V Kataru začíná Asijský pohár, největším favoritem je Japonsko

11.01., 13:01
Aktuality
Takefusa Kubo (© AFP)

V pátek odstartuje mistrovství Asie v Kataru. Domácí tým se pokusí obhájit trofej z minulého šampionátu v roce 2019. Jeho tehdejší finálový soupeř Japonsko je ale podle sázkových kanceláří největším favoritem letošního 18. vydání turnaje.

Katařané se v pátečním úvodním zápase s Libanonem představí v Lusailu, který před 13 měsíci hostil dramatické finále mistrovství světa mezi Argentinou a Francií. A na stadionu pro bezmála 89 tisíc diváků také asijský šampionát vyvrcholí v sobotu 10. února.

Japonci dokázali postoupit do finále na pěti z posledních osmi turnajů a se čtyřmi triumfy jsou historicky nejúspěšnějším účastníkem mistrovství Asie. Poslední zlato získali v roce 2011 rovněž v Kataru.

"Pořád mě mrzí, že jsme minule nedokázali zvítězit, tentokrát chceme uspět. Na letošním turnaji nebudou snadní protivníci ani lehká utkání, ale naším cílem je zvednout nad hlavu pohár," řekl trenér japonské reprezentace Hajime Morijasu, jehož svěřenci drží desetizápasovou vítěznou sérii.

"Modří samurajové" mají v šestadvacetičlenném kádru 20 fotbalistů působících v Evropě. Nečekaně byl povolán i křídelník Kaoru Mitoma z Brightonu, jehož prosincové zranění kotníku si původně mělo vyžádat několikatýdenní pauzu. Japonsko by měli táhnout i další ofenzivní hráč Takefusa Kubo z Realu Sociedad či kapitán a záložník Waturo Endo z Liverpoolu.

Jižní Korea, druhý největší adept na celkové vítězství, ovládla první dva asijské šampionáty v letech 1956 a 1960, ale od té doby na kontinentální úspěch čeká. Čtyřikrát prohrála ve finále, naposledy v roce 2015.

"Musíme mít ten nejvyšší cíl. Když ho nedosáhneme, bude to vina trenéra. S tím nemám problém. Věřím, že můžeme uspět, protože máme velkou kvalitu a výborné hráče," uvedl německý kouč korejské reprezentace Jürgen Klinsmann.

Lídry jeho výběru jsou kapitán a útočník Son Hung-min z Tottenhamu či obránce Kim Min-Jae z Bayernu Mnichov. Korejci mají před turnajem podobně jako Japonci výbornou formu, když vyhráli posledních šest duelů při skóre 20:0.

Na mistrovství Asie se znovu představí 24 týmů v šesti skupinách. Do osmifinále postoupí dvě nejlepší mužstva z každé skupiny a čtyři nejlepší celky na třetích místech. Vedle Japonska a Koreji mají nejvyšší ambice také Saúdská Arábie s italským trenérem Robertem Mancinim nebo další trojnásobný šampion Írán.

Složení skupin:

A: Katar, Čína, Tádžikistán, Libanon.

B: Austrálie, Uzbekistán, Sýrie, Indie.

C: Írán, SAE, Hongkong, Palestina.

D: Japonsko, Indonésie, Irák, Vietnam.

E: Jižní Korea, Malajsie, Jordánsko, Bahrajn.

F: Saúdská Arábie, Thajsko, Kyrgyzstán, Omán.

Autor: ČTK

Komentáře (30)

Přidat komentář
ratusek

Oni to hrají současně s Mistrovstvím Afriky? Zajimavé.

A skupina s Palestinou bude výbušná

Reagovat
Maximm9

Se divim, ze kvuli bezpecnosti se ten asijsky pohar vubec hraje. Tam ma problem kazdy s kazdym snad

Reagovat
ratusek

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
fabec1222

Tak tam se asi sledovanost v TV moc nekreje

Reagovat
Hasan Šáš

Toto mistrovství by mělo potvrdit boom jihovýchodní Asie (Indonésie, Vietnam, Malajsie, Indie) na úkor uzenáčů a velbloudářů. Škoda, že chybí Maledivy.

Reagovat
Shevchenko

Indie a Indonésie jsou kurzově nejhorší týmy turnaje Malajsie jen o chlup lepší (na 19. místě) a Vietnam je na hranici postupu ze skupiny (16. místo).

Nějak ti to nesedí kámo

Jasně je to tipsport, ale kdo jiný by tomu měl rozumět víc, než bookmakeři.

Reagovat
eleven11

Mal by Kazachstan šancu ?

Reagovat
EverlastD

Pri dobrom rozlosovani by sa dostali do stvrtfinale. Pri obrovskej davke stastia aj vyssie. Vela kvalitnejsich repre tam nie je.

Reagovat
Jordi Alba

Konečně něco v normální hrací časy.

Reagovat
Djibril15

Dá se někde v TV sledovat? Na Japonsko se docela těším.

Reagovat
smazaný uživatel

U nás nikde, stejně jako AFCON. Zbytek civilizovaného světa vysílá oba turnaje.

Reagovat
alias

Přesně tak, oba turnaje vysílá celý svět kromě pár exotů včetně Česka... Tady se raději vysílá florbalová liga ze Švédska a kulečník

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Seydou Doumbia

posraná země no

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Coutinho10

na YT aspoň

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
oli9

Toto mě láká víc než Africký pohár

Reagovat
ratusek

Bude taky okénko jako u Afriky? Nebo diskriminujete Asii

Reagovat
Seydou Doumbia

na takový turnaj každý prcá

Reagovat
mrtvej ofsajd

Hraje tam někdo, kdo prosel ligou? Možná Jusuf, F. Nguen...

Reagovat
johnik

Yusuf a Doski z ligy.

Reagovat
Sigma Olomouc

Myslím, že i nguyen

Reagovat
johnik

Reagovat
Sigma Olomouc

A Ousou

Reagovat
mrtvej ofsajd

No jo vlastně! Sýrie

Reagovat
johnik

Reagovat
O.Giroud

Lec gou Korea

Reagovat
Firkraag

Krávo, Jordánsko čistej zákrok, čumí na to na VARU pět minut a stejně pískne penaltu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele