UEFA CHCE NEZÁVISLÉ NASAZOVÁNÍ SUDÍCH

25.07.2006, 15:55
Aktuality
Evropská fotbalová asociace UEFA se nechala slyšet, že se jí nelíbí anglický systém pro nasazování rozhodčích. Není prý dostatečně průhledný a dává prostor k různým spekulacím.

Otázka nasazování rozhodčích je přitom velmi aktuální, neboť v italském korupčním skandálu si hlavní viníci, tedy vrcholní manažeři některých klubů, zajišťovali rozhodčí pro utkání svého týmu.

Nasazování rozhodčích v Anglii je dozorováno organizací Professional Game Match Officials (PGMO), kde mají své zástupce Premier League, Football League (nižší anglické fotbalové soutěže) a Fotbalová Asociace. UEFA však vyhlásila, že nasazování by mělo být tvořeno nezávisle.

Mluvčí UEFA William Gailard řekl britskému listu The Guardian: "Rozhodčí by měli být nasazováni nezávisle na klubech a ligách." Nicméně Premier League trvá na tom, že nemá tak velký vliv na nasazování rozhodčích, jak tvrdí UEFA.

Gaillard varoval, že záruky představitelů anglického fotbalu možná nebudou dostatečné, aby zastavily aktivity UEFA. Gaillard dále řekl: "PGMO je porušení předpisů FIFA i UEFA. Angličané říkají, že jsou čestnější než v Itálii, ale my si nemyslíme, že je tato odpověď dostatečná. Očekáváme systematickou odpověď. Lidé musí vědět jak a proč jsou jednotliví rozhodčí nasazování, a že opakování italského skandálu je nemožné. Takové záruky jsme ale od nikoho neslyšeli."

Mluvčí Premier League však říká: "Vytvořili jsme naprosto nezávislý systém pro nasazování rozhodčích." Představitelé Premier League, Football League a Fotbalové asociace v PGMO mají v této organizaci stejné slovo a stejnou zodpovědnost za chod.

Jak známo, italské kluby Juventus, AC Milán, Lazio a Fiorentina byly shledány vinnými z ovlivnění nasazování rozhodčích na jednotlivá utkání a za to odsouzeny

Autor: Štěpán Nosek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele