárech se hovoří také o tom, že klub má zájem o vykoupení Kepy, kde působí formou hostování z Chelsea. Tuhle sezónu by na každý pád měl dochytat Lunin. Evidentně je ve formě, Ancelotti v tomto ohledu nebude mít potřebu něco měnit. "Někdy hrajete zápasy, ve kterých nemůžete ukázat, že jste lepší. A musíte je prostě jenom ubojovat,” dodával Ukrajinec.

Luninovy statistiky (©Opta by Stats Perform)

Autor: Patrik Sandev / uefa.com

Komentáře (86)

Přidat komentář
misinho7

Som zvedavy co bude po sezone. Je jasne ze dvojku robit nemoze. A Thiba asi neposadi. Pripadne Carlo asi na nejake rotacie brankarov moc nie je. Bude to zaujimave.

Kazdopadne ak to nebude u nas tak snad jednicka v nejakom inom top klube.

Reagovat
zidane78

Reagovat
Registrujisejenproto

Podobna situace bude v lete i v LFC s Kelleherem

Reagovat
MystycMac

Kelleher nieje žiadny zázrak a Allison začal čim ďalej viac kixovať čiže je to iná situácia Real ma 2 Top GK a Liverpool 2 priemerných GK

Reagovat
Lukáš_6

Jako jsem zvyklej tady číst kde co , ale tohle už je i na mě celkem úlet

Reagovat
mistr129

Reagovat
JeséRodriguez

Co jsem viděl Kellehera, taky na mě nepůsobil jako žádný zázrak (ale cca 4 zápasy nejsou měřítko), ale napsat, že je Allison průměrák

Reagovat
Unai

Reagovat
Godwinson

Pokud ma Liverpool dva prumerny golmany, tak ma Real dve totalni jebky nekde na urovni cesky ligy. Coz je teda nepresny, protoze ma Real aktualne rovnou tri.

Reagovat
Well

Přesně, proto se tak brečelo, že Realu LM vyhrál gk.

Reagovat
Csaplárova past

V lete uz tam nebude Klopp, takze Kelleher nema nic jistyho

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
ACSeRw!n

proc by nemohl delat dvojku ?

Reagovat
fabec1222

Určitě je kravina ,aby příští rok měli všechny tři tyhle golmany. Luninovi bych se nedivil, kdyby po tomto roce už nechtěl dělat dvojku za Courtoisem. Ale možná by bylo lepší střelit Belgičana někam do Arábie.

Reagovat
misinho7

strielat najlepsieho brankara sveta(pripadne top 2) do Arabie vo veku 31 je docela fail samozrejme zavisi v akom stave sa vrati po tej dlhej dobe out, ale nemyslim si hlavne u brankara zeby to nanho malo nejaky vplyv

Reagovat
zidane78

Mozno strelit Lunina s nejakou dlhsou klauzulou,mozno ano on sam nebude proti.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Unai

top2 skor top10

Reagovat
Well

Aha.

Reagovat
misinho7

Wtf?

Reagovat
janinho

ale no tak..

Reagovat
Godwinson

Mozna by se vesel do top5, s jeho odrenyma plachtakama.

Reagovat
Kokesh

Tak ty se vejdeš do top5 kokotů EF I bez plachťáků.

Reagovat
Mass

skor top1

Reagovat
kilobyte

Tak Courtois šel do Realu hlavně kvůli dítěti. Těžko by teď šel do Arábie.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Courtois určitě půjde do Arábie, když má židovskou partnerku.

Reagovat
Jordi Alba

Kde jinde by se jí tak lehce zbavil.

Reagovat
smazaný uživatel

V kuloárech se hovoří také o tom, že klub má zájem o vykoupení Kepy, kde působí formou hostování z Chelsea.

?? Však je to přesně naopak, je jasné, že u nás nezůstane. Nevybavuju si ani jeden report, který by tvrdil opak.

Reagovat
pobody's nerfect

Opravdu bych se hodně divil, kdyby měl natrvalo zůstat. Však je to tragéd.

Reagovat
$dolar$

Tak kdyby Lunin odesel, Kepa muze zustat jako dvojka, ne?

Reagovat
Greaber

I kdyby se Kepa v Realu předvedl výrazně lépe, on mám na dvojku moc vysoký plat. Pro Real určitě nebude problém najít si dvojku co odchytá to samé co Kepa a vyjde na zlomek ceny.

Reagovat
Sigma Olomouc

Myslím, že Real ty peníze nezabijou.

Reagovat
Greaber

Tak bankrot jim kvůli tomu hrozit nebude, ale 150k za dvojku bych řekl je i na Real hodně. Navíc za labilního Kepu. Beru to tak, že Lunin má 50k, takový Ederson v City má 100k, to pak ty prachy pro Kepu bijou do očí

Reagovat
icemike

však kdo říká, že by nešel dolů s prachama. Nová smlouva, nové podmínky

Reagovat
Sigma Olomouc

Ederson má jen 100K?!

Reagovat
janinho

ty si vystudoval ekonomiu u profesora Bartomeua, co?

Reagovat
Well

To je ten odborník přes bankrotní modely a likvidaci?

Reagovat
janinho

jj a hlavne na dlhodobu udrzatelnost a rast

Reagovat
Well

Going concern.

Reagovat
Rothbard

Kdo?

Reagovat
janinho

?

Reagovat
Sigma Olomouc

...určitě bych jako dvojku viděl raději Lunina než deraveho Kepu

Reagovat
janinho

to asi kazdy, ale problem je ze po tom co predvadza lunin asi nebude chciet dalsich X sezon kryt chrbat Thibautovi. okrem toho mu o rok konci zmluva, takze bud sa podari predlzit s nim (s patricnym narastom platu) alebo sa v lete musi predat s klauzulou. podla mna sa caka v akom stave sa vrati po zraneni Curtois, lebo pri vsetkej ucte k tym paradnym vykonom co teraz Lunin predvadza, tak Curtois ked je zdravy tak je ak nie najlepsi tak jeden z 2-3 najlepsich brankarov na svete.

Reagovat
Kucka

Reagovat
janinho

s tym platom urcite. to by musel suhlasit s tym ze bude brat tak maximalne stvrtinu toho co ma teraz.

Reagovat
$dolar$

Coz neni vubec nerealne, bejt doma ve Spanelsku a jeste v Realu.

Reagovat
janinho

to ti poviem, ze je skor realnejsie ze by si vypytal este viac nez ma teraz za to ze musi lestit lavku. okrem toho transfer fee pre chelsea a podpisovy bonus. fakt to nechaj tak

Reagovat
Thimpu25

sice starší zdroj, ale přece

Reagovat
imp.

Uplne mimozni info. Uz nekdy od prelomu roku je jasny, ze Kepa nezustane.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Filip12

Lenin

Reagovat
misinho7

Vlastne koncom mesiaca ma byt spat Thibo. Ja len dufam ze nenapadne Carla ne semifinale teda na odvetu ci pripadne finale postavit Thiba. Toto si zasluzi uz cele dochytat Lunin.

Reagovat
Jordi Alba

Mám šanci zůstat jednička?

Reagovat
fenixLFC

Nemas

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Lojd

Je to samozrejme pekny, fer, romantika a tak, ale tohle je byznys, ne okres aby hrali borci, co si to zaslouzi. Takze predpokladam, ze to Ancelotti posklada podle toho s kym bude proste vetsi sance vyhrat. Data, ne emoce. Bohuzel.

Reagovat
Cechino

co to meles? nevidis jak ted chyta Lunin? ty bys tam radsi dal brankare co nechytal rok? do takoveho zapasu tak ty se dej vysetrit

Reagovat
Lojd

Clovece, Ty des teda rychle do otacek.

Je jedno koho bych tam dal ja. Rikam, ze to Ancelotti posklada podle toho s kym bude vetsi sance vyhrat. Pokud uvidi, ze je Lunin lepsi jak Courtois, tak predpokladam, ze pude Lunin, stejne jako kdyz to bude opacne. At Lunin chytal doted jak chtel. Semifinale LM se nehraje proto, ze si to nekdo zaslouzil, ale proto, ze trener si vyhodnoti, ze s tim a tim je nejvetsi sance uspech. Tim nerikam, ze nemuze Lunin chytat. Jen to, ze to bude cely o aktualni vykonnosti. Uz?

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Kucka

Já jsem myslel, že měl na konci března setback a tuto sezonu už nenastoupí?

https://www.france24.com/en/live-news/20240319-madrid-goalkeeper-courtois-suffers-new-injury-setback

Reagovat
HalaMadrid_Flx

frajer

Reagovat
Coutinho10

aspoň City nebudou mít opět treble

Reagovat
Frank Lampard 8

OT: Teprve šestnáctiletý křídelník Rayane Messi, jmenovec daleko slavnějšího argentinského mága Lionela, je jedním z nejsledovanějších talentovaných hráčů třetiligového Dijonu. A podle informací francouzského sportovního listu L'Équipe by si mohl brzy kariérně polepšit. Zájem totiž mají nejen prvoligové kluby ve Francii, ale i ty v Německu, jmenovitě se má jednat o Bayern, Dortmund, Lipsko, Lille a Marseille.

To je jak ve Fifě, když se v kariéře začnou generovat noví hráči se jmény těch stávajících. Bayernu zase patří osmnáctiletej Ibrahimovič

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
king23

Být nejsledovanější hráč třetiligového Dijonu znamená co? Že na tebe chodí pravidelně kromě rodičů koukat ještě babička?

Reagovat
Moshe Dajan

Že ho sleduješ tak moc, až tě pálí oči i prdel jak z litru dijonské hořčice.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Mass

obě babičky a jeden děda

Reagovat
j_mrazik

A nebo nedostaneš od Guardioly licenci na jeho jméno a vznikne Jožko Gvardiol.

Reagovat
Muffi

nelicencovaný mix josého a pepa.

Reagovat
king23

Reagovat
Unai

Reagovat
Mass

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Csaplárova past

Pokud tady Real vyhraje ligu a LM, Lunin by mel byt jednicka, protoze na tom bude mit svuj nemaly podil. Proc zasahovat do neceho, co funguje.

Reagovat
Salfovic

Navas ji vychytal hned 3x a stejně musel uvolnit místo marketingově zajímavějšímu ušopleskovi, i když chytal v první sezoně mizerně.

Reagovat
Well

Navas byl skvelej, hrozne se mi líbil jeho styl chytání, ale objektivně je Courtois lepší. Navas je famózní golman, ale díky té výšce měl svoje limity a standartky nesbíral zdaleka jak Courtois. Ale je to škoda Navas byl oblibenec a srdcař.

Reagovat
Salfovic

Lepší, kde o to kdy. V první sezoně v Realu určitě ne, a stejně chytal. A v Chelsea to taky nebyla žádná hitparáda a na výkony Čecha ani zdaleka nenavázal.

Reagovat
Laliga

Asi niekto vedel prečo, a čas ukázal že sa nemýlil.

Reagovat
Well

Ve Španělsku v Atletiku chytal výborně, za tu cenovku by byl hřích ho nezkusit, když si to porovnas s tím za kolik šel treba Alisson. První rok byla tragédie a nadával jsem taky, protoze se odstrihl Navas bez ohledu na předváděné výkony.

Reagovat
imp.

No ono to "funguje" i s Courtoisem zejo. Navic Courtois je bezpochyby lepsi golman (teda alepson byl pred zranenim).

Reagovat
sensei25

Dobry brankar,ale Courtoa je u mna v top3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele