VAN GAAL NEZVLÁDL TLAK V BARCELONĚ

28.01.2003, 13:41
Aktuality
Holanďan Louis Van Gaal nevydržel tlak netrpělivých fanoušků a odstoupil ze svého místa trenéra po pouhých osmi měsících na tomto postu. Ředitel Barcelony Javier Perez Farquell včera řekl, že Van Gaalovi budou vyplaceny 4 miliony eur za zrušení jeho tříletého kontraktu.

"Rozhodli jsme se, že bude nejlepší jít každý svou cestou," řekl Van Gaal a zároveň přiznal, že tlak fanoušků a vedení klubu se pro něj stal nesnesitelným. Barcelona sice letos vyhrála všech 10 zápasů v Lize Mistrů, ale ani to nestačilo fanouškům, kteří volali po jeho odvolání po sobotní prohře 2:0 se Celtou Vigo, která zanechala Barcu na 12. místě 20 bodů za vedoucím Realem Sociedad.

Van Gaal dovedl Barcelonu ke dvěma ligovým titulům a španělskému poháru během svého minulého působení v klubu mezi lety 1997 a 2000, kdy rezignoval, aby se ujal nizozemského národního týmu. Jeho návrat nebyl z nejpopulárnějších. Byl kritizován za svůj despotický styl, nepoddajné taktiky a také za to, že se zbavil některých oblíbenců klubu ve prospěch holandských hráčů. Jeho nesváry s Rivaldem vedly k tomu, že se brazilský hrdina mistrovství světa rozhodl odejít do AC Milan.

Carlos Rexach, který byl koučem Barcelony do loňského května, kdy byl propuštěn po prohraném semifinále Ligy Mistrů s Realem Madrid, byl jmenován již po páté prozatimním trenérem. Barcelona vystřídala za posledních 20 let 10 trenérů a Rexach, který byl v letech 1988-96 pravou rukou Johana Cruyffa, byl už čtyřikrát povolán, aby zaplnil mezeru, když správní radě a fanouškům došla trpělivost s neúspěšnými trenéry.

Van Gaalovým nejúspěšnějším obdobím bylo jeho působení v Ajaxu Amsterdam, se kterým vyhrál v roce 1995 Evropský pohár a následující rok Interkontinentální pohár, když v Evropském poháru prohráli až ve finále s Juventusem.

Autor: Pavel Čapek

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Stalo se jen to, co bylo od léta otázkou času. Nejdřív vyhnal Rivalda, za kterého nedostala Barca ani euro. Teď odchází sám a okradne klub o 4 miliony. Van Gaale styď se!!!

Reagovat
antimadrista

Styď se ty, takovej tlak co byl na van Gaala vyvíjen by neunesl nikdo. FORCA BARCA !!

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nemůžu uvěřit, že jsi tohle mohl napsat! Takový tlak je nejméně na dalších 15 trenérů v Evropě. A copak to, že byl pod tlakem, je nějaká výmluva? On na tom place nehraje, jenom musí mužstvo co nejlépe připravit na zápas. To nemá se strachem nic společného. Van Gaal vsadil na špatné hráče. Když hraje v záloze trojice Gabri, Rochemback, Motta, nemůže Barca úspěšná!

Reagovat
Josifek

KLonečně ho vyhodili.Zbavit se nejlepšího hráče Barci,to byla fakt hrozná blbost a jěště k tomu gratis...A jinak jako trener nic v Barce nepředvedl.

Reagovat
HOST*

V barceloně jsou takový hovada... přál bych Barceloně aby sestoupila. at žije Real Madrid!!!

Reagovat
antimadrista

Táhni vole! forca barca

Reagovat
smazaný uživatel

Laskave se aspon podepisuj hnupe! Me osobne pripadne docela zajimavy proc se mu v La Lize nedarilo, kdyz v LM Barca vali! No kazdopadne si myslim ze se letos Barca dostane do finale LM

Reagovat
smazaný uživatel

Do finale nepojde na 100% ... to budu hraci Barcy sledovat akurat v TV, myslim finale LM :::::

Reagovat
smazaný uživatel

No tak finale doufam bude Manchester United - FC Barcelona

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, finále bude hrát nejlepší španělský tým, čímž je FC Barcelona a nejlepší anglický tým Man. Utd. forca barca

Reagovat
Josifek

Hahaha..to by bylo docela blbej nejlepší tým la ligy,když je až na 12.místě a bude dál klesat.Nejlepší tým je¨la ligy je Real Madrid a pak Valencie!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Barca si může nechat o finále LM zdát. Letos je v Evropě asi 50 týmů, co hrají lepší fotbal. S povedenou dvojkou Rexach - Gaspart v zádech půjde od deseti k pěti!

Reagovat
smazaný uživatel

Josifku proc tu furt zduvonujes to 12. misto? Ani jednos neekl ze Barca v LM neztratila ani bod zato Real predvadi samy slaby vykony! uvidime cim se budes vymlouvat az se tam BARCA dostane!!

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím s Josífkem. La Liga je rozhodně prestižnější soutěž, než mnohdy trapná Liga mistrů, kde jde hlavně o prachy!!! A nic na tom nemění ani to, že ji Real v posledních pěti letech 3x vyhrál. Sice tam Barca vyhrála deset zápasů v řadě, ale pak jeden prohraje a všechno je v háji. Dostane ve čtvrtfinále Juventus a může tam rovnou hodit ručník. Navíc podělat 19 zápasů ve Španělsku (navíc královský pohár) je rozhodně horší, než zkazit pár zápasů v LM. Real ze skupiny stejně postoupí, protože Dortmund hraje snad ještě utrápenější fotbal než Barca. A pak bude Madrid jako vždy největší favorit na vítězství. Ale jeho fanoušci si přejí hlavně titul v La Lize, tomuto cíli se musí letos podřídit vše! HALA MADRID!!!

Reagovat
Josifek

Taky supeři Barci v LM nedosahovaly ani zdaleka kvalit těch,s kterejma hrál Real.Jo a Barca se do finale LM nedostane ani náhodou.

Reagovat
PJ

Ja nevim proč tu pořád máváte tim, že Barca v LM letos neprohrála. Podívejte se s jakejma soupeřema, zjistíte, že jí eště žádnej opravdu kvalitní a rovnocennej soupeř neprověřil. A až se tak stane, bude to pro Barcu průser, jestli se nezlepší... Real taky zrovna nezáří a rozhodně neni největší favorit. Ale může mu hodně pomoct zkušenost z takovejch zápasů, jaký v play-off Ligy Mistrů jsou. Do finále podle mě půjde AC Milán a s nim buď Manchester, Arsenal, Real, Juventus nebo Inter.

Reagovat
Josifek

Souihlasím s tebou,že ve finále bude Ac a k němu přibude jestě Real

Reagovat
antimadrista

Lidi, jste fakt trapný. Nemá vůbec smysl se tady s někym dohadovat vo tom jaká je nejprestižbější soutěž světa, tak to fakt ne, to je na mě moc. LM je nejprestižnější fotbalová soutěž světa a taky všichni kluby k tomu tak nahlížej, to že se tam Madridu nedaří vo něčem svěčí.

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutně nemáš pravdu! Kdyby se tam netočily takový peníze, tak se může jít LM zahrabat! Každý silný evropský tým chce v první řadě vyhrát svou domácí soutěž a až potom jsou poháry. Ty jsou bonus, kdyby to nevyšlo v lize. Podívej se na Juventus. Ten loni moc toužil vyhrát Serii A, což se mu nakonec podařilo. A až letos to chce dohnat v LM. Ostatně s Barcou to bylo podobné. Třeba kdysi pod van Gaalem. LM u něj byla jednoznačně ve stínu La Ligy. Je to dáno i systémem soutěže. Kredit LM rozhodně nezvýší fakt, že k zápasům často nastupují náhradní jedenáctky.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm mozna, ale vony se tam ty penize toci...takze je nejprestiznejsi...

Reagovat
antimadrista

Já nad tebou fakt žasnu. Tak hele, Barcelona, Madrid, Juventus, AC Milán, Manchester, Arsenal a Bayern, jsou ty týmy který budou mít na prvním místě vždycky LM, aby mohli platit ty jejich primadony. Domácí soutěž je pro tyhle týmy až na 2. místě, protože tam prostě nejsou peníze, JE TO LOGICKÝ ! forca barca

Reagovat
PJ

Hele a o čem svědčí to, že se tam Realu nedaří? A o čem svědčí to, že se Barceloně nedaří v domácí lize a to ještě víc než Realu v LM? Teď sem zvědavej co mi na to řekneš...

Reagovat
antimadrista

Je to všechno o systémech.

Reagovat
PJ

He? Jak o systémech? Asi sem blbej ale nějak nevim jak to myslíš :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Real má více peněz z prodeje dresů než z LM a letos chce vyhrát jednoznačně domácí soutěž. Zápasy se Spartou, Aténami nebo Genkem jim vůbec nic nedají. U Barcelony také není dlouhodobě LM na prvním místě. Jinak by tam doposud nehrála tak strašně. Arsenal mluví jen o domácím titulu, oba milánské kluby moc chtějí scudetto. Peníze z LM sice tvoří důležitou část rozpočtu velkoklubů, ale řada z nich si poradí i bez nich. Aby to byla pořádná částka, musí se dojít alespoň do semifinále. Antimadridista obhajuje LM, protože se tam Barce letos daří. No uvidíme, co bude říkat v dubnu....

Reagovat
Josifek

No nevim,kde antimadrista příšel na to,že se Realu v LM nedaří???Vždyt Real je nejuúspěšnější tým LM a i toho co bylo předtim(PMEZ)

Reagovat
PJ

On asi myslel že se mu tam nedaří letos, a to asi uznáš, že je pravda...

Reagovat
Josifek

No,letos se mu tam moc nedaří,ale na jaře se zlepší i v Lm a dostane se až do finále.

Reagovat
antimadrista

Pokud je pravda to co řiká merengues, že

Madrid se soustředí na La ligu, tak to s LM co nejdřív zabalí, protože nejde hrát obě soutěže naplno, buď La liga a totální krach v LM, nebo LM a špatný výsledky v La lize. Vyhrát obě dvě soutěže se povedlo jen Barceloně v 92.

Reagovat
Josifek

A letos se k ni připojí Real.

Reagovat
antimadrista

Hele, není autor tohodle článku sportovní komentátor ČT ?

Reagovat
Webmaster

Heh, tak to opravdu ne :-) Jen shoda jmen...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele