SVLÉKLI BARCU DO NAHA!

26.08.2006, 16:36
Aktuality
Kdo dnes říká já to čekal, lže! Možná v těch nejtajnějších snech všech nepřátel Barcelony se na malinkou chvilinku objevili culés pokořeni, zadupáni, zničeni, bez nápadu, bez odpovědi. Ale procitnutí byla vždy stejná. Barca kráčela vítězoslavně od města k městu, od stadiónu ke stadiónu. Až přijela do Monaka, nastoupila proti Seville a ta jí..., ale to se již píše v titulku...

Mluvilo se o tom, že Barcelona chce letos vyhrát sedm titulů. Ztroskotala již při pokusu přivlastnit si ten druhý. Celé přípravné období si Frank Rijkaard a jeho svěřenci dělali co chtěli. Kráčeli od úspěchu k úspěchu, bavili se fotbalem, svou hrou vyvolávali nadšení. A zároveň se jich soupeři začali bát snad ještě více, než tomu bylo v minulé sezóně.

Po finále evropského Superpoháru tomu již tak není. Devatenáct týmů španělské ligy na čele s Realem Madrid, tři soupeři ve skupině LM, těm zase vévodí londýnská Chelsea, ti všichni mají dnes v trezoru, pečlivě na několik západů zamčeném, originál nahrávky utkání Barcelony se Sevillou. A jsem přesvědčen o tom, že tisíckrát, a možná ještě víc, budou tento souboj přehrávat, ukazovat, studovat každý pohyb hráčů na zeleném trávníku.

Jak tedy k této porážce Barcelony a zároveň velkému vítězství Sevilly došlo... Nejdůležitější bylo zatlačit soupeře de defenzívy, hrát osobní obranu na strůjce hry Barcelony, kombinovanou se zónovou obranou, nátlakovou hrou. To první se zcela nedařilo, hrálo se víc ve středu hřiště. Ale osobní obrana na hvězdy, Ronaldinha, Deca, Eto'o, Messiho, vyšla perfektně. Ti, kteří normálně kralují, nestačili ani myslet!

A střílet na Valdése, znervóznit ho. Není na to moc zvyklý. Povedlo se a pokusy Daniho Alvese v první a Escudého ve třetí minutě splnily svůj účel. Od nepaměti se říká: do třetice všeho dobrého a zlého. Pro Sevillu ta třetí střela znamenala to dobré, gól. Luis Fabiano vystřelil, Valdés s námahou vyrazil a Renato neměl potíže dorazit do opuštěné branky. Marquéz s Puyolem v tom svého brankáře nechali pěkně samotného.

Střed pole začal patřit Seville, ta na poměrně malém prostoru shromáždila velký počet hráčů, vraceli se ti, kteří jinak útočili po obou stranách, rozehrávače zdvojovali vysunující se obránci. Vypadalo to na rozestavení 2-5-2-1.

V prvních minutách utkání to byl rychlý přechod do útoku, od vstřelené branky se pak k rychlosti přidala přesnost, důraz a úspěšnost v osobních soubojích. Vítěz Poháru UEFA doslova dusil vítěze LM, zboural pracně postavenou konstrukci Rijkaardovy stavby. Trojice Leo Messi, Ronaldo de Assis "Ronaldinho" a Samuel Eto'o se po dlouhé minuty nepotkávala s míčem, který si bez svých "každozápasových" pánů musel připadat jako opuštěný sirotek.

Ještě k něčemu dopomohl vedoucí gól Sevilly. Ta se nyní mohla více spolehnout na protiútok, nemusela již vyvíjet onen vyčerpávající tlak po celém hřišti. Ronaldinho? Ve chvílích, kdy se k němu blížil míč, měl okolo sebe až čtyři hlídače! Zjistil to rychle, přečetl tuto taktiku Juande Ramose, přenechal levou stranu svému spoluhráči Samuelu Eto'o a sám se vysunul na hrot útoku. Díky tomu, že Sevilla udělala hezkých pár kroků zpět, uvolnila přeci jen od 15. minuty střed hřiště a dovolila Barceloně hrát. Ale jak Ronaldinho tak Eto'o, s nimi také Messi neustále měnicí místo, nenacházeli skulinku v obranné hrázi.

Na druhé straně se o něco podobného pokoušel Luis Fabiano, ale vysunutá obrana Barcy ho dokázala vždy zastavit, nebo nechat ho v postavení mino hru. Až ve 30. minutě se dostal Ronaldinho k jedné ze svých pověstných akcí, chvíli si pohrával se svými strážci, pak vrátil míč trochu zpět na Eto'o, ale ten nenašel skulinku uvnitř pokutového území a nedokázal zakončit.

Ronaldinho, Ronaldinho a ještě jednou on. Snad všechny přihrávky a pasy, ale také odkopy, končily na jeho kopačkách. Čekalo se, co vymyslí, co udělá, jeho spoluhráči věřili, že najde volné okénko, pootevřené dveře, propasíruje míč milimetrovým prostorem, ale hlavně najde volného některého z nich. Dokonce i Xavi se objevoval vedle Eto'a, zapojoval se do útoku. Ale soupeř nedovolil nikomu z Barcy přiblížit se na dostřel, ohrozit branku hájenou Palopem.

Sevilla? Bránila, čekala na příležitost vysunout Fabiána. Ale také na šanci dostat se blíže k brance Valdése, nacentrovat míč a zahrozit třeba pěknou hlavičkou. A povedlo se. Ve chvílích, kdy Rijkaard již přemýšlel, co řekne svým svěřencům v šatně, jaké čáry máry vymyslí, udeřilo podruhé. Víctor Valdés vyběhl z branky, vyskočil na centrovaný míč a udělal to, co se gólmanům celého světa zakazuje již od žáčků. Vyboxoval míč před sebe a ne do strany, upadl a než se znovu zorientoval, měl míč v síti. Malijský útočník Kanouté mu ho tam hlavičkou, zády k brance, vrátil.

To čekal málokdo, Sevilla vedla 2:0 a od této chvíle se stala favoritem na zisk Superpoháru. O přestávce se fanoušci Barcelony navzájem uklidňovali a se slovy: "Ono se nám to ještě podaří otočit, Rijkaard ví co dělá, to on jen tak zkouší jaké je to dotahovat dvoubrankový náskok soupeře!", si dopřávali doušky naděje.

Druhý poločas byl ale v podání Barcy ještě horší, než ten první. Hned v úvodu se ukázala křehkost obrany, ale Christian Poulsen příliš dlouho váhal se střelbou a Puyol a spol. se stačili vrátit a doslova se vrhli na vetřelce, aby ho zbavili míče.

Barcelona se vrhala do jedno útoku za druhým, ale působila neurovnaným dojmem, každý si dělal co chtěl, nebo co mu obrana soupeře dovolila. Na druhé straně chyběl Fabiáno, kterého střídal Marti, od něj se čekalo, že bude působit potíže zadákům, zejména Puyolovi s Márquezem. Ale nebyl to on, kdo střílel jako první, místo něj po pravé straně utekl Jesus Navas a nebezpečně vypálil. Rijkaard se rozhodl posílit útok, na hrací plochu poslal Eidura Gudjohnsena místo Thiaga Motty, ve stejnou minutu pak Andrés Iniesta nahradil Xaviho.

A byl to Gudjohnsen, který začal nebezpečně rozvracet do té doby skálopevnou obranu Sevilly. Pravděpodobně jeho postava a rozdílný způsob hry dělaly v těchto chvílích potíže zadákům, kteří byli zvyklí na něco jiného. Barca pokračovala v útočení, ponechávala vzadu často jen Puyola a ten se pěkně naběhal a nalítal.

V 66. minutě to mohlo být 3:0, Renato tentokráte hlavou, ovšem poslal míč vedle branky. Jak se do této šance dostal? Víctor Valdés znovu všechny přesvědčil, že nepatří k tomu nejlepšímu, co Barcelona má, proletěl vzduchem jak motýlek a promáchl...

Leo Messi se snažil, pletl hlavu svým strážcům, předváděl svá oblíbená kouzla, jakési zamotávání do šnečí ulity, z které vždy k velkmu překvapení vyrazil vpřed. Nic platno. Rijkaard vypálil poslední ránu, stáhl ze hry Sylvinha, poslal do útoku dalšího hráče, tentokráte Giulyho, ale už bylo pozdě...

Ještě vystřelil zdálky Eto'o, napodobil ho Messi. Ale gól dala Sevilla, penaltu zavinil Puyol, kterému docházel dech, Maresca mířil téměř do středu branky, Valdés padal po své levé ruce, snažil se zasáhnout míč, nepovedlo se. Finále skončilo pár vteřin po této třetí brance.

Přípravné letní období definitivně zavřelo brány. Již dnes začíná La Liga. Po tomto zápase se zdá, že nebude mít jen barvu azulgrana. Několik dalších odstínů se hlásí o slovo. Recept jak na malířské paletě namíchat barvy duhy dnes všem dala Sevilla...


FC Barcelona - Sevilla CF 0:3 (0:2)

Branky: 7. Renato, 45. Kanouté - 90. Maresca (pen.)

Barcelona: Valdés, Belletti, Puyol, Márquez, Sylvinho (72. Giuly), Motta (57. Gudjohnsen), Xavi (57. Iniesta), Deco, Messi, Ronaldinho, Eto'o.

Sevilla: Palop, Dani Alves, Javi Navarro, Escudé, David, Poulsen, Renato, Jesús Navas (75. Maresca), Adriano (80. Puerta), Kanouté, Luis Fabiano (46. Martí).

Rozhodčí Stefano Farina (Itálie) ukázal žluté karty Sylvinhovi (47) z Barcelony a ze Sevilly hned pětici hráčů: Kanouté (49), Dani Alves (54), Javi Navarro (60), Palop (77) a Escudé (85).

Superpohár Evropy získala Sevilla, hrálo se na stadiónu Luise II před návštěvou 20 tisíc diváků. Na čestné tribuně přihlíželi princ Albert , ministr sportu Jaime Lissavetsky a prezident Parlamento de Cataluña Ernest Benach. Pohár odevzdal prezident UEFA Lennart Johansson.



Autor: Vilém Hodr

Komentáře (45)

Přidat komentář
HOST*kuk

Barcelona byla k nepoznání, Ronaldinho není tahoun, hraje dobře, jen když to jde mančaftu, jinak je na nic! Viz Brazílie na MS 2006. Asi se v La Liga dočkáme pár překvápek!

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu mám rád, když se Ronaldinhovy nedaří, tak tu slyším ohlasy typu, je nanic, není to tahoun.....Ale ja ti to neberu, ale vzpoměň si na mě až Ronaldinho na placu předvede zas nějaké parády a bude ve své kůži, jak budeš koukat s otevřenou pusou a div, to tu zase budou oslavné ódy na něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Muselo to prijit, je to dobre, nemuze porad jen vyhravat, je lepsi si to vzit tedka nez vybrat na zaver Spanelske ligy nebo Ligy mistru.

Reagovat
HOST*dada

Ja proti Ronaldinhovi nic nemam, rad se na jeho paradicky podivam, ale musim souhlasit s kuk, ze kdyz se muzstvu nedari, tak on nedokaze vyburcovat ostatni a upada do prumeru. Porad se snazi o to same, ale k nicemu to uz nevede.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkazíme jeden zápas a už i lidi jako alegre (jinak výborný autor) od podlahy křičí: nebude to tak jednoduché, nebudeme suverénní.

Možná, že trpim přílišnym sebevědomim, ale říkám, že jsme pořád jasný favoriti!

Tak třeba příprava: dva skvělý zápasy, jeden vyrovnanej a jeden zázrak proti Américe. Jeden v celku vyrovnanej zápas s Espanyolem a potom dva excelentní taneční výkony s Espanyolem doma a s Bayernem.

Do tý chvíle to bylo dokola, jak jsme nepřemožitelní, bla bla.

A najednou zkazíme nebo spíš uplně vypustíme jeden zápas a už nejsme favoriti.

Pánové, s klidem vám říkám, že my jsme pořád ta samá Barcelona, jako posledních dva a půl roku. A nejen to. My jsme silnější.

A jeden zápas na to nemá vliv.

Dejte na má slova a uvidíte po sezoně. Možná už ve Vigu.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas..

Reagovat
smazaný uživatel

To ale přece nebyl zápas, který by se měl vypouštět...

Reagovat
smazaný uživatel

To neřikam. Ale když prostě na hráče sedne únava, nebo mají blbej den...

Reagovat
smazaný uživatel

A co široký kádr?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale my jsme nastoupili se základem. Prostě jsme to posrali, to otevřeně přiznávám. Ale nečekej, že takhle budeme hrát celou sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda....

Reagovat
smazaný uživatel

uvidime po sezone z bude real mistrem

Reagovat
smazaný uživatel

O.K. uvidíme po sezoně

Reagovat
HOST*

přesně tak barac bude pořád barcou a to že jeden tým dokázal vymazat náš tým nic neznamená a je to moc dobře že to přislo hned ted. hrálo tam roli že hráči uverili že jsou nepremozitelní a novináři a vsichni kolem je v tom ujistovali,ted spadneme shora dolu a budeme dál vyhrávat jako drív,nam to taky pomuže tphle zjistení a frenk neco vymyslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Real mistr nebude,to bude Villarreal.

Reagovat
smazaný uživatel

nejsi ty nějak moc neobjektivní? Zaslepenost není dobrá vlastnost, chápu, že je těžký obhajovat club jako je Villarreal... já to tu taky nemám lehký když fandím Atléticu, ale moc ten VCF nějak žereš, ne?!

Reagovat
HOST*Blue Andryi

V La lize fandim taky Atléticu .. doufam ze pujde aspon do ligy mistru , když ted tolik posilili a zustal Fernando

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

výborně! jsou tu i lidé, kteří vědí komu fandit!

Reagovat
smazaný uživatel

Za 12 mega do Bayernu.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem to slyšel, to je teda hustý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda . Dobrej obchod a ta cena . Bravo Laporto . A mám dojem, že na tento obchod plynule naváže přesun Owena Hargreavese do ManU. Pro mě prostě spokojenost na všech frontách

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem slyšel o 6 mega, tak teda nevím..

Reagovat
smazaný uživatel

Za 6 mega? To už bych si ho radši nechal.

Reagovat
smazaný uživatel

"„Er kostet sechs Millionen Euro Ablöse", verriet Hoeneß."

Je to úryvek z fcbayern.de

Reagovat
smazaný uživatel

Němci, no. Ty šetří kde se dá.

Za těch šest bych ho ale nedal.

Reagovat
smazaný uživatel

"Zlato" Márquez, "stříbro" Puyol, "bronz" Valdés.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to trošku přehnané, byl to jeden zápas, každopádně to chápu. Po těch řečech madristů o nezaujatosti něco takového přijít muselo.

Reagovat
HOST*alegre

Utkání jsem viděl, právě tak jako všechna která hráli Barca a Real v Americe, to s Bayernem a Anderlechtem, prostě všechny. To je výhoda žití v zemi, kde se fotbalem zacpává lidu huba, mají ho místo snídaně, oběda a večeře, jako pivo, rum, coca colu.Dnes, například, dávali, Manchester Utd., pak Arsenal, nyní Valencii, Řím s Interem, za chvíli začnou přenosy z Argentiny, Brazílie, Mexika a USA, v 19:00 honduraská liga. Když jsem se podíval na zítřejší, nedělní, program, tak jsem zjistil, že na 9 kanálech můžu sledovat 27 zápasů! A to ještě nezačala Itálie a nedávají Německo a Nizozemsko: Ale k věci:Real jsem kritizoval a schytal jsem to od jeho fanoušků, tvrdě. Z Realu jsem si dělal legraci a to samé. Že prý jsem lezoprdo cules. Hra Realu se mi nelíbila a nelíbí, není to fotbal ke koukání. Ale když jsem o nich napsal, že věřím v jejich zlepšení, ozvali se ostatní, že jsem jako chameleón.V poslední době jsem Barcelonu chválil, hrálo opravdu dobře. Proti Seville vyhořela, nedařilo se jí ale vůbec nic. Sevilla ukázala, že lze tento tým porazit. Ukázala, jak ho lze porazit.Ronaldinho? Nevím zda se mnou budou ostatní souhlasit, ale napíši vlastní názor: Je to fotbalový kouzelník, žonglér s míčem. Když to jde jemu, jde to celé Barceloně. Ale opravdu jsem si v poslední době všimnul, že nedaří-li se týmu, nedokáže zvednout prapor nad hlavu, zavelet k útoku. Okamžitě se ukazuje, že jeho fintičky jsou k ničemu, spoluhráčům to nepomáhá, utápí se v kličkách, přichází lehce o míč. Zářným příkladem byla Brazílie na MS 2006.Brazilci hráli špatně a od Ronaldinha se očekávalo že s tím něco udělá. Nestalo se nic, zapadl do průměru, není tím pravým vůdcem, šéfem. Píšu o Realu, ale také o Barceloně. Kritizuji, ironizuji, chválím a haním. Každý z Vás by měl pochopit, že tento web není klubovým.My, kteří sem amatérsky přispíváme, píšeme tak jak to vidíme a cítíme. A za nás za všechny: budeme se snažit psát stejně nebo ještě o trochu lépe. Ať se Vám to líbí nebo ne! Ciao!

Reagovat
smazaný uživatel

jo... tě chápu

Reagovat
smazaný uživatel

tak pěkně ses v té přípravě rozjel.....nechceš se podílet na komentářích la ligy??? Neboj, já si občas taky rýpnu (v článku), ale jsem i jestřáby braný jako celkem objektivní

Reagovat
HOST*alegre

Ale jo, klidně. Ovšem nebudu ti fušovat do řemesla, jen komentář k celému kolu ano, to budu psát s chutí!

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, OK, Alegre, musíš přece počítat s tím, že kritizovat budeme obsah, navíc kritiku sis vysloužil spíš za příspěvky pod vlastním článkem. Je ale celkem pochopitelné, že culos sem napíšou, jak jsou na ně ostatní zlí, místo aby udělali nějakou pořádnou kritiku do vlastních řad, čehož my schopní očividně jsme. Radši píšou o přestupu Van Bumly...

Reagovat
smazaný uživatel

Pro neznalece a rádoby vtipálky "culés". Neboj yardo, není to vtipné.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokud budete vy, ignoranti, říkat "madristas" můžeš vysvětlovat do alelujá...

Reagovat
smazaný uživatel

A samozřejmě, že na humor a vtip mají patent jen fanoušci současného mistra La Ligy, stejně jako na nepsaní interpunkce a kulturu příspěvků...

Reagovat
smazaný uživatel

Nojono, ale je dobré, že se pořád snažíš, jednou s tím vtipem třeba vážně prorazíš a někdo se nervozně zasměje.

Reagovat
smazaný uživatel

Viz výše, nemusíš se snažit...

Reagovat
smazaný uživatel

jasně že to jde, naše nová záloha jim vůbec nepůjčí míč

Reagovat
HOST*alegre - autor

Gratuluji k zisku 3 bodů!

Reagovat
smazaný uživatel

Nová? A co ten Angulo v obraně?

Reagovat
smazaný uživatel

výbotrný nápad s tím angulem, curo torres se totiž nějak nedostal do formy

Reagovat
HOST*Casillas

Barca si zasloužila prohrat

Reagovat
smazaný uživatel

Sám se tomu směješ..

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele