Wenger s Fergusonem kritizují FA pro nezodpovědnost

21.10.2011, 23:13
Aktuality
Zrovna včera byla veřejnosti představena dlouho očekávaná dvojice lodivodů britské fotbalové reprezentace, speciálně sestavené pro nadcházející LOH v Londýně, ve složení Pearce-Powell. I přístup ke křížení zájmů Eura a olympiády. A právě ten se stal předmětem kritiky jak manažera Arsenalu, tak Manchesteru United...

Červené venkovní dresy anglické reprezentace se dříve staly nejprodávanějšími trikoty historie. Dresy navržené pro londýnskou olympiádu by je klidně mohly předčít. Tím spíš, pokud by se do finálního výběru vešel David Beckham či Wayne Rooney, který si na Euru (pokud mu neprojde odvolání) nezahraje v prvních třech zápasech a není tak zcela vyloučeno, že v nominaci na evropský šampionát bude opomenut. I kdyby ovšem nebyl, z rozhodnutí Anglické fotbalové asociace (FA) by mu něco takového ve startu na LOH nebránilo. Tato myšlenka "dvojího reprezentování" se tedy samozřejmě na Ostrovech stala velmi diskutovaným tématem, a do téhle debaty se nemohli nezapojit rovněž dva přední manažeři Premier League.

Oba ve smyslu, který FA v žádném případě nepodporuje. Zatímco Sir Alex Ferguson byl zdrženlivější a stěžejní myšlenkou jeho promluvy byla "nereálnost takové představy vzhledem k náročnosti anglické ligové sezony", jeho protějšek z Arsenalu zašel o něco dále: "Řekl bych, že už tu pak kvůli evropskému šampionátu není žádná opravdová přestávka a olympijský turnaj pro mě není pravým fotbalovým turnajem - pro mě jsou Olympijské hry symbolem běžeckých drah a závodišť. Když se vás zeptám, kdo vyhrál na Olympijských hrách před 20 lety, budete mít problém mi to sdělit. Když vám položím otázku, kdo vyhrál Euro, budete to vědět spíše, " nechal se Arsene Wenger slyšet na dnešní tiskové konferenci.

"Olympijská soutěž začíná hned po mistrovství Evropy. Naše sezona startuje 15. srpna a s přípravou začínáme 4., 5. července. To znamená, že po Euru hráče vůbec neuvidím," pokračuje francouzský manažer, přičemž naznačuje, že by snad v případě postrádání svých svěřenců i během olympiády zažádal "o prodloužení léta". Což by samozřejmě ve výsledku znamenalo posunutí startovního výstřelu Premier League.

Wenger přitom logicky myslí i na zdraví nejen svých oveček, které se teď fakticky ocitlo jen v jejich rukou. "Nejhorší možností je nechat to na hráčích. FA tady musí být trochu zodpovědnější," nabádá "Profesor" vrchní činitele fotbalového svazu k zakročení a povolení pouze jednoho letního startu na velké akci. Důvod takového jednání FA přitom plně nechápe ani skotský guru mezi manažery, Sir Alex Ferguson: "Potřebují odpočinek, předsezónní přípravu, potřebují prostor pro zotavení a vzpamatování se ze zranění, malých zranění, které si s sebou nesli napříč celým ročníkem," přidává se dlouholetý kormidelník Manchesteru United.

A připojuje další argument: složitější uspořádání sezony v Premier League, jež fotbalistům nedopřává žádný zimní odpočinek - jinde v Evropě docela běžný prvek. "Tohle vzniklo na popud Argentiny a Nigérie, které na minulou olympiádu vyslaly nejsilnější výběry. To dalo britskému olympijskému týmu záminku myslet v takovém duchu," začíná zeširoka, "jenže u nás se hraje jiný fotbal než v zahraničí - jak každý ví, intenzita anglické kopané je bezkonkurenční, jsou to náročné a vyčerpávající sezony. To proto neustále opakuji, že neočekávám, že by si Anglie mohla vést dobře na evropském nebo světovém šampionátu, protože si předtím hráči zkrátka prošli peklem," zakončil svou výpověď Skot, který byl často spojován s privilegiem vést onen smíšený výběr na této - pro Brity samo sebou výjimečné - olympiádě.

Mohl tak přímo následovat Matta Busbyho, svého nejslavnějšího předchůdce mezi manažery United, jenž vyslance Spojeného království trénoval právě na minulých Olympijských hrách v Londýně roku 1948. Ferguson však odmítl. Šanci proto dostal Stuart Pearce, lodivod nejsledovanější mládežnické reprezentace v zemi, který hned dal najevo, že si do výběru vyvolené osmnáctky příliš mluvit nenechá. Na otázku, zda vyslyší volání veřejnosti po povolání Davida Beckhama, potom chladně odvětil: "Nemám tušení. V poslední době jsem ho hrát neviděl. Na jednadvacítku je poněkud starý..."

Autor: Tomáš Daníček / telegraph.co.uk, moneycontrol.com

Komentáře (48)

Přidat komentář
C-M@ster

1. pro titul MU

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

-1. pro titul MU

Reagovat
ACSMan

Reagovat
niflheim

Reagovat
papos182

Reagovat
tnt03

Reagovat
CubONE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Becks musí hrát

jinak,Arsene a SAF mluví pravdu,hráči potřebují min.3 -4 týdny na zotavení a pak ještě příprava

Reagovat
smazaný uživatel

kdo vyhrál Euro před 20 lety?

Reagovat
smazaný uživatel

Dansko z pozice nahradnika, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

jo,místo Jugoslávie

Reagovat
fantomas

Willi asi narážel na to, že před 20 lety se Euro nehrálo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je trosku divny, kdyz je rec o Euru 2012

Reagovat
fantomas

No to sice je, ale ta řeč je vedená v roce 2011. No to je jedno...

Reagovat
smazaný uživatel

Peter Schmeichel a jeho banda

Reagovat
Kenneth

Trénují vůbec? Nebo jen plakají do médií?

Reagovat
fantomas

SAF už ani nemusí. Nejlepší tým planety už je tak nějak soběstačnej.

Reagovat
vocasisko

máš pravdu, současná Barcelona je tak sehraná, že by Pepek mohl jít na měsíc na dovolenou a stejně by dokázala neustále vyhrávat

Reagovat
Kenneth

Pepek by tam mohl klidně skončit a mohla by tam jít trénoval uklízečka.

Reagovat
vocasisko

aha

Reagovat
smazaný uživatel

Ale fantík myslel fotbalový tým.

Reagovat
vocasisko

a já hokejovej

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta a Puyol na bruslích, pohled k popukání

Reagovat
fantomas

Btw. "Když si Korejec Lee Chung-Yong v přípravě nadvakrát zlomil pravou holenní kost, předpovídala se mu celosezonní pauza. Nakonec by to však nemuselo být tak zlé. Pravý křídelník je již zpátky z rehabilitačních procedur, které prodělával ve své domovině, a svůj letošní debut by si dle doktora korejské reprezentace mohl odbýt již v únoru."

Reagovat
Flamex

gg

Reagovat
tomasinho

A v červnu do LFC

Reagovat
fantomas

Nereálnost sama.

Reagovat
tomasinho

Nech mě snít.

Reagovat
fantomas

On stejně ještě potřebuje dozrát. Zatim zažil jednu senzační a jednu průměrnou sezonu. Až ustálí výkony, v LFC ho uvidim i rád. Ale teď ještě fakt ne.

Reagovat
tomasinho

Navíc pořád jen 23 Jsem myslel, že je starší. Tak to ať ještě dozraje.

Reagovat
fantomas

Kolik si mu tipoval?

Reagovat
tomasinho

Tak 26

Reagovat
smazaný uživatel

až 23? Ja som tipoval tak 21.

Reagovat
CubONE

moc stary?

Reagovat
Hai

Reagovat
smazaný uživatel

Kometa BRNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Halou temně bubny duní, stoupá píseň houpavá, cesta zpátky na výsluní, bývá často zdlouhavá. Navzdor všem co se nám smáli, klíčí sláva stoletá, vzhůru modrobílé šály, vzhůru Brno Kometa. Navzdor všem co se nám smáli, klíčí sláva stoletá, vzhůru modrobílé šály, vzhůru Brno Kometa. Víru ztrácí kdo se bojí, vlasatice toulavá, kdo s tebou svůj život spojí, ten Ti věrný zůstává.Navzdor všem co se nám smáli, klíčí sláva stoletá,vzhůru modrobílé šály, vzhůru Brno Kometa. Navzdor všem co se nám smáli, klíčí sláva stoletá, vzhůru modrobílé šály, vzhůru Brno Kometa.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

o rok to bude najkrajšia pesnička v 3 lige !

Reagovat
Biozdenda

aspoň něco by vyhráli..

Reagovat
minoLFC

hrozne, Ronney nebude mat cas ani nahodit novu sadu vlasov

Reagovat
smazaný uživatel

hahaha ty jsi opravdu vtipný!!! škoda že se tady nemůžou používat vulgarity jinak bych pěkně počastoval...

Reagovat
spider_8

Proč? Bylo to celkem vtipný a ani ne vulgární

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ta fotka Rozčílený děda v parku v Traffordu při hádce s druhým dědkem(fandou City).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele