Tenisu by v Queensu brzy mohl konkurovat také fotbal

09.07.2012, 23:13
Aktuality
Zaujalo nás
Queens, Flushing Meadows, Corona Park - pojmy neodmyslitelně spjaté s bílým sportem. Ovšem v blízké době už by se Newyorčané mohli v souvislosti s nimi učit skloňovat také slovo "soccer". Nejlidnatější město USA zcela seriózně plánuje dopřát MLS kulatého dvacátého účastníka...

Aby nedošlo k mýlce: plocha o více než pěti kilometrech čtverečných, na níž se Flushing Meadows-Corona Park rozprostírá, není kopanou úplně neposkvrněna již nyní. Projekt totiž de facto hovoří o nahrazování fotbalu fotbalem; akorát ruku v ruce s posilováním a "upgradeovaním" téhle jedné "sekce" rozlehlého komplexu, kde to dovede vedle tenisu žít také baseballem, divadlem, vědou, koncertem či veletrhem.

Nedaleko kruhové "fontány planet", v severní části parku, nyní stojí sedm hřišť, jež jsou využívány mládežníky i dospěláky jednoho tuctu různých fotbalových klubů. MLS slibuje vybudování stejného počtu modernějších hracích ploch a zároveň otevření až 25tisícového stánku zabírajícího plochu nějakých osmi akrů (32 375 metrů čtverečných). Ten by konečně znamenal dlouhodobě zamýšlenou realizaci plánů na rozšíření fotbalové základny u východního břehu USA.

Tedy samo sebou ne přímo realizaci; ovšem k představení nového celku by už pak dle ligového komisionáře Dona Garbera scházelo ujít jen pár krůčku. MLS pokryje celkové náklady stavby nového chrámu, který poté využije coby lákadlo pro investory.

"Queens je etnicky nejdiverznější oblastí v zemi. Celá věc tak dává velký smysl," přitakává Jack Friedman, v rámci správního obvodu Queens výkonný ředitel přes komerční, obchodní záležitosti. Podle něj by se tedy nový majitel klidně mohl rekrutovat z asijských či jiných menšin.

Major Soccer League by se záhy dočkala již druhého řádného derby. To první od roku 2004 obstarávají celky Chivas a Los Angeles Galaxy, které spolu sdílejí Home Depot Center v kalifornském městě Carson. V tomto případě se víceméně střetává Mexiko s USA, neboť Chivas - "menší bráška" Guadalajary - podporuje zdaleka nejvíce Latinoameričanů; mnou představovaný projekt by odkrýval trochu jinačí dimenzi rivality.

Kupříkladu i z toho pohledu, že se zbrusu novou arénou chlubí rovněž Red Bulls (od roku 2010). A zároveň pochopitelně proto, že by proti sobě na papíře vyjížděli zástupci tradičně znepřátelených států New Jersey a New Yorku. Svého času New York/New Jersey MetroStars už názvem odkazují pouze na NY City, přesto asi těžko lze pochybovat o tom, že by tahle událost rozdmýchala sportovní nenávist mezi oběma státy - známou třeba z NHL - na další, fotbalové frontě.

Ale zpátky k jádru věci: co jiného ještě zahrnují konkrétní a seriózní sny představitelů MLS? V neposlední řadě se samozřejmě budou muset dotýkat infrastruktury, neboť zejména na tu dopravní klade ligové vedení mimořádný důraz. Požaduje určitý počet parkovacích míst, tepny městské hromadné dopravy v těsné blízkosti objektu a podobně. Flushing Meadows s naplněním tohoto kritéria těžko budou mít významnou potíž, přesto se jím budou muset zabývat.

Na zastávky metra i longislandské vlakové tratě se nicméně lze pohodlně dostat pěšky; a MLS je také připraveno vyjít obyvatelům New Yorku vstříc tím, že by se domácí zápasy fotbalového mužstva nekryly s těmi Mets (baseball) ani s prvním týdnem US Open, největší sportovní akce v širém okolí.

Co se automobilových odpočívadel týče, jejich nedostatku se veřejně obává například senátorka Toby Ann Stavinsky. Koncem měsíce se proto do okolí Corona Parku vypraví speciálně pověřená inspekce; MLS se ovšem strachovat nebude - přistavit dalších osm akrů parkovacích prostor prý nebude problém.

Celý projekt je obecně vzato v plenkách, o tom asi momentálně netřeba diskutovat. Stále ještě potřebuje souhlas Státního shromáždění i samotného senátu a čerstvě jmenovaná šéfka parku Janice Melnick se k celé záležitosti dosud nevyjádřila.

Po dobré cestě se nicméně návrh vydal tak jako tak. National Tennis Center, dominanta celých Flushing Meadows, je jedním z nejprogresivněji rostoucích sportovišť na světě. Od roku 1978 do něj USTA (Tenisová asociace Spojených států) investovala až 500 milionů dolarů, přičemž zrovna letos v červnu se velmi vážně rokovalo o příštích investicích. Dokonce už byl i vypracován solidně zvažovaný projekt na výstavbu (mimo jiné) dvou dalších tenisových kurtů na diagonále severovýchodní kout-jihozápadní kout.

Doslova se tedy nabízí dostat "soccer" přímo do New Yorku jako takového právě skrz Corona Park, lépe řečeno Queens. Ani ten sám se podobně směřovanému rozvoji v žádném případě nebude bránit. "Queens na tom může jedině vydělat," nechal se slyšet člen Státního shromáždění Francisco Moya. Podle jeho výpočtů by například konstrukce nového stadionu vytvořila řadu pracovních míst. Dvě tisícovky dělnických pozic, 900 brigádníků, 300 dalších džobů na plný úvazek...

Red Bull Arena stála zhruba 250 milionů amerických dolarů, náklady na výstavbu neznámé arény pro neznámý celek jsou zatím...neznámé. Nebo jsem alespoň dosud nenarazil ani na ten nejhrubší odhad. Každopádně celá myšlenka je logická a profesionálně formulovaná. Dost možná se tedy Newyorčané již teď mohou nerušeně těšit na klub, se kterým se protentokrát budou moci kompletně ztotožnit...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Když už jsme v téhle oblasti, co říkáte novým Nets?

Reagovat
Zaschrona

Rusak zafungoval.. Dat dohromady (na 99,99%) tym kolem D-Willa, JJ a DH12, to je skvelej pocin.. Asi teda jen nebude poradna lavicka, na tu asi vubec nezbudou prachy.. Jen teda musim rict, ze platit bych to fakt nechtel, at uz bych mel penez kolik bych chtel.. Pro moje Celtics to snad ale nebude zadna vetsi prekazka..

Reagovat
smazaný uživatel

Celtics

Reagovat
smazaný uživatel

Celtics Lakers Knicks Bulls

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív jsem fandil ještě 76´s, ale jen kvůli Iversonovi.

Reagovat
C0br

Jestli dotáhnou Howarda, tak můžou Heat hezky pozlobit, poněvadž Dwight je proti nim prakticky ideální kontr. Ale bez lavičky to půjde těžko.

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
penepi

Že Heat zase vyhrajú.

Reagovat
r3

Tak povedat, ze Howard je v Nets je viac ako odvazne tvrdenie (vid. kolega vyssie) Este sa vobec nevie kam pojde (a neprekvapilo by ma, keby Dwight sam nevedel - stale - co chce). Nets je sice jedna z tych TOP moznych destinacii, ale v hre su takisto Lakers (trade za Bynuma), vraj Clippers ci dalsi.. Kazdopadne vzhladom na jeho kontrakt(y) je potrebny multi-trade minimalne 3 (mozno aj 4) teamov.

Kazdopadne aj s Howardom to budu mat tazke - nulova lavicka (a realne ani lepsia nemoze byt - kvalitni FAs su vacsinou rozdeleni a najma (!) nemaju dostatocne miesto na platy), zohravanie sa a od Joe Johnsona by som take velke zazraky necakal..

Ale aby to nevyznelo tak pesimisticky Drzim im palce, cely ten projekt (nova arena, logo, prichod hviezd, Brooklyn, Jay-Z) sa mi paci, ale niektori ich uz vidia minimalne vo finale Zaklad v NBA - ak chce niekto hrat o titul - je mat min. 2 allstar hviezdy (ak by prisiel Howard, tak su teoreticky 3), ale zas na druhej strane treba k tomu vhodne doplnit tych "role players" - vdaka comu Heat vyhrali tento rok titul :)

Ale este raz, je to dobry projekt, paci sa mi a budem im fandit (ak nebudu hrat proti "mojim")

Reagovat
smazaný uživatel

som rad, ze prisli do brooklynu. ked hrali v new jersey, tak ta ich hala uprostred nicoho, ludia nechodili. brooklyn je iny svet, verim, ze budu mat narvano.

Reagovat
miky10

Home Run Derby.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Flamex

OT: na jakém webu lze nejlépe koupit dres liverpoolu? nějákej českej eshop. Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

zkus aukro

Reagovat
smazaný uživatel

fotbalove-dresy.com

Reagovat
smazaný uživatel

MLS na ceste tromfnúť La Ligu a Premier League

Reagovat
Trand

A z NY RB udělat NJ RB a bude to derby jak se patří.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele