Vánoční rozhovor s Petrem Novotným

24.12.2007, 08:01
Rozhovory
Zaujalo nás
Přinášíme vám rozhovor s bavičem, hráčem fotbalové Amfory, fanouškem a sportovním sázkářem Petrem Novotným. Jak skončí aktuální ročník Gambrinus ligy podle známé celebrity? Koho vidí za největšího favorita na zisk zlata z nadcházejícího Eura? Prozradil nám také neuvěřitelný zážítek během návštěvy utkání Chelsea - Manchester United. Jak se mu daří v sázení a jak slaví poslední dny v roce? Nejen to, ale i mnohé se dozvíte v našem rozhovoru.

Jste členem fotbalové Amfory, jejíž tým je složen z celebrit. Kolik zemí jste měl možnost přes Amforu navštívit?
Jak jsem se to snažil spočítat, tak jsem byl s Amforou ve 20 zemích. Pokusím se je rychle vyjmenovat, ale nebudou tutově všechny. Určitě jsem byl v Rakousku, Itálii, taky Slovensko tam musíme započítat, Rusko, Německo, hrál jsem ve Francii, Anglii, Portugalsku, Řecku, Belgii, Brazílii, Tunisku, Thajsku, Austrálii, taky Paraguay tam připíšeme, v Arabských Emirátech, Indonésii, Kostarice, USA, Jihoafrické republice, hrál jsem taky v Kambodži. No určitě jsem na něco zapomněl. To je snad možná všechno. Jestli ne, tak mě omluvte.

Na které momenty si nejraději vzpomínáte z působení v Amfoře?
Tak mám takové tři stěžejní nejhezčí chvíle v Amfoře. Zaprvé, když jsem ještě s Michalem Tučným poprvé nastoupil jako nováček, bylo to v utkání v Dobříši. To bylo pro mě tenkrát obrovský zážitek, Amfora byla pro mě naprosté mužstvo. Druhý takový zážitek byl, když jsem byl, tuším, v roce 1980 nebo 1981 vyhlášen v Amfoře fotbalistou roku, na to se nedá zapomenout. A v poslední době je to setkání s kambodžským králem při našem zájezdu do Kambodži!

Kdo je v týmu celebrit nejlepším hráčem a střelcem?
Určitě Petr Salava, to je kapitán a prezident Amfory. Nemohu opravdu odpovědět jinak, protože to je člověk, který prakticky rozhoduje o všem, například taky o obsazení zahraničních zájezdů, před námi je zájezd do Finska. Nejlepším střelcem je Karel Vágner, který nastřílel celkem 258 branek!

Jak byste se charakterizoval jako hráč Amfory?
Jsem v podstatě klasické libero, což v mém pojetí znamená, že můžu naprosto hrát kdekoliv, na jakémkoliv postu. A všude prosím pěkně hraji stejně a podávám stejný výkon. Většinou bývám nasazován jako klasické pravé křídlo, jsem vždycky nasazen až na druhou polovinu zápasu. No řekl bych to takhle: jsem nasazován na druhou polovinu zápasu pouze tehdy, kdy vedeme o takové čtyři branky. Na hřišti pobývám tak maximálně 10 minut. I za takovouhle dobu jsem někdy schopen stav ještě zvrátit

Podařilo se Vám vstřelit nějaký gól?
Tak na to nevypadám, ale za těch bezmála 30 let, co jsem v Amfoře, tak těch gólů bylo 17. Musím se přiznat, tak většinou byla z penalt. Ale mám pár branek také ze hry, když určitě ten nejkrásnější gól, který se mi povedl vstřelit, byl na ostrově Bali, čili mezistátní utkáni Amfory. Na takový gól se nezapomíná.

Měl jste sen se stát profesionálním fotbalistou, když jste byl malý?
Tak já jsem nesnil o tom, že bych se chtěl stát profesionálním fotbalistou, ale fotbal jsem hrál hrozně rád a velmi špatně. Ani mě dokonce nenominovali do třídního Céčka! Ve třídě bylo fotbalové Áčko a ti, co se tam nevešli, hráli v Béčku. V Céčku už byly holky, ani tam mě nikdo nechtěl, tak jsem špatně hrál. Dostal jsem pak asi ke dvanáctým narozeninám fotbalový míč od tatínka. Tatínek měl fotbal velice rád a potom jsem byl velice žádaný hráč. Akorát jsem nevěděl, že hraji blbě. Jednou mě tatínek upřímně řekl, že neumím hrát fotbal. Potřeboval k tomu hodně odvahy než mi to řekl. Mě se to pekelně dotklo! Nebyl jsem dostatečně soudný na prahu puberty, tak jsem to od něj považoval za velmi krutý omyl. No a později, když už jsem hrával s Amforou, tak jsem mu z každého zahraničního zájezdu bez výjimky poslal pohlednici se stejným textem: "Tatínku, podívej se, kam až jsem se to se svými zlatými nohami dostal!"

Máme za sebou podzimní část Gambrinus ligy. Jak se Vám líbil průběh fotbalového podzimu? Překvapil Vás v něčem a naopak zklamal?
Překvapily mě hodně Teplice, oblíbil jsem si Fenina - ten je pro mne objevem tohoto ročníku. Potěšil mne návrat Bohemky a nepotěšilo její podzimní umístění. A zklamal mě jednoznačně Liberec, myslel jsem, že to bude pro mou oblíbenou Slávii největší rival...

Slavia přezimuje na prvním místě. K tomuto klubu máte svou přízeň. Proč fandíte zrovna Slavii?
Jako kluk už jsem k nim přilnul, ještě když se jmenovali Dynamo - pamatuju se, jak jsem vzteky brečel, když skončili v druhé lize poslední. A taky tu radost, když pak porazili před mýma očima Plzeň 4:1 a postoupili do 1.ligy. A taky jsem byl přitom, když tu první ligu hned rok nato málem vyhráli, ovšem kdyby Tesař proměnil tu proklatou penaltu... Chodil jsem (později vždy s Michalem Tučným) na každý zápas, dokonce jsme si občas s Michalem udělali za Slávkou výlet třeba až do Frýdku! A je to dědičné, nadšenými slávisty jsou i všechny moje vlastní děti (ten z dětského domova adoptovaný Lukáš se díky působení mého řidiče stal sparťanem... Tady jsem něco zanedbal ve výchově, přiznávám.... Každé z nich má za sebou i zahraniční výlety na různé poháry, i ta malá Soňa na to pravidelně šetřila z kapesného. Syn Pavel se stal členem Odboru přátel v roce 1981, když dosáhl věku deseti dní a dodnes si schovává krásný rukou psaný dopis pana Růžka, který ho v klubu jako nejmladšího člena přivítal.

Jak často chodíte na zápasy 1. české fotbalové ligy?
Poslední roky tak dvakrát za sezónu. Jsem spíše nadšený televizní divák. Mám na fotbalové prostředí své nároky a ty mi třeba Strahov nesplňuje. Věřím, že na nový stadion Slavie budu chodit pravidelně, tak jako dřív na ten starý....

Kdo se podle Vás nakonec stane mistrem ligy a kdo mu bude dělat největší problémy v cestě za titulem?
Myslím, že přece jenom to bude Slavia. Bude hrát ještě lépe, než na podzim a pokud nepředvede svou tradiční "krátkou krizi" těsně před vrcholem, tak to bude i titul zasloužený. Myslím, že stíhat ji a problémy dělat budou Teplice. Sparta v tomto ročníku své problémy nevyřeší.

Mohl byste si tipnout, kdo letos sestoupí?
Můj tutový tip je Most, protože tam už nedají dohromady pořádnou sestavu. Dál nevím....doprovodit ho může kdokoliv z druhé části tabulky, já tedy naslepo tipuju Kladno...

Jak hodnotíte vystoupení české fotbalové reprezentaci v kvalifikaci EURO 2008?
Tak podívejte se. Po bitvě je každý generál. To znamená, já jsem nadšen, jak náš skvělý tým postoupil na příští Euro. A na všechno špatné jsem zapomněl, prostě to považuji za velký úspěch. Mám-li být upřímný, měl jsem přetěžkou krizi a moc jsem jednou dobou kritizoval. Bylo to tenkrát, jak jsme doma prohráli s Německem a potom později jsme ještě remizovali s Walesem, kterému Slováci u něho dali pět gólů. To jsem pak špatně nesl a měl jsem takovou přechodnou krizi. Tak jak říkám, už je to za mnou a teď to vidím, že kvalifikace byla úspěšná.

Jaké šance dáváte našim v samotném turnaji, který se bude konat příští rok ve Švýcarsku a Rakousku? Ve skupině budeme hrát s domácím Švýcarskem, Portugalskem a Tureckem. Je to pro vás přijatelná skupina?
Myslím si, že ta skupina je hodně přijatelná. Dokonce mi připadá jednoduchá, možná jsem příliš velký optimista. Domnívám se ale, že prohrajeme jen jednou a to se Švýcarskem. Dobře si to pamatujte moje slova. A ve skupině budeme přesto první anebo druzí.

Co říkáte na skupinu smrti: Holandsko, Francie, Itálie, Rumunsko?
Skupina smrti je naprosto příšerná. Jsou v ní opravdu soupeři, kteří všichni si sami navzájem sobě znepříjemní život. V takovéhle skupině hrát to by nebyla žádná radost a taky si myslím docela malá naděje na postup.

Kdo je podle Vás největším favoritem na zisk zlata?
Tak podívejte se, jsem velký optimista a taky rád sázím. Tak vám můžu říct, že jsem si vypočítal a není to tak úplně od logiky věci, že my postoupíme až do finále a dokonce to nebude tak těžké jako v minulosti. A ve finále bychom potom už měli vyhrát, to už je jenom přání, které bývá, jak se říká otcem myšlenky. Myslím si, že nevím, kdo je největším favoritem normálně jak to vypočítaly sázkové kanceláře. A myslím si, že vyhrajeme my! Na to si vsadím hodně peněz!

Máte v plánu navštívit některá utkání evropského šampionátu?
Tak já bych opravdu chtěl navštívit některá utkání. Akorát se otevřeně přiznám, že nemám tolik síly ani času na zorganizování celé akce, takže všechno to má v rukách můj řidič, to je nadšený návštěvník zahraničních fotbalových utkání a můj nejstarší syn, který je také nadšenec. A pokud ti dva s partou svých dalších mladých kamarádů to dovedou až do vítězného konce a já se s radostí bezpracně připojím a finančně přispěji.

Už známe soupeře pro kvalifikaci MS2010. Opět nám los přiřadil Slováky. Co na to říkáte, že se opět utkáme s bývalými bratry? Věříte, že naši vyhrají skupinu a vyhnou se baráži? Kdo podle Vás bude naším největším konkurentem?
Tak já si myslím, že ta skupina pro nás není těžká. Jinými slovy, se Slováky si zahrajeme rádi znovu a opět vyhrajeme, to je tým, který je pořád o několik tříd níže než náš tým. A za těch pár měsíců se toho zase tolik nezmění. A myslím si, že naši opravdu vyhrají skupinu a největším konkurentem pro nás bude pochopitelně Polsko a to neříkám nic originálního, že jo?

Byl jste na utkání anglické Premier League Chelsea - Manchester United. Jaký zážitek jste si odnesl ze stadionu Stamford Bridge?
Tak to jsem si splnil svůj velký sen. Vždycky jsem chtěl vidět hrát Chelsea a udělal jsem si výlet "na otočku". Taky jsem měl ohromnou radost především z té atmosféry na stadionu, to se mi líbilo moc. Naprosto mě uchvátil sborově zpívaný chorál hymny Chelsea, dalo by se říct "Zelená je tráva" od božského Ringo Čecha. Taky jsem pohovořil poměrně dlouze do místní televize, kterou má Chelsea přímo na stadionu, pak jsem se taky viděl a slyšel přímo na obří obrazovce.
No a mám tam také trapný zážitek. Vsadil jsem si jednu libru na vítězství Chelsea, to se nepovedlo. Pak jsem si vsadil, že Drogba dá gól, zaujal mě totiž vysoký kurs, byl myslím 180:1. Za libru vyhrát 180, když Drogba vstřelí gól a proč by tenhle fantastický střelec nemohl dát branku? Akorát jsem okamžitě po tom, co jsem si vsadil, zjistil, že Drogba nehraje a není vůbec na soupisce. Tak jsem velmi protestoval a bylo mi řečeno, že u nich si člověk může vsadit na cokoliv. A když jsem potom tedy jemně naznačil, že jsem se domníval, že jsem v zemi gentlemanů a že tohle nebylo příliš britské, takhle mě okrást. Pak mě odpověděl ten sázkový pán, že tohle je velmi britské a že oni jsou demokratická země, jedna z nejstarších demokratických režimů v Evropě. A tak, že u nich si může vsadit na cokoliv. Mohl jsem si také vsadit i na to, že já dám gól, že by ten kurs byl mnohem vyšší.

Která liga se Vám nejvíc líbí a je nejlepší?
Mě se opravdu nejvíc líbí anglická liga a pořád to sleduji. To je fotbal, na který se pořád vydržím dívat.

A u kterého špičkového klubu máte největší sympatie?
Jednoznačně Chelsea.

Prý také sázíte. Jak se Vám daří? Býváte v plusu nebo minusu?
Mě se opravdu daří! Sázím velice málo a jsem typický břídil, takže prosázím na fotbal tak v odhadu, když jsem hodně rozjetý, tak 3 až 4 Eura. A poměrně hodně prohrávám, protože sázím podivné nesmyslné výsledky, taky často dávám na nerozhodné výsledky, páč mají hezký kurs. A přesto čas od času vyhraju docela dost. Tak jsem celkově v docela slušném plusu, musím se pochlubit.

Mohl byste nám prozradit Vaši nejvyšší výhru?
Tak jsem poměrně zavilý slávista a když sázím, tak mě je opravdu doslova přáním otce myšlenky. Už jsem na Slavii dost prohrál, kamarádi se mi kvůli tomu smějí. Sázím často na přesné výsledky a ne vždycky to vyjde. Ale Slavia mi také způsobila svou nejvyšší výhru v životě, protože jsem si kdysi vsadil takovou jednoduchou i kombinovanou sázku dohromady, že Slavia se stane mistrem ligy v kopané a současně i mistrem hokejové extraligy. No a vyšla mi jenom polovina. Slavia v tom ročníku vyhrála naprosto překvapivě hokejovou ligu a ve fotbalové skončila druhá. Nedovedu si představit, kdyby nakonec skončila první a v jakém balíku bych byl! I tak jsem tenkrát vyhrál 38 000 Kč. To byla moje největší výhra sportovního sázení v životě.

Je závěr roku, jak prožíváte vánoční svátky?
Úplně naprosto klasicky a tradičně! Ještě nikdy v životě ani jednou jsem nebyl ve svátky mimo domov. Mám rád tradiční rodinné oslavy, kdy je celá rodina pohromadě u rodinného stolu, tak to bude tak určitě i letos. Budu mít u stolu všechny děti a možná jedno nebo dvě si přivede i své partnery. Budeme mít normálně tradiční štědrovečerní večeři, budeme rozdávat dárky, půjdeme se ženou a psem tradičně na procházku ve stejnou dobu, kdy se ostatní děti rozeběhnou na tzv. mejdany mladých. A to bude vlastně všechno. A ještě se budu dívat v televizi na pohádky, protože se na ně dívám jenom o Vánocích.

Jak letos budete trávit Silvestra?
Budu ho trávit jako vždycky doma tím nejstupidnějším možným způsobem! Totiž že se dívám na televizi a koukám na to, jak dělají kamarádi, kolegové a konkurenti zábavu. Přepínám si mezi jednotlivými televizními kanály a ty, které tu chvíli nevidím si současně natáčím na video. Sedím v křesle a cpu se chlebíčkami a vánočním cukrovím. Piju čokoládový a vaječný koňák a o půlnoci si s ženou připijeme sváteční boulí. Kdysi s námi bývaly i děti, ale nevěřím, že by některé dítě chtělo trávit Silvestra se svými starými rodiči. Takže budeme sami. Je tu ještě varianta B. Tu nemám totiž stále rozhodnutou, že se ženou hned po vánočních svátkách odjedu trávit Silvestra někam, kde bude teplo! Už to ženě slibuji hodně dlouho a třeba to právě letos vyjde. Tak bych byl na Silvestra možná někde v tropech!

Čím byl pro Vás rok 2007 významný?
Hlavně jsem ho přežil ve zdraví. Má firma, si myslím, měla úspěšný rok. Provdal jsem svou dceru, to byla pro mě nejvýznamnější rodinná událost v roce. No a dostal jsem roli v muzikálu Angelika, čili poprvé v životě hraji i v muzikálu, tak to je můj druhý největší zážitek. A pro mě je také významná televizní soutěž 5 proti 5, kterou když jsem dělal, tak jsem nevěřil, že bude mít takový ohlas a tak vysokou sledovanost.

Dáváte si novoroční předsevzetí?
Nedávám si nikdy novoroční předsevzetí! Pro mě je to absurdní akce! Nedokážu sám uvěřit tomu, že od některého dne a zrovna na přelomu roku se něco tak významného změní, jakože třeba přestanu kouřit nebo se přestanu přejídat. Navrhuji, aby si člověk dával předsevzetí odteď! Ať je to kterýkoliv den v roce. Jestli chce přestat kouřit tak hned a ne až od Nového roku. Takže si novoroční předsevzetí nedávám a je mi tak líp!

A máte nějaké plány do nového roku?
Chtěl bych příští rok rozšířit svou firmu, pokud by to samozřejmě šlo, to je takový plán číslo jedna. Létám balonem, udělal jsem si letos pilotní kurz a chtěl bych přeletět kanál La Manche, což není nějaký hrdinský nebo epochální přelet, je to pro mě taková výzva, kterou si chci splnit. A to je asi vlastně už všechno. Pokud mám vůbec plány na příští rok, tak to jsou tyhlety, které mohu zveřejňovat. Ale mám tam ještě jiné, ale jsou tajné. Nejsou to plány ale sny, které se nemusí uskutečnit a novináři se mi za to smějí!

Jak často navštěvujete stránky serveru EuroFotbal.cz? A jak se Vám líbí?
Server EuroFotbal.cz navštěvuji, akorát mi to nebudete věřit, doslova každý den mezi osmou a devátou hodinou ranní. Jednak se dovím hodně o fotbalu, to zaprvé. A zadruhé mi to pomáhá při sázení, protože si přitom svůj názor můžu porovnat s názory odborníků a těch, kteří jsou přímo na tom kterém utkání zainteresovaní. Takže stručně řečeno, navštěvuju každodenně EuroFotbal.cz. A mám tyhlety stránky rád a ani nevím, co bych na nich zlepšil.... Možná, možná, ale to už chci příliš. Možná by tam také mohl být trochu prostor pro humor a pro takové veselejší fotbalové glosy než jsou ty úplně seriózní. A to jen tak, abych měl nějakou připomínku.

Co byste na závěr rád vzkázal čtenářům EuroFotbalu?
Všem, kteří mají rádi fotbal, přeju, aby jim i ten český přinesl radost. Aby se dočkali v příštím roce parádní ligy a vítězného Mistrovství Evropy.

Autor: David Křížka

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vazne pan Petr Novotny navstevuje tyto stranky kazdy den mezi osmou a devatou ranni?? tak at mi tady napis Vesele Vánoce!!!a Stastny novy rok

Reagovat
-Kopy-

Je vidět, že má vcelku rozhled.

Takže sem opravdu asi chodí každý den

Reagovat
smazaný uživatel

jj, jeden z mála frajerů, co tomu opravdu rozumí a na nic si nehraje

Reagovat
Shevchenko

Mohl by taky psát do diskuse

Reagovat
-Kopy-

Jj

Reagovat
smazaný uživatel

On to teda není Andy Conceicao?

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když už to p. Novotný zmínil v rozhovoru, tak by mě zajímalo, kolik bude návštěvnost na Slávku v Edenu. Znám několik lidí, kteří tvrděj že na novej stadion budou chodit, ale na Strahov je nikdo nedostane.

Chelsea - ManUtd mu závidím, i když bych radši Arsenal - ManUtd. Já byl naposled jenom na Spartě s Plzní.

Jinak přeju všem co choděj na EF příjemné prožití svátků.

Reagovat
Kapřík

Díky, tobě taky.

Reagovat
smazaný uživatel

novotny to je takovej fotbalovej typ no

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš to že je vždycky spocenej jak fotbalista v 90. minutě?

Reagovat
smazaný uživatel

už ve 30.

Reagovat
smazaný uživatel

Pane Novotný,vše nej do Nového roku a ať se daří.

Reagovat
smazaný uživatel

jednou sem ho viděl hrát za amforu... špílmachr jako prase! trochu mi připoměl maradonu

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešního Maradonu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele