Východoasijský pohár nově okoření účast Austrálie

02.09.2012, 12:13
Aktuality
Zhruba před šesti lety Austrálie napochodovala mezi asijskou fotbalovou společnost, teď zachází ještě dále. V prosinci fotbalisté z nejmenšího světadílu rozehrají kvalifikaci na Východoasijský pohár, kde se v případě úspěchu utkají s Čínou, Jižní Koreou a Japonskem. Pozvánku přijaly i australské ženy.

EAFF East Asia Cup je pouze čtyřčlenný turnaj, nejde tedy o nic velkého a hrát se bude jen něco přes týden. Přesto se tato přehlídka v daném regionu netěší úplně malé oblibě a sami Australané si od této události rovněž mnoho slibují. "Naše účast posílí australské vztahy s nejrychleji rostoucím asijským fotbalovým regionem," těší se šéf Australské fotbalové federace Ben Buckley; s tím, že obligátně vyhlíží také komerční profit.

Kvalifikace na závěrečný turnaj v Jižní Koreji by pro tak silný tým, jakým je Austrálie, měla být pouhou formalitou. Z pětičlenné skupiny budou seriózní konkurenci představovat leda tak výběry Severní Koreji, vítěze březnového Challenge Cupu, a Hongkongu, na jehož území se kvalifikační boje ve dnech 1.-9. prosince uskuteční. Právě jenom tyto dva státy dosud z předturnajových měření sil vycházely coby vítězové - dvakrát jeden, dvakrát druhý. Guam s Tchaj-wanem by dle předpokladů měly platit za pouhé sparing partnery.

Východoasijský pohár se dosud konal jednou po dvou letech, pak po třech, po dvou a nyní znovu po třech. Jak už to tedy v Asii bývá, také zvyklosti tohoto mítinku jsou co možná nejsložitější. Ročníky za sebou nicméně máme čtyři, jak vyplynulo už z předchozího odstavce (první proběhl roku 2003, takže se slaví 10leté výročí), a bez zajímavosti není, že na prvenství mezi kolegy z regionu stále čeká tak proslulá země jako Japonsko. To se dosud chlubí jen třemi stříbry, po dvou triumfech si jinak připsaly reprezentace Jižní Koreji a Číny, jež obhajuje.

Do Jižní Koreje se pořadatelství vrací po osmi letech, a to domácí mohou docela dobře vnímat jako křivdu či přinejmenším vážný handicap. Minule totiž na vlastní půdě obsadili ostudné poslední místo - aby jindy neskončili hůře než druzí.

Australské ženy, asijské šampionky z roku 2010, očekávají svá kvalifikační střetnutí již koncem listopadu. Soupeřkami jim budou vyslankyně Číny, Hongkongu a Tchaj-wanu.

Závěrečné boje jsou v plánu na červenec 2013 a programy obou kategorií se budou navzájem prolínat či překrývat.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (23)

Přidat komentář
Shevchenko

fotbalisté z ostrovního státu?

Reagovat
fantomas

No dobře, federace.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesněji Australský svaz (Commonwealth of Australia).

Reagovat
smazaný uživatel

Největší ostrov je Grónsko, Austrálie světadíl.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Filip12

Cahill Kewell Joshua KENNEDY ♥

Reagovat
Al Capone

To se mi nelíbí, když je to asijský turnaj tak by měli hrát jen asijské týmy, to samý u kvalifikace.

Reagovat
Filip12

tak t dej na Facebook a nepiš to sem

Reagovat
JacoBee

DI DO PÍČI UŽ.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

No v tomhle případě s ním i souhlasím. Když si je tam pozvali, tak ať tam hrajou, co je komu do toho.

Reagovat
JacoBee

On napsal svůj názor který dává smysl a který je logický k fotbalový diskuzi...

filip opět napsal mrdku,tak jako vždy.

Reagovat
hribco

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Al Capone

Reagovat
Filipow

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Austrálie bude hrát mistrovství Austrálie??

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba Mistrovství Oceánie?

Reagovat
smazaný uživatel

poté co stále Mistrovství Oceánie vyhrávalo (de facto jediný soupeř byl Nový Zéland), hrávají turnaje v Asii... ale nevím, zda o připojení k asijské federaci požádali oni nebo zda je pozvali sami... jak to vlastně před lety bylo ? Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

a Kanadský pohár jenom Kanada!

Reagovat
TheMally11

Kerem Bulut !

Reagovat
smazaný uživatel

vždy som rozmyšlal v ktorej časti azie leži australia, teraz sa to vyriešilo je to vychodoazijská krajina

Reagovat
smazaný uživatel

Když může hrát Izrael z Asie v Evropě ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele