Xavi zůstane trenérem Barcelony, s katalánským klubem prodloužil smlouvu

22.09.2023, 19:57
Aktuality
Xavi (© AFP)

Xavi v minulosti dlouhé roky oblékal dres Barcelony, před necelými dvěma roky usedl na lavičku katalánského klubu a v roli trenéra bude pokračovat. Dnes večer bylo potvrzeno prodloužení spolupráce.

Španělský tisk o tom informoval už několik dní a kormidelník podepsal kontrakt platný do června 2025, součástí dohody je opce na další rok.

Xavi vyrůstal v barcelonské akademii a jako hráč v klubu strávil 24 let, než odešel do katarského celku Al Sadd, kde začal i svou trenérskou kariéru. Domů se vrátil v listopadu 2021 a tým zatím vedl do 96 zápasů, v nichž slavil 60 výher, 17 duelů skončilo nerozhodně a devatenáctkrát jeho svěřenci odcházeli s hořkým pocitem porážky.

V uplynulých měsících Xavi s Barcelonou slavil i dvě trofeje, nejprve Barcelona triumfovala v domácím Superpoháru, loni se stala španělským mistrem.

Autor: Tomáš Pavlík / fcbarcelona.com

Komentáře (51)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Další hřebíček do rakvičky

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Pony Slaystation

té bílé...

Reagovat
Kluivert9

Zas tak úplně černě bych to s Realem asi neviděl.

Reagovat
Raul=Real

Napovie najbližšie Clasico

Reagovat
patas92

Reagovat
Gazdo

Myslim ze na predlzenie sme kludne mohli poclat s tym ako sa vyvrbi tato sezona ale co uz je to len o rok naviac tak to az tak nezaboli. Snad Xavi sa pouci a nebude zakazdym tak tvrdohlavo chciet ist za svojim a bude vediet hru prisposobit

Reagovat
Slavia10

A kdyby Xavi odešel, kdo by pro tebe byl dost dobrý? Valverde měl výborný výsledky, takticky perfektní,ale kvůli hře ste ho nechtěli. Xavi tu hru zvedl, tak kdo by měl přijít?

Reagovat
Gazdo

Uprimne by som radsej niekoho kto nema tu tolko omielanu Barca DNA, kto sa nestane trenerom len preto lebo kedysi mal nieco spolocne s Barcelonou. Ja nie som vylozene proti Xavimu. Zatial ma len proste vylozene nenadchol a nemam z neho pocit ako by to mal byt top kouc a myslim ze ten svoj vstup do Barcy mohol este par rokov odlozit kym by zbieral skusenosti. To uz sa teraz bohuzial nestane a tak mi len ostava verit v to ze sa zlepsi pretoze sice ma urcite bavia viac zapasy ako pod Valverdem kde som to nedokazal v podstate pozerat ale stale mi to pride take nemastne neslane

Reagovat
Jordi Alba

Já si tohle kladl nějakou dobu..imo to nebude všechno jenom trenérama, jasně jedna věc je, že Guardiola měl svůj systém díky kterýmu dobil fotbalovej svět, nicméně ten už se asi nevrátí. Druhá věc jsou prostě hráči, ač je Pedri skvělej, Araujo zvíře, Lewa záruka gólů, tak už tam prostě neběhá to, co dřív, my jsme prostě zvyknutý x let koukat na celkově strašně silnej tým doplněnej takovou maličkostí, jako je Leo the GOAT. Ono když máš v útoku k polákovi jenom tyhle Raphinhy, Ferrany, případně tam pošleš Gaviho, tak s tím akce jako od MSN prostě nevymyslíš. To samý ten Gundogan teď, on je a bude asi dobrej, ale jestli někdo čeká, že bude hrát jako v City, kde všechno funguje, tak je to bez šance.

Reagovat
Jordi Alba

Tvl, takhle po ránu se rozepisovat, snad to bude dávat smysl.

Reagovat
Gazdo

Zmysel to dava. Ja necakam ze budeme hrat o treble kazdy rok. Ale chcem sa u toho futbalu bavit. Chcem vidiet ze ti hraci idu umriet na tom ihrisku za ten dres. Ani taky Klopp nemal v time hviezdy ale na ten futbal sa nadherne divalo. A je aj bolo x timov druheho sledu ktore hrali uzasny atraktivny futbal aj ked nemali tym nabity totalnymi hviezdami

Reagovat
Jordi Alba

Jo, to chápu. Už dlouho mi chybí taková ta radost z toho to sledovat, trofeje jsou sice hezký, ale ve výsledku na to pro nás sere pes, ty my jsou možná tak k tomu, abych si tady poměřoval pinďoura s fans Realu na EF. Asi v tom bude i taková ta nostalgie, že člověk jak vzpomíná, tak mu přijde, že dřív to bylo lepší. To emoční prožívání fotbalu jsem zažil po dlouhý době teď na MS když hrála Argentina, tam nevychytat Martinez toho Muaniho, tak asi mrdám na nějakej fotbal.

Reagovat
Gazdo

Uplne do bodky. To MS som prezival tak ako prave futbal okolo Dinha a to som myslel ze uz nezazijem. Ked bolo finale tak som doma hulakal tak az som sa cudoval ze na mna susedia policajtov nezavolali a ano trofeje su fajn ale ako vravis, mimo toho aby som do niekoho rypal na EF su mi k hovnu anradsej budem sledovat futbal aky predvadzal napr Ajax pod Ten hagom a vypadnut ako vyhrat stylom ako napr Chelsea alebo Real tie posledne LM. To ma proste nebavi

Reagovat
drussbarb

Naprostý souhlas.

Reagovat
Jordi Alba

U těch týmů druhýho sledu je to jiný, sice se tam taky řeší výsledky, ale ne ty trofeje. Jak sleduju Gironu, tak hraje většinou suprově, nebál bych se říct nejatraktivnější fotbal ligy minulej rok, ale prakticky jim jde o udržení v lize, takže když se toho vyvaruješ můžeš si zkoušet třeba hru na 8 stoperů.

Jasně, Girona není v LL ani ten tým 2. sledu, ale princip je stejný, ty velkokluby mají až moc velký nároky na ten výsledek a pak to tak někdy dopadá.

Reagovat
Gazdo

S Roquem to vraj nevyzera vobec dobre a to hovado co ho prebrusilo malo este tu drzost ukazovat ze bral loptu ked bol k nej najblizsie tak pol metra

Reagovat
Xavi

Xavi a Barca to patří k sobě. Kdyby náhodou skončil, tak by podle mě nikam jinam do Evropy nešel.

Reagovat
Spalovač šancí

Kdo jiný by to měl vědět?!

Reagovat
CHONG

Jestli by ho někde jinde v Evropě vůbec chtěli...

Reagovat
patas92

Reagovat
CHONG

Původně to bylo jenom rypnutí, ale když nad tím tak přemýšlím, tak si nedovedu představit, že by po něm v budoucnu sáhl nějaký jiný velkoklub než Barcelona, on prostě není žádný Guardiola...

Reagovat
Visca el barca

To není ani Zidane a proto trénoval jen Real

Reagovat
10

au

Reagovat
Visca el barca

Tak srovnávat toho náhoďáka s Pepíkem, jako tu párkrát zkoušeli Madridistas je urážka fotbalu

Reagovat
10

tohle sebeponižování ti nedělá dobře, měl bys to léčit

Reagovat
teenz

Reagovat
Pinturicchio

Neměl, aspoň je sranda.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
CHONG

Může být... Já mám k Zidanovi obrovský respekt za to, co u nás dokázal, ale nejlepšího trenéra všech dob jsem z něj nikdy nedělal... Ale stejně se musí člověk pozastavit na tvou dětinskostí, na místo nějaké argumentace, to prostě jenom obrátíš na Real. A označovat někoho, kdo vyhrál za čtyři roky třikrát LM a dvakrát ligu za náhoďáka, to je taky diagnóza

Reagovat
Jordi Alba

Zatím ne, časem se uvidí. Nějaký srovnání s Guardiolou jsou mimo, ten je o pár parníků jinde, ale to tak nějak celkově oproti všem.

Reagovat
CHONG

Já mám pocit, že jako trenér v ničem nevyniká, v Barceloně to může fungovat, protože ji zná skr naskrz, ale do jiného velkoklubu nebude mít dle mého názoru co přinést...

Popis Guardioly je trochu přehnaný, ale numero uno to v současnosti asi je, no.

Reagovat
Jordi Alba

Tak ono celkově, kdo po Guardiolovi Barcelonu trénoval a prosadil by se v jiným top klubu? Nikdo. Enrique měl trofeje a třeba to s PSG dokáže, ale jinak to jsou všechno trenéři mimo Barcelonu nepoužitelný, bavíme li se o velkoklubech.

Reagovat
patas92

Není to žádný Guardiola, ale jak malý kredit se tady Xavimu dostává (primárně od fanoušků Barcelony) mně přijde naprosto neuvěřitelné. Převzal Barcu uprostřed sezóny a v největších sračkách v jakých ten klub byl co pamatuju a s poslepovaným kádrem ji vytáhl ze devátého místa na druhé, v další sezóně s ní pak udělal titul. To všechno bez Messiho 30 gólů a 15 asistencí, ale lidem to furt přijde málo.

Po konci v Barceloně, bez ohledu na to kdy to bude, bych ho viděl u repre, ale pokud bych si měl tipnout, jestli někdy bude trénovat jiný velkoklub, tak říkám že ano.

Reagovat
Visca el barca

Konečně někdo.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Majk91

Reagovat
sylarko

Reagovat
Rattlesnake

Reagovat
Xavi

Akorát si teda myslím, že i když o něj bude zájem, tak do Evropy nepůjde.

Reagovat
Visca el barca

Výborně. Odvedl kus práve. Spokojenost

Reagovat
celeb

Ak s týmto tímom neprejde aspoň do semifinále LM, tak len potvrdí, že je to absolútne nevhodný (a stále neskúsený) tréner do zápasov o všetko. Zatiaľ dokázal nepostupiť zo skupiny LM a 2 krát vyletieť z EL s prvým vážnym súperom, prešiel akurát v EL cez Neapol pod tragickým Gattusom.

Keď už sa toľko investovalo do kádra (a za akú cenu), tak by sme mali mať aj zodpovedajúce ambície v LM. Nie sa len zúčastniť a poskytnúť trávnikarovi ďalšie skúsenosti do jeho ďalšieho angažmá niekde u arabov.

Reagovat
Gazdo

Tak semi je si myslim hodne utopicke. Mne staci postup zo skupiny z prveho miesta a nespravit nejaku blamaz vo vyradovacke a budem spokojny. Zase si treba uvedomit ze my sice mame vybornych hracov ale stale su to povacsine mladasi alebo az moc stari (Alonso, Lewa). Jediny top hrac v idealnom veku je tam asi Frenkie. Ja by som tomu dal este tak dva tri roky a moze to byt valec ak sa vhodne doplni

Reagovat
celeb

s Xavim ako trenerom sa to zruti skor, akoby sa to malo stat nejakym valcom. Jemu staci aj Benitez v Celte ako stopka jeho schopnostiam. Na to, akych hracov ma k dispozicii by sme nemali mat problemy si vytvarat sance v LaLige. Ano, Antverpy dostali vyprask, tak ako Betis (zatial bez formy pod Pellegrinim, ktoreho tipujem na 1. prepusteneho trenera LaLigy), ale inak to nie je ziadna hitparada a ak sa super na nas dobre pripravi, tak mame problem mat co i len sance proti timom s vyrazne horsimi individualitami.

Za mna to predlzenie nebol spravny krok. Uz by aj najvacsim fandom malo byt jasne, ze zo Xaviho ziaden Pep nebude, tak ako nebude z Rickiho Puiga novy Messi, bez ohladu ako silno si to niektori priali.

Reagovat
JM

- zatial bez formy pod Pellegrinim, ktoreho tipujem na 1. prepusteneho trenera LaLigy

Vždyť Villareal už vyrazil Setiéna

Reagovat
celeb

Chvalabohu. No to bol tiez expert par excellence! My si fakt vieme vybrat trenerov, len co je pravda. Najlepsim trenerom za dlhe obdobie bol interim Guardiola - viac menej nahodou.

Reagovat
EaP

Ty si dávaš. Retrospektívne si prejdi, ako sme hrali pod Valverdem ( porovnaj si súpisky) ako sme hrali pod Setienom, Koemanom..... A kedy došiel Xavi. A co sme od tej doby vyhrali. Kde sme sa nachádzali pred jeho príchodom, ako sme dostávali napicu od Realu 5 Classic po sebe, ako sme nedokázali co i len vystreliť na bránu v LM..... Xavi ma stále nejaké nedostatky, ale aj on rastie s každým zápasom co jednak potvrdzujú výsledky aj predvedená hra. Ze mame občas hluché zápasy? Pri tej záťaži a rozpise je to normálna vec. Veľa fanúšikov Barcelony si to idealizuje, lebo očakáva prime Barcu 2008 - 2012 ale to jednoducho nieje možné napodobniť. Ani City po 7 rokoch pod Pepom sa herne nepriblizuje vtedajšej Barcelone.

Reagovat
celeb

porovnat supisky mam pod Koemanom, ktoremu vedenie postupne totalne rozobralo tim a do subojov v LM isiel s Braithwaitom, Pjanicom, Moribou, Oskarom Garcia + bol to on, co (sice z nudze) vybrusil diamanty Gavi, Balde, Pedri, Fati ?

+ vdaka korone ani nebolo mat koho na lavicke? Porovnavaj porovnatelne.

Ked uz toho Xaviho tak obhajujes, tak si pamatam, ako po prehre Barcy s Bayernom 3:0 s absolutne nedostojnou nasou supiskou prskal na Koemana, ze jeho nezaujima aky ma tim, Barca je Barca a za ziadnych okolnosti nemoze takto hrat!

Nasledne sa stal trenerom, okamzite zacali prichadzat posily aby sme nasledne hrali pod jeho vedomim este horsi zapas s Bayernom, ktory tiez skoncil 3:0, ale taku bezzubu Barcu som este nevidel, bol to horsi zapas nez noname hraci a juniori predtym.

Inak Realu sme pod nim podlahli 2 krat, 3:1 a 1:2 a Real sa stal vitazom LM.

Teraz daj, ako sme s posilami za vyse stvrt miliardy a golden ball vitazom a hviezdny utocnikom Lewom hrali v Europskych sutaziach pod Xavim.

Vdaka za minulu sezonu, kedy bol Real v totalnej prestavbe a nehral dobre ani v lige ani v LM, ale za co ine chces Xaviho pochvalit? Za nepozeratelny fotbal v lige, kde casto otacame zapasy v poslednych minutach proti o triedu slabsim superom s neporovnatelnym budgetom?

Kde napriek slubovanemu 433 hrame furt nejaku holomajznu so 4 zaloznikmi (kym sa 2 nezranili) a Gavi bol mnohokrat zbytocne vysunuty na lavom kridle a Fati sedel a nedostaval prilezitost? (BTW v tazsej lige dal gol za Brighton, u nas dostal par krat sancu v 8X. minute.

My stale nemame ziadnu futbalovu tvar! Zachranuje nas extremna kvalita ako Lewa, Felix, Cancelo, Torres, Raphinha, Gundogan, Kounde .... vsetko hraci, ktorych Koeman nemal k dispozicii (a to v celkovo ponurej nalade klubu, kde sa obvinovali byvali riaditelia a hovorilo sa aj o krachu, ....)

Porovnavaj porovnatelne!

A este jedna vec. Co je pre teba dolezitejsie? Aby sme hrali atraktivny fotbal a mali uspechy v Europskych sutaziach (teda aspon neboli na smiech), alebo aby dostaval milacik Xavi s minimalnymi skusenostami ako trener nekonecne vela prilezitosti a postupne sa zabila aj tato nadejna generacia?

Viac nez klub? To je Xavi viac, nez klub?

Reagovat
Keboto

Reagovat
Keboto

(první je chybička)

Reagovat
Visca el barca

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele