Svět přichází o Zlatana. Kariéru ukončil fotbalista, který nikdy nenudil

05.06.2023, 19:29
Názory a komentáře
Zlatan Ibrahimović (© AFP)

Fotbalový svět se s tím musí smířit, začíná éra bez Zlatana. Švédský forvard se ve 41 letech rozhodl ukončit báječnou kariéru. Nebyla jen o tom, že dával nádherné góly a sbíral trofeje, fanoušci hltali i jeho sebestředné hlášky. Byla to jeho značka a těžko jste mu mohli vyčítat aroganci. Dělal fotbal zajímavým.

Přišlo to tak nějak znenadání. Stejně tak, jako to byl zvyklý dělat celou kariéru, i teď šokoval. Tentokrát to byla smutná událost. Na poslední kolo Serie A dorazil oblečený jako elegán, spoluhráči z AC Milán na sobě měli jeho dres. Rozloučil se, zamával tribunám... Je konec, Zlatan Ibrahimović, prototyp sportovní celebrity, dal sbohem velkému fotbalu.

FBK Balkan

Jeho cesta začala v jihošvédském Malmö, kde to jako syn přistěhovalců neměl vůbec jednoduché. První kopačky obul ve svých pěti letech a začal hrát za tým FBK Balkan, vytvořený komunitou migrantů z jugoslávských zemí. Díky svému talentu se ale stěhoval na lepší fotbalové adresy do Malmö BI a BK Flagg, až ho nakonec v jeho 13 letech vykoupil Malmö FF.

Přesto se o dva roky později řešilo to nejpodstatnější. Zlatan chtěl fotbalu nechat, často čelil šikaně a nakonec to byl jeho trenér, který ho přesvědčil, aby nepřestával. Podařilo se. V Malmö pak už v prvním týmu zažil jako sedmnáctiletý kluk sestup, aby o sezonu později vystřílel (12 gólů) návrat do elitní Allsvenskan. A o půl roku později přestupoval do Ajaxu. Pro klub z Amsterdamu byl tehdy nejdražší posilou historie. Sportovní manažer Leo Beenhakker si ale částku 8,7 milionu euro obhájil.

Pak to byla jedna velká jízda. Získat Zlatana začala být pro velkokluby prestiž. Vždyť už s Ajaxem se stal dvakrát mistrem ligy, stejně tak v Itálii s Juventusem a třikrát získal scudetto pro Inter Milán.

Obětovaný kvůli Messimu?

I díky tomu přišla nabídka z Barcelony. Jenže na Camp Nou to měl Zlatan těžké. Kde byl problém? "Když si mě koupíte, kupujete si Ferrari. Pokud chcete jezdit ve Ferrari, musíte nalít do nádrže prémiový benzín, vyjet na dálnici a šlápnout na plyn. Bohužel, Guardiola natankoval naftu a vyrazil na okresky. To si radši měl koupit Fiat," komentoval způsobem sobě vlastním působení v katalánské metropoli, kde si zrovna nesedl s dnes uznávaným koučem, který protěžoval Lionela Messiho. "Začalo to dobře, ale pak si Messi prosadil, že chce hrát uprostřed a ne na křídle. Změnil se systém ze 4-3-3 na 4-5-1 a už jsem neměl na hřišti volnost, kterou potřebuji k úspěchu. Byl jsem obětován," vzpomínal Ibrahimović ve své autobiografii.

A tak se vrátil do Itálie. Nejdříve jen na roční hostování do AC Milán, už v průběhu sezony se ale s Rossoneri domluvil na novém kontraktu. Po sezoně 2011/12, kdy se v Serii A stal nejlepším střelcem, vzal novou výzvu - angažmá v Paris St. Germain.

"Je pravda, že toho o zdejších hráčích moc nevím, ale oni rozhodně vědí, kdo jsem," byla jedna z jeho odpovědí, když oznamoval přestup. Pokud mu někdo předhazoval velkohubá prohlášení, musel po čtyřech sezonách uznat, že když Ibrahimović mluví, potvrdí svá prohlášení i činy. V Parku princů čtyřikrát vyhrál Ligue 1, třikrát byl nejlepším střelcem soutěže a dohromady nasbíral 12 trofejí.

Čím starší, tím lepší

Pokud pomineme Ligu mistrů, tak jedinou elitní evropskou ligovou soutěží, kterou nevyhrál, nakonec zůstala anglická Premier League. José Mourinho mu dal možnost zahrát si za Manchester United, ale i když se stal nejlepším střelcem týmu, byl rád "jen" za dvě pohárové trofeje a vítězství v Evropské lize.

Pak se přesunul do Major League Soccer, aby se předvedl Americe. Nebyla to rozhodně bezvýznamná kapitola. Stále dával góly, stal se dvakrát nejlepším hráčem MLS. "Myslím, že jsem jako víno. Čím jsem starší, tím jsem lepší," hlásil ve svých 38 letech, kdy končil sezonu se 30 góly ve 29 zápasech.

Po návratu z USA zakotvil zase "doma" v Miláně. S týmem AC ještě jednou oslavil titul, ale čím dál více se začaly projevovat zdravotní problémy. "Zraněný Zlatan je vážná věc pro každý tým," odpovídal novinářům na otázky, proč Rossoneri vyklidili pozice.

MS bez Zlatana nemá smysl

Vzhledem k tomu, že Švédsko v jeho éře nemělo nikdy tak silný tým, ve žlutomodrých barvách neudělal nikdy výrazný úspěch. Hrál na dvou mistrovstvích světa (2002 a 2006). Poprvé jako nadějný mladík, podruhé jako jedna z opor. Jenže v pěti zápasech, ve kterých nastoupil, nedal jediný gól.

V kvalifikace MS 2014 nastřílel 8 gólů, když pak ale v baráži Švédové podlehli Portugalsku, pronesl další památnou větu. "Světový pohár beze mě není to, na co byste se měli dívat." Švédové pak ještě hráli na MS 2018 v Rusku, to už ale bylo poté, co oznámil konec v reprezentaci. Přemluvit už se nenechal.

Přesto je jeho bilance za tým Tre Kronor úctyhodná: 122 zápasů a 62 gólů. A právě jeden ze svých ikonických gólů dal v dresu národního týmu. Psal se 14. listopad 2012, když Švédsko v přátelském utkání porazilo Anglii 4:2 a on dal všechny čtyři góly. Ta poslední trefa se stala legendární a zároveň Zlatanovým podpisem. "I když jsou videohry v dnešní době hodně realistické, nemyslím si, že byste tam mohli dát tak velkolepý gól," glosoval svou trefu.

Pokud celou svou kariéru pálil jednu sebevědomou hlášku za druhou (mluvil o sobě dokonce jako o Bohovi), o víkendu i on ukázal emoce smrtelníka. Při potlesku vyprodaného San Sira byly v jeho očích vidět slzy. Smutní jsou ale hlavně fotbaloví fanoušci. Kariéru ukončil fotbalista, který nikdy nenudil.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (43)

Přidat komentář
Hachim Mastour

legenda

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Benzema

King

Reagovat
Pharrell

Reagovat
xjert02

Reagovat
Didier Drogba

Bůh

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
ADM
Reagovat
stuff

Reagovat
1899-1995

To je uplný fail, Cardinala je větší píp než jsem čekal.

Reagovat
Prefontaine

Co ten Giovanni Manna? Prej ma byt tenhle tyden predstavenej jako novej sportovni reditel v Juve(A tym)... Zaroven to udajne nema vylucovat Guintoliho moznej prichod...

Reagovat
zurix_new

Cumim jak puk

Reagovat
Shevchenko

Boží, říkal jsem si že fotbal přestanu sledovat po Euru 2024, no po posledních dvou dnech mám chuť s tím skončit hned

Reagovat
CubONE

Cardinale ide len po peniazoch, Maldini na tlacovke povedal, ze treba viac zainvestovat a uz letel,. Jedine stastie, ze vacsina dolezitych hracov je podpisana, ale aj tak mam pocit, ze moze prist k predaju niektorych alebo k vacsej neochote hracov podpisovat, M+M toho robili strasne vela v pozadi, boli pritomni takmer na kazdom treningu, Paolo mal so vsetkymi velmi blizke vztahy. Pozitivom je, ze vraj ma ist o interne povysenie - Moncada a Furlani, ale aj tak je otazne, ci nebudu len Cardinalemu len pritakavat.

"Gerry Cardinale looks like a cheap cosplay of Italian mafia boss" to vystihuje dokonale.

Reagovat
CubONE

La squadra ha reagito male alla notizia degli esoneri di Maldini e Massara.

Banter era 2.0 zacina, toto je horsie nez, ked musel odist Ibra a Thiago.

Reagovat
10

Vyhodit Maldiniho z AC je jako vyhodit papeže. To je začátek konce.

Zrovna při tý rozlučce se Zlatanem jsem si říkal, jak vám Paola závidím. On je instituce, k němu vzhlížejí s respektem úplně všichni.

Reagovat
10

a pochybuju, že by Leao podepsal, kdyby tohle věděl

Reagovat
stuff

Reagovat
Tsigi

Theo, Maignan, Leao, Tomori - se můžou prodat a nahradíme je nějakým vyřazeným materiálem z PL a Američani můžou vykázat profit

Z tohohle není cesta ven. Třeba postaví stadion, vykostí tým a prodají to.

Reagovat
GEGE

V piči no. Když už to vypadá, že by se to mohlo konečně stabilizovat tak se to zase takhle vysere...

Reagovat
10

Italská klasika, sebedestrukce

Reagovat
Tsigi

Inter má majitele jaký má. AS nemá peníze, AC je na odstřel a Neapol po jedný vydařený sezoně mění trenéra.

Ono je skoro neuvěřitelný, že někdy Juventus přestal vyhrávat, tam ten amatérismus musí být tak extrémní, aby se to vyrovnalo otřesně nízký úrovni soupeřů.

Reagovat
10

Tak u Juventusu ta sebedestrukce dosáhla úrovně Morattiho Interu, ten v tom vede.

Klubům v Itálii nestačí ty objektivní nevýhody proti konkurenci, oni si k tomu vytvoří ještě vlastní problémy. Když už se povede něco vytvořit, jako v Neapoli nebo u vás, tak se rozhádají jako kokoti a vrátí se o několik kroků zpět.

Reagovat
stuff

a este hovnaci pockali, kym predlzil leao. Svinaciny v afekte este pochopim. Ale taketo jasne planovane nemam rad.

Reagovat
10

Amíci, no...

Reagovat
Zark

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
stuff

Juve ot

Nejak som tu nepostrehol ziadne posezonne citove vylevy ani od stalic, ta skusim ja.

Moje ocakavania pred sezonou boli boj o titul. Napriek tomu, ze som nemal iluzie o Maxovi, mal som iluzie o Pogbovi a Chiesovi. Myslel som si, ze to bude ich rok a ze mame hracsku kvalitu, ktorou to pretlacime aj napriek priemernemu trenerovi.

Vysledne tretie miesto pred odratanim bodov sa da interpretovat vseliak a Max to tieto dni prave asi robi na stretku s Elkannom.

Co sa da o tejto sezone povedat pozitivne:

#to, co by nikto necakal. Ze dostane 4 mladych do zakladu/na pomedzie zakladu. Mozme si mysliet, ze to robil prave pre ten marketing, ale kolki by sme stavili vlastne love na tolko minut pre Fagia, Gattiho, Killinga a Mirettiho? A netvarme sa, ze zas maju taku kvalitu, ze by si ten zaklad vymlatili hocikde.

#dalsie pomyselne pozitivum, ze na tak prisernu hru, vykony a vysledky je to stale tretie miesto. Tj, tim, ktori castujeme, ze hral horsie ako pod Delnerim ci Zaccheronim to uhral na tretie miesto.

#uhrali tretie miesto s uplne inymi hracmi, ako si to Max asi v lete nakreslil na papier pred zraneniami

#uhrali tretie miesto napriek evidentnej zimnej vzbure v kabine, ktora skoncila potvrdenim Maxa v kresle a prirodzene sa otocila v seriu bez obdrzaneho golu(ano so stastim).

#a tak ako ratam, ze hraci schvalne odhadzovali nejake body pocas vzbury, par, uprimne verim, ze nam zmizlo aj pocas stresov pri vynasani a meneni rozsudkov

Pri vyuziti vsetkej kreativity som viac pozitiv nenasiel.

A co bolo zle:

#uplne vsetko

#herny prejav naozaj hanebny. To radsej hrat imbecilnu kopanu zo strany na stranu a la sassuolo abo repre usa. Fakt hrat hlboky blok s 10timi pod loptou bez napadania je poprve prec a nemoze to slavit uspech a podruhe je to vyjebana hanba

#pogba, chiesa, di maria, vlahovic, bonnuci- od tych sa nieco cakalo a az na Angelovu jesen to bolo nieco strasne vzhladom k ocakavaniam

Nechcem mat velke ocakavania od leta, kedze asi neinvestujeme do odchodu Maxa. A nie som si isty, ci je Max schopny hrat opat aspon vysledky hoc aj s prisernou hrou, ak mu Guintoli abo nekto iny postavia kvalitnejsi tim.

Dufam, ze sa bude vo velkom predavat. Treba strelit vsetko, co ma cenu, nechat si hore spomenutych mladych, Locu, Polaka a ak sa vyjedna zlava, ta aj druheho Polaka. Mozno aj Chiesu.

Hoc verim v Dusanove kvality, ale on ist musi. Aj Mojsej hoc zadarmo. Adrien, Sandro, toti z hostovani ani nevravim. Secko bazmeg prec.

A dalsi rok pekne poskladat nejake u21 na EKL a skusit top4

Forza juve!!!

Reagovat
vestinustarychdubu

Takový práce to muselo dát, a přitom takový zbytečný hovno

Reagovat
stuff

Reagovat
risk je zisk

Konecne.

Reagovat
dontcallmeandre

Můj nejoblíběnější fotbalista. Pro mě Zlatan > Ronaldo nebo Messi.

Reagovat
nani92

Reagovat
Rezan

Reagovat
Kejza

S těma jeho kecama je stejně vtipnej. Řek bych, že kdyby se Zlatan někdy objevil v nějakým vtipu s Chuckem Norrisem, byla by z toho historická remíza

Reagovat
Bakary3

Já nevím, ale fakt nechápu, co někomu na trapných omletych hláškách jako "na MS bez Zlatana se nemá cenu dívat" přijde vtipný

Reagovat
Kejza

Tak tahle zrovna ne. Ale hláška typu, že i Bůh je smutný, protože v den konce jeho kariéry pršelo, to je přesně ono Jinak přebujelý ega na mě obvykle dojem nedělaj, ale ten jeho ztělesněnej machismus a jistá (vědomá) nadsázka, kterou k tomu přidává, to je prostě zůžo. Pro mě je to na stejný úrovni jako třeba role Schwarzeneggera Uměl bych si Zlatana představit třeba v nějakejch Expendables.

Reagovat
Bakary3

No... Dobře...

Reagovat
dontcallmeandre

Promarněná příležitost, že míst Zavy nehrál v Tedovi Lassovi přímo Zlatan sám sebe (klidně přepáleně parodicky)

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Zark

Ibra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele