UEFA zahájila řízení s Chorvatskem kvůli fašistické vlajce, v Rumunsku se přerušoval zápas

13.09.2023, 16:51
Aktuality
Fanoušci Chorvatska (© AFP)

Evropská fotbalová unie UEFA zahájila disciplinární řízení s Chorvatskem kvůli fanouškům, kteří při kvalifikačním utkání vyvěsili v hledišti fašistickou vlajku z období druhé světové války. Chorvatský svaz dnes uvedl, že příznivci při výhře 5:0 v pátečním zápase nad Lotyšskem v Rijece měli na stadionu vlajku ustašovského režimu.

Chorvatsko už je u UEFA v podmínce kvůli "diskriminačnímu chování" fanoušků na červnovém finálovém turnaji Ligy národů v Nizozemsku. Svaz nesměl svým příznivcům prodávat vstupenky na pondělní utkání v Arménii, kde bronzoví medailisté z loňského MS vyhráli 1:0.

Podle agentury AP Chorvatsku nyní hrozí, že bude muset odehrát kvalifikační duel proti Turecku 12. října v Osijeku před prázdnými tribunami. Svaz uvedl, že od počátku spolupracuje s úřady v Rijece a proti fanouškům zvažuje právní kroky.

Během úterý se mimochodem udála také nepříjemná událost v jiném kvalifikačním utkání o postup na EURO 2024 mezi Rumunskem a Kosovem. Duel skupiny I byl ve 20. minutě přerušen kvůli provokacím domácího "kotle", který vyvěsil transparent "Kosovo je Srbsko" a stejné heslo v úvodu zápasu opakovaně skandoval. Hráči hostujícího týmu následně odmítli v utkání pokračovat, hrát se znovu začalo po takřka hodinové prodlevě.

Kosovo vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku, které ji ale neuznává. Mezi oběma zeměmi panují napjaté vztahy. Samostatnost Kosova uznává 101 ze 193 zemí Organizace spojených národů včetně USA, Francie, Británie i Česka. Země je řádným členem Mezinárodního olympijského výboru i obou hlavních fotbalových federací FIFA a UEFA, která ale nedovoluje, aby reprezentační týmy a kluby těchto zemí hrály v jejích soutěžích proti sobě.

Autor: ČTK, Patrik Sandev

Komentáře (11)

Přidat komentář
Mass

Koukám že se ten zlozvyk dávat odkazy na nějaký twitterový klauny dostal už i do ČTK. Žurnalistika už je vážně v prdeli.

Reagovat
dantetomas

Suhlas. V dnesnej dobe je novinarcina prakticky len o vyzuvani twitteru. Hlavne niekoho z twitteru citovat, najst na twitteri video a zdielat ho, pripadne pripojit twitter fotku s komentom. Tzv doba twitterova

Reagovat
romeo351

Reagovat
andrew96

Jakože ty vlajky visely jen na Twitteru? Vždyť to slouží především jako grafický prvek. V podstatě místo obrázků/videí, s jejichž užíváním jsou právní potíže. A text samotný se odkazuje na známou tiskovou agenturu.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Mass

Pod ničím takovým jako když se v článku vyskytuje "terrorist banner" by neměl být podpis ČTK, ani jako grafický prvek.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Freedo

Myslím, že odkazy na twitter sem přidal ten druhý autor.

Reagovat
Jack Oneill

Nechápu, proč s tím má problém UEFA. Tohle by měl být případně problém pro nějaké tamní bezpečnostní instituce. UEFA je sportovní organizace a tak by to mělo zůstat

Reagovat
bobis21

Je to soutěž UEFA a proto na zápasech platí pravidla UEFA.

Reagovat
Jordi Alba

pic.twitter.com/JdL25Is8QX

#FIFA should look into this and ban Romania for life from all football activities.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele