Sýrie se přiblížila MS, o tažení navzdory Asadovi se však nejedná

10.04.2016, 23:24
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Sýrie se v úterý 29. března stala jedním z týmů postupujících do další fáze kvalifikace o MS 2018, kam má vstup povolena již pouze kontinentální smetánka, a zároveň si tak s předstihem zajistila místo na příštím Asijském poháru. Takový úspěch se na pohled jeví o to sladší, přihlédneme-li k převládajícímu chaosu v zemi, ale v tomto směru opatrně...

Většina západních novinářů i zvnějšku nahlížejících fanoušků má automaticky tendence považovat tuto syrskou jízdu kvalifikací, kde quasiounští orli ztratili pouze se silným Japonskem, za učiněnou pohádku.

Jinak řečeno za příběh party fotbalistů, kteří se vzepřeli Asadově režimu a navzdory četným překážkám naplno prodali svůj talent.

Bohužel, taková interpretace má řadu háčků, a začít se dá hnedka u rezignace trenéra Fajra Ibrahima okamžitě po zajištění postupu do další fáze. I přes parádní výsledky byl kouč soustavně kritizován za podobu nominací, které dlouhodobě provázel odér protežování a naopak ignorování určitých jedinců.

V první řadě šlo tedy potom o to, že syrský národní tým není žádnou ukázkou soudržnosti v těžkých časech, a není žádným vítězstvím sportovního kolektivu nad bezohledným jednáním politicky činných individualit. To spíš právě naopak jde o triumf mančaftu poplatného kritizované syrské vládě.

Takovou skutečnost si každý mohl uvědomit už loni v listopadu, když si v Singapuru na tiskovou konferenci trenér Ibrahim spolu se záložníkem Omarim oblékli trička s podobiznou prezidenta Asada. Tu navíc doplnil vpravdě bizarní nápis " nejlepší člověk na světě".

"Nehledíme na politickou stránku věcí, ale samozřejmě podporujeme naši zemi a našeho prezidenta, protože víme, že vláda a náš prezident jsou v právu," dušoval se před pár dny dnes již bývalý vůdce národního týmu, který napříč kvalifikačním cyklem nasázel obdivuhodných 26 branek.

Problém vězí v tom, že vedení syrské reprezentace se jinak od politiky v žádném případě nedistancuje; ve skutečnosti se činěním naprostého opaku připravuje o služby těch nejlepších z nejlepších.

Umění (ne)držet jazyk za zuby

Omar Al-Somah je nesporným fenoménem celého Blízkého východu - pyšní se neuvěřitelnou úspěšností přímých kopů a loni se stal rekordmanem v počtu nastřílených branek v jedné sezoně saúdskoarabské ligy, všeobecně považované za tu nejsilnější soutěž v regionu. V celkem 39 ligových startech si v Saúdské Arábii připsal na konto 39 zářezů a letos zatím táhne své Al-Ahli za vytouženým titulem.

K tomu, aby byl všemi bez rozdílu považován za nejlepšího útočníka regionu, ovšem Al-Somahovi jedno schází: jakýkoliv čerstvý zápis v kolonce reprezentačních startů. Roku 2012 si sice pár takových připsal, pak se ale veřejně vyznal z podpory rebelů a od té doby už se mu pozvánek nedostává. A i kdyby mu vlastně na prahu jedna taková přistála, vzhledem ke způsobu vedení národního týmu by sám 27letý kanonýr dozajista odmítl. Nedávno se ostatně vyjádřil ve stylu, že by se nebránil hájení barev své adoptivní země. Totéž v bleděmodrém je potom záložník saúdskoarabského Al-Taawonu Jehad Al-Hussein; také on kvůli svým politickým názorům od roku 2011 odmítá mít s reprezentací co dočinění.

Podobným exemplářem hvězdy ve vyhnanství je o něco starší Feras Al-Khatib, dle mnohých vůbec nejlepší fotbalista, jakého kdy Sýrie odkojila. Účastník Asijského poháru 2011, kde Syřané úvodem zaskočili favorizované Saúdy a obecně se ukázali jako nadmíru šikovní hoši, zrovna loni v dubnu zlomil rekord v počtu branek nastřílených v kuvajtských soutěžích (což je u cizince zvláště chvályhodná statistika), ovšem přesto ani na vrcholu sil nereprezentuje. Právě zmíněný Pohár značil rovněž jeho adieu reprezentaci poté, co se nepokrytě postavil na stranu opozice Rusy dotovaného Asadova režimu.

Mimo tyto tři jmenované by se dalo najít více případů (i pár extrémnějších jako tento), zároveň se však nedá říct, že by kost v podobě syrského národního týmu zůstala kompletně ohlodaná - nejblíže mistrovství světa od roku 1986 se tento mančaft věru nedostal žádnou náhodou. Tým se stále může opřít o záložníky Midaniho s Al-Mawasem, známého legionáře Sanhariba Malkiho a především teprve 22letého střelce Omara Khribina, jenž si mimo jiné parádními výkony v kvalifikaci (kde zavěsil celkem sedmkrát) nedávno vysloužil prestižní přestup do Spojených arabských emirátů.

Právě takový exil je oblíbeným, ba přímo žádoucím krokem všech zvláště talentovaných fotbalistů se syrským pasem. Ve válkou zmítané zemi sice po prvotní stopce, kdy byl odvolán celý ročník 2010/11, dál funguje liga s absurdně vysokým počtem 19 účastníků a zbytečně štědrou odměnou pro mistra (ve výši 70 tisíc amerických dolarů, což zhruba odpovídá bonusu pro ligového šampiona z Bahrajnu, několikanásobně bohatšího státu), avšak i do jejího chodu hlasitě promlouvá počínání Bašára Asada v rámci jeho proklamovaného tažení proti teroristům.

Hlavně se tvářit jakoby nic

Ligové duely se hrají pouze ve dvou syrských městech, které spolehlivě kontroluje vláda, v Damašku a přímořské Latakii, pročež se kvůli malému manévrovacímu prostoru co chvíli přesouvají jednotlivé zápasy, a nahodilé uzavírky silnic nezřídka drží vybrané kluby po několik měsíců daleko od jejich základen. V důsledku těchto komplikací se pak takřka veškerá kvalita soustředí akorát do dvou klubů z Damašku, žádnou náhodou zvaných Al-Shurta (Policie) a El-Jaish (Armáda), zatímco ti šťastnější hráči prchají za lepším do Iráku, Turecka či jiných okolních zemí.

Válka si zkrátka mimo čtvrt milionu životů vyžádala daň také na kariérách mnohých fotbalistů. Jedna z hvězd Asijského poháru 2011, brankář Musab Balhous, byl dokonce pro údajné přechovávání ozbrojených rebelů na krátkou dobu uvězněn. A trpí přirozeně i kluby; Al-Karamah se roku 2006 senzačně prodral až do finále asijské Ligy mistrů, aby v následujících čtyřech letech suverénně vládl domácí ligové scéně, jeho město Homs však coby jedno z center odboje válka poznamenala snad nejvíce (a sem tam zabíjela i fotbalisty, podobně jako v Aleppu), a tak modří orli v minulé sezoně ani nebojovali o titul.

Při existenci takových podmínek se samozřejmě nabízí otázka, proč vlastně nebylo na kopanou v zemi, která už pět let nezná mírový stav, uvaleno logické embargo. Inu, zde se na scénu opět vrací Bašár Asad - ten sám fotbal miluje a jakoby nic pokračující liga o značném počtu mužstev tvoří nedílnou součást jím budované fasády, že se v Sýrii vlastně neděje nic tak hrozného, pouze se vykořeňují zlí teroristé.

Tuhle iluzi mu koneckonců výrazně pomáhají udržovat při životě i solidní, ba nadprůměrné výkony jednotlivých národních týmů - ačkoliv třeba neschopnost toho seniorského odehrát jediný kvalifikační duel na vlastní půdě by správně měla leckoho alarmovat.

Pro mizerné vztahy syrské vlády s nejbližším okolím nakonec museli quasiounští orli vzít zavděk Ománem, takzvaným "Švýcarskem Blízkého východu", respektive baštou neutrality v konflikty protkaném regionu. Třeba olympijský výběr do 23 let ale tutéž strategii nezvolil, a se zlou se potázal. Odmítnut byl postupně ve Spojených arabských emirátech i v Bahrajnu, aby nakonec na lednový kvalifikační turnaj do Kataru cestoval absolutně nepřipraven.

Od propuknutí ozbrojeného konfliktu v roce 2011 se každopádně syrský výběr do 16 let probojoval až do semifinále Asijského poháru (2014), kuriózně navíc na úkor leckým proklínaného Íránu, velkého zásobovače Asadova režimu; o tři roky starší borci se protlačili alespoň do čtvrtfinále (roku 2012, po osmi letech); a nejvyzrálejší mládežníci do 23 let se zase přiblížili na dosah jediného utkání k účasti na minulých Olympijských hrách v Londýně.

Tyto všechny dílčí úspěchy vzhledem k okolnostem utváří představu, že fotbal ve ztrápené zemi vlastně navzdory všemu kvete, nebo přinejmenším nestagnuje - ačkoliv tomu tak ve skutečnosti úplně není. Ti nejlepší utíkají za hranice, aby zráli teprve v tamějším klidu, a dokonce i ti nejmladší umírají při četných bombových útocích.




Mohammed Jaddou, kapitán úspěšného dorosteneckého výběru, který se jako jediný arabský zástupce senzačně protlačil na loňské mistrovství světa do 17 let, měl třeba to štěstí, že přežil náročnou plavbu lodí napříč Středozemním mořem. Část jeho rodiny zůstala doma, zatímco on se s otcem a strýcem jakž takž zabydlel v Německu. Jednoho jeho spoluhráče, rovněž reprezentanta, nicméně připravil o podobnou naději výbuch uprostřed výše zmíněného města Homs.

Jaddouův strastiplný příběh s hořkosladkou tečkou byl loni v rámci příprav na MS patřičně medializován a nezřídka vydáván za dojemnou pohádku; příklad k následování. Bohužel, v tomto bodě je zapotřebí si uvědomit, že rodák z Latakie ani omylem není jedním z mnoha. Sám musel přetrpět vyčerpávající dvouměsíční úprk ze Sýrie, na který si troufne málokdo. O nevalné úspěšnosti takových pokusů ani nemluvě.

Po říjnovém světovém šampionátu vzaly nohy na ramena další naděje syrské kopané, práci si však okamžitě zvládl najít jenom střelec jediného syrského gólu na turnaji, útočník Anas Alaji. Toho si odchytlo druholigové portugalské Desportivo das Aves, kdežto brankář Wlliam Ghannam a další tři 'běženci' už dle dostupných informací takové štěstí neměli. Momentálně se ani neví, kde přebývají.

Zde, hádám, není nutno dvakrát zdůrazňovat, že dokud se něco takového děje (a v podstatě v zájmu klukova vývoje dít taky musí), opravdu nemá smysl tvářit se, že syrská jízda asijskou kvalifikací je něčím snovým. Trenér seniorského týmu Fajr Ibrahim nebyl fanoušky zapuzen jen tak pro nic za nic. Jeho odstranění však zatím znamená pouze symbolický krok, na němž je zoufale potřeba dál stavět...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (419)

Přidat komentář
smazaný uživatel

XD

Reagovat
Talker

Po přečtení nadpisu jsem si už myslel, že vezmou MS Kataru a dají to Sýrii... Jako ne že bych se tomu u FIFA nedivil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
guzman

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Hokaido

Reagovat
SuperBanikovec

Reagovat
smazaný uživatel

"Pánové vojáci na fotbale v Sýrii"

Reagovat
smazaný uživatel

jsem slyšel, že Sýrie se vyznačuje častou střelbou

Reagovat
Mrvinho

Hraje se tam dost útočně zrovna

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Mastný Chobot

útočníci vynikajú hlavne výbušnosťou

Reagovat
smazaný uživatel

čas od času vybouchne celý tým

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
CHONG

Asad

Reagovat
technecium

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Brani svoju vlast.

Reagovat
Atlético de Madrid

lol

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mario23

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Kenneth

To je snad jasne.

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemam na to nazor, nevidim do toho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Zajímavé je, že do fotbalu taky nevidíš, a tam máš názorů spoustu

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Tak fotbal je vylozene o sympatiich. Ale rozhodovat se v politice podle sympatii, dle meho spravne neni..

Reagovat
andrew96

A podle čeho jiného by se mělo rozhodovat? Vždyť sympatie jsou v politice nejvíc určující.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad podle svetonazora, ne?

Reagovat
andrew96

OK

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatie k čemu, k obličeji? Nepleteš si to s volbou miss? V politice by měl vítězit zdravý rozum, schopnost diskuze,... Na tom by pak něco jako sympatie vyrůst mohlo. Asad ale není příkladem otevřeného politika. I když takových je ve světě spousta. Ne všude se ale ničí lidské životy a hodnoty. S tím se snad sympatizovat nedá.

Reagovat
andrew96

Však já nemyslím sympatie podle vzhledu.

Reagovat
protiproudu

Ty budeš správně manipulovatelná ovce :D

Reagovat
eleven11

Reagovat
vladis271

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
partaS

Reagovat
Spalovač šancí

V tomto regionu si můžeš vybrat jenom mezi malým a velkým vrahem

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Já této diskuzi nemůžu uvěřit. To si fakt myslíte, že není víc možností než Losna a Mažňák? Ptá se někdo těch lidí co tam žijou? Třeba mají plné zuby všech těch slavných vůdců a chtěli by normálně žít jako my tady. Není nutno volit vrahy.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně, všude bude vládnout mír a láska...

Reagovat
smazaný uživatel

Když vládne mír a láska, je všem dobře. Tys to ještě nezažil? To je smutné.

Reagovat
smazaný uživatel

já jen, že to někdy prostě není mezi reálnými možnosti, jakkoliv si to někdo přestavuje

Reagovat
smazaný uživatel

Ale naopak. To je realita každé vteřiny našeho života. Jen si vybrat. Někteří si vybrali moc, nenávist a násilí. Proč je ale jakkoliv následovat? Navíc v nějaké diskuzi?

Reagovat
smazaný uživatel

Si jako myslíš, že na Blízkém Východě může vládnout mír a klid, jen když se na tom pár lidí dohodne?

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš mám na mysli zkusit nenásledovat nenávist, i když je všude okolo.

Na druhou stranu je to těžké, to uznávám. Hodně těžké je dokonce si tu možnost jenom uvědomit.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že tam je velká spousta skupin a jejich nenávist vůči ostatním je motivována rozličnými důvody (peníze, vliv), ale taky náboženství, což je pro spoustu lidí nepřekročitelný práh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kubys

Hitler

Reagovat
CHONG

Reagovat
smazaný uživatel

T.M., mam tvoju identitu, ale nikomu ju nedam, vies preco? Lebo nie som konfident. Viem, ze fandis hnusnemu klubu, mas rad futbaloveho egomaniaka, pre karieru advokata si schopny spravit dost diskutabilnych veci, ale stale vidim vo Tvojom vnutri dobreho veriaceho cloveka A mam Ta rad.

Mier.

Reagovat
CHONG

Reagovat
smazaný uživatel

Ak je Assad pre Teba obdoba Hitlera, tak patríš do blázince..

Reagovat
bobis21

Reagovat
smazaný uživatel

Putin

Reagovat
arsavin

Reagovat
smazaný uživatel

Pol Pot

Reagovat
Recoba Inter

Tohle je naprosto nesrovnatelné jděte někam s takovým ubohým přirovnáním

Reagovat
Milan.B

Pinochet

Reagovat
arsavin

[ACS]eRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sokar

Reagovat
smazaný uživatel

To není fotbal. Tam umírají lidé bez ohledu na to, kdo nakonec vyhraje. Každopádně přeji všem,a by tam to utrpení co nejdříve skončilo. Navíc to utrpení už dávno překračuje hranice Sýrie. Asad je bohužel jednou z jeho příčin. Co tě vede k jeho podpoře?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cipinho

Reagovat
Pyroman

Reagovat
smazaný uživatel

a za tvoje nazory obecne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Nezáviď

Reagovat
smazaný uživatel

Mě jen pobavilo, že tu takových buranů s dementními názory je více.

Reagovat
CHONG

To víš no, chytrých idiotů tu moc nenajdeš.

Reagovat
OTASi

Reagovat
oli9

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

....je kokot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pokahontas

Řádně zvolený sekulární prezident,který se ,,provinil"tím,že odmítl tancovat tak,jak Západ +jeho blízkovýchodní vazalové pískají.

Reagovat
arsavin

Reagovat
Spasitel

Dobrý článok teraz budú sýrske talenty hrať už v nemeckej s turkami im to pôjde

Reagovat
smazaný uživatel

fakt miluju, když někdo píše o něčem, čemu nerozumí, v tomtom případě o válce v Sýrii a o tom, kdo tam je špatný a kdo zlý. Příště se drž radši jen toho fotbalu, a politické pozadí vynech

Reagovat
fantomas

Reagovat
Emmett Brown

Asad je vsetko mozne, len nie ten "hodny"

Reagovat
chytrejkluk

Reagovat
veikko

To nejspíše ano, ale tipuju, že ti ostatní jsou na tom stejně, ne-li hůř.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si zkus tipnout znovu.

Reagovat
Kenneth

Tak jako Hussain nebyl hodny, tak jako Gaddafi nebyl hodny. A vsichni vidime co se z tech zemi po jejich padu stalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
Milan.B

Reagovat
CHONG

Reagovat
sokar

Reagovat
smazaný uživatel

Boj proti teroru terorem je největší zmrdovina.

Reagovat
Kenneth

V rukavickach s nima asi jednat nemuze ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Existuje spousta demokratičtějších státních i nestátních nástrojů, ale vraždění k nim opravdu nepatří.

Reagovat
Kenneth

Ty si ale naivni.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo ty. Už ti zavraždili někoho z rodiny? Ty bys vraždil?

Reagovat
smazaný uživatel

Bruci ?

Reagovat
Kenneth

Asad tam pred krizi nekoho vrazdil? Gaddafi vrazdil?

Reagovat
smazaný uživatel

Napsal jsi, že je naivní, když si myslí, že vraždění nepatří ke státním nástrojům. A já reagoval na to co jsi napsal. O Asadovi a Gaddafim tam nic nebylo. Asi už se v těch svých příspěvcích začínaš ztrácet.

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Co se stalo, je že začal boj o moc, který tihle pánové drželi pod pokličkou taky násilím, akorát pěkně potichu. Jako obč. válka je hrozná věc, ale v žádné z těch zemí bych žít nechtěl ani v dobách "stability". Paradoxní je, že i když tyhle spory vyhrají ty nejliberálnější a nejdemokratičtější síly, tak si jejich vůdci během bojů stejně osvojí takové způsoby, že z nich nevyjdou o moc lepší, než jejich předchůdci.

Reagovat
Kenneth

Jak jinak chces udrzet poradek v zemi, kde lide maji premysleni jako ve stredoveku nez nasilim?

Reagovat
smazaný uživatel

Já fakt nevím, jak v těch zemích udržet pořádek, ale byl bych opatrnější s tím smýšlením. Ono se zas a znova ukazuje, že ta "vyspělost" na západě je spíš důsledek té vnější bezpečnosti a blahobytu, než čeho jinýho. I když rozdíly tu jsou, samozřejmě.

Reagovat
vladis271

teória demokratického mieru. Máme sa tu ako prasatá v žite, je nám dobre, ale ľudia tu v bezpečí budú nadávať na niečo za čo by tí na blízkom živote položili život ak by tak mohli žiť.

Reagovat
Kenneth

Mimochodem Lybie byla prosperujici zeme nez se tam nezacali srat kvuli rope Francouzi, Britove a Amici. Ted je tam uz jen bida, valka a statisice uprchliku cekajici na cestu do Evropy. Uzasne.

Reagovat
Mimalu

Lybie

Reagovat
smazaný uživatel

Lybie Klausová

Reagovat
smazaný uživatel

Evropa má svoji porci másla na hlavě už z dob kolonialismu. O to víc mě štve to současné pokrytectví Evropanů, jako že se nás ty krize netýkají.

Reagovat
smazaný uživatel

od roku 1960 je na tom většina Afrických zemí fakt bídně, Evropa je neměla nechávat jejich osudu, to byla chyba

Reagovat
Kenneth

Ano, Evropa za to muze. Nebyt Evropy, tak ty lidi tam lezou jeste po stromech.

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle země se už asi od 50. let snaží vyrovnat s evropským pojetím národního a sekulárního státu, kterej tam prostě ve většině případů neměl žádnou tradici a neumí se s tím vyrovnat dodneška. Ostatně, to neumí ani některé země Evropy.

Reagovat
eleven11

Reagovat
smazaný uživatel

nakonec tam všechno skoupí Čínani, Amíci apod. a nezůstane jim už naprosto nic

Reagovat
Emmett Brown

Ano, s tým musím súhlasiť

Reagovat
veikko

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
vladis271

Hussainove revolučné gardy ti prišli normálne? Aj teror, ktorému boli tí ľudia vystavení? Kaddáfi detto. To, že tie krajiny išli do sračiek ospravedlňuje zvrhlíkov na ich čele, ktorí vládli predtým? Kde si skonjčil s guľkou v čele ak ťa niekto obvinil, že nemáš rád Hussaina? Čo je toto za prijebané rozmýšľanie. To, že v Sýrii je na péčko, že je tam Daéš nerobí z Assada menšieho mäsiara.

Reagovat
smazaný uživatel

Tu ide o to, ze demokracia sa neda vyvazat. Tam, kde nemas demokratov, len tazko zavedies demokraciu. Na druhu stranu, aj tak je to len zamienka pre jednoduchsie zmyslajucich ludi, kt. premyslaju na zaklade medialnych konvencii dnesnej doby, kt. zaroven maju minimalny prehlad o historii a filozofii a svojou arogantnou ignoranciou len siria nenavist medzi ludmi a podporuju dobyvacne tazenia istych oblubenych statov.

Reagovat
vladis271

koľko sebareflexie od teba.

Aj ty budeš v tých Kotlebovych vlakových hliadkach?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si riadne otravny clovek Vlado...

Reagovat
vladis271

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pyroman

Reagovat
smazaný uživatel

Až teraz ocenia to, že ich Mourinho odmietol

Reagovat
JIMMY-PO

už sa tešim ako si pri obede prečítam diskusiu odborníkov na islam, situáciu na blízkom vychode, specialne v syrii

Reagovat
smazaný uživatel

pekný článok

Reagovat
smazaný uživatel

stačilo to prečitať do polky tie sračky je to silne politicky motivované všetci su tam vykreslený v zlom ale rebeli a hlavne USA co robia najvacší bordel na svete tak o tych ani slovo...Rusi tam jediny bojujú legalne nakolko ich legalne zvolená vláda požiadala o pomoc

Reagovat
smazaný uživatel

legálně zvolená vláda :D Ano, tady byla zhruba podobně legálně zvolená vláda přes 40 let.

Reagovat
smazaný uživatel

najprv si zisti ako sa veci mali predtým ako sa tam začali diať geopolitické boje potom sa tu snaž vysmievať svojej debilite...

Reagovat
smazaný uživatel

stal si sa obetov ruskej propagandy

Reagovat
smazaný uživatel

nie len čerpam informacie z inych zdrojov ako je Nový Čas a televízne noviny resp. mienkotvorné media...akonahle ma niekto iny nazor tak uz je obetov Ruskej propagandy?

Reagovat
smazaný uživatel

svoje znalosti mas z nejakych propagandistickych stranok/blogov plnych kospiracnych kokotin alebo z videi na youtube? Ak ma niekto iny nazor nieje hned obetou, ale tych ultra hardcore anti USA zmyslajucich ludi je strasne vela a svet nefunguje tak jednoducho ze vzdy staci zobrat jeden stat, dosadit ich vsade kde sa nieco deje a tvarit sa ze si odhalil vsetky tajomstva sveta. A stranok a blogov co rozsiruju anti usa propagandu je cim dalej viac a uz teraz ich je nespocetne mnozstvo

Reagovat
smazaný uživatel

tak isto ja mozem o tebe povedať ze si sa stal obeťou zapadnej propagandy

Reagovat
uff

Reálne musíš potom nadávať na oboch. Potom môžeš nadávať na každého. Lebo za každým štátom stojí niečo zlého.

Reagovat
vladis271

Reagovat
jenculko

Poznam zopar syrcanov a ver mi hovoria ze tu na zapade co pisu noviny je blbost atd...

Reagovat
smazaný uživatel

presne o tomto hovorím ale to obmedzený ludia nepochopia

Reagovat
smazaný uživatel

ja poznam zopar syrcanov co hovoria ze to co pisu noviny nieje blbost atd. Dobry dôkaz ne? Uroven jak svina tvl poznam zopar syrcanov.......

Reagovat
vladis271

čerpam informacie z inych zdrojov

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

a ty obeťou vlastnej hlúposti.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to meleš? To že by jsi vylízal Asadovi i anál a přehlížíš nedemokratický režim, který tam fungoval od počátku Asadova rodinného klanu, není můj problém. Neřeším jestli tam probíhají boje o geopolitický vliv. Reaguji jen na tu část, kde tvrdíš, že se jedná o legálně zvolenou vládu. Těžko, když svobodné volby tam nikdy nebyly. Asadův otec stanovil nejprve staršího bratra a po jeho smrti Bashara svým nástupce. Připadá ti stanovování nástupce jako legálně zvolená vláda? To jestli je demokracie vhodná nebo nevhodná forma pro některé státy už je debata jiná a poměrně složitá. A buď tak hodný a reaguj alespoň slušně.

Reagovat
smazaný uživatel

ja sa mam vyjadrovať slušne? a ty mi napíšeš ze by som nejakemu Asadovi vylyzal anál...ty si pekne mimo mne je jedno ci tam je Asad alebo kto podstatne je to ze v tej krajine bol poriadok tak ako aj v Líbyi predtym ako tam začali pchať CIA svoje prsty...tí ludia ci v Syrií ci v Líbyi sa mali častokrat lepšie jak my v našich podmienkach a len preto že sa ich vodcovia odmietli podriadid podmienkam diktovaným zo západu je tam teraz chaos...preto ti hovorím nastuduj si kvalitu života pred vojnou

Reagovat
smazaný uživatel

mas nejaky dokaz(!!!) ze tam je CIA a ze spôsobili sucasnu situaciu ci tomu veris len preto ze sa ti to hodi do teorie ze vsetko ovlada USA?

Reagovat
smazaný uživatel

a ty máš nejaký dokaz ze v tom CIA nemá prsty? to je polointeligentný idiot si musí zratat dve a dve ked sa pozrie na zoznam vojen ktore viedli a vedu USA odkial vietor fuka...ten štát je permanentne s niekym v konflikte uz od svojho založenia...ci to je slabý dokaz alebo nahoda nebodaj

Reagovat
kubys

Jenže ty jsi přišel s tvrzením, že někdo někde může za nějakou situaci. Ta tvoje dětská argumentace je fakt směšná.

Reagovat
smazaný uživatel

ano presne ako si napísal vždy može niekto niekde za nejaku situaciu...filozof

Reagovat
kubys

Ne, tak ty přijdeš s obviněním a chceš, aby ti ho někdo vyvrátil než přesně naopak, abys ho sám podepřel...nevidíš tu debilitu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

takze ty nemas ziadny dôkaz, tu CIA si si tam vymyslel pretoze USA bolo v inych vojnach(o ktorych mas informacie tiez len z bolgov a YT), tak ich to robi okamzite vinnych aj za Syriu. klasicky konspirator.

Reagovat
smazaný uživatel

esteže svet ma takých ludí ako si ty...mna furt nalepkuješ a označuješ za všetko možne ale rozumný argument si nepoužil ani raz že prečo to tak byť nemože...debatu s tebou končím nakolko príšlovie hovorí jasne...debilovi nevysvetlíš že je debil lebo je debil! tvoj nick to potvrdzuje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Cipinho

Proto ti to nikdo nevysvětluje.

Reagovat
bobis21

nemůžeš dokázat neexistenci, můžeš dokázat pouze existenci. Takže ty jsi ten, kdo by měl s něčím přijít, ne chtít po ostatních ať ti dokážou neexistenci něčeho

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
vladis271

Reagovat
andrew96

Assad byl zvolen legálně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi tak strasne kratkozrakej. Jakto ze tyhlety rezimy na arabskem poloostrove, v Africe atd. byly radu let tolerovany nebo spise tise podporovane zapadem a USA a najednou se s nima zacne valcit, protoze Amici zrovna touzi po rope nebo jine surovine. Ja ty nedemokraticke vlady jednoho cloveka nepodporuju, ale poukazuju na to, ze tady nejde vubec o lidska prava a obycejne obcany daneho statu, ale mocenske boje. Japonsko nebo Cina take nejsou demokraticke zeme, ale nikdo si na ne netroufne. A tak USA a EU vesele obchoduji s Cinou a tim si nici vlastni prumysl, protoze tak levne jako cinske deti to nikdo jinej nevyrobi. Ted uz je pozde, celej zapad uz je na Cinanech ekonomicky zavislej. A kdyz poukazu na to, ze se s nima nemelo nikdy zacit obchodovat, tak je ticho, ale kdyz Zeman ukaze cerny na bilym jakej je ve skutecnosti vztah nejen nasi zeme, ale cele EU a USA k Cine tak je z nej komunista. On jen neni pokrytec. Dojdete si do obchodu avpodivejte se na cedulky made in ..., treba taky otevrete oci. Ale jasne kupujte dal hadry vyrobene diky potlacovani lidskejch prav a zaroven protestujte proti Cine. A co se tyka Syrie, ja nejakyho Asada neznam a je mi u pjdele, ale vim, ze je tady jeste jedna skupina, jmenuje se islamsky stat, ty by tam mohli vladnout ne, co?

Reagovat
smazaný uživatel

V čem současné Japonsko není demokratický stát?

Reagovat
smazaný uživatel

Problém není v tom, že hraješ nahej, ale že hraješ i blbýho.

Reagovat
smazaný uživatel

vzdy za vsetko moze USA. Od zleho pocasia az po vsetky vojny a zle situacie vo vsetkych krajinach na svete.

Reagovat
smazaný uživatel

Sýrie je mezi 12 ale to není nic moc. V jejich skupině prohráli s Japonci 0:3 a 0:5. Všechny ostatní porazily, ale to byly Singapur, Kambodža a Afghánistán. Z nich jen Singapur není mezi úplně nejslabšími v Asii. Na postup na MS mají tak dvě procenta naděje.

Reagovat
fantomas

Tak jasně, že se na to MS hnedka neprobojujou. Ale do takhle pokročilý fáze se od zavedení formátu nepodívali a přiblížili se mu nejvíc za posledních 30 let. To neni nic zanedbatelnýho.

Reagovat
inferno08

Ty tady resis fotbal??? Blazen

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, pretože za Sýriu môžu hrať len morálne bezúhonní ľudia. Je neprípustné, aby národný dres obliekal niekto, kto sympatizuje či podporuje tzv. rebeolov = "povstalci" v skutočnosti cudzinou platenými a vyzbrojenými nájomnými vrahmi a pedofilnými žoldniermi. Toto si však idioti, odchovaný anglosionistickými médiami nikdy nepripustia.

Reagovat
smazaný uživatel

Asad

Rusko

USA

zdejší sluníčkáři

Reagovat
smazaný uživatel

Může mi někdo konečně vysvětlit, kdo je vlastně ten sluníčkář? Jestli ten co nevěří úplně ve všem Rusům a neidealizuje si je, tak pak jsem asi taky.

Reagovat
bobis21

na to už jsem se psal několika lidí, kteří tento výraz používají a žádnou odpověď jsem ještě nedostal. Tak doufám, že tentokrát ti někdo pořádně zadefinuje tento výraz

Reagovat
Milan.B

to budu tí obhajcovia imigrantov, buzerantov, a ciganov

Reagovat
smazaný uživatel

Nějakej termín z novinek. Tam ty lidi nemají co na práci tak vymýšlejí kraviny a lížou prdele komunistům.

Reagovat
CHONG

Každý to asi chápe trochu jinak, pro mě osobně je sluníčkář synonymum pro hipíka.

Reagovat
bobis21

pro tebe možná, jenže další kvanta lidí to používájí i pro lidi, kteří nemají s hipíkama nic společného (naopak je třeba nemají rádi ...). Kvůli těmto rozporům v tom, jak to lidé používají prostě nemůžu brát vážně žádného člověka, který to slovo používá

Reagovat
CHONG

Ty kvanta lidí jsou mi celkem lhostejné.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně je to jeden z těch pojmů, kteří používají někteří lidé, aby měli kam směřovat svoji nenávist. Prostě paradox: Antisluníčkář nenávidí sluníčkáře, ti ale de fakto neexistují, protože jinak než z recese se k nim nikdo nehlásí. Proč? Protože se není s čím identifikovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten výraz tady hlavně zoufale chyběl. Zatímco totiž bezmezní "vítači" a levičáci měli pro všechny své názorové odpůrce jednoduchý úderný souhrnný název "náckové" (který mimojiné vzbuzuje i pocit nějaké viny), tak náckové (ke kterým se sám řadím), islamofobové, xenofobové, ale i jiní lidé, kteří mají prostě jen obavy nebo se na ty problémy dívají střízlivě, neměli pro své názorové odpůrce žádný jednoduchý souhrnný pojem.I pro mě to bylo frustrující, zatímco já jsem musel složitě vysvětlovat, proč se můj odpůrce mýlí, jemu stačilo jen zařvat "nácku!" a byl konec diskuse. Teď tu ten výraz konečně je a byť se takto označení lidé tomuto označení zoufale brání (podobně jako hipstři se brání, že nejsou hipstři), tak taková skupina prostě reáně existuje a je konečně definovatelná.

Takže po mnoha a mnoha letech. kdy jsme my náckové byli v defensivě a museli jsme stále vyvracet označení nácek, jdeme do protiútoku a věř tomu, že označením sluníčkář šetřit nebudu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tím jen potvrzuješ, co jsem napsal.

Navíc si myslím, že člověk se nemá hlásit ke zobecňujícím nálepkám, ale k obyčejným hodnotám, jako je slušnost a dovednostem jako je schopnost naslouchat. Pak asi nálepky nějak spadnou samy.

Reagovat
smazaný uživatel

...a to už právě trošku vycházíš ze sluníčkářského pohledu na svět, že když budu hodnej a poslušnej, tak začnou být hodní i všichni kolem mě včetně mých odpůrců. Tak to ale nefunguje...nikdy v dějinách nepřebíraly iniciativu skupiny, které byly ochotny naslouchat a trávily celé roky diskusí. Naopak vždy vítězily skupiny, které byly zdravě primitivní, chudé a nenávistné. Vždycky, když pak taková skupina pronikne mezi ty "diskutéry", tak ti pak neví, jak se s tím vypořádat, je to pro ně šok. V dějinách je to tak pořád dokola.

"Tolerance je poslední ctnost zanikající civilizace..."

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi jeden z nejvetsich retardu tady, ver tomu

Reagovat
smazaný uživatel

*A to, že se k nim nikdo nehlásí, neznamená, že neexistují. Ono k "náckům" se (kromě mě) taky prakticky nikdo nehlásí, přestože jejich názory se třeba s programem NSDAP nikterak netlučou.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý kdo nepodporuje Putina jako vládce světa je sluníčkář

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Liquid

sluníčkáři jsou ten největší morální odpad jaký tu je

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

zato fanaticky nackove jsou nase budoucnost!

Reagovat
smazaný uživatel

Čéče, ty snad ani nemůžeš bejt sparťan ,,,

Reagovat
smazaný uživatel

mam proste jiny nazor, ale narozdil od tech nasich plesatejch vypatlancu jsem schopnej to na tribunach neresit

Reagovat
smazaný uživatel

Cesta do pekla je dlazdena nejlepsim umyslem.. to pro tu slunickarskou svoloc plati jednoznacne..

Reagovat
clinger

proč?

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Brovo, konečně kvalitní názor

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda

Demokracie

Lidská práva

Primitivní násilí

Demagogie

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

#prijimam

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek

Reagovat
djwenca

Je to dost složité s v tom zorientovat....Někdo tvrdí, že zločinec je Asad, někdo tvrdí, že za jeho vlády se mají Syřané dobře....bohužel ti, kteří bojují proti Asadovi, jsou kolikrát daleko větší zvířata a je mezi nimi řada teroristů.

Jinak sluníčka jsou ti, kteří bezhlavě podporují migraci do Evropy, což omlouvají tím, že ti lidé přece trpí válkou, proto je třeba jim všem pomoci, bohužel už nevidí to, že kvůli válce jde do evropy jen zlomek uprchlíků, zbytek se chce jen přiživovat na tučných dávkách a pracovat se jim nechce.....

Reagovat
Liquid

Reagovat
bobis21

ještě jsem nikoho neviděl "bezhlavě podporovat". Všichni ti, kteří říkají že se mají přijímat uprchlíci jasně říkají, že máme příjmout jen ty, kteří pomoc opravdu potřebují a kteří by doma opravdu v nebezpečí byli. Opravdu jsem nikdy nikoho neviděl říkat, že chce přijmout všechny lidi kdo si řeknou ...

Reagovat
smazaný uživatel

Sluníčkáře a to že všichni kterým nevadí Muslimové a nejsou xenofobní zakuklenci automaticky chtějí v Evropě úplně všechny ze Sýrie si vymysleli akorát politický vykopávky a populisti, co potřebujou na něco natahat lidi.

Reagovat
bobis21

Reagovat
vladis271

Reagovat
Harakan

Reagovat
naheCZ

Ale podívej se, že nějaká kontrola uprchlíků vůbec neexistuje. V Německu o většině vůbec nic neví. Uprchlíci si v pohodě cestují Evropou, porušují zákony a nikdo to neřeší. Ve Švédsku policie přizná, že se zločinami uprchlíků nic neudělá, protože opět o nich vůbec nic neví, nemají doklady a prostě je z nějakých důvodů nemůžou zavřít. Pak je tu samozřejmě ta věc, že se o ně státy starají daleko víc, než o občany své vlastní země. Plus se děje to, že všichni chtějí jít do Německa, Švédska a kašlou při tom na platný zákony, že musí požádat o azyl v první bezpečné zemi. Pak se automaticky stávají zločinci, protože překračují hranice bez povolení a všichni by podle zákonů měli být vyhoštění z EU...ale děje se tak?

Reagovat
smazaný uživatel

On asi ten "sluníčkář" je termín, kteří používají lidé, kteří potřebují někoho nenávidět. Tak si vymysleli existenci jakýchsi sluníčkářů, aby měli kam svoji frustraci vybíjet. Když je ale někdo pochválí, pomůže jim v nouzi, usmívá se a ně, tak se jim to líbí, jako každému jinému. Nevím, proč v sobě mají lidé tolik zloby...?

Reagovat
smazaný uživatel

ten dôvod je btw oficialne taky, ze Europa je pokrokova spolocnost kôli rôznym hodnotam, ktore su velmi silne sucasti kultury zapadneho sveta a to su take veci ako napr. to co nam hovori krestanstvo o bliznych, ptm ze nemaj predsudky ku ludom inej narodnosti, rasy, vierovyznania atd a vdaka takym veciam sa zevraj Europa dostala od otrokarizmu, odsekavania hlav gilotinou, upalovania carodejnic atd. az po stav v akom sme dnes, ked je Europa jedno z najlepsich miest na zivot na svete prave vdaka tym ludskym pravam atd. a preto Europa ako lokomotiva pokroku sveta v niekolkych minulych tisicrociach by mala razit cestu humanizmu, hladat nove unikatne riesenia a neizolovat sa od problemov a to uzavretie hranic by znamenal taky moralny upadok ze sak co nasrat im! A ti nieje velmi typicke riesenie pre vyspely zapad

Ja si myslim ze doniest do Europy vsetkych chudakov sveta nic neriesi a ze je to uz teraz velke bezpecnostne riziko s ohladom na terorizmus, ale teraz sa hovori len o tych 4 milionoch nie o vsetkych araboch na svete a tie 4m som schopny prijat ale ked pridu dalsie 4 a ptm dalsie, tak sa to uz bude riesit urcite inac.

Reagovat
sosna

"zde se na scénu opět vrací Bašár Asad - ten sám fotbal miluje a jakoby nic pokračující liga o značném počtu mužstev tvoří nedílnou součást jím budované fasády, že se v Sýrii vlastně neděje nic tak hrozného, pouze se vykořeňují zlí teroristé."

Jako vyjádření protirežimního postoje autora dobrý, ale mě naopak přijde logické, že na kopanou embargo uvaleno nebylo. Bezpochyby je to jedna z mála věcí, která dokáže pozvednout morálku lidí, co žijí v režimem ovládané části (což je většina) a alespoň na chvíli je rozptýlit od neustálých válečných starostí. Proč brát těm lidem i tohle?

Reagovat
fantomas

Protože je to nebezpečný? Protože hráči takhle tráví i měsíce odříznutý od domovů a rodin? A pokud už teda hrát fotbal, proč proboha v 19 týmech, když máš jen dvě funkční města? Kdyby za to ty lidi byli vděčný, nejspíš by se v Sýrii samotný nenašlo tolik kritických hlasů, a to i mezi lidma zpříma zainteresovanýma.

Reagovat
sosna

Proč hrajou v 19 týmech netuším a taky mi to přijde absurdní. Nicméně obyvatelstvo v Damašku, Latákii a některých dalších místech se snaží žít i přes to, co se v zemi děje relativně normálním životem. Pochybuju, že touží po zrušení všech kulturních akcí včetně kopané. Copak hráči nehrají za své týmy dobrovolně a nemají z toho nějaký zisk, kterým svoje rodiny pomáhají zaopatřit? Nemáš nějaké údaje o návštěvnosti těch zápasů?

Reagovat
fantomas

Hráči tam pobírají v přepočtu na koruny platy od 3 do 13 tisíc v závislosti na kvalitě, no, ale návštěvnost klesla výrazně. Na šlágry se furt může šplhat přes pět tisíc, ale jinak je to 300-3000, a to v zemi, kde kluby z postižených oblastí registrovaly průměry kolem 15 tisíc (Al-Karamah, Al-Ittihad), a na velký zápasy chodilo i víc než 30 tisíc diváků. V podstatě jen Al-Wahda nebyla zasažená, protože je z Damašku. A Al-Shurta s Jaishem nepřispívají moc, protože policejní a armádní kluby sou v celym regionu notoricky známý pro nakupování neexistujících fanoušků.

Reagovat
sosna

dík

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Vyberte si libovolný rok od roku 1776 a je zde asi 91% šance, že Amerika byla zapojena do nějaké války v průběhu tohoto kalendářního roku.

Žádný americký prezident se nemůže kvalifikovat jako prezident míru. Místo toho, všichni prezidenti USA, mohou být technicky považováni za „válečné prezidenty.“

USA nikdy nevydržely dekádu bez války.

Jediný případ, kdy USA existovaly pět let bez války (1935-1940), byl v průběhu období velké hospodářské krize.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Coapk nikdo z kavárny na to nemá argument?

Reagovat
smazaný uživatel

Já se nestavim ani na jednu stranu sporu USA x Rusko ale to co si napsal nahoře přeci lze použít v klidu i na Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem ale nikde o Rusku nepsal ani čárku, napsal jsem, že americká ekonomika bez války a prodeje zbraní nefunguje, viz pětiletá hospodářská krize v neválečném období.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha já myslel že je to zase spor USA vs. Rusko. Protože tam si asi ani jedna země nemá co vyčítat. Jinak já osobně taky nejsem fanda USA.

Reagovat
smazaný uživatel

ekonomika usa moze fungovat aj bez vojny ale to by si jej musel rozumiet trocchu a ich ekonomika sa od 40. rokov velmi zmenila to nieje ziaden dôkaz. Teraz maju vo vacsine oblasti tolko velkych korporacii co prinasaju statu stamiliardy kazdy rok, ze nemusia vôbec podporovat arabov kde sa v sucasnosti ani tak do nich nestaraju ako to bolo napr. v Iraku a vo vacsine statov momentalne nieje ziadna vojenska aktivita USA

Reagovat
uff

Keby len na Rusko.

Reagovat
smazaný uživatel

ved ok amerika bola zapojena do nejakej vojny a co? teraz automaticky mozu za vsetky co sa v buducnosti stane a co sa deje teraz? To ani necharakterizujes tie vojny ani nevies aku kde zohravali ulohu a vidis ich ako pricinu vsetkeho?

Reagovat
smazaný uživatel

Do nějaké vojny? Vždyť tam máš napsané, že neválčili pouze 5 let a to byla hospodářská krize. Mě z toho bohužel vyplývá to, že nejsou schopni bez války fungovat.

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

je to sice pravda, protoze to je pouze shrnuti fakt, ale udivuje me, ze se nikdo nepozastavi nad tim, co by se stalo, kdyby se USA tolik v jinejch castech sveta vubec neangazovali..

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by bylo míň bordela

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

oni su v mnohom jedinym garantom medzinarodnej bezpecnosti. Nchcem ich prehnane obhajovat a toto bude vyzerat pre konspiratora strasne, ale to mas ako s policiou. Vela takzvanych anarchistov tvrdi ze je dobry napad zrusit policiu pretoze maju pocit ze ich buzeruje, obmedzuje a ze svet bez nich by bol lepsi a maju taku ujebanu predstavu ze ked ju zrusime, tak sa vsetci chytime spolocne za ruky a budeme tancovat a spievat lovesongy od Kaju Gotta a uz nebudu ziadne problemy. Realita ale je ze tu v KE by cigani do dvoch hodin vyrabovali vsetky obchody a ludia by sa zacali na uliciach okratdat, ktokolvek by ta mohol napadnut a stacilo by ked by utiekol a nikto by ho uz nepotrestal atd.. Preto policiu zrusit nemoze ziadny stat pravdepodobne nikdy a ked ide o medzinarodne vztahy, USA plni vo vela vojnach tuto funkciu a svet takychto policajtov potrebuje ci sa ti to paci alebo nie

Reagovat
Milan.B

picovina pan majster

Reagovat
smazaný uživatel

ty tomu nechapes tak mi tu do toho nekecaj pls

Reagovat
Milan.B

zato ty tomu rozumies za nas vsetkích kazdy nech si zameta pred svojim prahom, a ne vo svete

Reagovat
smazaný uživatel

pls

Reagovat
Milan.B

Reagovat
vladis271

*všetkých

Reagovat
smazaný uživatel

Ty tomu nechápeš je slovensky? Vždycky jsem myslel, že to je cigánská fráze

Reagovat
smazaný uživatel

ved v cestine to mate rovnako ne?

Reagovat
smazaný uživatel

česky je to: Já TO nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

no ale existuje aj casto pouzivana fraza :ty tomu nerozumis/ty tomu nechapes, ne? ja som to pocul vela krat a podla mna je to tiez spravne rovnako v slovencine aj v cestine

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumět komu/čemu 3. pád, chápat koho/co 4. pád. Aspoň v češtině teda. Možná, že to někdo jako frázi používá, ale používá to blbě.

Reagovat
vladis271

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Vyber si libovovlný rok a v každém někdo udělal něco špatně. Asi i ty. Jsi nejhorší člověk na světě?

To nejde brát podle států nebo lidí. To se musí brát podle hodnot. Co jsou ty hodnoty, ke kterým se hlásíme, Co je to, za co se stydíme?

USA dělají špatné i dobré věci. Když si vybereš jen něco, spíš jen ukazuješ svoje omezené vnímání.

Reagovat
Trand

Nebudu řešit zbytek toho příspěvku, ale v letech 1935-1940 žádná velká hospodářská krize nebyla.

Reagovat
vladis271

v uvedených rokoch sa amerika dostávala späť na nohy. Oni tú vojnu fakt neporebovali a s výnimkou Eisenhowera a pár percent američanov ani nechceli, teda až do Pearl Harboru. Hitlerovi generáli si klepali na čelo, ked im vyhlásil so solidarity k Japonsku vojnu (btw, vyhlásil im ju aj Tiso .....to bol mimochodom Oliver dôvod prečo mohli americkí letci bombardovať naše územie). Videli totiž, že USA má ohromný ekonomický potenciál , ktorý nebolo až tak zložité premeniť na vojenský. Okolo roku 39 mali američani 21. najväčšiu resp. najkvalitnejšiu armádu na svete, áno dvadsiatu prvú. PO 45 boli do roku 49 jedinou superveľmocou.

Reagovat
smazaný uživatel

sluníčko, sluníčko, popojdi maličko ,,,

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni muslimové jsou vypatlaný špíny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Něco nového tam nemáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Takze jsi muslim?

Reagovat
Cipinho

Když to budem takhle generalizovat, tak podle tvého příspěvku můžu usoudit, že všichni fanoušci Realu jsou vypatlaný špíny.

Reagovat
božský John

Asad musi proste zustat vladcem Syrie, chca nechca. Opozice je strasne roztristena a nema jednu sjednocujici personu, takze by tam byl akorat vetsi bordel. Jedina cesta je tedy s Asadem a s lidma z opozice ve vlade ve forme nejakyho obcanskyho fora nebo tak neco.

Rozhodne by bylo chybou v zemi zavadet hned demokracii. At to vyzni sebehloupeji, tak ti lide na to proste nejsou zvykli a neumi s tim nakladat a zeme by se dostala akorat do vetsich sracek. Viz Lybie, Rusko za Jelcina atd.

Reagovat
Liquid

pravdu máš Peltův kamaráde

Reagovat
smazaný uživatel

Nejspis jo.

Reagovat
kubys

Jako za mě je rozumná diktatura fakt nejlepší možný státní zřízení. Bohužel je to brutální oxymóron.

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
pa3ce

Reagovat
smazaný uživatel

Opozice sice nemá jedinou sjednocující osobnost, ale má jedno sjednocující téma- odchod Assada Dokud neodejde, bude v Sýrii chaost, to už je dnes jasné.

Reagovat
Kenneth

Ano a pokud odejde, tak se samozrejme vsichni dohodnou a v Syrii bude mir a laska.

Reagovat
smazaný uživatel

To říká kdo? Jen tvrdím že je jasné, že v Sýrii bude chaos dokud Assad neodejde. Opozice je patrně sama značně rozdělená a schoda na dalším pokračování Sýrie nebude jednoduchá.

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Nebudu lhát, od diskuze jsem čekal víc. Kokůtek Lister se sice snaží, ale jinak podprůměr.

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Taky ale musíš přihodit něco. Ona se ta diskuze sama nevyšperkuje. Nicméně já tomu ještě dám šanci a mrknu sem večer.

Reagovat
Kang & Kodos

Hlavní problém je abcence masopusta. Časem by se ho někdo chytnul, a hádali by se další dva dny. Takhle bohužel nic.

Reagovat
smazaný uživatel

ale kazdopadne - redakce

Reagovat
vladis271

Reagovat
Usty

Na stráž?

Reagovat
Kang & Kodos

Na pláž

Reagovat
vladis271

Na stgáž pgiatelia.

Reagovat
stas87

Kaddafi mal kontrolovabe hranice a cez jeho stat sa nikto nedostal.Co tam je teraz?Nic tam nefunguje,ludia tam prechadzaju bez akejkolvek kontroly a nikoho to netrapi.Ked uz sa niekto dostal do Libyje,tak siel automaticky do internacneho tabora a cakal co s nim bude..cize presne to isre,co chce EU dnes po Grecku.Kaddafi odmietol predavat ropu za vopred stanovenu cenu,je toto legitimny dovod k tomu odstranit ho???

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak súhlas. Naviac Kaddafi chcel založit novú menu pre tie okolné štáty tam, takže by emeriken dolár nebol hlavnou menou a tak ho odstranili. Imperialistické USA sa musí pchať všade a všade zavádzať tu svojú "demokraciu". Ale neopýtajú sa obyvatel či to chcú, proste sa tam nasáčkujú a basta. To ako teraz EU zavedie bezvýzový styk s Ukrajinou. Šak v Holandsku či kde to v referende teraz odmietli, tak ako je to možné, že to zavedú? EU povedala, že už to Ukrajine slúbila a že ich nezaujíma čo ludia povedali v referende. Hovorím teda jasne a jednoznačne, okamžite vystúpme z EU. (mám na mysli ČR, žijem tu, ale malo by aj Slovensko vystúpiť).

Reagovat
sosna

Upřesním, že Nizozemská vláda po (nezávazném) referendu dost možná přehodnotí svůj postoj. A návrh EK na bezvízum pro Ukrajince budou schvalovat členské státy a Evropský parlament. Mnohem horší je, že na základě šílené dohody EU-Turecko dost možná už od léta dostane bezvízum skoro dvakrát tolik Turků...

Reagovat
smazaný uživatel

Proč teď najednou píšeš po slovensky, když si pamatuju, že si tu psal normálně česky?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mluvím oběma jazyky Jsem slovák, ale žiju od narození v ČR

Reagovat
Talker

I kdyby založil vlastní měnu, tak by to neznamenalo prakticky nic. Ta nová měna by oproti dolaru nebo euru neměla prakticky žádnou šanci, neměla by tu "garanci" a sílu, stabilitu. Zatímco u eura a dolaru víš, jak se bude pohybovat (tudíž se tím můžeš pojistit), tak tuhle novou měnu Kaddafiho by nikdo "neakceptoval", respektive by byla jednoduše ovlivnitelná.

Reagovat
SaianSupaCrew

Ono se moc nepíše o tom, že se za Kaddáfího výrazně zvýšila gramotnost obyvatel a úroveň infrastruktury, že Lybie měla bezplatné zdravotnictví a školství, nebo nové dálnice..

Ne nadarmo ho Mandela označil za jednoho z největších bojovníků za svobodu 20. století..

Reagovat
smazaný uživatel

Tahle Ruská propaganda začíná být komická. Tihle diktátoři jako Kaddáfí a Putin budou vždy jen zhoubou pro své země.

Reagovat
SaianSupaCrew

Mě Rus smrdí úplně stejně jako Američan Ale klidně to zkus znovu..

Reagovat
smazaný uživatel

To říkají i komunisté. Hned po větách, že východní Ukrajina byla statečně osvobozena, Rusové nás v 68 zachárnili před zákeřným imperialismem a Irán musí vlastnit jaderné zbraně Ale Rusové jsou stejní jako amíci

Reagovat
SaianSupaCrew

Jsou

Putin je pro mě úplně stejné zlo, jako strýček Sam (jen s tím rozdílem, že USA si u toho hraje na nějáký morální kompas, což je samozřejmě strašně funny )

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam jeden extrémní rozdíl. USA jako stát funguje

Reagovat
CHONG

To myslíš vážně? Stačilo by, aby Čína chtěla po USA zaplatit všechny dluhy a viděl bys ten fungující stát.

Reagovat
smazaný uživatel

z tou finanční negramotností se už vážně musí něco dělat. Pak lidé naletí nejen Ruské propagandě, ale i různým šmejdům jako nic.

Čína nemůže chtít zaplatit hend všechny dluhy a ani nechce. Půjčuje USA, protože si potřebuje uložit své peníze a vytvořit rezervy. A země s vysokým ratingem jsou pro to nejvýhodnější. Neexistuje žádný světový lichvář který by donutil USA dluhy zaplatit. Kdyby teoreticky USA najednou řekli, že žádné své dluhy vůči zahraničním věřitelům nesplatí, rozhodně by to nebyl problém pro USA, ale právě pro ty věřitele jako Čína, které americkými dluhopisy často kryjí svou vlastní ekonomiku.

Naopak že Rusko nemá moc dluhů rozhodně neukazuje na ekonomickou prosperitu Ruska. Naopak, má nízký rating a platí tak za své dluhy vysoké úroky. Jednodušej Rusko nemá dluhy prostě proto, že jim nikdo nepůjčí.

Reagovat
CHONG

Proč do toho pořád taháš to Rusko, já o Rusku neřekl ani slovo

Reagovat
SaianSupaCrew

Mě taky pořád cpe Rusko, vůbec nevím proč. Jen vím, že my jsme ti zaslepení

Reagovat
smazaný uživatel

Ruskom sa vsetko ospravedlni Tomi, je to vtipne, no .

Reagovat
vladis271

Rusko má nízky štátny dlh, ale naopak súkromný bankový sektor má neuveriteľne zadĺžený. V praxi to vyjde na stejno. Ono agentúry vedia prečo má taký rating aký má.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, ale to některým blbům nerozmluvíš.

Reagovat
vladis271

je to trocha komplikovanejšie, ale to ty moc dobre vieš.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou bláboly Právě kvůli Kaddáfímu tam nic nefunguje. Prachy z ropy místo investic do státu využíval na udržení se u moci. Stejně jako v Rusku a dalších pseudostátech. Bylo dost vtipné sledovat jak v Arábii rostou mrakodrapy a umělé ostrovy, zatím co v Lybie se za stejných podmínek vlastně nikam neposunula.

Reagovat
SaianSupaCrew

Reagovat
smazaný uživatel

Podivej se nezaujatě na Arabské Emiráty a na Lybii. Libie měla před nástupem Kaddáfího mnohem lepší podmínky. Ke konci jeho vlády na tom byla výrazně hůře. To je prostě fakt. Nechci nijak stranit Arabským šejkům, ale oni se o své emiráty skutečně starají. Né jako tihle...

Reagovat
CHONG

Co přesně tě vede k tomu, že píšeš o něčem, o čem nemáš evidentně ani páru?

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, protože se neschoduju s Ruskou propagandou

Reagovat
CHONG

Ale no tak

Reagovat
smazaný uživatel

Podívej se na to, kolik projektů chtěja EU v Lybii uskutečnit a kolik padlo jen kvůli Kaddáfímů. Lybie měla obrovský potenciál už jen kvůli výhodné pozici a dnes měla být nejbohatším a nejvyspělejším státem Afriky a nejen díky ropě. Vše padlo kvůli tomu diktátorovi.

Že se dohody zatím nedaří uzavrít ani teď je věc druhá. Ale alespoň je nějaká naděje, že se to povede do budoucna.

Reagovat
CHONG

Projekty EU, myslíš ty zástěrky pro tunely?

Reagovat
smazaný uživatel

ty seš komunista jak z propagandistického plakátu

Reagovat
CHONG

Protože jsem proti EU, tak jsem automaticky komunista

Reagovat
smazaný uživatel

Ne jsi komunista proto, že označuješ kapitalistické dohody automaticky za tunely. To je základ jejich ideologie.

Reagovat
CHONG

Nikoliv kapitalistické dohody, pouze dohody uzavírané EU.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím investice o oběmech až stovek miliard eur na projekty velice výhodné pro obě strany.

Reagovat
CHONG

Nic, co vzejde z EU není nikdy výhodné pro druhou stranu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako občan EU bych si to moc přál, bohužel EU není tak efektivní.

Reagovat
SaianSupaCrew

"Velice výhodné pro obě strany" Ty si taky Andersen hele

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Ty si na mna prilis tazky kaliber,diskutovat s tebou teda nebudem.Musis si najst niekoho ineho a pchat mu svoje rozumy.

Reagovat
smazaný uživatel

Já tu jen přeříkávám fakta. Asi tím nabourávám nějakou ideologii, nebo spíš propagandu. Ale tvrdit, že Kaddáfí vedl Lybii dobře je vážně komické. Fakt bych nechtěl, aby takto někdo vedl Česko. I když někteří by si to možná přáli.

Reagovat
stas87

Skus si moj prispevok precitat este raz a najdi mi tam nieco o tom,ze Kaddafi viedol svoj stat dobre.Ak nenajdes,povazujem ta za klamara a debila.Lepsie napisane pro amerického propagandistickeho dementa.

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

jenže taky zapomínaš, že v porovnání s Kaddáfím a jeho rodinou jsou všichni jako Babiš kteří tyjí ze státního rozpočtu břídilové. Tihle lidé sice část bohatství věnují na rozvoj země, ale vysosají si z toho nepoměrně víc, než naši tuneláři, kmotři a gorilníci, na které většina populace neustále nadává a dost velká část je schopná volit kohokoliv, kdo slíbí, že zavede pořádek.

Ano, rozumná diktatura zní hezky, ale moc je doopravdy největší afrodisiakum, navíc problematické období jejího předání bylo vždy spojováno s chaosem a nestabilitou.

A navíc nikdy v takové diktatuře nevíš, co si ti lidé skutečně myslí. Nikdy nemáš jisté, že ti, co diktátorovi aplaudují na náměstí za jeho projev, se příští rok nepoperou o to, kdo mu podkopne špalek, až se bude houpat na šibenici.

Navíc Kaddáfí si za tu ochranu hranic a nepouštění lidí nechal platit stejné výpalné, jako nyní Turci.

Reagovat
smazaný uživatel

Sluníčkaři jak se hlásí k hate free ale přitom můžou puknout nenávistí a záští

#banislam

Reagovat
smazaný uživatel

Jed. Je v tobe daleko vetsi potencial.

Reagovat
smazaný uživatel

já vím uvažuju o stylovém knírku

Reagovat
fajdax

Reagovat
smazaný uživatel

Havlistická logika: Hlásím se k lidským právům ale podporuju islám, který je porušuje

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si koukám vystačíš sám

Reagovat
Pyroman

Strašný článek. Buď se měl autor držet pouze fotbalových faktů, nebo to nepsat vůbec, EF není politické fórum. Jako divit se tomu, že se do syrské repre po vypuknutí krize nedostali hráči, kteří otevřeně vyjádřili podporu "rebelům" (ze kterých se později vyklubali regulérní teroristé), to je fakt na hlavu. Režim reprezentaci podporuje, vytvořil jí v rámci možností solidní podmínky a většina hráčů v ní je podle všeho loajální prezidentovi, tak je asi logické, že tam hráči, kteří se proti tomu staví, nemají co dělat. Tady se bavíme o situaci, kdy je půlka země v občanské válce, na to fakt nejde uplatňovat náš evropský pohled na věc.

Reagovat
fantomas

Evropský pohled na věc, kterej se mnou sdílí řada blízkovýchodních expertů, se kterýma sem to konzultoval. Tak to jo. Pouze fotbalových faktů sem se v rámci možností držel, můžeš si všimnout, že o Asadově režimu tam je absolutní minimum. Bohužel, pokud je reprezentace tak očividnym poliickym tělesem, nejde se jich držet výhradně...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa osobne je dôkazom existencie Boha už to, že aj okrem mňa existujú aj iní čo PRAVDU za nič nezradia. Napr. ty.

Reagovat
SaianSupaCrew

"Jsou dvě možnosti, jak si podrobit národ. Jedna je zbraněmi, druhá je prostřednictvím dluhu"

- John Adams (1735-1826)

Zatímco Rus se zatím poměrně neprozřetelně drží první možnosti (i když i na tom za několik posledních let docela zapracoval), strýček Sam jede od padesátých let možnost druhou. A že mu to zatím vychází na výbornou. Hned na poprvé se to velmi osvědčilo. Když byl v roce 1953 v Íránu demokraticky zvolený Moseddegh, jedna z hlavních věcí, kterou chtěl prosadit byla, aby zahraniční společnosti za ropu vyváženou ze země platily mnohem více. Podle něj měli mít lidé z Íránu o mnoho větší užitek, z jejich vlastní ropy. To strýček Sam samozřejmě nemohl nechat bez odezvy. A tak K. Roosevelt, vybaven kufříkem s pár miliony dolarů velmi rychle zařídil svržení Moseddegha a dosazení Shaha, který se ohledně ropy okamžitě podřídil.

Guatemala, 1954 Arbenz - zdiskrditován a odstaven

Ekvádor 1981 Roldos (zahynul při pádu letadla)

Panama 1981 Torrijos (zahynul při pádu letadla)

Venezuela 2002 (puč á la Írán 1953)

Írák 2003 (ten je nejdokonalejším příkladem, jak funguje zahraniční politika USA)

Nechápu, jak někdo může sympatizovat s Putinem, nebo fandit Asadovi (ať už jsou Caesarovy fotky podvrh, nebo ne, jako že podle mě jsou). Ještě víc mě ale zaráží, jak dnes pořád ještě někdo může sympatizovat s USA..

Jak říkával můj učitel ekonomie "Korporatokracie je cesta do pekel, kterou si s nadšením dláždíme sami"...

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Okrem zmienky o Assadovi vo všetkom súhlasím. Ako mu môžem "fandiť"? Jednoducho - pretože stelesňuje mier, zákonnosť a prácu v prospech štátu SEKULARNEHO! Assad a jeho režim je absolutný protipól korporatokracie a to mi MUSÍ stačiť. Ostatné alternatívy sú ešte horšie - viď život v USA, Líbyi či na Ukrajine.

Reagovat
Trand
Reagovat
fantomas

Reagovat
Mimalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
insane

mě pořád baví, jak všichni tihle kavárnofobové (tj. pravděpodobně lidi, co jsou na straně ruska a putina, zemana, čínskejch investicí, asada, islamofobů, xenofobů, havlofobů a bůhvíčehoještěfobů) nakládaj všem v opozici označením jako "ovce", "stádo" atd., přičemž dle všeho jsou konspirační weby tlačený ruskou propagandou bohužel v naší společnosti už takovym mainstreamem, dle nějž si formuje světonázor po šichtě už každej druhej jarda z horní dolní. a tihle, z nichž většina se dostává v pravopise už při druhym slovu do těžkýho smyku, osočujou oponující z toho, že nevidí do problematiky věci a o nic se nezajímaj. super update posledních let je pak argument, že tyhle tzv. ovce v rámci svý omezenosti koukaj na novu a jsou to "čecháčci" (tj. ještě pár let zpět termín užívanej přesně naopak, tedy menšinou pro intelektuálně omezenější většinu). zhruba podobně usměvný, jak panický strach z ukrajinských "fašistů" ze strany podporovatelů ruska, kteří jaksi zapomínaj na to, že v současný situaci má ten podivnej bolševicko nacionalistickej hybrid z kremlu k nacistickýmu německu daleko blíž, než cokoliv na západ od něj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

V dnešní době je taky obrovskej problém v tom, že podle internetu má každej pravdu. Každej si vždycky uvědomoval, že potenciál internetu v šíření informací je obrovskej a považovalo se to za velkou výhodu.

No a nikdo nepomyslel na druhou stranu mince, že není problém udělat seriozně vypadající články, rubriky či dokonce celý portály s nedůvěryhodnejma informace, nebo spíš myšlenkama. A odlišovat pravdu a fikci je kolikrát nemožný. Zvlášť starší generace žijou v představě, že internet je seriozní médium jako celek.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Já nejsem mezi ani jednou z těch dvou stran, ale přijde mi silně ubohé, jak se všechny podobné příspěvky stáčí k tomu, že jedna strana (říkejme jim teda sluníčkáři) napadá tu druhou stále jedním a tím stejným způsobem - dělnická třída, nižší inteligence, diváci TV NOVA.

Taková nadutost je ve své podstatě daleko útočnější, než počínání těch... podle tebe nejspíše buranů, co si teď kroutí dvanáctku ve fabrice, aby na konci měsíce dostali svých 13 tisíc. Tihle ,,burani'' napadají ,,sluníčkáře'' způsobem zaobírající se spíše jejich měkkostí a zastává názor, že ten jeho je lepší, zatím co druhá strana doslova napadá psychiku, uráží, povyšuje se a skutečně věří tomu, že je lepším člověkem.

Možná by ses divil, kolik lidí s tituly, respektem, postavením atd. sdílí názor těch ,,buranů'', ale z nějakého důvodu se ty a tobě podobní staví výše jen proto, že mají titul bakaláře z hotelnictví, ekonomie a dalších škol, kde stačí jen pravidelně chodit, aby člověk došel k titulu.

Mince má vždy dvě strany a v dnešní době je pravda vždy mezi tím. Pravdu nemá ani jedna strana a těžce se mýlí obě. Stavějte se pořád do role těch lepších a čeká vás těžký pád na hubu, kašpaři.

Sami sebe stavíte na rovinu vašeho nenáviděného Ruska a přitom si to ani neuvědomujete. Není nic ani nikdo, kdo si myslel, že je lepší než ostatní a opravdu uspěl, jeho odkaz přetrval nebo zkrátka jen dokázal něco, co přetrvalo přesně v takové podobě, jak to zamýšlel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Zkus se kouknout třeba na stránku Dusilový, jak jí ty "burani" vysvětlujou, že ten jejich názor je lepší. Mně to teda připadí spíš opačně. Ale burana z nich nedělá to, že dělaj ve fabrice za 60 na hodinu, to ani náhodou. Kolikrát i takovej člověk může bejt mnohem sympatičnější, příjemnější a svym způsobem i inteligentnější , než jistej univerzitní profesor, uznávenej odborník přes motýly se třema titulama.

Reagovat
vladis271

Taký Blaha je poslanec, učí na univerzite, ale je to jedno z najväčších morálnych hovien našej spoločnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

To mě trochu rozesmálo, protože jednoho odborníka přes motýly znám a to je panečku prosťáček

Jasně, v obou táborech jsou extrémy, ale zrovna tady na téhle stránce převládají hlasem ti ,,sluníčkáři''. Jinde se k takovým diskuzím nedostanu, jelikož se jim vyhýbám jako čert kříži. Diskuzí na internetu nezískám nic. Tohle je téma, které proberu s přáteli, protože jejich názor mě zajímá a zajímá mě jejich pohled, ať už jsou názorově se mnou nebo proti mně. Vždy to dopadne pochopením obou stran a jdou se probírat holky. Na internetu to možné není, proto od toho dávám ruce pryč.

Ale i když dáme oba extrémy proti sobě, nikdo nemá pravdu a nikdo není vítěz a ,,sluníčkáři'' napadají ,,nácky'' za něco, co dělají sami, jen jiné skupině lidi a dle nich skupině, která si to zaslouží, což je špatně.

Jenže ono je to tak, že ,,sluníčkáří'' už tím oslovením ,,nácek'' atd. které slýchávám vážně často dává tomu člověku zápornou nálepku a nikdo neřekne o někom, koho nepovažuje za špatného člověka, že je to nácek. Jenže sluníčkář zase tak hanlivé není. Samotné oslovení ,,sluníčkář'' má dopad asi jako nácek. Když nevezmeš blby z takových diskuzí, sluníčkáři jsou spíše bráni za žvanily, kteří z pohodlí svého pokojíčku vyvozují závěry nebo zkrátka nemají koule postavit se k problému čelem. Ale takovými útoky, se kterými se setkávám denně, roste ta agrese. Najednou už to nebudou moulové, co neví... najednou to bude něco podobného, jako ,,nácek''.

Reagovat
insane

tak remcání z tepla domova. ehm. no nevím, to si nikdo nemůže nic vyčítat, v tom jsme celkově jako národ jednotný

Reagovat
smazaný uživatel

To určitě jsme. Já jsem zkrátka ten typ, co od politiky drží ruce dále, co nechce a nepotřebuje do všeho vidět a zkrátka vím, že i kdybych měl ten nejlepší názor na světě, nic nezměním.

Ale na tohle se dívám z psychologického hlediska a tam je agresor více ,,sluníčkář'' než ,,nácek'' a jestli je někdo nestranný, díky tomu, jak se která skupina projevuje, se ve výsledku bude přiklánět spíše k těm ,,náckům''.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedinec má chorobnou touhu po vyjádření svých fantazií pomocí psaní, ale ona touha je více méně touha po vyjádření vlastní existence. Svoje dílo si většinou velmi považují, ale kvalita je většinou pochybná.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik slunicek napadá a vyhrožuje lidem, kteří projeví opačný názor? Tady už dlouho nejde jen o formu a vzhledem k tomu, že to nesledujes, tak si děláš obrázek jen podle omezeného pohledu vlastního teritoria.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše jsou jako psi za plotem. Štěkají, ale jakmile otevřeš branku, sedí v rohu a kňučí. Navíc jsem kolem jedné demonstrace procházel, kde byly obě dvě strany a na internetu se psalo jen o té druhé skupině, o ,,náccích'' ale já viděl dvě naprosto stejné skupiny. Elita jedné skupiny, která neustále zesměšňovala a napadala psychicky druhou skupinu a elita druhé skupiny, které se proti tomu bránila fyzickým vyhrožováním.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je vidiet, ze si psycholog (?). Pekne.

Reagovat
insane

abych aplikoval tvou logiku na tebe samotnýho, teď se vymezuješ proti oboum skupinám podobně povýšeneckym přístupem, kterej mi vyčítáš, hehe.

samo, že se ve všech skupinkách se najdou různě vzdělaný lidi, tos neřekl nic novýho. pousmál jsem se nad tím, jaký zbraně ta obecně (promiň, je to tak) hloupější skupina argumentuje svoje názory. ano, asi jsem povýšenej. jestli se neřadíš ani k jedný skupině, neměl bys bejt uraženej, pokud jsem tim urazil přímo tebe, tak sorráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, já popisuji skupiny jak je vidím. Neříkám svůj názor, dokud pro něj není místo a rozhodně o něm nikoho nepřesvědčuji, případně nesoudím, aniž bych neznal celý příběh volby daného člověka.

Ta, pro někoho hloupější, druhá skupina, je jen omezenější ve vyjadřování. Vysoké IQ nebo vzdělání ti nedává automaticky lepší názor. Dává ti to jen možnost svůj názor lépe prezentovat. Mě si neurazil a i když se vesměs lidé, kterých si ze všeho vážím nejvíce, přiklánějí spíše k ,,náckům'', stejně se necítím nijak uražen, protože to jsou vysoce vzdělaní, úspěšní lidé, kteří svůj názor umí podat trochu obsáhleji, než jen sdílením obrázků na facebooku. Není to jen o dělnících, o štamgastech v hospodách. Je to i mnohem chytřejších, než jste vy. Oni ale nejsou slyšet, protože svůj názor říkají jen tehdy, když je pro něj prostor.

Reagovat
smazaný uživatel

Znovu palec.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo Bolo jak tě jindy moc nemusím ,tak tady ti musím dát fakt palec nahoru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní, nebo alkoholik a zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt."

Miloš Zeman

Reagovat
smazaný uživatel

kazdy sedmy obcan je milos zeman?

Reagovat
smazaný uživatel

slaby duchem nevim co znamena - pro kazdyho asi neco jinyho

trochu to milos prehani ale kazdej 10 je skutecne to co rekl /700.000 alkoholiku, 6,8% debilu, 150.000 dementnich - statistiky,prumery/

zhruba polovina zeme ma podprumerny intelekt je taky fakt ta druha vetsi nebo mensi polovina ho ma nadprumerny

Reagovat
kubys

Jako sorry, ale polovina nemůže být větší nebo menší...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zase nejakej chytrej slunickar, co?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

tak super, že jsi nám to osvětlil Tohle vůbec není povýšený názor

(vzdyt ty v podstate delas uplne to same, co kritizujes...)

Reagovat
smazaný uživatel

Je povýšenecké okřiknout někoho, kdo se chová povýšeně?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
vladis271

a za posledné dva riadky ešte jeden.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
arsavin

Jsem jedním z té skupiny "kavárnofobů", o který píšeš. Ale jestli jsi objektivní, musíš uznat, že takoví zfanatizovaní jedinci jsou jak u "našich" i "vašich".

Reagovat
smazaný uživatel

Jooo už je to tady diskuze jak víno

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě se v arabských zemí málo chlastá a z toho pramení veškeré problémy.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě se obecně málo chlastá a to způsobuje všechny problémy, včetně alkoholismu.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím a velím k přesunu na diskusní sekci stránek eurochlast.cz!

Reagovat
smazaný uživatel

kezby by byly veci tak jednoduchce a cernobile jak tvrdi jedna ci druha strana...

Reagovat
smazaný uživatel

tak jaký podvodníci v tom mají prsty EU nebo USA ? Rusáci jsou v tom pouze pro prachy. Podle mě oba !!! (EU a USA)

Všechno je to hnus jděte do pr.... s podobnýma článkama. Nikdo nechce tyhle kraviny do kravína !

Opravdu všichni hrají jen na lítost atd. a na to jak můžeme žít v pohodě a klidu a teď do toho cpou i fotbal

je mi z EU na Oni se volby blíží Vy vlastizrádci !

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

čemu se směješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby rakovina byla článek, byla by tento článek

Reagovat
Pokahontas

Škoda,takovéto články bohužel kazí dojem z Eurofotbalu...

Klasická politická propaganda,našroubovaná na fotbalové téma,se všemi jejími charakteristickými znaky (zejména účelové používání citově zabarvených výrazů,eufemismů v případě jedné strany a naopak pejorativních označení pro druhou stranu).Za tu by se nemusela stydět ani Česká televize...

Reagovat
Mimalu

právě naopak...

Reagovat
fantomas

Zajimavy. Muze mi konecne nekdo odcitovat pasaze, kde se ta propaganda projevuje, kde z vlastni pozice hodnotim/kritizuju Asaduv rezim nebo vlastne cokoliv? Ja chapu, ze sem osklivej slunickar a humanista, protoze mi jde o zdravi fotbalistu v Syrie, ale pokud se v dnesni dobe i tomuhle rika "propaganda", tak to potes panbu.

Reagovat
Pyroman

"ten sám fotbal miluje a jakoby nic pokračující liga o značném počtu mužstev tvoří nedílnou součást jím budované fasády, že se v Sýrii vlastně neděje nic tak hrozného, pouze se vykořeňují zlí teroristé." Jen tak namátkou, nechce se mi to projíždět celé znova. Spíš než o nějaká konkrétní místa jde ale o to celkové vyznění článku, nadpisem počínaje (Proč by proboha mělo jednat o tažení vůči Asadovi??), povzdechnutí nad tím, že to tak "bohužel" není, že ošklivý syrský režim nepouští do reprezentace hráče, kteří vyjádřili podporu opozici (teroristům) atd atd.

Reagovat
fantomas

Teroristum no tos je teda pekne oznackoval. Kam se podela ta tolikrat omilana veta, ze politika do fotbalu nepatri? Najednou je to uplne v poradku? A ta veta, cos odcitoval je zavadejici v cem presne? Netvari se tak Asad snad? To "tazeni proti Asadovi" je mineno spis tak, ze se nejedna o vyraz soudrznosti sportovniho kolektivu uprostred fatalne rozdeleny spolecnosti - spis o presnej opak, coz je rozvedeno hned na prvnich odstavcich. A ze to je politovanihodnej stav, povazuju za samozrejmost, protoze narodni tym proste politickym nastrojem bejt nema. Nebo tobe by se snadzamlouvalo, kdyby ceska repre demonstrativne zacala nosit dresy se jmeny v mandarinstine?

Reagovat
Pyroman

1)Tvrdit, že politika do fotbalu nepatří, je na místě když někdo u nás na fotbale řve Tutti avanti, ne, když je země ve válce, která zasahuje do všech částí společnosti, samozřejmě i do fotbalu. V takové situaci apolitičnost asi moc udržet nejde. 2) Co je na té větě zavádějícího myslím víš moc dobře, každopádně nemám chuť se tu hádat o jednotlivých slovech. Řekl bych ale, že nejsem jediný, kdo si toho všiml. 3) Nechápu, jak chceš udržet jednotu repre ve chvíli, kdy je společnost fatálně rozdělená, jak sám píšeš. To prostě nejde, jakmile opozice začala válku, tak se tam logicky musela mezi příznivci a odpůrci režimu udělat taková propast, že by spolu těžko byli hráči rozdílných názorů schopni hrát v týmu. Představ si, že máš bratra v armádě, na kterého střílí opozice, za níž bojuje třeba otec spoluhráče, který se k tomu ještě hrdě hlásí. Nevím jak ty, ale já bych v takové situaci asi nebyl schopný tvářit se, že se nic neděje a normálně s tím člověkem trénovat a hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Článek o syrské repre má více komentů, než "analýza", jestli je lepší Messi nebo CR

Reagovat
smazaný uživatel

Syrie > Turecko

Reagovat
smazaný uživatel

az me zase nekdo nazve fetakem, tak ho zazaluju

Reagovat
smazaný uživatel

Plne podporujem a vždy pokiaľ dýcham a budem mať slobodnú vôľu chcem a budem podporovať režim preziedenta Bassara - al - Assada. Je to v Ázii najlepší z možných režimov.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele