To nejlepší i nejhorší z Premier League 2011/12

19.05.2012, 11:43
Názory a komentáře
Letošní sezóna už vzala za své, titul byl udělen, poháry taktéž. Jenže existují i jiné tabulky, které určitě zajímají každého fotbalového fanouška - a to statistické tabulky. A leckteří vítězové překvapí i toho nejinformovanějšího milovníka fotbalových čísel a dat.

Začněme s brankami, přísadou, pro kterou stojí za to fotbal sledovat. I když Liverpool je jiného názoru - jen pouhopouhých 9,13 % střel The Reds našlo svoji cestu do sítě soupeřova brankáře a v lize se nenajde méně produktivní tým. Vítězi na paty šlape Wigan s 11,02 % a Aston Villa s 11,14 % proměněných střel vyslaných na bránu soupeře. Na druhém konci stojí týmy z anglického severu. Nejproduktivnějším týmem v této statistice je Manchester United s 18,94 % střel přetavených v branku, následovaný městským rivalem Manchesterem City (17,68 %) a Newcastlem United (15,77 %).

Letošní vicemistr taktéž vévodí nelichotivé statistice v počtu obdržených branek po centrech soupeřů - celkem 27krát obrana United nedokázala odvrátit centrovaný míč a byla potrestána brankou. Druhá Chelsea takto inkasovala 24krát, stejně jako Norwich. Je to celkem podivuhodné, vezmeme-li v potaz reprezentačními obránci řízenou vyhlášenou obrannou fázi Manchesteru United a Chelsea.

Jedny z nejhezčích branek padají po dalekonosných střelách zpoza pokutového území. V tomto ohledu letos nejvíce dominovalo mistrovské City, celkem takto překonalo soupeřova brankáře 20krát, o pět (respektive šest) branek více než Manchester United (resp. Tottenham Hotspur).

Faul je jednou z možností, jak se bránit soupeřově snaze vstřelit branku. Nejurputnější zastánci tohoto způsobu se našli ve Wiganu, jehož hráči donutili rozhodčího 485krát fouknout do píšťalky. Jen o pouhé čtyři fauly zaostává liverpoolský Everton a na nelichotivém třetím místě v pořadí nečistě hrajících týmu se umístil sestupující Bolton s 463 fauly. Na druhém konci žebříčku se nachází dva letošní a jeden loňský nováček.

Nejčastěji byli faulováni hráči Queen‘s Park Rangers (446krát), poté hráči velšského celku Swansea a Newcastlu (oba 433krát). Mezi jednotlivci vyniká 89krát faulující norwichský útočník Grant Holt, následovaný evertonským záložníkem Fellainim (88 faulů) a arsenalským Songem (73 faulů). Naopak nejčastějšími objekty faulů byli Jonás Gutiérrez z Newcastlu (86krát faulován), wiganský Moses (76krát) a liverpoolský Suárez (74krát). Kolik z těchto faulů bylo opravdu faulem, se již nedozvíme.

Neméně zajímavá čísla můžeme vidět i v dalších statistikách uplynulé sezóny. Dovídáme se, že Edin Džeko z Manchesteru City potřebuje na střelu nejméně minut ze všech hráčů v lize (21,1 minut), tottenhamský Gareth Bale 27krát vystřelil mimo bránu zpoza pokutového území, Jonas Olsson z WBA zblokoval nejvíce střel (39) a Andy Carroll z Liverpoolu vyhrál nejvíce vzdušných soubojů (153).

Navzdory všem kritikům vévodí statistice brankářů s nejvyšší úspěšností v zastavování střel David de Gea z Manchesteru United (77,86 % zastavených střel), nejvíce obranných zákroků předvedl Stephen Warnock z Aston Villy (103). Nejvyšší přesnost přihrávek (z hráčů, kteří se pokusili o více než 500 přihrávek) prokázal Leon Britton ze Swansea (93,49 %), nejmenší naopak norwichský Steve Morison (56,04 %). Celkem 178krát se neúspěšně pokusil Maynor Figueroa z Wiganu nalézt dlouhým pasem svého spoluhráče.

Autor: články čtenářů / Rssa

Komentáře (320)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele