V United vydělávám miliony, ale chci jinam, hlásí Van de Beek a opět touží nastartovat kariéru

26.11.2023, 22:32
Aktuality
Donny van de Beek (© AFP)

Jedná se o jeden z nejhorších přestupů v posledních letech. Donny van de Beek (26) měl v roce 2020 při svém příchodu do Manchesteru United naplnit potenciál, který naznačil v Ajaxu. Opak se ale stal pravdou. Nedůvěra trenérů i hromada zranění, to vše zhatilo dobré angažmá. Není tedy překvapením, že by chtěl Holanďan Manchester v lednu opustit a kariéru znovu nastartovat.

Nizozemský záložník sice trvá na tom, že nelituje toho, že před více než třemi lety přišel do Manchesteru United, nicméně zároveň moc dobře ví, že pokud chce ve fotbale ještě něco dokázat, musí Old Trafford opustit.

Van de Beek přitom z Ajaxu přišel za 35 milionů liber a s nálepkou jednoho z nejlepších mladých záložníků na světě, přesto si během svého působení v klubu připsal pouhých šest startů v Premier League.

Velká touha opět hrát

Holanďan, kterého podepsal Ole Gunnar Solskjaer, si pod vedením norského kouče nedokázal vybojovat pevné místo v týmu. Jeho naděje, že se prosadí pod vedením bývalého trenéra Ajaxu Erika ten Haga, zhatilo zranění kolena, které ho vyřadilo na většinu minulé sezony.

Šestadvacetiletý hráč nyní dává jasně najevo, že zoufale touží po nové výzvě a chce opustit United, až se otevře přestupové okno. "Musím hrát zápasy. Trenér se teď rozhoduje jinak. Máme široký kádr a já nejsem jediný, kdo klepe na dveře. Uvidíme, co se stane v lednu. Potřebuji začít hrát. Když ne v United, tak v jiném klubu," přiznal devatenáctinásobný reprezentant Nizozemska otevřeně pro Daily Mirror.

V Premier League toho Van de Beek moc nenahrál. (©Livesport)

"Jsem do fotbalu úplně blázen. V United si vydělám slušné peníze, jsou to miliony, ale peníze nejsou mou motivací. Chci si svou práci každý den užívat," smutnil.

Van de Beek přišel do Manchesteru s obrovskou reputací poté, co v roce 2019 získal s Ajaxem double a sehrál klíčovou roli při jeho tažení do semifinále Ligy mistrů. V roce 2022 strávil půl roku na hostování v Evertonu ve snaze prosadit se v Premier League. A když se Ten Hag později téhož roku stal šéfem United, doufal, že konečně dostane šanci v United. Pak ovšem přišlo ono těžké zranění kolena.

V Ajaxu byl Van de Beek klíčovým hráčem. (©Livesport)

"O to víc si vážím toho, že mám báječnou práci. Jsem v legendárním klubu a stále jsem hrdý na to, že mohu každý den nosit dres Manchesteru United," potěšil však fanoušky Red Devils.

Na ně sice myslí, ale jestli chce udělat ještě jeden velký přestup, musí myslet hlavně na sebe. "Jsem opět stoprocentně fit, překypuji energií a opravdu trénuji jako zvíře. Nastal čas učinit jiné rozhodnutí," má jasno.

Přestupu do United nelituje

Přestup do Realu Sociedad v létě ztroskotal, když se španělský klub nedohodl s United na podmínkách. To ještě Nizozemec skousnul, ale nyní trvá na tom, že je čas jít dál. "Měl jsem za sebou pět sezon v prvním týmu Ajaxu, vyhrál jsem trofeje, hrál jsem Ligu mistrů, porazili jsme Juventus, Bayern, Real Madrid - a pak přišel Manchester United. Takovému klubu prostě neřeknete 'ne', to by neudělal nikdo," vracel se k přestupu.

"I přes velikost klubu a nestálé období, kterým Manchester prochází, pro mě zůstává velmi vřelým klubem. A také rodinným. Ano, opravdu. Pracuje tu tolik milých a laskavých lidí, že si k nim jako hráč vybudujete pouto. Ti lidé jsou tu celý život, od kustodů až po paní na recepci, kterou vídám každé ráno," svěřil se Van de Beek.

Tak kam to bude? Těžko říct. Jisté je pouze to, že mu United nebudou stát v cestě. V klubu budoucnost nemá a Red Devils se v lednu bude hodit každá libra, zoufale totiž touží po posile do útoku.

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (42)

Přidat komentář
Busby babes

musi jinam no. neni spatnej fotbalista, jen proste ted hrajem jinak a jeho prednosti nevyuzijem.

Reagovat
Hachim Mastour

Aké sú vlastne jeho prednosti?

Reagovat
vodka

potřebuje do kombinačního týmu, pohybem vytváří přečíslení, je dobrý do kombinace. Jenže u nás spíš s tahovýma křídlama je dost k ničemu. Když hrál, tak i přestože pohyb jeho samotného byl ok, tak prostě balony nedostával, tím pádem jeho nejsilnější stránka - hra na jeden dotek a náběh/odtažení hráče nebyl využitý.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Vsadim gule

Ačkoliv já bych si ho v týmu uměl představit, nechápu proč mu nenajdeme využití. Klidne místo Bruna a jeho by sem dal níž. Je ho hrozná Škoda u nás.

Reagovat
Grahf

problém je, že bruno hraje všetky zápasy, aj keď hraje tužku. Tak to odskáče donny a teraz aj mount.

Reagovat
Hlahart

Není, VdB dokáže hrát i jinde než Bruno. Koneckonců to dokazoval pod EtH v Ajaxu

Reagovat
r.mrazik

hodne teoreticky by mu to mohlo jit s Kobiem

protoze Mctom tam je celkem k prdu

Reagovat
vodka

McTom zatím bude v základu, dokud se nezlepší ofenzivní hra, ale jo, s tím Kobbiem by ho bylo zajímavé vidět. Škoda, že se vypadlo z CC.

Reagovat
r.mrazik

hm,tak by nejake minuty dostat mohl

kazdopadne ted je pred nim i Hannibal

Reagovat
Dawon

Je asi jedna vec dokazovat neco v Ajaxu a pak to same delat tyden co tyden v PL. Na CM se to s nim u nas v minulosti zkouselo a nepredvedl tam zhola nic. Fyzicky je na tom bidne a na mici neni dost dobry, aby tenhle nedostatek nejak vynahradil, jak to dela treba Eriksen.

Imho je tahle liga zkratka trochu nad jeho sily a mel by zkusit ten svuj level zase najit jinde.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
JohnnyBravo

Reagovat
icefish

Líbil by se mi v Brightonu pod hrotem, De Zerbi by ho posunul

Reagovat
Wazza228

Reagovat
icefish

Přesně ten kombinační fotbal s náběhy, co by potřeboval

Reagovat
r.mrazik

extremne spatny prestup

vubec nechapu,kdo ho podepsal a proc...

evidentne ani trener netusil co s nim...uplna silenost

nastesti jsme ted v lete podepsali uplne stejneho dalsiho hrace,takze misto na lavici bude potreba

Reagovat
Grahf

ale je trochu zarážajúce, že čo s ním, netuší ani ETH, pod ktorým hral svoj najlepší futbal

Reagovat
r.mrazik

prave

on se vlastne poradne neprosadil v PL nikde...ani v evertonu to nebyla zadna hitparada ne?

Reagovat
Člen_zlořádu

Tam se hned zrakvil ne?

Reagovat
r.mrazik

nejake zapasy tam odehral,ale mas asi pravdu

Reagovat
Dawon

Tak ono je to jednoduche, proste by musel hrat na pozici Bruna a Bruno je mnohem lepsi fotbalista a k tomu neni nikdy zraneny Tam asi neni moc co vymyslet. A ted uz by pred nim pravdepodobne hral i Mount, takze asi tak no

Je treba si rict, ze to byl velmi spatny prestup, ale co je naprosto nepochopitelne je, ze v tom tymu porad je a porad pobira miliony vetsinou na tribune Ze se tohle leto nedokazal prodat je proste na vyhazov vsech zucastnenych.

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
JohnnyBravo

Tak Mount je teď na pár týdnů out a Bruno dostane v jednom z nejbližších zápasů pátou žlutou, tak třeba dostane Donny čuchnout a chytí se ale to je samozřejmě sci-fi, to už bude spíš hrát na AM Scott

Reagovat
Csaplárova past

Který přestup máš na mysli tím extrémně šíleným? Já bych takových našel deset

Reagovat
r.mrazik

joo,takovych bylo a je vice

Reagovat
Csaplárova past

Odkdy jsi fanda Juve?

Reagovat
r.mrazik

od zidana a od te doby,co tam prestoupil vzdaleny pribuzny z meho kraje

Reagovat
Csaplárova past

Fakt jsi ho mel vzycky v Oblibenych? Ja si vsiml jen United

Reagovat
r.mrazik

jj, i na starym jsem ho tam tusim mel

Reagovat
Mastný Chobot

Weird flex but ok

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Mato178178

tych par rokov mu to nevadilo? ci uz si zarobil dost tak teraz uz ano

Reagovat
Tomanatura

Zrejme vadilo, proto odesel na hostovani. Pak dosel eth a cekal, ze se to zmeni. Nezmenilo, tak asi chtel jinam, ale zranil se. Jemu rozhodne verim, ze chce hlavne hrat, penize si vydela vsude.

Reagovat
Mato178178

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
JohnnyBravo

Tak byl skoro celou dobu zraněnej nebo na hostování. Ted je fit, ale nehraje, to je docela rozdíl

Reagovat
Mato178178

Reagovat
r.mrazik

zkousel to protrhnout,ale bohuzel...život no

Reagovat
Mato178178

Reagovat
Mönchengladbach

Hostovačka v Barceloně se přímo nabízí.

Reagovat
celeb

tam by si nezahral rovnako kvalitne, ak nie viac

Po navrate Pedriho s de Jongom by aj bez Gaviho bol po Gundoganovi, Ferminovi, Oriolovi a Raphinhovi 7. /8. volbou do zálohy spolu s Robertom.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele