Vikingové na ústupu. Co se děje s fotbalovým Norskem?

18.10.2016, 01:50
Názory a komentáře
Český tým má možná problémy, v kvalifikačních soubojích s Nory ale bude bezpochyby papírovým favoritem. Přitom ještě v devadesátých letech platili hrdí Seveřané za uznávaný, respektovaný výběr, který dokonce vyšplhal i na druhé místo žebříčku FIFA. Teď mají problémy zdolat San Marino. Jak je to vůbec možné?

Norové nebyli nikdy národem fotbalových baleťáků, přesto by se ještě pár let zpátky stěží našel někdo, kdo by je bral na lehkou váhu. Díky nekompromisnímu, bojovnému stylu hry, týmové jednotě a skvělým fyzickým parametrům k nim i největší favorité přistupovali s respektem. Vždyť také na Mundialu 1998 udolali Brazílii, o dva roky později na Euru pak Španělsko. Jenže to byl také poslední záchvěv čehokoli, co by fanoušci mohli považovat za úspěch. Od té doby panuje v Norsku fotbalové sucho.

Čtvrtého září 2016 to bylo patrné víc než kdy jindy. Národní stadion Ullevaal v Oslu kdysi platil za horkou půdu - možná ne doslova, ale body z Norska byly brány jako bonus bez ohledu na to, kdo se domácím bojovníkům postavil. Měsíc a půl zpátky nastoupili Norové proti Němcům, ale kdyby se jejich autobus cestou na zápas zasekl v zácpě, málokdo by poznal rozdíl. Němci nastoupili v tréninkovém tempu, přesto domácí smázli jednoznačným skóre 3:0, a to byli ještě hodně milosrdní. Jistě, Löwovo Německo je prakticky neporazitelným strojem, přesto s ním ale lze sehrát důstojnou partii. Toto nemělo s důstojností nic společného. Vypadalo to jako zápas prvoligisty proti amatérům z divize.

Slavný norský dramatik Henrik Ibsen ve své hře jménem Peer Gynt cituje Lukášovo evangelium: "Amen, pravím vám, žádný prorok není vítán ve své vlasti." Současné fotbalové Norsko by nesouhlasilo - národní tým zoufale potřebuje lídry, šéfy, proroky. Problém je, že v zemi jednoduše žádní nejsou. A pokud ano, na reprezentaci to není vidět. Stačí podívat se na situaci po zpackané kvalifikaci na Euro 2016. Norská fotbalová asociace (NFF) tehdy vydala prohlášení, že má naprostou důvěru v kouče Per-Mathiase Hogma, který tým vede už od roku 2013. Což by samo o sobě nemuselo být špatně, kdyby její prezident Terje Svendsen nedodal, že Hogmo nemá v nadcházející kvalifikaci žádné objektivní cíle. Jinými slovy: Neexistuje výsledek, který by byl na současné Norsko příliš špatný.

První tři zápasy kvalifikace o mistrovství světa příliš naděje neposkytly. Jestliže výprask s Němci byl sice smutným, ale přece jen očekávaným scénářem, porážku 0:1 proti Ázerbájdžánu (týmu na 133. místě světového žebříčku) je už nutné brát jako absolutní fiasko. Alespoň tedy pokud sledujete fotbal z pohledu běžného fanouška, zvyklého na dlouhodobé relativní rozložení sil. V Norsku samotném - a to je snad nejkřiklavější známka toho, že je něco opravdu špatně - nikdo až tak překvapen nebyl. Fanoušci si připadali zrazeni, to jistě, ale ne zaskočeni.

Následovala povinná výhra 4:1 nad San Marinem, která ovšem stěží mohla představovat vyhlížený návrat do formy (a to i v případě, že by šlo o výhru přesvědčivou, což nešlo). Za prvé, San Marino vstřelilo první venkovní kvalifikační gól po 15 letech. Za druhé, tři norské góly padly až v závěru utkání. Ve skupině s Němci, Severními Iry, Čechy a Ázerbájdžánci by měla být druhá příčka (papírově) norským cílem, jak ale ozřejmil pan Svendsen, žádné papírové cíle neexistují - a jakkoliv je kvalifikace teprve na začátku, psychické rozpoložení v týmu nemá s postupovými ambicemi nic společného.

Posledním velkým turnajem s norskou účastí bylo Euro 2000 v Nizozemsku a Belgii; Vikingové tehdy slavně porazili Španělsko díky krásné hlavičce Steffena Iversena, remizovali se Slovinskem a prohráli s Jugoslávií. Postup z toho nakonec nebyl, ale ostuda také ne. Co by za to teď fanoušci dali; samotný fakt, že si poslední výjezd na mezinárodní mistrovství užili v době, kdy ještě existovala Jugoslávie, je nesmírně depresivní.

Od té doby proběhlo velkých turnajů celkem osm. Kdyby Svendsen vydal své prohlášení na konci 90. let, byl by mezi fanoušky považován za kacíře. Norové jsou ostatně hrdým národem, který touží poměřovat síly s těmi nejlepšími. S elitami, mezi něž se sami kdysi řadili.


Experiment, který nevyšel

FIFA zveřejnila první vydání svého mezinárodního žebříčku v roce 1993. V říjnu téhož roku bylo Norsko druhé, za Brazílií, která v té době měla v týmu borce jako Romário, Bebeto a Dunga. Vikingové čerpali svoji sílu ze skálopevné obrany; národními hrdiny tehdy byli nesmlouvaví tvrďáci ostrovního střihu, Rune Bratseth, Ronny Johnsen a Henning Berg. Před nimi operovali hráči spojující tradiční tvrdou dřinu se solidní technikou - Erik Mykland, Oeyving Leonhardsen, Staale Solbakken nebo Kjetil Rekdal. A konečně v útoku řádil hvězdný Tore André Flo podporovaný Larsem Bohinenem a Janem Aage Fjortoftem. Ole Gunnar Solskjaer, považovaný za nejlepšího žolíka v historii Premier League, byl Nor. Toto byl po všech stránkách vyvážený, silný tým.

Možná že kvalitativně Vikingové na druhé místo světového žebříčku nikdy nepatřili, pořád ale dokázali budit hrůzu. Dnes je norský tým v pořadí FIFA sedmdesátý, mezi Trinidadem a Tobagem a Beninem.

U menších fotbalových národů se samozřejmě stává, že skvělá generace vyklidí pole a v zemi zkrátka není dostatek talentu na to, aby ji nahradil. Jenže je toto i norský případ? Tým kolem Berga a spol., který zanechal stopu na MS 1998 a Euru 2000, nahradila nová várka šikovných hráčů v čele s Johnem Carewem, Johnem Arne Riisem, Brede Hangelandem nebo Mortenem Gamst Pedersenem. Jistě můžeme namítat, že svou roli hrála i smůla - postup na Euro 2008 pokazil Norům gólman Thomas Myhre, jehož dvě hrubky pomohly vyřadit Vikingy v baráži s Tureckem. Jenže to v důsledku neznamená vlastně nic. Norové provedli generační obměnu, několikrát selhali, a teď se propadli do evropského (pod)průměru.

Důležitější je, že série zpackaných kvalifikací zasela v kdysi hrdém týmu komplex méněcennosti. Jestliže v roce 2000 Norové věřili, že mohou porazit kohokoliv, dnes jsou ve stavu, kdy je nepřekvapí prakticky nic negativního. A pokud hrají s někým ze světové elity, jako by se ani nesnažili. Poslední zápas s Německem je toho důkazem.

Tím se dostáváme k jednomu přetrvávajícímu problému: V reprezentaci zkrátka chybí lídr. A to jak v kabině, tak i na trenérské židli - a také v čele svazu. Neschopnost táhnout za jeden provaz, jít čelem proti zdi a ignorovat zdánlivě nezdolatelné překážky - tedy vlastnosti, které Nory donedávna zdobily - se projevují na špatné psychice týmu. V rozšířeném formátu Eura 2016 měl Hogmův tým velkou šanci zlomit kvalifikační sucho; probil se do baráže, kde hrál proti Maďarům, papírově vůbec nejslabšímu možnému soupeři. Většina národa věřila, že se tentokrát po sedmi zklamáních konečně zadaří.

Výsledek? Po domácí prohře 1:0 se Per-Mathias Hogmo rozhodl pro nečekaný experiment: do odvety v Budapešti postavil vůbec poprvé v historii tým bez klasického útočníka. Zato nechyběl teprve sedmnáctiletý středopolař Martin Odegaard. Odhodlání postavit dorostence do základní sestavy nejdůležitějšího zápasu reprezentace za posledních 15 let muselo být buď geniální, nebo šílené. Problém je, že Hogmo neměl nějaký výraznější plán; hrál vabank prostě proto, že mu došly nápady. To přirozeně nevyšlo - a od té doby je kouč pod intenzivním tlakem veřejnosti.

Fanoušci se po právu ptají, jak je možné, že trenér, který evidentně není schopen dotáhnout reprezentaci na závěrečný turnaj, stále zůstává u kormidla - a co víc, nemá se vůbec špatně. Podle zákulisních informací dokonce vydělává více než Erik Hamrén (v době, kdy vedl Švédy na Euru), Adam Nawalka (kouč Poláků), nebo dokonce velšský lodivod Chris Coleman, který má na kontě čerstvou bronzovou medaili z kontinentálního šampionátu.

Hogmův příběh je smutným příkladem vyhoření. Během tří let u norského kormidla si prošel několika fázemi; nejprve to vypadalo, že do zatuchlého, přežitého ostrovního stylu vnese inovativní vítr, ukázalo se však, že něco takového v současném Norsku zkrátka nefunguje. Jeho životopis přitom není vůbec špatný - úspěšně koučoval několik mládežnických úrovní, ženskou reprezentaci, Rosenborg a Tromso. Problém není v tom, že by neměl myšlenku. Problém je v tom, že ji nedokáže aplikovat na tým, který má k dispozici. Navíc jeho podivná vyjadřování na tiskovkách často uvádějí fanoušky do ještě většího zmatku: nikdo zkrátka neví, co to znamená "kultura výkonu", "pohyb v bloku" nebo "výchovná dimenze". Přidejte k tomu pochybná rozhodnutí během zápasu a nejasný herní styl, a výsledkem je vzrůstající frustrace mezi věrnými.

"Naši hráči musí být nemilosrdní," prohlásil Hogmo v roce 2014, kdy si rovnou stanovil dva odvážné cíle: proniknout na Euro ve Francii a získat medaili o dva roky později na ruském Mundialu. "Pokud se nám to má povést, musíme být mnohem lepší než doposud. Každý den na tom tvrdě pracujeme," uvedl, ale výsledky se nedostavují. Ze čtyřiatřiceti odtrénovaných zápasů jich prohrál přesně polovinu a jeho vítězná bilance dosahuje chabých 29%, což určitě nejsou statistiky muže, který by za dva roky měl na Mundialu přebírat cenný kov. Jsou to čísla podprůměrného, přinejlepším průměrného evropského týmu. Že Hogmo nedokázal před pouhými dvěma lety přiznat tento fakt - že Nory v současném stavu žádná sláva jednoduše nečeká - pro něj znamenalo systematicky si před fanoušky podřezávat svoji vlastní větev.


Jak se nechovat k legendám (norská edice)

Nebylo by ovšem fér vše špatné svalovat jen na Hogma; sama NFF se totiž zmítá v neskutečném chaosu. Bývalý šéf svazu Yngve Hallén byl nucen odstoupit z pozice poté, co veřejně přiznal svoji podporu později odsouzenému šéfu UEFA Michelu Platinimu. To ale není jeho největším prohřeškem. Většina příznivců mu nemůže odpustit, jak nevybíravě "zametl" s legendárním koučem Egilem Olsenem, mužem, který vlastnoručně vystavěl poslední slavný norský tým. V 90. letech byl Olsen legendou; kdyby po svém odchodu v roce 1998 zůstal do konce kariéry na klubové scéně, stal by se nesmrtelným. Jenže v roce 2009 se tehdejší svazový předák Sondre Kåfjord rozhodl, že je jeho služeb opět potřeba. Pravda, druhé Olsenovo angažmá u národního týmu nebylo ani zdaleka tak úspěšné. Přesto však způsob, s jakým se Kåfjordův nástupce Hallén s legendárním koučem vypořádal, zůstává trnem v oku prakticky všem fanouškům.

Psalo se září 2013, kdy se Hallén spolu s generálním sekretářem svazu Kjetilem Siemem rozhodli, že novým koučem bude Per-Mathias Hogmo. Jednání svazové rady probíhalo za zavřenými dveřmi a jeho výsledkem bylo přání, aby se Hogmo ujal funkce okamžitě. Problém byl, že Olsen se v tu chvíli připravoval s týmem na poslední dva kvalifikační zápasy na MS s Islandem a Slovinskem. Výsledkem byl obrovský průšvih, Olsenovi svaz dodnes dluží řádnou kompenzaci, kvalifikace skončila fiaskem, a především - nejúspěšnější kouč národní historie byl vyhozen bez pardonu, jako nechtěná osoba. Jeho druhé angažmá možná nedopadlo dobře, ale takový osud byl pro personu jeho formátu jednoduše nedůstojný. Vztah mezi fanoušky a NFF tak logicky ochladl na bod mrazu.

Ne že by toto byl jediný průšvih, kterého se asociace dopustila. Norské noviny Josimar zkraje roku 2016 odhalily fakt, že Kjetil Siem - v současnosti blízký spolupracovník šéfa FIFA Gianniho Infantina - patří mezi aktivní lobbisty pro Alexandra Ceferina, slovinského kandidáta na nejvyšší post v UEFA. Terje Svendsen také Ceferina podpořil, což podle informací Josimaru může mít spojitost se Slovincovým slibem, že bude bojovat za pořadatelství severských zemí pro Euro 2024 nebo 2028.

Jak Ceferin, tak NFF tuto dohodu následně popřeli, nicméně atmosféra v norském fotbalovém prostředí zůstává nejistá; nikdo v zemi neví, jak se věci mají. Dříve byly podobné kontroverze neodmyslitelné - cílem NFF (a všech přidružených organizací) bylo jedině vymáčknout z národního týmu maximum. Někde po cestě mezi Olsenovou zlatou érou a současností došlo ke krizovému bodu, který nikdo nedokáže přesně lokalizovat.


Světlo na konci tunelu?

Současný nároďák je ve stavu absolutního rozkladu, trenérovi nikdo nevěří, a samotný svaz sbírá prakticky výhradně negativní reakce. Přesto ale mezi fanoušky přežívá naděje. Mládežnické výběry Norska si totiž nevedou vůbec špatně - jednadvacítka získala bronzové medaile na Euru 2013, a nejlepší hráči z tohoto výběru dnes platí za stabilní součást áčka. Patří mezi ně Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Joshua King (Bournemouth) nebo Havard Nordtveit (West Ham). Aktuální jednadvacítka má potom mezi sebou nevybroušený klenot v Martinu Odegaardovi. Záložník Realu Madrid je na seniorské úrovni stále neozkoušený, veřejnost mu však věří. V Odegaardovi mají dlouho trpící fanoušci konečně hmatatelný příslib; to on má být tím, kdo pozvedne kdysi slavný tým znovu ke hvězdám.

A Odegaard není sám. Pozornost na sebe strhávají i další jeho vrstevníci, jako osmnáctiletý Sander Berge, za nějž v létě nabízel Everton. Dalším talentem je Ole Selnaes, šikovný záložník ze Saint-Étienne, který nastupuje zároveň za juniorku i áčko (podobně jako špílmachr Mats Moller Daehli). Velký potenciál ukazují i Mohamed Elyounoussi (Basilej) nebo Kristoffer Ajer (Celtic). Toto jsou hráči, kteří disponují ryzím talentem; naděje norského fotbalového národa se upínají právě k jejich budoucnosti.

Samozřejmě to neznamená, že by tito borci měli v následujících měsících promptně vyřešit norský fotbalový problém. Naděje ale existuje. Mluvíme o úplně jiné generaci, nezatížené Olsenovým dědictvím; Odegaard se narodil v prosinci 1998, půl roku poté, co Kjetil Rekdal proměnil penaltu, díky níž Vikingové slavně udolali Brazílii na francouzském Mundialu. Tito hráči se nezodpovídají minulosti - jejich úkolem je přispět vlastním dílem k norské fotbalové historii. A faktem je, že současná dorůstající generace je nejtalentovanější za poměrně dlouhou dobu.

Pokud se projdete zákulisím stadionu Ullevaal, vidíte to všude: Fotografie slavných Norů, porážejících nejlepší světové týmy. Nostalgii. Záběry týmu, který se nemusel bát trapných proher; naopak směle vyzýval jižanské velmoci k vyrovnanému boji o nejistý výsledek. Memento vlády Egila Olsena, za níž Vikingové svojí bojovností strašili i ty největší velmoci. Krásný fotbal se na západním pobřeží Skandinávie nikdy nehrál, výsledky ale byly.

Norové si uvědomují, že jejich omezená základna má své limity - jsou ale hrdí. Nevadí jim prohrávat; vadí jim poraženectví. Během posledních dvou dekád museli sledovat, jak jejich největší rivalové - Dánové a Švédové - postupují na jeden šampionát za druhým, produkují špičkové fotbalisty (Ibrahimović, Eriksen), a hrají na mezinárodní scéně důstojnou roli. Dokonce i dříve vysmívaný Island letos ukázal, že prosadit se na světové úrovni s omezenými zdroji je možné. A Norsko chce totéž.

Asi nikdo nepochybuje o tom, že tuto kvalifikační skupinu vyhrají dokonale robotičtí Němci. Konkurence je zrádná; Česko i Severní Irsko se představily na Euru, což znamená, že Norsko je aktuálně z hlediska síly až čtvrté v pořadí. Ázerbájdžán i San Marino jsou papírovými outsidery, jenže minimálně první zmiňovaný tým má nyní výhodu. Pro Hogmovy svěřence stále není pozdě; něco se ale musí změnit.

V tuto chvíli to vypadá, že myšlenka postupu na ruský Mundial je v Norsku vnímána spíše jako zbožné přání. Tato kvalifikace se zatím pro fanoušky jeví jako extrémně nepříjemný přechod mezi hrdými vzpomínkami a grandiózními sny. Nicméně na příštím Euru už omluvy existovat nebudou. Znamenalo by to totiž, že Vikingové absentují na velkém turnaji dlouhých 20 let. A ačkoliv sami Norové ví, že současný tým hledá novou identitu, něco podobného by snášeli jen velmi, velmi těžce.


(Původní text: Jonas Giaever, přeloženo z článku pro sérii Guardian Sport Network)

Autor: Dominik Zezula / theguardian.co.uk

Komentáře (145)

Přidat komentář
Kokesh

Odegaard a Samuelsen na plac.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom,že lepší výsledek než 0:0 proti Norsku nemáme šanci uhrát, se nedá pochybovat

Reagovat
Pablos

pěkně ...vzadu s nulou

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo, je Zezula? Už se v těch redaktorech nevyznám.

Jen bych doporučil panu Zezulovi trochu méňe patosu, či nesmyslných přirovnání.

"Budit hrůzu"

"Nesmírně depresivní"

"Současný národák ve stavu totálního rozkladu"

Připadají mi články od pana Zezuly rok 1998/99 PROFOTBALL. Tam se to podobnými nesmysly jen hemžilo (např. Nadpozemsky talentovaný Javier Saviola).

Články od pana Zezuly určitě nejsou špatné, jen by to chtělo trochu ubrat z některých patosů, klišé a nesmyslných přirovnání.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak mistři kliše byly pan Filip Saiver a pan "Stíví Gerard" Petr Svěcený.

Reagovat
smazaný uživatel

"Původní text: Jonas Giaever, přeloženo z článku pro sérii Guardian Sport Network". Tak nevím, jak je to s tím "autorem". Mně taky bylo divné, že tu někdo tak do hloubky sleduje norský fotlbal. Skoro jsem si myslel, že to psal o Česku a že mu nějaký skřítek udělal copy/paste na Norsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Vikingove na ustupu. Co se deje s fotbalovym Ceskem?

?

Reagovat
Azazelo RD

Tak asi mu ještě copy/paste změnil husity na vikingy.

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Čus. Já. Dík.

Reagovat
Pyroman

jak se opovažuješ mít ve článku slova

Reagovat
off-olda

Reagovat
smazaný uživatel

Ta první čarka

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
ronaldik

Reagovat
smazaný uživatel

Zezula sa este kroti. Odporucam Danicka, ten je bez zabran.

Reagovat
fantomas

Nezklamal

Reagovat
smazaný uživatel

No podívám se na Daníčka. Ale je to fakt někdy hrůza a úplně to tahá oči. Některý ty přirovnání mi připadají, jak ze zpravodajství TV Nova.

Reagovat
smazaný uživatel

Len sa pozri, stratíš chuť čítať...

Reagovat
bbbauch

Ty musis porad smrdet v nejaky averzi vuci cemukoliv vid?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie.

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

Reagovat
Mada

Reagovat
Radin

hejter všeho? :-D

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

životní postoj

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
Hyrax

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Posledni Kovboj

tenhle STBacek tu jeste porad funguje?

Reagovat
jenage

Reagovat
Hokaido

Lol, zrovna články od dominga jsou úplná topka. A myslím, že nejen tady na EF, ale na celým „českým fotbalovým“ internetu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Harakan

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Mada

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
#33CCCC

Reagovat
Mustang™

Morten Gamst Pedersen

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Radin

Tore André Flo

Reagovat
Mustang™

Ole Gunnar Solskjaer

Reagovat
smazaný uživatel

Džon Kerůůůůů

Reagovat
smazaný uživatel

Ten žebříček FIFA nedává smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

Ale,tehdy se Norům strašně dařilo,jak byli 2.v žebřu,na tom nic překvapivého nebylo, že byli tak vysoko

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

jak co se deje s norskem? voni snad nekdy byli neco extra nebo? mozna tak tomasson byl dobrej. ani v budoucnu zazrak nepride. odegaard i ola jon totalne vyhoreli. at raci norove zustanou u zimnich sportu kdyz jim dou.

Reagovat
Hiko

Tomasson? Ola John?

A proč máš Nory za raky?

Reagovat
smazaný uživatel

Autorem čláku je Nor a vzpomíná na staré časy stejně jako místní důchodci. Čas jim z hlavy odvál "jak se to stalo" a zůstalo jen, že byl výsledek. Takže v té době, koho nezdrtili, ten se jich aspoň strašně bál. Nevím jak to bylo s tou Brazílií, ale to je klasika, kdy se povede zázrak a za 10 let je z něj pravidlo.

Duše fanouška je vážně roztomilá

Mám to ale podobně

Reagovat
Rarášek

Tomasson

Reagovat
smazaný uživatel

Tomasson dán, ola john holandan, bože ty si idot

Reagovat
smazaný uživatel

Cikán no

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

doporucuju mrknout na kvaldu o Euro 96, s nama a Holandanama ve skupine, to byly spiely jak vino, tehdy meli silnou generaci

Reagovat
Puskas

Tam mi utkvěl v paměti hlavně domácí mač s Holandskem, Hapala proháněl Overmars, Skuhravý se naposledy zaskvěl, Řepoň to tam brousil... parádní mač.

Reagovat
smazaný uživatel

anebo plichta na Malte a prohra (?) v Lucembursku, takova nase specialita, ale dulezity bylo, ze se nam podarilo udelat 4 body v dvojzapasech se spolufavoritama a nakonec postoupit na pamatny Euro v Anglii...ja snad z nostalgie vyhrabu nekde vhs-ky

Reagovat
Puskas

Lucembursko taky naskakuje, gól ke konci, trápenka jak hrom...

Reagovat
smazaný uživatel

Olof Melberg Jari Litmanen !

A samozřejmě děti z Bulerbynu: Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Anna, Brita

Reagovat
smazaný uživatel

hmm deti z ballerbaynu... to je ale spis naka svedska sestka ne?

Reagovat
GjøvikFF

Díky za článek Pro mě osobně hráli Norové nejlepší fotbal okolo roku 1994, kdy smolně nepostoupili do osmifinále MS 1994 a pak v posledním zápase kvalifikace přišli taky o postup na ME 1996 - tehdy byli ve skupině nepříjemnější než Holanďané, bod z Norska uhráli Češi tehdy hodně nezaslouženě, celý zápas výrazně horší. Naopak slavnou výhru nad Brazílií bych raději ani nezmiňoval, protože to byla ostuda a podraz na Maroko, které bylo na turnaji skvělé a určitě mělo jít dál místo Norů. Jinak bych to neviděl tak černě - minulá kvalifikace byla výborná, mj. klepli Chorvatsko a dvakrát Bulhary, pokazila se jen baráž.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jo ta výhra nad Brazílií a postup na MS byl hodně díky rozhodčímu. Ale tentkrát to myslím nebylo jediné vítězství nad hvěznými Kanárky, porazili je snad i v nějakém přáteláku díky Floovi.

Reagovat
smazaný uživatel

opr. postup ze skupiny MS

Reagovat
smazaný uživatel

Bulhary ale taky klepne kdekdo

Reagovat
Rarášek

Vidím to spíš v nedostatku kvalitních koučů. Není tam nikdo, kdo by něják vyčníval, přitom hráčský materiál rozhodně není špatný.

Reagovat
Darren Fletcher

Johnsen, Berg, Solskjaer

Reagovat
Puskas

Floovci, Rekdal...

Reagovat
atlee

Bjørnebye, Leonhardsen, Riise, Iversen... Nie úplné topky, ale všetko kvalitní futbalisti

Reagovat
Puskas

Především dali dohromady silný celek, aniž by měli nějakou opravdovou superhvězdu.

Reagovat
smazaný uživatel

a v kase Erik Thorsvedt

Reagovat
Spalovač šancí

Vždycky to byli dřeváci

Reagovat
FC Porto FC

John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Pablos
Reagovat
smazaný uživatel

Dusledek multikulturalismu. Dokud za reprezentaci hrali etnicti Norove, bylo to bojovne, obetave a odmakane na 100% (podobne jako dnes Island, tedy spjate s pocitem komunity, ktera sice neni pocetna, ale vynahrazuje to uvedenymi vlastnostmi). Okamzikem zarazeni potomku imigrantu o tento etos prisli a jen tezko ho budou ziskavat zpet.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Rad si vyslechnu, proc tomu tak neni.

Reagovat
Posledni Kovboj

Zeme je placata.

Rad si vyslechnu, proc tomu tak neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Magalhaes?

Reagovat
Posledni Kovboj

ne

Reagovat
Xaver

Není to jistě ten hlavní důvod, ale něco na tom taky bude. Ale prostě nemají tolik mladých, ať už jsou jakýkoliv - aby odmala makali a měli motivaci něčeho dosáhnout. Dneska mladí budou chytat nablblý pokémony nebo se chtějí stát youtubery. Ale dorůst do seniorského věku a stát se vrcholovým fotbalistou (nebo jiným sportovcem), to je velká dřina a odříkání, nejistý výsledek a to dnes nikdo nechce podstoupit. I to je známka dekadence dnešní Evropy, nejen přistěhovalci. Důvodů nelichotivého stavu v Norsku i u nás je určitě více, připsal bych ještě amatérismus vedení, mafiánství bafuňářů, nekompetentnost a nechuť problémy správně řešit. Článek se výborně hodí i na české poměry.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Mada

Reagovat
vacin

A úpadek německé repre vysvětlíš jak? Oh wait...

Btw takovej Carew byl tak typickej Nor, že takovýho Arijce by i Hitler záviděl.

Reagovat
Xaver

Německá repre má nějakej úpadek ??????

Reagovat
vacin

Level pochopení ironie 0

Reagovat
Xaver

OK,

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Puskas

Ekvivalent hlášky z Pelíšků: "A pod vodou se musí šlapat?"

Reagovat
Hyrax

Reagovat
smazaný uživatel

Asi Rus,podle toho jména

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,překvapivě z Gambie

Reagovat
smazaný uživatel

Mas pocit, ze hlavni kvality Nemcu nekdy spocivali v tom, co jsem napsal? Nemci maji jednoznacnou kvalitu, zatimco Norove nikdy top hrace nemeli, ale prave ta soudrznost je posouvala vys. A Carew byl jedinec, zatimco ted tvori hraci ciziho puvodu treba tretinu tymu.

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme spocivaly

Reagovat
GjøvikFF

To jsou hrozné nesmysly. Teď tam oproti zmiňované úspěšné minulosti jednoznačně schází kvalita v hráčích i trenérech, s tím nemá absolutně nic společného to, že jsou tam "migranti". Ti "migranti" jen dokazují to, že kvalitní "domorodé" hráče, kteří zaručí pravidelnou účast na turnajích, Norové teď prostě nemají. Je tristní, do čeho všeho jsou dnes lidi schopní ten multikulturalismus nacpat.

Reagovat
uff

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

Jo, driv se s nemeckym fotbalem spojovala buldoci povaha a nebylo to chapany pejorativne. Ted borce jako Schweiniho doplnili "imigranti" a je z toho vynikajici mancaft. Tvoje trivialni vysvetleni mozna perfektne zapada do dnesniho diskurzu, ale jinak je hodny vysmechu.

Reagovat
smazaný uživatel

senad z bosna grillu na zizkove? jesli jo tak udelejte neco s tim presolenym cevapcici dikes. see ya later.

Reagovat
Snatus

Reagovat
Rišan

Snad každý pochopil, že se tristní situace Norů týká také nás, což si tu snad nikdo netroufá otevřeně napsat(!). S tím rozdílem, že jsme země sice ekonomicky chudší, ale s daleko bohatší fotbalovou tradicí, takže náš pád do evropského podprůměru je ještě otřesnější. A to nemluvím o geografických a klimatických podmínkách, jež jsou v Norsku pro fotbal jistě nepříznivější než u nás. Takže Eurofotbale přinejmenším stejnou pozornost jako norské mizérii věnuj té naší! Vždyť naše narůstající kvalifikační prokletí může vyústit v to, že nedáme doma gól ani Norům, což nemá ve staleté historii českého fotbalu obdobu.

Reagovat
Xaver

Naprostý souhlas, pohled na naši repre je dost hrozný - už nepatříme ani mezi ty průměrné.

Souhlasím i s tím, že náš pád je ještě hlubší, než ten norský. A možná ještě nejsme ani na dně.

Doby, kdy se člověk těšil na reprezentační mače, jsou definitivně fuč.

Reagovat
vacin

Bohužel asi si budeme muset projit stejným očistcem jako treba Belgie je taky asi nenapadlo, že po generaci Scifa, Wilmotse atd. se nedostanou 16 let na závěrečný turnaj. Otázka je jestli jsme my schopni znovu vychovat takový hráče jako mají teď oni respektive jsme schopní udělat takový zmeny, který k tomu povedou..

Reagovat
Eve95

Ano momentálně jsme průměrný, možná lehce podprůměrný evropský tým, a žádná vstřelená branka po 3 zápasech to dokazuje, ale potenciál pro zlepšení tu je... konečně se do repre zařazují mladí hráči, kteří v ní měli být už dávno a i přesto, že se našim nedaří, na repre zápas se vždycky budu těšit a dívat se bud na stadionu nebo doma u televize a to se prostě nezmění

Reagovat
smazaný uživatel

Super,15 let budem zkoušet nějaké 0,které nikdy nedají gól,ale hlavně, že se budem radovat,jaké jsou to strašně velké naděje do budoucna

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Gryphonheart

Šrktnout Norsko a dopsat Česko a podepíšu to

Reagovat
Gryphonheart

*škrtnout

Reagovat
Gryphonheart

*ČR.. česko jzní otřesně

Reagovat
smazaný uživatel

Nezní,Československo-Slovensko=Česko,podobně jako Československo-Česko=Slovensko

Reagovat
Gryphonheart

Historický název je země koruny české = Czechlands. Česky České země. P.S.: Nejsem z Moravy, jen pro upřesnění..

Reagovat
smazaný uživatel

tak nevim jak jinak bys chtel rikat cesku cesky jednoslovne. prave ze CR je ten nejveci votres uz jen z toho duvodu ze skoro kazda zeme na svete co ma to slovo republika v nazvu je jak to ric? kontroverzni. na mezinarodni nazev sme meli jenom dve moznosti. latinsky czechia nebo anglicky czechlands. fifty fifty. kazdopadne sem rad ze to ty ourednicci konecne vymysleli a snad se tak budem prezentovat ve vsech sportech.

Reagovat
smazaný uživatel

A České země= zkráceně Česko,nechápu,co na tom tak všechny pořád rozčiluje?A přitom,mnohem mladší název Slovensko jim vůbec nevadí

Reagovat
smazaný uživatel

protože je to Rakousko kde žijó češi a němci.

Reagovat
smazaný uživatel

zas ty a tvoje pohadky vo tom jak sou cesi z veciny germani...

Reagovat
Mr.Mike

Čechie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

počkat, vždyť mají toho nového Messiho, ne?

Reagovat
Radin

Norsko= lyžování, i hokej šel docela nahoru, ale fotbal jen padá a padá..

Reagovat
Radin

Za to ženy mají dobré. V nej týmu Evropy Lyonu mají hned dvě, i když jedna je zatím ´jen´ velký talent :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Krása, viac podobných článkov (Ibsena milujem).

Reagovat
Andis

Skvělý článek víc takových, zjebat Nory a pak nezapomenout na tip eurofotbalu 1 v zápase Česko - Norsko

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak,postup z naší skupiny je jasný,rozhodne se mezi SRN a Ázerbajdžánem, ostatní týmy jsou už bez šance

Reagovat
smazaný uživatel

Němci první to bylo jasný hned po losu. Azer. max. 3. I to je na ně moc. Kvalifikace není liga, nelze se moc dívat na tabulku. Jinak Norsko něco bylo za Egila Olsena, jinak nikdy nic.

Reagovat
oli9

Ono je to jedno, stejně ani jeden tým by nepřešel z této skupiny baráž...a na MS to ani nemluvim...

Reagovat
smazaný uživatel

najprv som chcel napisat ze Norsko nikdy nebola taka velmoc ako si norsky autor v clanku nahovara ale kua oni realne od 1992 do1998 neprehrali doma ani jeden zapas vratane priatelakov no momentalne je to uz o inom...

Reagovat
Frick

Boží mlýny melou

Barnevernet

Reagovat
oli9

Skvělý článek

Reagovat
niflheim

Člověk by čekal, že tuto generaci potáhne trio Eikrem, Daehli a King.

Reagovat
Messy<3

"Nikdo zkrátka neví, co je to (...) "pohyb v bloku" (...)"

Wtf, to je jako nejasný, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Což se koneckonců ukazuje i na klubové úrovni, kde ještě na přelomu století mělo Norsko dva kluby v základní skupině LM (což nám se tohle nikdy nepovedlo). Třeba z Rosenborgu šel strach a do skupiny ho nikdo dostat nechtěl. Škoda no..

Reagovat
Noustress

Norsko= Česko čo sa reprezentačnej úrovne týka, dokonca aj ten výsledok s Nemeckom by v článku sedel, naopak na klubovej úrovni majú češi jasnú prevahu oproti kedysi silným a pomerne známim značkám v Európe Trondheim, Molde, Bergen, Lilestrom, Viking Stavagner. Napriek tomu sa mi zdá, že predsalen majú v mládeži väčšie talenty Nóri a ak naplnia svoj potenciál v najbližšej Kvalifikácii na MS 2022 s nimi treba počítať

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
dondinho

tak když je proti tomu nějaká stránka, to je páka jak prase

Reagovat
smazaný uživatel

tak katar muze bejt celkem prinos si myslim. nikdo tam nebyl ale kazdej ma kecy ze to nepude jakoby se snad melo hrat na pisku. euro bych nafouk rovnou na 32.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele