V Mainzu nastal pár dní před startem bundesligy chaos

04.08.2009, 20:49
Aktuality
Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že se budou hráči druhého celku loňské 2. bundesligy Mainzu těšit na návrat mezi elitu, pravda bude asi trochu jiná. Vedení totiž těsně před startem nové sezony vyhodilo hlavního trenéra Andersena a s ním i jeho asistenta Kramnyho, tým navíc kosí zranění...

Bylo to jako blesk z čistého nebe. Týmu se nevydařila generálka na první kolo soutěže, když se čtvrtiligovým Lübeckem selhal v domácím poháru. Už tou dobou to však mezi vedení a trenérem Andersenem vřelo, každopádně po vypadnutí z prvního kola DFB-Pokalu vše vygradovalo. Vedení se rozhodlo s okamžitou platností ukončit smlouvu s hlavním trenérem Jörnem Andersenem a jeho asistentem Jürgenem Kramnym.

Jejich náhrada na sebe nenechala dlouho čekat. Ještě před čtvrtou hodinou odpolední vedení jmenovalo nového kouče - stal se jím pětatřicetiletý Thomas Tuchel, jenž obdržel novou dvouletou smlouvu. Ačkoliv neznámý trenér, mluví za něj výsledky - s "19" porýnsko-falckého klubu vyhrál nejvyšší německou soutěž, ve své aktivní kariéře po zeleném pažitu pobíhal za Stuttgart Kickers a v SSV Ulm byl dokonce spoluhráčem Ralfa Rangnicka.

"Je to velké překvapení. Ale byl to můj sen," řekl Tuchel. Vedení klubu si od nového lodivoda slibuje zejména zlepšení situace uvnitř kabiny a týmovou spolupráci, která bude při množství zranění podstatná. "Jako klub máme jasný požadavek. Chceme, aby trenér fungoval a komunikoval s týmem. Naše silné stránky byly týmová práce, blízkost k sobě navzájem a vnitřní komunikace. Ale trenér se vyvíjel v značně jiném směru," řekl manažer Christian Heidel.

V podobném duchu se vyjádřil i Harald Strutz. Osmapadesátiletý předseda klubu poděkoval Andersenovi za jeho práci v klubu, ale prý "nebyl pro svou práci dost kompatibilní". Právě Strutz byl prý tím, kdo se s Andersenem rozešel jako jeden z mála v dobrém. Šestačtyřicetiletý nástupce Jürgena Kloppa byl po odvolání značně zklamaný. "V sobotu jsme o tom hodně diskutovali, ale nebyli jsme na jedné lajně. Přesto tohoto rozhodnutí klubu lituji. Některé věci jsem mohl udělat jinak, ale naše představy byly prostě až moc odlišné," dodal norský kouč.

Andersen přišel k týmu od soutoku Rýna s Mohanem v létě 2008, kdy na lavičce nahradil Jürgena Kloppa. Tým sice vytáhl zpátky do první bundesligy, ale těsně před startem soutěže změnil kapitána. Hráči navíc jeho tréninkové metody často kritizovali.

Autor: Daniel Polách / kicker.de

Komentáře (32)

Přidat komentář
Arne

Největší adept na sestup...

Reagovat
smazaný uživatel

no, Andersen si prý s týmem nerozumněl - ale náhradu to možná chtělo s větším jménem...

Reagovat
smazaný uživatel

Treba tam pude Bruckner

Reagovat
smazaný uživatel

já spíš myslel Slomku apod.

Reagovat
smazaný uživatel

snad v Mohuči, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, Mainz...

Reagovat
domingo

Mainz = Mohuč

Reagovat
Arne

1. FSV Mainz 05

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

Tak je to správně. Vůbec se mi nelíbí to počešťování názvů německých měst.

TSV 1860 München.

Mnichov 1860.

Reagovat
smazaný uživatel

Aachen - Cáchy

Reagovat
honziss

Regensburg - Řezno

Leipzig - Lipsko

Jinak jsem pro Mainz slyšel i název Míšeň.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Němci tomu taky dávají slušně nafrak - Lundenburg = Břeclav...

Reagovat
honziss

No jo...

Reagovat
smazaný uživatel

nebo Gaia - Kyjov

Reagovat
Arne

Mě se "líbí" hlavně Görlitz - Zhořelec a Chemnitz - Saská Kamenice.

Reagovat
irik

TSV 1860 München

FC Bayern München

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

Čekal jsem, jestli to dřív napíšeš ty nebo willi.

Reagovat
smazaný uživatel

mně až tolik nevadí... jsou v druhý lize - v úvahu přichází max. jedno utkání do roka... takže ta rivalita trochu ztrácí smysl...

Reagovat
irik

Jde čistě o to znění ..., stejně tako "TSV 1860 München" zní výrazně lépe než "Mnichov 1860", má "FC Bayern München" zkrátka lepší zvuk, než již zmiňvané "TSV 1860 München". Ta správná vnitroměstská rivalita mi trochu chybí, ale na druhou stranu se není čemu divit - Mnichov je prostě ROT a tak to zůstane .

Reagovat
Arne

irik

Reagovat
irik

Nadruhou stranu byste měli vzít v úvahu, že je to přirozené. Češi několik set let žili v dvojjazyčné (česko/německé) zemi, proto je jen logickým vyústěním situace, že když měli dvojjazyčné názvy doma (Liberec/Reichenberg apod.), tak si je vytvářeli i v zahraničí, především pak v německy mluvících zemích, a často to nedávalo vůbec žádný smysl (třeba Graz/týrský Hradec ).

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

Uteklo ti tam eško

Reagovat
irik

jj, blbne mi klávesnice ..., jen tak na okraj - tohle jsem nepsal Já, bratranec mi vlezl na počítač a zřetelně měl neodolatelnou potřebu se vyjádřit.

Reagovat
smazaný uživatel

tak zrovna Štýrský Hradec logiku rozhodně má,Graz je hlavním městem spolkové zemé Steiermark,česky Štýrsko....už ti to dochází?

Reagovat
smazaný uživatel

no a Štýrsko už je zase druhý z dvojjazyčných názvů...

...ale napadlo mě teď taky ještě: Jindřichův Hradec >> Neuhaus

Reagovat
smazaný uživatel

Mladá Boleslav - Jungbunzlau

Reagovat
smazaný uživatel

zdravím. Chcel by som sa spýtať vás odborníkov, že na ktorom programe možem sledovať priame prenosy bundesligy ?? a dalej sa pytam či už ČT 4 sport zrušili páteční prenos o 20:30 alebo zostáva ?? a dalej či sport 1 bude vysielať prvé kolo ?? díky moc za odpovede

Reagovat
Arne

Nějak to poběží na Eurosport 2, ale k tomu ať řekne něco kancik... Já vím jen to, že v pátek dává Wolfsburg - Stuttgart ARD, to mi prozatím stačí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, kancik k tomu něco řekne... EuroSport zřídí speciální kanál, tuším že se to jmenuje EuroSport 2 Bundesliga a tam budou i magazíny, v pátek jeden přenos, v sobotu dva, v neděli dva a v pondělí jeden z druhe bundesligy... Nepléct si to však s EuroSport 2 International, protože to je klasický EuroSport2 tak jej znáte a tam Bundesligy nenajdete... Největší průser je, že žádná platforma se do toho zatím neangažuje. UPC Direct ještě nespustila ani českou mutaci EuroSport 2 International a nemá ani v nabídce ten bundesligový kanál... Digi TV taky prý ještě nemá ES2 v českém znění, ale plánuje to rychle zařadit. Jak to ale bude s tím bundesligovým kanálem ví snad jen Bůh...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele