Účastníci Ligue 1 pro sezonu 2010/2011 (2)

05.08.2010, 14:03, aktualizováno 05.08.2010, 16:49
Previews
Už za dva dny startuje nový ročník francouzské nejvyšší soutěže a je tedy nejvyšší čas si představit druhou polovinu startovního pole. Nováčky a týmy, které loni skončily od jedenáctého do sedmnáctého místa, již známe, pojďme se podívat, s čím vstupují do sezony favorité a kandidáti na pohárové příčky...
Olympique de Marseille (Didier Deschamps)

Aktuální vítěz ligového ročníku 2009/10 a čerstvý držitel francouzského Superpoháru je i v nové sezóně brán jakožto horký favorit na obhájení ligového prvenství. A bude u toho i Didier Deschamps, přestože se hovořilo o mnoha štacích, kde by mohl zakotvit, například trénování francouzských reprezentantů - to mu ale takříkajíc před nosem "vyfoukl” bývalý kolega z týmu s galským kohoutem na dresu, Laurent Blanc. V Marseille panují velká očekávání především nad tím, jaké výkony bude předvádět nová posila Cesar Azpilicueta, jenž přišel nahradit dlouholetou oporu Modrobílých Laurenta Bonnarta. Deschamps by ve svém týmu uvítal taktéž nového útočníka a bylo to poznat i na přestupových spekulacích. Forlán, Jeleń, Gilardino, Hološko, Gignac, Baroš, Gervinho, Maxi López, Santa Cruz či Güiza, ti všichni byli skloňováni v souvislosti s možným příchodem k "Les Phocéens”. Hovořilo se dokonce i o možném návratu samotného Didier Drogby na Stade Vélodrome, zde ale vítěz Ligy mistrů za rok 1993 narazil na vysoké platové požadavky reprezentačního kapitána Pobřeží slonoviny. Naopak do Kataru zamířil Bakary Koné a Fernandu Morientesovi vypršel kontrakt, proto je hlad Marseille po kvalitním forvardovi pochopitelný, jediným hrotovým útočníkem v týmu je totiž kromě zkušených Brandaa a Mamadou Nianga už pouze mladík Mamadou Samassa, který se vrací po úspěšném hostování ve Valenciennes. Dres Marseille už také neoblékne talentovaný obránce Garry Bocaly, který natrvalo přestoupil do Montpellieru poté, co zde na jaře hostoval. Veliký otazník se prozatím vznáší nad setrváním Taye Taiwa, jelikož nigerijský fotbalista, známý svým nevyčerpatelným fyzickým fondem, po loňské nepříliš vydařené sezóně vyjádřil touhu zkusit jinou ligu. Mezi zájemce se zařadilo mimo jiné španělské Atlético a anglický Liverpool, přičemž především příchod do "města Beatles” se zdá být velice pravděpodobným. Dalším nevyřešitelným rébusem se zdá být přestup Alou Diarry z konkurenčního Bordeaux, jelikož přestože se tento transfer probírá takřka celé léto, jednání zřejmě nijak výrazně nepokročila. Situace ale zatím vypadá spíše tak, že robustní záložník se nikam stěhovat nebude.

Příchody: César Azpilicueta (Osasuna), Leyti N'Diaye (návrat z host., Ajaccio), Mamadou Samassa (návrat z host., Valenciennes), Cédric D'Ulivo (návrat z host., Carnoux), Jean-Philippe Sabo (návrat z host., Ajaccio), André Ayew (návrat z host., Arles).

Odchody: Laurent Bonnart (volný hráč), Garry Bocaly (Montpellier), Cyril Rool (volný hráč), Fernando Morientes (volný hráč), Charley Fomen (Dijon), Bakary Koné (Lekhwiya), Mohamed Dennoun (volný hráč, Aviron).

Největší hvězda: Lucho Gonzáles
Přestože měl v minulé sezóně argentinský špílmachr pomalejší rozjezd, na jaře potvrdil své mimořádné kvality a stal se neodmyslitelnou součástí výběru trenéra Deschampse, který s přehledem vybojoval ligový titul. To, že jej trenér Maradona možná neprávem opomenul v nominaci na MS, už dávno hodil za hlavu, nyní se soustředí pouze na výkony v dresu " Les Phocéens”. Jeho přihrávky a přehled budou pro Marseille klíčové i v Lize mistrů.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Hatem Ben Arfa, Cesar Azpilicueta, André Ayew.

Pravděpodobná sestava: Steve Mandanda - Cesar Azpilicueta, Souleymane Diawara, Stéphane M’Bia (Gabriel Heinze) , Gabriel Heinze (Taye Taiwo) - Benoit Cheyrou, Edouard Cissé, Lucho Gonzáles - Hatem Ben Arfa (Mathieu Valbuena), Brandao, Mamadou Niang (André Ayew).

Tip na umístění: 1.


Olympique Lyonnais (Claude Puel)

Do nové sezony vstupuje Olympique Lyonnais, jako již tradičně, s ambicemi získat ligový titul. Bude tento rok po dvouleté odmlce opět ve znamení nadvlády "Les Gones”? Loni druhý tým bude i letos trénovat Claude Puel, přestože se v průběhu minulé sezóny často hovořilo o jeho možném odchodu. Klubový prezident Jean-Michel Aulas ale mnohokrát vyjádřil důvěru v jeho práci, proto se může bývalá opora Monaca i v nové sezóně těšit na další výzvu v milionářské Lize mistrů. V přestupovém období je zatím Lyon méně aktivní, než jak bývalo v minulosti zvykem, jedinou dosavadní posilou je Jimmy Briand, který přišel z konkurečního Rennes. Přestupovou "bombou” léta mělo být získání Yoanna Gourcuffa z Bordeaux, vše ale ztroskotalo na vysoké ceně hvězdy týmu z přístavního města. Hovořilo se i o zájmu Lyonu o Sébastiena Corchiu ze sestupivšího Le Mans, Bruna Alvese z Porta či Jonathana Pitroipy z Hamburgeru SV, nicméně prozatím bez nějakých vyústění. Naopak jsme přes léto mohli zaznamenat masivní exodus, nejpatrnější je asi odchod dlouholeté stálice a odchovance Sidneyho Govoua do Panathinaikosu Athény po jedenáctileté štaci, přičemž právě s ním Lyon prožil své nejúspěšnější období v historii, okořeněné sedmi ligovými tituly a pravidelnou účastí v Lize mistrů. Mezi dalšími hráči, které v dresu I’OL už neuvidíme, lze zmínit Mathieu Bodmera, Frédérica Piquionna, Francois Clerca či Jean-Alaina Boumsonga. Jistá není ani budoucnost Anthonyho Réveilléra, proto pokud Lyon chce pomýšlet na nejvyšší příčky, je nutností příchod minimálně jednoho kvalitního obránce, jelikož přestože je v kádru mnoho talentovaných odchovanců, kteří by si mohli brousit zuby na základ, bude potřeba v týmu i přítomnost více zkušených hráčů. "Křest ohněm” v základní sestavě bude možná čekat mladého krajního obránce či stopera Loïca Abenzoara, jedenadvacetiletý mladík odehrál prozatím kompletní přípravu a vše nasvědčuje tomu, že má maximální důvěru trenéra Puela. Podobně je na tom i jeho kolega - pravý bek Lamine Gassama. Na větší vytížení se taktéž budou moci těšit i ofenzivní naděje, mezi kterými se dá zmínit především navrátilec z Metz Jérémy Pied a dvojice čerstvých mistrů Evropy do devatenácti let Alexandre Lacazette a Yannis Tafer - nahrává jim totiž zájem tureckého Fenerbahce o spoluhráče Bafetimbi Gomise.

Příchody: Jimmy Briand (Rennes), Jérémy Pied (návrat z host., Metz) John Mensah (návrat z host., Sunderland).

Odchody: Sydney Govou (volný hráč, Panathinaikos), Mathieu Bodmer (PSG), Jean-Alain Boumsong (Panathinaikos), Francois Clerc (volný hráč), Frédéric Piquionne (West Ham).

Největší hvězda: Lisandro López
V minulé sezóně přivedl argentinského kanonýra prezident klubu Jean-Michel Aulas za rekordních dvacet pět milionů eur a ozývaly se hlasy, jestli ta částka nebyla nadsazená. Ve své debutové sezóně v dresu "Les Gones” ale všem pochybovačům rázně odpověděl, zaznamenal patnáct ligových branek a byl zvolen nejlepším hráčem L1. Jeho zabijácký instinkt a střelecké kvality budou pro výběr trenéra Puela největší útočnou zbraní i v nadcházející sezóně.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Michel Bastos, Aly Cissokho, Miralem Pjanić.

Pravděpodobná sestava: Hugo Lloris - Anthony Réveillére (Loïc Abenzoar), Cris, Dejan Lovren, Aly Cissokho - Jérémy Toulalan, Jean II Makoun, Miralem Pjanić - Jimmy Briand, Lisandro, Michel Bastos.

Tip na umístění: 2.


AJ Auxerre (Jean Fernandez)

Loňská sezona se nenápadnému týmu z burgundského městečka povedla nad očekávání. Přitom se zdálo, že Auxerrois čeká spíše než pohárové žně pobyt v klidném středu tabulky - špílmachr a klíčový záložník Thomas Kahlenberg odešel do Německa a jeho náhrada Alexander Licata přišel zraněný a nakonec zůstal mimo hru celou sezonu. Fernandezova družina i přesto předváděla vynikající výkony, dvakrát dokonce vedla tabulku, a přestože se jí nevyhnul očekávaný pokles, na senzační třetí místo - a tedy boj o vstupenku do milionářské Ligy mistrů - to stačilo. Před následující sezonou proto bylo klíčové udržet pohromadě všechny opory, které se postaraly o první výrazný úspěch od generace kolem Mexése či Cissého, vedené legendárním Guy Rouxem. To samozřejmě nebylo jednoduché. Kolem brankáře Sorina kroužil turecký Besiktas, defenzivní univerzál Dudka byl spojován s Werderem, Grichtinga údajně chtěli zpátky ve Švýcarsku, a vůbec největší haló se strhlo okolo dvou klíčových postav týmu - kapitán Benoit Pedretti se ke svému setrvání nevyjadřoval zrovna nejoptimističtěji, a co se vrchního kanonýra Jeleńe týče, podávali si zájemci u prezidenta Dujona dveře takříkajíc z ruky do ruky. Marseille, Schalke, Rubin Kazaň i Fenerbahce se však museli (prozatím) smířit s nepořízenou - Jeleń je těsně před startem ligy stále v Auxerre. Úspěšná základní sestava z loňského roku zůstává takřka beze změny, což je důležité zejména u obrany, která byla loni vůbec nejlepší v celé soutěži; pouze druhého útočníka Daniela Niculaeho, který je sice známý téměř nulovou produktivitou, ale zato je velice ceněný díky své práci pro tým a slušné porci asistencí (loni nahrával střelcům celkem devětkrát), nahradila třímilionová posila ze sestoupivšího Le Mans - mladý, ale přesto zkušený Anthony Le Tallec. Auxerre bude po dlouhé době bojovat na všech frontách, podaří se prakticky nezměněnému kádru udržet výsostné postavení v dlouhodobé soutěži? Leccos napovídá tomu, že by mohlo.

Příchody: Jérémy Huyghebaert (návrat z host., Roulers), Maxime Jasse (návrat z host., Dijon), Soumahoro Johnson (volný hráč, Amiens), Lynel Kitambala (návrat z host., Dijon), Steven Langil (návrat z host., Caen), Anthony Le Tallec (Le Mans).

Odchody: Aurélien Capoue (návrat z host., Nantes), Damien Dufour (volný hráč, Chateauroux), Jérémy Huyghebaert (volný hráč), Kévin Malaga (volný hráč), Baptiste Martin (volný hráč, Courtrai), Moussa Narry (Le Mans), Daniel Niculae (volný hráč, Monaco), Robert Popov (volný hráč), Gabriel Tamas (West Bromwich Albion).

Největší hvězda: Ireneusz Jeleń
Ireneusz Jeleń = Auxerre, Auxerre = Ireneusz Jeleń, to byla rovnice, která v loňské sezoně platila téměř absolutně. Mužstvo hrálo stejně se svým elitním forvardem i bez něj, ale pokud Polák díky zraněním na hřišti chyběl, jako by se z hráčů v modrobílém vytratila vůle po vítězství a schopnost dát gól. Jeleń je jeden z nejlepších zakončovatelů ligy, právě na jeho zabijácký instinkt a umění skórovat z každé možné i nemožné pozice bude trenér Fernandez i nadále nejvíce spoléhat.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Cédric Hengbart, Anthony Le Tallec, Valter Birsa.

Pravděpodobná sestava: Olivier Sorin - Cédric Hengbart, Adama Coulibaly, Jean-Pascal Mignot, Stéphane Grichting - Dennis Oliech, Delvin Ndinga (Dariusz Dudka), Benoit Pedretti, Valter Birsa - Anthony Le Tallec, Ireneusz Jeleń.

Tip na umístění: 4.


LOSC Lille-Métropole (Rudi Garcia)

Les Dogues byli loni jedním z nejlepších týmů ligy, ve své vrcholné formě poráželi jednoho soupeře za druhým a navrch přidávali spoustu branek. Jednu chvíli to vypadalo, že by si snad mohli sáhnout i na titul, ale potom na nezkušený kádr dolehlo snad vyčerpání z evropských soutěží, snad tíha očekávání; do té doby bezvadně fungující stroj se zadrhl a do cíle dosupěl na čtvrtém místě, první příčce mimo Ligu mistrů. Jelikož se však trenéru Garciovi alespoň prozatím povedlo udržet pohromadě všechny opory, zejména pak řízného stopera Ramiho a fantastickou útočnou trojici, díky níž předvádělo Lille pro nestranného pozorovatele dost možná nejlepší fotbal v celé lize, může hrdý tým ze severu Francie směle vyhlásit boj o příčky nejvyšší. Největší klenot červenobílých, mladičký Belgičan Eden Hazard, je jedním z nejtalentovanějších fotbalistů současnosti; jeho slova o setrvání a postupném rozvoji v dresu Les Dogues proto musela znít funkcionářům klubu jako rajská hudba. Není pochyb, že tento ofenzivní univerzál, schopný zahrát na podhrotu i na křídle, jednou zakotví ve světovém velkoklubu; Lille může těšit, že to ještě nějaký čas potrvá. Reálněji vypadají obavy o druhý ofenzivní klenot Gervinha, který svými výkony v uplynulé sezoně za Hazardem nikterak nezaostával a mimořádné kvality potvrdil i na mistrovství světa; zájem Spartaku Moskva se zdá být vážný, a Garcia tak možná bude muset hned ze začátku ligy řešit první ožehavý problém. Nejlepší loňský tým, co se domácích zápasů týče, by nicméně měl bojovat o nejvyšší příčky i bez Gervinha; pokud útočník z Pobřeží Slonoviny zůstane, je načase počítat Lille mezi vážné kandidáty na titul.

Příchody: Cédric Baseya (návrat z host., Le Havre), Nicolas Fauvergue (návrat z host., Strasbourg), Moussa Sow (Rennes), Róbert Vittek (návrat z host., Ankaragücü).

Odchody: Sanaa Altama (Dijon), Pierre-Emerick Aubameyang (návrat z host., AC Milán), Omar Benzerga (Nantes), Ludovic Butelle (host., Nimes), Nicolas Fauvergue (host.s opcí, Sedan), Ricardo Costa (volný hráč, Valencia), Róbert Vittek (Ankaragücü).

Největší hvězda: Eden Hazard
Loni mu cenu pro nejlepšího hráče soutěže vyfoukla čerstvá akvizice Lyonu Lisandro Lopez, letos je o rok zkušenější Hazard opět mezi nejvážnějšími kandidáty. Pokud jej nezbrzdí neočekáváné zranění, budeme i letos sledovat cestu mladého Belgičana mezi světovou smetánku.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Gervinho, Yohann Cabaye, Adil Rami.

Pravděpodobná sestava: Mickaël Landreau - Mathieu Debuchy, Adil Rami, Aurélien Chedjou, Franck Béria - Florent Balmont, Rio Mavuba, Yohann Cabaye - Eden Hazard, Gervinho - Pierre-Alain Frau.

Tip na umístění: 3.


Montpellier HSC (Rene Girard)

Před minulou sezónou s nováčkem soutěže prakticky nikdo nepočítal a téměř okamžitě byl pasován jakožto horký kandidát na sestup, nakonec ale vše dopadlo jinak, výběr kolem trenéra Girarda dokonce prakticky celou sezónu bojoval o příčky, zajišťující start v milionářské Lize mistrů, a až ke konci sezóny se propadl na konečné, ale pořád skvělé, 5. místo, díky kterému si navíc bude moci vyzkoušet i zápasy v Evropské lize. Podobné umístění by celek z jihu Francie určitě rád zopakoval i v nadcházejícím ročníku, nicméně při obrovské konkurenci, která panuje v nejvyšší francouzské lize, to bude mít Montpellier neskutečně těžké. Navíc vedení již nemůže počítat se dvěma strůjci loňského úspěchu. Argentinský špílmachr Alberto Costa totiž svými vynikajícími výkony zaujal španělskou Valencii, kde si vyzkouší tamní ligu, a klubové barvy se rozhodl změnit i kolumbijský ostrostřelec Víctor Hugo Montaño, ten přestoupil v rámci ligy do konkurenčního Rennes. Šestadvacetiletý útočník navíc není jedinou tváří, která bude v novém ročníku kopat za tento klub, stejné působiště si vybral i talentovaný gólman Johann Carrasso, mladší bratr známějšího Cédrica Carrassa. Montpellier ale na přestupovém poli nikterak nezahálel a takřka okamžitě si přivedl z druholigového Tours třiadvacetiletého útočníka Oliviera Girouda. Konkurencí v útoku mu pak bude další nováček v týmu, zkušený Turek Hasan Kabze byl podepsán zadarmo poté, co mu v ruském celku Rubin Kazaň vypršela smlouva. Další výraznou posilou je levonohý křídelník Marco Estrada, který přišel z chilského klubu CF Universidad de Chile. Vedení Montpellieru ale neposiluje jen útočnou fázi, obranu totiž vyztuží mladý krajní bek Garry Bocaly, který zaujal na jaře při úspěšném hostování z Marseille.

Příchody: Hasan Kabze (volný hráč, Kazaň), Garry Bocaly (Marseille), Olivier Giroud (Tours), Marco Estrada (Universidad de Chile), Romain Armand (návrat z host., Clermont).

Odchody: Mourad Benhamida (volný hráč), Lilian Compan (volný hráč, Cannes), Julio Colombo (volný hráč), Alberto Costa (Valencia), Víctor Hugo Montaño, Johann Carrasso (oba Rennes), Philippe Delaye (konec kariéry), Rémy Cabella (host., Arles).

Největší hvězda: Karim Aït Fana
Stále teprve jedenadvacetiletý křídelník se v uplynulé sezóně zařadil mezi nejlepší křídla nejvyšší francouzské ligy a svými výkony na sebe upozornil mnoho evropských týmů. Zájem větších klubů však mladíka nikterak nerozhodily a prozatím se stará především o své výkony v dresu HSC. Jeho rychlost a tah na branku budou silnou zbraní Montpellieru i v pohárech, které si po loňské úspěšně sezóně taktéž vyzkouší.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Souleymane Camara, Emir Spahić, Olivier Giroud.

Pravděpodobná sestava: Geoffrey Jourdren - Garry Bocaly (Mapou Yangambiwa), Nenad Dzodić, Emir Spahić, Abdelhamid El Kaoutari (Cyril Jeunechamp) - Joris Marveaux, Romain Pitau, Jamel Saihi (Younés Belhanda) - Souleymane Camara, Olivier Giroud, Karim Aït-Fana.

Tip na umístění: 10.


Girondins de Bordeaux (Jean Tigana)

Konec posledního ligového ročníku byl pro Bordeaux značně rozporuplný, přestože v zimě vypadalo, že tým kolem trenéra Blanca s devítibodovým náskokem obhájí ligový titul suverénním způsobem, nakonec tento celek smolně skončil až na šestém místě. Hořkou pilulkou pak bylo i nešťastné vyřazení ve čtvrtfinále Ligy mistrů od Lyonu a porážka ve finále ligového poháru s Marseille. V nové sezóně čeká tým z přístavního města začátek nové éry, právě stálice Laurent Blanc už je totiž z lavičky nepovede, jelikož poté, co mu bylo nabídnuto místo francouzského reprezentačního trenéra, s přijetím příliš neváhal. Jeho nástupce, Jeana Tiganu, nečeká nic lehkého, bude mít totiž za úkol nahradit "lodivoda”, který dokázal přerušit sedmiletou dominanci Lyonu na domácí půdě a navíc dotáhl svůj tým až do vyřazovací části Ligy mistrů. Tigana naposledy působil v letech 2005 až 2007 v tureckém Besiktasi a po tříleté pauze se určitě těší na novou výzvu v týmu z jihozápadu Francie. Nebude u toho ani dlouholetá opora Marouane Chamakh, marocký reprezentant zamířil zadarmo do londýnského Arsenalu poté, co mu vypršela smlouva. Jeho důležité góly a práci ve vápně soupeře bude mít za úkol nahradit Argentinec Fernando Cavenaghi, který loni nedokázal navázat na dvě předchozí úspěšné sezóny a v lize zaznamenal pouhé dva góly. Dalším klíčovým faktorem bude pro Bordeaux udržení Yoanna Gourcuffa. O čtyřiadvacetiletého francouzského reprezentanta se zajímal Lyon, Arsenal či Manchester City, nicméně zdá se, že Tigana bude moci s nejlepším hráčem Ligue 1 sezony 2008/09 počítat i v nové sezóně. Gourcuff ale není jediná opora, o kterou je veliký zájem ze strany více klubů, dalším obletovaným hráčem je kapitán "Les Girondins” Alou Diarra. O bývalého hráče Lyonu či Liverpoolu se zajímá především konkurenční Marseille a hovoří se i o zájmu Barcelony. Diarra má mít ve smlouvě výkupní klauzuli ve výši 8,5 milionů euro, uvidíme, jestli ji někdo využije. Novou hvězdou se naopak může stát obránce Vujadin Savić, srbský reprezentant do 21 let přišel z týmu Crvena Zvezda Bělehrad.

Příchody: Vujadin Savić (CZ Bělehrad), Kévin Olimpa (návrat z host., Angers), Matthieu Sauner (návrat z host., Rodez), Florian Marange, Cheick Diabaté, Floyd Ayité (všichni návrat z host., Nancy), Pierre Ducasse (nárat z host., Lorient), Paul Lasne (návrat z host., Châteauroux).

Odchody: Marouane Chamakh (volný hráč, Arsenal), Diego Placente (volný hráč, San Lorenzo), Wilfried Moimbé (Tours), Franck Jurietti (konec kariéry).

Největší hvězda: Yoann Gourcuff
"Nový Zidane”. I takto bývá Gourcuff často označován a nutno říci, že ne neprávem. Minulá sezóna sice nebyla z jeho strany taková podívaná jako rok zpátky, kdy na hřištích Ligue 1 nepobíhal lepší hráč, přesto byla jeho výjimečnost jasně patrná. Svou důležitost prokazuje tvůrce hry "Les Girondins” takřka v každém zápase Bordeaux, jeho kreativita, přehled a technika mu vynesla místo i ve výběru francouzské reprezentace.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Wendel, Benoït Tremoulinas, Marc Planus.

Pravděpodobná sestava: Cédric Carrasso - Mathieu Chalmé, Marc Planus, Michael Ciani, Benoït Tremoulinas - Alou Diarra, Fernando Menegazzo - Jaroslav Plašil (Jussie), Yoann Gourcuff, Wendel - Fernando Cavenaghi.

Tip na umístění: 5.


FC Lorient Bretagne Sud (Christian Gourcuff)

Na Montpellier nebo Auxerre si při zmiňování nejpříjemnějších překvapení loňské sezony vzpomene každý, ale skvělá sezona tohoto skromného bretaňského klubu zůstala tak trochu v ústraní pozornosti. Lorient nakonec na Evropu nedosáhl, ale rozhodně od ní nebyl tak daleko, jak by se před sezonou dalo očekávat... a letos jsou očekávání víceméně podobná. Marama Vahirua, excelentní nahrávač s tahitskými kořeny, totiž odešel zadarmo do Nancy a s ním zmizelo i 8 branek a 10 asistencí; kudlou do zad lorientské defenzivy je pak odchod obou stoperů: zkušený kapitán Sylvain Marchal po vypršení smlouvy podepsal v ASSE, mladík a jeden z objevů sezony Laurent Koscielny zase učaroval samotnému Arséne Wengerovi natolik, že za něj neváhal vysázet 12,5 milionu takříkajíc "na dřevo". Vedení klubu samozřejmě nezahálelo a usilovně shánělo náhrady; novou obranu se sice dát dohromady povedlo, ale její střed vzbuzuje hodně otazníků: Koné ani Manga nemají zkušenosti s první ligou. Trenér Christian Gourcuff, jehož pohyblivý systém 4-3-3 patřil k nejefektnějším podívaným loňského ročníku, však může i nadále počítat s jinou trojicí opor: brankářem Fabienem Audardem, pravidelně zmiňovaným vedle Ruffiera nebo Mandandy coby největší eso sezony, středním záložníkem Morganem Amalfitanem, "motorem" lorientské zálohy a tudíž celé hry týmu, a především Kévinem Gameirem, nejlepším střelcem a největší hvězdou bretaňských. Zajímavou novou posilou je Francis Coquelin, devatenáctiletý zelenáč z Arsenalu, který přišel na hostování jako "usmíření" za odchod Koscielnyho: přestože do základu ho pravděpodobně od začátku nepustí jiná nová akvizice, mnohem zkušenější tožský reprezentant Romao z Grenoblu, v průběhu sezony svoji šanci nepochybně dostane - Gourcuff se nebojí zkoušet mladé hráče a v Coquelinův prospěch hraje i jeho variabilita. A v neposlední řadě je třeba zmínit Sebastiána Dubarbiera: nenápadný útočník s argentinskými kořeny bude jedním z jazýčků na lorientských vahách. Loni se do hry příliš nedostával, letos ho čeká nesnadný úkol: nahradit Vahiruu. Pokud se mu to povede, může se loňská jízda týmu v oranžovo-černých dresech opakovat; raději na to ale nevsázejte.

Příchody: Mathias Autret (volný hráč, Brest), Francis Coquelin (host., Arsenal), Bruno Ecuelé Manga (Angers), Lamine Koné (Chateauroux), Rémi Mulumba (Amiens), Alaixys Romao (Grenoble).

Odchody: Pierre Ducasse (návrat z host., Bordeaux), Benjamin Genton (Le Havre), Laurent Koscielny (Arsenal), Yazid Mansouri (Al-Saïliya Dauhá), Sylvain Marchal (volný hráč, Saint-Étienne), Marama Vahirua (volný hráč, Nancy).

Největší hvězda: Kévin Gameiro
Marseille, Leverkusen, Stuttgart, PSG, Milán, Valencia, Lille - to všechno jsou kluby, které byly spojovány se zájmem o služby tohoto třiadvacetiletého štírka. Není se čemu divit - pouhých 168 centimetrů vysoký útočník byl loni doslova nepolapitelný a obránci v celé lize jako by si s ním nevěděli vůbec rady. Důkazem budiž 17 gólů a 8 asistencí. Gameiro navíc ukázal, že umí rozhodovat zápasy - jeho branky zařídily vítězství nad Bordeaux nebo v Lille a dlouho drželi Lorient v senzačním boji o poháry. Christian Gourcuff určitě počítá dny do konce přestupního termínu.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Morgan Amalfitano, Fabien Audard, Francis Coquelin.

Pravděpodobná sestava: Fabien Audard - Franco Sosa, Grégory Bourillon (Lamine Koné), Bruno Ecuelé Manga, Jérémy Morel (Arnaud Le Lan) - Arnold Mvuemba, Alaixys Romao (Francis Coquelin), Morgan Amalfitano - Sebastián Dubarbier, Kévin Gameiro, Sigamary Diarra (Olivier Monterrubio).

Tip na umístění: 15.


AS Monaco FC (Guy Lacombe)

Osmý tým ligového ročníku 2009/10 zaznamenal nejlepší umístění za posledních pět let a výběr trenéra Lacomba by na toto umístění určitě velice rád navázal i v nadcházejícím roce. Pohárová účast jim navíc unikla jen o vlásek, jejich dobře rozjeté tažení v Coupe de France, kdy bez větších problémů vyřadili i giganty Bordeaux a Lyon, zastavilo až Paris Saint Germain, které je s potřebnou dávkou štěstí porazilo 1:0 gólem Hoaraua v prodloužení. Přesto vstupuje knížecí klub i do nové sezóny s určitou dávkou optimismu, i když v létě opustila kádr jejich největší hvězda, Brazilec Nené, který vyslyšel volání trenéra Kombouarého a zamířil do Paříže k tamnímu prvoligovému klubu. Dalším křídelníkem, kterého v monackém dresu již neuvidíme, je třiadvacetiletý Kolumbijec Juan Pablo Pino, který se potká v jednom týmu s Milanem Barošem, odešel totiž do tureckého Galatasaraye. Hodně nejisté je také setrvání Parka Chu Younga, o monackou hvězdu se intenzivně zajímá anglický Liverpool. Kádr byl přes léto výrazně omlazen, smlouvy totiž nebyly prodlouženy mnoha zkušeným hráčům, nová angažmá si tak musí hledat Dario Simić, Patrick Müller, Jerko Leko či Francois Modesto. Naopak obranu bude mít za úkol zpevnit veterán Petter Hansson, který po třech letech ukončil své působení v Rennes, a v týmu sedminásobného mistra ligy podepsal smlouvu do roku 2011. Výrazným posílením ofenzívy by pak měl být Daniel Niculae, tento rumunský reprezentant přišel, taktéž zadarmo, z konkurenčního Auxerre. Zvědaví určitě všichni budou i na návrat Eidura Gudjohnsena, se kterým může Guy Lacombe opět počítat po půlročním hostování v londýnském Tottenhamu. Největší útočnou posilou ale bude konžský kanonýr Dieumerci Mbokani, čtyřiadvacetiletý reprezentant přestupuje z belgického Lutychu. Prozatím je nejisté setrvání Sébastiena Puygreniera, ale samotný obránce se vyjádřil, že by upřednostnil pokračování v Monacu před návratem do kmenového klubu - Zenitu.

Příchody: Dieumerci Mbokani (Lutych), Petter Hansson (volný hráč, Rennes), Sébastien Chabbert (volný hráč, Charleroi), Daniel Niculae (volný hráč, Auxerre), Pierre-Emerick Aubameyang (hostování, AC Milán), Kévin Diaz (návrat z host., Ajaccio), Serge Gakpé ( návrat z host., Tours), Loïc Dufau (návrat z host., Cassis Carnoux), Eidur Gudjohnsen (návrat z host., Tottenham), Frédéric Nimani (návrat z host., Burnley).

Odchody: Dario Simić (volný hráč, Dinamo Záhřeb), Patrick Müller (volný hráč), Malaury Martin (volný hráč), Manuel Vallaurio (volný hráč), Jerko Leko (volný hráč, Bucaspor), François Modesto (volný hráč, Olympiakos Pireus), Nené (PSG), Massamba Lô Sambou (Atromitos Athény), Juan Pablo Pino (Galatasaray), Yvan Erichot (hostování, Clermont), Yohan Mollo (hostování, Caen), Yohann Thuram-Ulien (hostování, Tours), Ouwo Maazou (návrat z host., CSKA).

Největší hvězda: Park Chu Young
Na korejském reprezentantovi bude v nové sezóně ležet mnohem větší tíha střílení gólů, jelikož v knížecím klubu už není jejich nejlepší střelec Nené. Na fotbalovém mistrovství světa se předvedl ve výborném světle a upoutal pozornost několika věhlasných klubů. Pokud zůstane v klubu i v nové sezóně, hlavně jeho výborná zahrávání standartních situací budou pro Monaco důležitou zbraní.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Stéphane Ruffier, Cédric Mongongu, Mathieu Coutader.

Pravděpodobná sestava: Stéphane Ruffier - Nikolas N’Kolou, Petter Hansson (Sébastien Puygrenier), Cédric Mongongu, Djimi Traore - Diego Peréz - Alejandro Alonso, Mathieu Coutadeur, Pierre-Emerick Aubameyang - Park Chu Young (Daniel Niculae) - Dieumerci Mbokani (Eidur Gudjohnsen).

Tip na umístění: 7.


Stade Rennais FC (Frédéric Antonetti)

Málokterý tým zažil takovou turbulenci v kádru jako Rennes. Trenér Antonetti musí před novou sezonou vyřešit absenci hned tří hráčů základní sestavy, odešel také spolehlivý náhradník do útoku Sow a v neposlední řadě mladý Échiejilé, který i přes svůj nízký věk pokukuje po místu na levé straně nigerijské obrany, jež hájí mnohem věhlasnější Taye Taiwo. Vyřešit problém s odchodem Jimmyho Brianda, klíčové postavy bretaňské ofenzivy, se pokusí nová akvizice z kádru loňského překvapení Montpellieru - kolumbijský forvard Víctor Hugo Montaňo svými výkony na hrotu útoku zaujal a Rennes jeho angažováním získalo výraznou posilu. Obranu, oslabenou odchody tří hráčů, vyztuží talentovaný Onyekachi Apam z Nice, kterému se však loni nepodařilo navázat na slibné předloňské výkony a čeká ho tak rozhodující sezona, chce-li naplno potvrdit svůj potenciál; druhou slibnou posilou je Kamerunec Kana-Biyik, jehož otec byl členem slavného kamerunskému týmu z MS 1990. Silnou stránkou červenočerného týmu bude určitě střed zálohy, kde se k Yannu M’Vilovi, jednomu z největších objevů loňského ročníků, který se dostal i do Domenechovy širší nominace na mistrovství světa, a spolehlivému Fabienu Lemoinovi přidají hned dvě posily: další kamerunský reprezentant Georges Mandjeck, mladík ze Stuttgartu, a zkušený Stéphane Dalmat ze Sochaux; společně s norským internacionálem Tetteyem tak může Antonetti vybírat z celkem pěti kvalitních středopolařů. Hra zálohy byla loni suverénně největším problémem týmu a zároveň hlavním důvodem, proč se Rennes i přes velkou sílu v kádru a kvality trenéra nepodařilo protlačit na pohárové pozice, nebo je alespoň výrazněji atakovat; největší zklamání sezony, zkušený, ale vyhaslý špílmachr Jerome Leroy, se tak bude muset pravděpodobně spokojit pouze s místem na lavičce náhradníků. Otázek, které se kolem Antonettiho squadry před nadcházející sezonou vznáší, je víc než dost: odolá loni chybující Douchez tlaku nového brankáře Carrassa? Prosadí se talentovaný Brahimi? Zopakuje Marveaux svoji fantastickou loňskou sezonu? Zvládne Danzé, loni Bocanegrův náhradník, pevnou roli v základní sestavě? Dokáže vedení udržet zřejmě nejlepšího pravého beka soutěže Fanniho a hvězdu MS Gyana i přes enormní zájem velkoklubů? Stejně jako loni, i letos má obměněný kádr Rennes potenciál a šanci na úspěch. Uvidíme, jestli se jim povede lépe.

Příchody: Onyekachi Apam (Nice), Yacine Brahimi (návrat z host., Clérmont), Abdoul Camara (návrat z host., Vannes), Johann Carrasso (Montpellier), Stéphane Dalmat (Sochaux), Bira Démbelé (návrat z host., Boulogne), Jean-Armel Kana-Biyik (Le Havre), Yohann Lasimant (návrat z host., Sedan), Geores Mandjeck (Stuttgart), Víctor Hugo Montaňo (Montpellier), Prince Oniangue (návrat z host., Angers), Samuel Souprayen (návrat z host., Dijon).

Odchody: Carlos Bocanegra (Saint Étienne), Jimmy Briand (Lyon), Uwa Elderson Échiejilé (Braga), Petter Hansson (volný hráč, Monaco), Yohann Lasimant (volný hráč, Grenoble), Maxime Le Marchand (Le Havre), Patrice Luzi (volný hráč), Mickaël Pagis (konec kariéry), Moussa Sow (Lille).

Největší hvězda: Sylvain Marveaux
Rod Fanni a Asamoah Gyan, to jsou nejzářivější jména v současném Rennes, a jejich setrvání a udržení výkonnosti bude zřejmě klíčovým faktorem v honbě za poháry. Ale opomíjet ve výčtu smetánky tohoto křídelníka, který byl loni podle hodnocení l’Equipe vůbec nejlepším hráčem celé ligy, by byl hřích. Právě Marveaux je totiž "fasádou" hry Rennes, on je tím kreativním mužem v záloze, který posouvá hru celého týmu na vyšší úroveň. Podaří se tomuto nenápadnému hráči opět všem vyrazit dech?

Hráči, které se vyplatí sledovat: Yann M’Vila, Víctor Hugo Montaňo, Onyekachi Apam.

Pravděpodobná sestava: Nicolas Douchez - Rod Fanni (Jean-Armel Kana-Biyik), Onyekachi Apam, Kader Mangane, Romain Danzé - Yacine Brahimi (Ismaël Bangoura), Yann M’Vila, Stéphane Dalmat, Sylvain Marveaux - Asamoah Gyan (Ismaël Bangoura), Víctor Hugo Montaňo.

Tip na umístění: 8.


Valenciennes FC (Philippe Montanier)

Již čtyři roky Valenciennes úspěšně setrvává v nejvyšší francouzské soutěži a výběr Philippa Montaniera by na to určitě rád navázal i v nové sezóně, koneckonců jeho svěřenci ukazují, že se jim v Ligue 1 daří rok od roku více; zajímavostí totiž je, že od jejich postupu do první ligy zaznamenávají každoročně lepší umístění než v předchozí sezóně. V minulém ligovém ročníku dokázal pětačtyřicetiletý trenér ve svém novém působišti dovést klub z čtyřicetitisícového městečka dokonce až na výborné desáté místo, což je pro tento skromný celek nejlepší výsledek v historii. Měli by se tedy letos začít bát i pohároví adepti? Minimálně při pohledu na posilování nenápadného mužstva může věhlasnější konkurence v klidu spát - prozatím žádné veliké změny, tak by se dalo zhodnotit přestupové dění klubu ze severu Francie. Slovenští fanoušci se už ale nebudou moci těšit na další výkony Filipa Šeba v bíločerveném dresu, po tříletém angažmá mu totiž vypršela smlouva a vedení Va’nnes nemělo zájem na prodloužení kontraktu. Podobně na tom je zkušený obránce Jacques Abardonado, ani jemu nebyla obnovena smlouva a může si hledat práci jinde. Největší ztrátou je ale pro klub odchod Mamadou Samassy, čtyřiadvacetiletému talentovanému útočníkovi skončilo hostování a mohl se tak vrátit ke svému kmenovému klubu, kterým je Olympique Marseille. Veškerá tíha střílení gólů tak bude ležet především na osvědčené dvojici Grégory Pujol - Johan Audel, které bude krýt záda mladý Kamerunec Vincent Aboubakar. Tento osmnáctiletý talent přišel z kamerunského klubu Coton Sport de Garoua a nad jeho výkony budou určitě panovat veliká očekávání. V minulém ročníku měl tým problém především neinkasovat, a tento neduh budou mít za úkol odstranit Francouz Nicolas Pallois a talentovaný Švýcar Christopher Mfuyi, který vedení Valenciennes zaujal během svého předchozího působení v druholigovém Servette.

Příchody: Nicolas Pallois (volný hráč, Quevilly), Vincent Aboubakar (Coton Sport de Garoua), Christopher Mfuyi (Servette), Seïd Khiter (návrat z host., Štrasburk).

Odchody: Jacques Abardonado (volný hráč), Filip Šebo (volný hráč), Mody Traoré (host., Le Havre), Guy Roland N'dy Assembe (návrat z host., Nantes), Mamadou Samassa (návrat z host., Marseille).

Největší hvězda: Fahid Ben Khalfallah
Sedmadvacetiletý křídelník hned v jeho první sezóně ve Valenciennes ukázal své kvality, sedmi góly a deseti asistencemi pomohl svému klubu výraznou měrou k nejlepšímu umístění v historii. Podobné výkony od něj budou očekávány i v novém ligovém ročníku, s úpadkem formy tuniského reprezentanta by totiž mohly přijít na řadu i starosti se samotným udržením v lize.

Hráči, které se vyplatí sledovat: Johan Audel, Milan Biševac, Carlos Sánchez.

Pravděpodobná sestava: Nicolas Penneteau - David Ducourtioux, Milan Bisevac, Benjamin Brou Angoua, Siaka Tiené - Fahid Ben Khalfallah, Carlos Sánchez, Rémy Gomis, Gaël Danic - Grégory Pujol, Johan Audel.

Tip na umístění: 12.

Autor: Dominik Zezula, David Dobrovolný

Komentáře (196)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ešte som to nečítal chalani, tak vám tu hodím OT: Čo s Matsuim?

Reagovat
domingo

To se neví, stejně jako s Ljubojou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Rennais čeká zajímavá sezona...můžou bojovat o titul, ale stejně tak můžou noví hráči zklamat (viz posily z minulého roku) a bojovat o udržení...každopádně jim věřím a stejně jako každý rok budu doufat (asi marně), že z toho bude top 3

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bude dobry rocnik :) akorat by to chtelo dva tri dobre bombery dopredu..marseille, lyon...i bordeaux by jednoho uzilo :)

je treba velkych hvezdnych forwardu, at ma kdo strilet goly a zatraktivnit tu ligu pro fanousky..

Reagovat
smazaný uživatel

bude se todle dělat i s anglickou ligou ??

Reagovat
Ferguson6

Preco nieje v predpokladanej zostave Valenciannes Filip Sebo??

Reagovat
onze

Filip Sebo pravdepodobne ( pracuje sa na tom ) do ROSENBORGU TRONDHEIM.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože jsou na jeho místo lepší hráči a nějak extra se s nim nepočítá do základu.....

Reagovat
smazaný uživatel

"Slovenští fanoušci se už ale nebudou moci těšit na další výkony Filipa Šeba v bíločerveném dresu, po tříletém angažmá mu totiž vypršela smlouva a vedení Va’nnes nemělo zájem na prodloužení kontraktu."

Vsechno mas napsane v clanku...

Reagovat
smazaný uživatel

Olympique Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Thomas Chatelle by se mohl stěhovat do Francie, zájem o záložníka Anderlechtu má AS Monaco.

Reagovat
smazaný uživatel

Ayew a Bastos v útoku? moc francii nesleduju, ale tuším že Bastos spíš levý obránce nebo křídlo ne? a Ayew křídlo v záloze... není to tipický útočník ne? Díky

Reagovat
SunFells

Křídlo znamená křídelní útočník ...A Bastos opravdu není levý obránce, zatracený Dunga

Reagovat
smazaný uživatel

tak aspon si v repre zahral ze jo

Reagovat
smazaný uživatel

Spojeni Bastos a levy obrance mi uz fakt zacina lezt krkem.. Ano, zacinal sice na lavem beku, ano, hral na tom poste v Brazilii, ale primarne to je leve kridlo!

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Olympique Lyon Titul bude zpět

Reagovat
smazaný uživatel

uz je na case

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Lille až třetí? Fuj

Reagovat
KnoxXx

Lille Rennes

Reagovat
smazaný uživatel

O.T. Parma se dohodla s Giovincem

Sebastian Giovinco bude v příštím ročníku Serie A hostovat v Parmě. Dohodu s 23letým fotbalistou Juventusu potvrdil předseda Parmy Pietro Leonardi.

Tak nakoniec hosťovanie, super správa !! dúfam že sa predadí, zviditeľní a budúcu sezonu bude v Juve, len dúfam že to nieje spojené s opciou

Reagovat
SqueeZy

je tam opce na 50% práv.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
božský John

Čekal jsem na reakci,sám jsem byl na to zvědavej,kam vás šoupnou

Reagovat
Godwinson

Prognózy jsou k ničemu, věřim, že reálné umístění bude daleko lepší Ale zase na druhou stranu, úplně nereálné to ale není.

Reagovat
smazaný uživatel

"Prognózy jsou k ničemu"

Tolik chvaly jsem necekal..

Reagovat
Godwinson

Už jsem chválil, tohle směřovalo k prognózám obecně :)

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak neber ten tip jako nejaky redakcni spiknuti, akorat ale zatim ten kadr nevypada tak silne, jako u ostatnich konkurentu (presto ale muze prekvapit), navic Montpellier jeste cekaji pohary, coz muze byt ke konci ligy znat predevsim na fyzicce.

Reagovat
Godwinson

Neberu, bohužel je to všechno pravda. Ale okno ještě nekončí, uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Ted jsem četl,že Gourcuff je neoblíbený a na srazech francouzské rapre sedí u stolu sám...mohli byste mi říct proč?Díky

Reagovat
smazaný uživatel

je totiz cistej francouz

Reagovat
smazaný uživatel

Nepohodl se se starsimi cleny reprezentace (hlavne Ribery) a v podstate nepatril do kolektivu, mam pocit, ze se s nim bavil snad jen Toulalan.

Reagovat
SunFells

A ještě Lloris pokud se nepletu ...zkrátka kultivovaní francouzi.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Hugo je takovy skromny klidas, u nej si neumim predstavit, ze by si s nekym nevysel vstric.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkrátka řečeno bavili se s ním jen spoluhráči z lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

Jen podotknu, ze Gourcuff stale kope za Bordeaux, ackoli se pres leto Jean-Michel Aulas poctive snazil, aby do Lyonu Yoann prestoupil..

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,promin...nák jsem zapomněl

Reagovat
smazaný uživatel

to mi pripopina, chlapy vite jakej je druhej nejpouzivanejsi jazyk ve Francii?

Reagovat
smazaný uživatel

nějaká arabská řekl bych?

Reagovat
smazaný uživatel

francouzstina

Reagovat
SunFells

Dostals mě

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak vsem doporucuju zamerit se v nove sezone na Jimmy Brianda, v priprave mozna nejlepsi hrac Lyonu, mozna uz ted si muzu dovolit i pri pohledu na prestupovou castku rici prestup leta v L1.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
SunFells

Reagovat
domingo

Nejlepší útočník v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Utocnik sice ne, ale utvori nejlepsi utok.

Reagovat
domingo

Obráceně

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale kdyz se nad tim tak zamyslim, tak kdo ma lepsi utok? Podle me pouze Lille na srovnatelne urovni, jinak nikdo takovy potencial nema.

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Te je pravda, Brandao je jina trida..

Reagovat
smazaný uživatel

Ako by povedal Jeleń, Extraklasa

Reagovat
domingo

Polský humor

Jinak stačí jedno kouzlo - Niang na hrot a na křídlo Valbuena nebo Ayew - a hned máš srovnatelnej útok.

Reagovat
smazaný uživatel

Ayew. Jasne, ten urcite dokaze ve sve prvni sezone v Ligue 1 stejne ovlivnit vykon tymu jako Bastos ci Gervinho. U Valbueny by byl otaznik, ten je schopny jednou zahrat vyborne a podruhe nic moc. A stejnak bude hrat Brandao, takze zbytecny nad tim polemizovat..:)

Reagovat
domingo

No moc se nesměj, on se tam typově hodí parádně.

Reagovat
smazaný uživatel

Typove se hodit je jedna vec, kvalitne odkopat vec druha. Ale nebudu soudit dopredu, potencial na to ma..

Reagovat
domingo

Však v útoku Ben Arfa - Niang - Ayew bys měl jednoho kreativního, jednoho střelce a jednoho na černou práci. Teď tam máš jednoho kreativního, jednoho střelce a jednoho dobytka

Reagovat
smazaný uživatel

No ja nerikam, ze ne, ale vypada to, ze Didi v sestave radsi vidi prase, a tak jsem nucen radit nas utok vys.. Alespon kvalitou tedy, nikoli produkci faulu.

Reagovat
domingo

Ideální scénář by byl, kdyby Jimmy dal na podzim tak 10 gólů a 5 asistencí, přestoupil do pořádnýho klubu a nabubřelý Aulas a spol. by dopadli jak Bordeaux

Jinak z toho bude nejhůř 2. místo

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel stejne tak se muze stat, ze ho nekdo ve druhym kole prejede pres parky a bude zas pul roku out.

Nicmene letos bude mnohem dulezitejsi nez Brianduv prispevek, jestli Pjanic ustali formu, schvalne hadej, kdo prave Briandovi paradne prihral na gol proti AC Milan.

Reagovat
domingo

No, asi takhle - je tam jeden hráč, který je náhradou za Pjaniće i Brianda. Rozdíl je v tom, že na Pjanićově postu umí hrát fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna proti AC Ederson ukazkove napalil balon misto do poloprazdny branky do brevna.. Dalsich asi pet akci zadrbal. Je to s nim tezky, v noze to ma, ale problem je v hlave? Netusim.

Jinak v priprave hral povetsinou spis v triclenny zaloze s Pjanicem a nekym (treba Gonalons), Makoun odpocival, tak uvidime, jaky planuje Puel rozcleneni sestavy pro ligu.

Reagovat
domingo

Dík za připomenutí další věci, která mě na vás strašně sere - svoje asi nejlepší CM necháváte uhnít na lávce a když už se dostane do hry, tak lepí sestavu někdy na beku, přitom je tam společně s Hugem, Jeremym a teď už Jimmym největší sympaťák

Reagovat
smazaný uživatel

Podivej, ja mam sice Kima rad, a to hodne, ale jediny, v cem trumfne Smakouna, je strela z dalky, jinak ve vsem zaostava.. Ja jsem sice rad, ze zatim stale zustal, protoze je to paradni alternativa do zalohy (a obrany ), ale uz dlouho mu zaroven preju tym, kde bude hvezda, u nas to bohuzel nikdy nebude.

Reagovat
domingo

Tak ho pusťte, prosím prosím...

Zajímalo by mě, jak by ten poměr sil vypadal, kdyby se trochu rozehrál.

Reagovat
smazaný uživatel

Nicmene ted koukam, ze loni odehral po Pjanicovi ze zalohy nejvic zapasu, stejne tak druhy nejproduktivnejsi zaloznik. To je pro me slusna vizitka, nevim, proc tu tak fnukas.. A na beku hral jen, kdyz byl out Cissokho, protoze tam bohuzel nikdo lepsi nebyl.

Reagovat
domingo

Slušná vizitka to je, to máš pravdu... ale v základu prostě není, navíc v těch zápasech putoval zálohou (a obranou).

Reagovat
Godwinson

Reagovat
domingo

Nejzajímavější hráči z téhle desítky:

1. Briand, Le Tallec

2. Hengbart

3. zbytek

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Godwinson

Jak vidíš boj o LM?

Reagovat
domingo

Myslíš v následující sezoně, nebo teď v předkole?

Jestli v sezoně, tak očekávám rychlej nástup Marseille a Lille, pomalejší start Lyonu (ten se prokouše nějakou haluzí zase na jaře). Tyhle tři týmy by si to měly udržet, o pořadí se blbě spekuluje... pokud Lille pustí Gervinha nebo Ramiho, tak je může nahradit Bordeaux nebo Monaco, AJA moc nevěřím (tam to bude zase boj o poháry, očekávám 4.-7. místo). Rennes nevěřím, PSG taky ne a ostatní týmy nemají moc kvalitu, kromě Toulouse, který se do desítky prokouše určitě a pak už se to odhaduje těžko. Montpellier asi letos kousat nebude, Lorient taky ne.

Jestli myslíš předkolo, tak záleží na losu, rozdíly v kvalitě jsou tam enormní přál bych si Ajax.

Reagovat
Godwinson

Samozřejmě myslim aktuální, prostřední odstavec od tebe lze číst pod každym druhym článkem a já nemám sílu ti to stále vyvracet.

Jj, Ajax by byl výbornej, ten bych vám přál. Za to přes ty ostatní týmy vlak moc nejede.

Reagovat
domingo

Není co vyvracet

Jj, Ajax mi tam právě připadá jedinej hratelnej, možná spolu s Werderem. Sevilla, Zenit a Tottenham by byla asi konečná...

Reagovat
Godwinson

To víš, že je. To asi každému, těžko říct, konečná je dle mně vše krom Ajaxu, ale třeba bude los přívětivej.

Reagovat
domingo

Opravdu se bojím jenom Sevilly a Tottenhamu... Werder hraje ofenzivní styl, není tak dobrý vzadu, to je přesně to, co by nám mohlo sedět - prostě to ucpat a Irek tam něco práskne z brejku. Hengbart, Coulibaly i Mignot jsou schopní zneškodnit skoro každýho, bohužel v přípravě hrával tragéd Berthod (a dostali jsme trojku od Lauternu, takže si snad zase rychle sedne). Ajax je jasnej, tam bych se asi nejvíc bál Suarézovy vychcanosti, protože Coulibaly je velkej a těžkej a beci s Benoitem hodně skluzujou, ideální podmínky pro něj Zenit budí velkej respekt, ale asi bych spolíhal na to, že ti noví přeplácení gastarbeitři nebudou sehraní se zbytkem týmu a hlavně budou mít nahoněný ego, zatímco Fernandez je extrémně pokorný a neskutečný workoholik a analytik, klidně by na ně mohl vyzrát...

Tottenham a Sevilla mají mnohem větší kvalitu, tam není o čem.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobra efektivita v utoku (Jelen) a kvalitni obrana by mohla v LM platit, minimalne v predkole vam verim prakticky proti komukoliv, i kdyz Spurs a Sevilla jsou jinde. Pokud se teda z velkeho ocekavani vasi v Evrope nezkuseni stoperi nesesypou.

Reagovat
domingo

Coulibaly se nesesype z ničeho

Reagovat
smazaný uživatel

A co se tyce relativne neokoukanych tvari, budu zvedavy predevsim na Mbokaniho, Azpilicuetu, Mandjecka, Kana M'Biyika, Ben Khalfallaha (malokdo asi vi, ze loni byl jeden z nejproduktivnejsich hracu ligy), Lovrena, Le Tallec taky a Savic.

A zajimavy bude sledovat, jak se popasuje s ligou komplet novy nezkuseny stred obrany Lorientu. (pokud bude mit Gourcuff koule na to hrat se dvema borci, co loni hrali L2).

Reagovat
smazaný uživatel

Prví dvaja sú tutovka

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, na ty budu zvedavy asi nejvic, Monaco muze mit konecne poradneho bombera, od odchodu Nondy snad podobnou streleckou jistotu nemaji.

A Azpilicueta bude mit za ukol nahradit stalici Bonnarta, nebude to mit jednoduche.

Reagovat
smazaný uživatel

Verím obom. Mbokani na mňa pôsobil výborne v každom zápase, čo som Standard videl, verím, že s Parkom vytvoria super-duo. Ak som hore na to narážal otázkou, na plnú hubu: ej či by som bral Matsuiho v AS Pre takého hráča sa miesto vždy nájde, navyše aklimatizovaný.

Reagovat
smazaný uživatel

Do te francouzske spicky by se Matsui nejvic hodil asi prave do Monaca. Navic by pak nalevo nehral nejaky hokus-pokus. (cti Aubameyang)

Reagovat
smazaný uživatel

No veď, preto som sa hore tak ostýchavo pýtal, ja by som ho tam veľmi chcel. Asi chápete, že pri mojom vyťažení na mnohých frontoch na to nemám toľko času, aby som to sledoval ako vy štyria, ale niekedy si ho snáď nájdem. K Monaku stále prechovávam nadštandardný vzťah, preto by som jedného z mojich najobľúbenejších Japoncov a celkovo hráčov v lige videl v AS veľmi rád

Reagovat
smazaný uživatel

Ja Ti rozumim, ale s timhle bys mel jit spise za Lacombem..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Připisuju na seznam klubů pro Fereta.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by zmakl hrat zleva.

Reagovat
domingo

Tak ostrý křídlo ne, ale jinak si myslím, že by tam byl určitě lepší než Aubameyang.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom se prit nebudu.

Reagovat
Godwinson

Škoda, že si Kana-Biyik moc nezahraje

Reagovat
domingo

Nominace na Norsko:

Brankáři: Nicolas Douchez (Rennes), Stephane Ruffier (Monaco).

Obránci: Aly Cissokho (Lyon), Mathieu Debuchy (Lille), Rod Fanni (Rennes), Philippe Mexes (AS Řím), Adil Rami (Lille), Mamadou Sakho (Paris Saint-Germain), Benoit Tremoulinas (Bordeaux).

Záložníci: Yohan Cabaye (Lille), Lassana Diarra (Real Madrid), Blaise Matuidi (Saint-Etienne), Yann Mvila (Rennes), Charles N’Zogbia (Wigan), Samir Nasri (Arsenal), Moussa Sissoko (Toulouse).

Útočníci: Hatem Ben Arfa (Marseille), Karim Benzema (Real Madrid), Jimmy Briand (Lyon), Guillaume Hoarau (Paris Saint-Germain), Jeremy Menez (AS Řím), Loic Remy (Nice).

Chybí Mathieu, pobavil mě Matuidi. N'Zogbia je co zač, křídlo?

Reagovat
SqueeZy

pravý křídlo, hrával i vlevo.

Reagovat
domingo

Dík, takže to vypadá na Laurentovo klasický 4-2-3-1...

Reagovat
smazaný uživatel

jj v strede s Nasrim na Yoannovom pľaci

Reagovat
domingo

A do druhé půlky tam naskočí Menéz

Reagovat
smazaný uživatel

Pfuj, jak ja toho simulanta neznášam

Reagovat
domingo

Vzít zrovna Menéze na ty norský řezníky je geniální taktickej plán

Reagovat
smazaný uživatel

To ma ani nenapadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

N'Zogbia je levak, takze primarne by mel byt na levem kridle, ne? Co hral ve Wiganu ale netusim.

Reagovat
smazaný uživatel

RW, je objnohý.

Reagovat
domingo

Stejně myslím, že pokud bude hrát, tak LW, napravo je Hatem.

Reagovat
Kongo

Monako letos bude myslim vysoko.

Jeste jedna vec.Odkud je Lekhwiya,tam odesel B.Kone.

Reagovat
domingo

Katar.

Reagovat
smazaný uživatel

"Naopak do Kataru zamířil Bakary Koné"

Zacinam mit neprijemny pocit, ze to tu moc lidi necetlo..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

moc dlouhé

Reagovat
Godwinson

René zase vymyslel zajímavou sestavu.

Reagovat
domingo

Kdo je Stabmouli? Zas nějakej supertalent? :)

Reagovat
Godwinson

Jak jinak ..

Reagovat
domingo

Koukám, 19 let, hmm... že by příprava na Spahiće v Arsenalu?

Reagovat
Godwinson

Spahić v Arsenalu je utopická představa, doufám. Věřim Nicollinovu prohlášení.

Reagovat
domingo

Tak zas taková utopie to není, Wenger potřebuje stopera, vyhlídl si ho, prachy má, a těch 28 mega bude taky jenom takový bububu, imo byste ho pustili klidně za míň, je mu 30... ale taky doufám, že zůstane, starosti o záchranu bych vám nepřál.

Reagovat
Godwinson

Tragikomiku. Není důvod ho pouštět, Nicollin by ho nepustil za méně než šel Koscielny a to za něj zase nedá Arséne.

Reagovat
domingo

13 mega?

No když myslíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Adepty na sestup bych radeji videl jinaci ---> kupte nekdo Fereta.

Reagovat
domingo

Fretku bych nejradši viděl v Lorientu. Nebo Auxerre nebo Montpellier.

Reagovat
smazaný uživatel

Auxerre? Tam mate prakticky stejne stareho tvurce Pedrettiho. Montpellier by byl jine kafe, i kdyz by asi nepustil na hriste Godwinsonova kone Belhandu..

Reagovat
domingo

Tak Pedretti je DM, Fretka CAM. Klidně si to umím představit takhle -

Ndinga/Dudka (DM - čistič) Pedretti (DCM - rozehrávač)

Le Tallec (falešný křídlo) Feret (tvůrce) Birsa (křídlo )

Jeleń (zakončovatel)

A když si přesuneš Le Talleca na Feretovo místo, vyjde ti důvod, proč Feranndez tolik chce Obraniaka. Tam totiž hraje Oliech

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by Feret efektivne potlacil tvurci schopnosti Pedrettiho, jsem pro. Akorat by byla skoda toho Oliecha.

Reagovat
domingo

Blbost, Pedretti hraje skoro totéž co Toulalan proč by ho potlačoval. Mít ve středu zálohy dva kreativní hráče je lepší než jednoho, aspoň by si Irek nemusel sám stahovat centry, sám sobě nahrávat a zakončovat.

Ale jinak z tvého komentáře cítím respekt

Reagovat
smazaný uživatel

S tou kreativni zalohou souhlas, hned se vybavilo lonske trio Smakoun, Gonalons, Pjanic, kde byl obcas kreativni prave jen Miralem.

Uvidime, pochybuju ale, ze by Feret prisel, z nejakyho mne neznamyho duvodu se mu totiz v tom odpudivem klubu libi..

Reagovat
domingo

No ten nepřijde určitě, buď Obraniak, Ljuboja, nebo nikdo. Já tam už tu keňskou brzdu nechci, áááááááá !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nam uz vsechna kopyta odesla (alespon teda v utoku), takze s Tebou uz muzu pouze soucitit.

Reagovat
domingo

Tak Pedretti je DM, Fretka CAM. Klidně si to umím představit takhle -

Ndinga/Dudka (DM - čistič) Pedretti (DCM - rozehrávač)

Le Tallec (falešný křídlo) Feret (tvůrce) Birsa (křídlo )

Jeleń (zakončovatel)

A když si přesuneš Le Talleca na Feretovo místo, vyjde ti důvod, proč Feranndez tolik chce Obraniaka. Tam totiž hraje Oliech

Reagovat
Godwinson

A jéje, to se nemělo stát.

Reagovat
Godwinson

A tohle už se zase stát mohlo, teď už to půjde.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne mi nerikej, ze vas porazi nejaci seversti nekopove.

Reagovat
Godwinson

Neporazí, snad, v deseti už ne Severští nekopové?

Reagovat
smazaný uživatel

Prvne jsem to blbe precetl a myslel, ze to je nejaky Finsko, ale ono to asi bude Madarsko..

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Rozdiel je beztak len v odtieňoch pokožky, teplote vzduchu, kvalite telefónov a miesto tisíc mlák len jedna ako obľúbené letovisko, inak to zem "pusztá"

Reagovat
domingo

A v jazyce, tam je rozdíl asi jako mezi francouzštinou a ruštinou, i když gramatiky jsou podobný :)

Reagovat
Godwinson

Belhanda na plac, šup šup.

Reagovat
Godwinson

.. a už tam je, teď tam loupne dvě asistence a završí to gólem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Ach jo, prodloužení, zbytečnost.

Reagovat
Godwinson

Taková drtivá převaha a oni snad ty penalty uhrajou, panebože.

Reagovat
domingo

Reagovat
domingo

omg, to snad není pravda...

Reagovat
Godwinson

Ty vole jeden Camara, je to na Jourdrenovi.

Reagovat
Godwinson

Juhůů.

Reagovat
domingo

Estrada

Reagovat
Godwinson

Píčus.

Reagovat
domingo

Jourdren teď musí.

Reagovat
Godwinson

Jj.

Reagovat
domingo

Tak teď už musí fakt.

Reagovat
domingo

Ty vole

Reagovat
Godwinson

To je v prdeli tohle, to se nemělo stát.

Estradu jsem viděl asi čtyřikrát a dvakrát z toho něco posral, pfuj.

Reagovat
domingo

Já to nechápu, jak jste to mohli nedat

No nic, budou síly na ligu. Otázka je, co to udělá s psychikou... ale stejně, takhle prosrat dost možná poslední šanci na poháry pro X let...

Reagovat
Godwinson

Takhle to brát je blbost, šance být nemusí, ale může. Ale jinak souhlasim, horší než kurevsky blbý. Nedat doma gól, víc jak půl zápasu proti deseti. René by se měl a na neděli už podat pořádnou sestavu.

Reagovat
domingo

Tak jasně že jo, ale prostě nejste Marseille, kde si můžou říct "no bóže, do tří let tam jsme zas"... něčeho podobnýho se bojím i u nás...

Na Bordeaux bych vyběhnul s tou sestavou, co je napsaná tady, nic lepšího se poskládat nedá. Možná Kabze místo Camary, nevím, jak dneska hráli.

Reagovat
Godwinson

Jj..

...ta sestava tady se mi nezdá. Osobně bych to viděl nejraději jinak, René to bude vidět úplně jinak a tipuju něco hroznýho, jako náhrada za Costu Estrada, předpokládaný umístění tady bude úspěchem.

Reagovat
domingo

Nevím, mně připadá nejúčinnější. Na Costovo místo tam máš Saihiho, Estradu a Belhandu, jeden se prostě chytne... jak myslíš, že to postaví? Určitě budou změny, po tomhle průseru.

Reagovat
Godwinson

Z nich bych vsadil na Belhandu, s Estradou já osobně počítal na levýho beka, je pravda, že na tomhle postu hrál i na MS, těch 20 minut než šel do sprch.

Netroufnul bych ti tipnout, jak to postaví, každopádně v těhle pohárech to byla sestava spíš "zkušební".

Reagovat
domingo

No a jak bys to teda postavil ty?

Na LB je El Kaoutari, Jeunechamp, Collin... těch možností je víc.

Reagovat
Godwinson

Abdela bych chtěl vidět na stoperu a když beru ohled na proběhnuvší zápasy, René taky ..

Když vidím, koho tam hází, moje ideální by vypadala asi .. Jourdren - Mapou, Spahić, Abdel, Bocaly ( radši on než někdo z dvojky Jeunechamp, Collin ) - Marveaux, Pitau, Belhanda - Camara, Giroud, Aït-Fana ...

Reagovat
domingo

Hergot, jak Frankie dneska zmínil toho Fereta, furt mi to vrtá hlavou. S ním byste byli zase na poháry, takhle je ta záloha taková, no... cimprlich.

Reagovat
Godwinson

Je to tak, když se nad tím zamyslim, mám chuť křičet království za Fereta Ale ne, já pořád věřim, že se někdo přivede za ty vyinkasovaný peníze, ale bohužel, když je tam Estrada, tím to nejspíš hasne.

Reagovat
domingo

Jj, hráli jste hezkej fotbal, každý mužstvo s 4-3-3 je oživením. Tak snad se někoho podaří vyhmátnout.

Reagovat
Godwinson

To jo. Snad jim tohle otevře oči.

Reagovat
smazaný uživatel

S Dzodicem nepocitas do zakladu?

Reagovat
domingo

Nebo jak bys to chtěl?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u AJA kdyby se nepostoupilo tak je aspoň jistá EL, což je taky slušný

Reagovat
domingo

Ale stejně, LM je LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych radši aby se dostali do LM, jenže soupeři jsou tam docela náročný... Na druhou stranu to jsou dva zápasy takže povést se to určitě může

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakonec Zenit, to neni až takovej strašnej soupeř

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem to zapnul akorát na penalty, škoda :( Zvlášť tý druhý neproměněný, ta se měla odrazit do brány :(

Reagovat
Counter

Ostuda celého francouzského fotbalu, takhle prohrát s nějakýma slovákama...

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Reagovat
Counter

Na mou obranu, Győr leží na hranicích

Reagovat
domingo

No ono v tý sestavě nebylo ani moc Maďarů

Reagovat
Counter

z těch, co kopali penalty, tak snad jeden.

Reagovat
smazaný uživatel

To je obrana? Bol si niekedy na južnom Slovensku?

Reagovat
Counter

Nebyl, ale hádám, že bych tam potkal spoustu nesrozumitelně mluvících Slováků...

Hodil bych tu ještě něco na způsob "všechno to je stejná pakáž", ale radši už nebudu provokovat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, nedat gol snad po 90 minutovym prodlouzeni je ostuda.

Pitau.

Reagovat
smazaný uživatel

Rennes až osmé?

Vsadím se, že bude minimálně v pohárech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jak? Jste se chvástali, že se se mnou stavíte a ono houno.. Zůstal Fanni, tak máte naděláno v kalhotech

Reagovat
smazaný uživatel

Tak loni skoncilo Rennes s tvym slavnym Fannim devaty a nic nenasvedcuje tomu, ze by letos melo byt lip.. O co?

Reagovat
smazaný uživatel

Skončí to líp.. Předtim se hodně spoléhalo na chudáka Leroye.. Teď už to Antonetti nedovolí. O nějakou falštičku, dobrá by byla ta whiskey o který jsme si před chvilkou psali..

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, z ceho bych ji platil, kdybys nejakou cirou nahodou vyhral..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

MM..pomalu za petikilo. A chces do ty sazky zahrnout i dominga? On tu ted par dni nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, vždyť s ním jsem tu sázku na srazu domluvil..

Reagovat
smazaný uživatel

Jakoze kdyz vyhrajes, koupime ti napul flasku, kdyz Ty prohrajes, koupis kazdymu z nas flasku? :))))))

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, to by pro vás byla určitě zábavná sázka.. naopak sázím se proti dvoum, takže když prohraju, tak koupim oboum, když vyhraju, tak vy mě koupíte každej jednu..

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidime, uvidime..

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Deal

Reagovat
Godwinson

Kéž by, spíš těsně pod nima.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele