Stoke City, návrat mezi elitu

20.05.2008, 12:16
Aktuality
Premier League se musela už dlouhou dobu obejít bez tradičního klubu, druhého nejstaršího na světě, jménem Stoke City. Zde posbírali několik startů i tak slavní hráči, jakými byli Sir Matthews, Sir Hurst nebo gólmani Shilton a Banks. Teď se však dočkala. The Potters se po letech vrací mezi anglickou smetánku a jsou připraveni se zde udržet na věky věků.

Z účastníků Football League sahají jen kořeny Nottinghamu County hloub pod zem, než ty, které patří Stoke City. Přestože se s jistotou ví, kolikátým nejstarším klubem na světě Stoke vlastně je (je třetí ještě za úplně nejstarším Sheffieldem FC), o jeho samotném vzniku se doteď spekuluje. První variantou zrození The Potters je rok 1863 a s ním příchozí skupina studentů z Charterhousovy školy, která si zkrátka pro pobavení založila jakýsi klub. O sehraných zápasech z této doby je však dochováno pramálo důkazů, aby se takové informaci dalo plně věřit. A tak přichází na scénu možnost druhá, dle historiků pravděpodobnější. O pět let později totiž The Field magazine uvedl na podzim zprávu o tom, že se v městě Stoke-on-Trent utvořil fotbalový klub. Za jeho zakladatele byl považován bývalý student Charterhousovy školy (určitá souvislost se zprávou zpřed pěti let tu tedy je), Henry Almond. Podle oficiálních zdrojů sehrál Almondův soubor své první utkání, jakožto Stoke Ramblers, v říjnu roku 1868. Tehdy nově založený tým remizoval 1:1 a hrálo se ještě na kriketovém hřišti. Sám Almond pak vstoupil do klubových dějin jako první střelec Stoku v historii.

Hladké začátky

J. Thomas, ředitel tamější St. Peterské školy, byl následně jmenován do role sekretáře klubu, přičemž těsně předtím klub opustil zakladatel Almond, aby se vydal na dráhu civilního inženýra. Stoke si pak prožil nejprve první vítězný pocit, když v sezoně 1868-69 přemohl v poměru 2:0 Newcastle Under-Lyme, pak přišla pochopitelně i premiérová prohra Ramblers, když se v prosinci roku 1870 museli sklonit před týmem Whitchurch. Zajímavé je, že se tehdy podle dobových novin hrálo s ragbyovým míčem! S rokem 1871 přichází na scénu i první opravdová klubová legenda mezi hráči. Stal se jí Tom Slaney, jeden ze zakladatelů Staffordshire FA, kapitánoval Stoke v letech 1875-82, přičemž zároveň plnil i roli sekretáře. Až do roku 1875 hrál Stoke své zápasy na kriketovém hřišti ve Victorii, až poté se přestěhoval na Sweetings Field.

V té době se stále hrály jen přátelské zápasy, o nějaké oficiální soutěži se ještě nikomu ani nezdálo, taková myšlenka se zrodila až v roce 1877 a dala tak vzniknout tzv. County Cupu, který okamžitě Stoke opanoval a hned v prvním ročníku tohoto poháru stanovil dosud nepřekonaný rekord. Vyhrál 26:0 nad Mow Cop. Následně tutéž trofej obhájil a stal se tak neohroženým lídrem svého teritoria. Dalším milníkem v klubové historii se pak stává rok 1878. Tehdy se Stoke stěhoval ze Sweetings Field na hřiště zvané Athletic Club, později známé jako Victoria Ground, které se stalo pro Potters domovem na dlouhých 119 let! Zde vychoval Stoke také svého prvního reprezentanta, jímž byl Teddy Johnson. V srpnu roku 1885 se začal i ve Stoke vést profesionalismus, když každý z fotbalistů dostával za zápas sumu zhruba odpovídající dnešním 12 pencím.

Konečně liga...

V tuto chvíli už dávno existoval nejstarší oficiální pohár na světě FA Cup, ale 17. dubna roku 1888 založilo dvanáct klubů, mezi nimi krom Stoke také například Bolton, Everton či Nottingham, i první fotbalovou ligu s výmluvným názvem Football League. Tím začala nová éra jak Stoke City, tak celé anglické kopané. The Potters však v konkurenci 12, později až 18 klubů neoslňovali a končili zpravidla až mezi poslední desítkou účastníků. Zato v FA Cupu to bylo čím dál lepší a vrcholem bylo dosažené semifinále v sezoně 1898/1899, ve kterém už Stoke nestačilo na Derby. Do nového století však vstoupil Stoke krutě sužován finančními problémy. Přestože se klubu poměrně dařilo v FA Cupu, podpora diváků slábla a Potters dokonce roku 1908 s ostudou opouštěli první ligu.

Jestliže přinesl nejstarší světový pohár Stoku alespoň nějakou radost v první dekádě nového tisíciletí, v té druhé se Potters v zápasech FA Cupu spíše trápili, než že by vyhrávali. Ale liga, to byla jiná. Stoke se v roce 1915 konečně dočkal návratu mezi elitu, jenže naneštěstí se tomu tak stalo zrovna na počátku první světové války, což znamenalo mimo jiné i konec fotbalu až do roku 1919. Radost z toho, že mohli fotbalisté Stoku opět začít praktikovat svůj milovaný sport, však kazil fakt, že během války přišlo o život hned sedm jejich spoluhráčů. To předznamenalo i kolorit dalšího desetiletí.

Pendlování mezi první a druhou ligou

Dva sestupy a dva postupy zpátky mezi elitu totiž čekaly na borce ze Stoke-on-Trent. Přesto se v těchto letech objevila legenda, jaká se jen tak nediví. Přes počáteční rozpaky se totiž v roce 1921 Potters upsal Bob McGrory, jenž následně odehrál v dresu Stoku na 500 ligových a pohárových zápasů, aby po ukončení aktivní kariéry ještě 17 let vedl Stoke jako trenér. Angažoval se zde tedy se až do roku 1952! Co se týče klubových úspěchů, bylo jich skutečně pomálu. Raději se vyhněme podrobnostem o ostudném pádu Stoku až do třetí ligy a zmiňme úctyhodné tažení Potters až do čtvrtfinále FA Cupu v roce 1928, kdy je zastavil na Highbury až londýnský Arsenal.

Stanley vítej...

Jen jediný hráč vydržel hrát tak dlouho, jen jediný hráč si získal za nicotný honorář tolik úcty. Stal se Sirem, za toho ho považovali též leví beci, kteří na něj nejčastěji naráželi. Legendární pravý křídelník Stanley Matthews vyrůstal právě zde v klubu Stoke, aby si zde získal reputaci úžasného dribléra, jednoho z největších celé fotbalové historie. Finanční možnosti Potters byly stále nevelké, a tak muselo vedení sázet především na vlastní odchovance. Stan byl jedním z nich, všechny ostatní však přerostl během chvíle. Svůj debut si odbyl proti Bury v roce 1932 už jako sedmnáctiletý a později ovládl po celá třicátá léta pravý kraj záložní řady Potters. Za další dva roky už se objevil i v dresu Albionu a klub opustil až v roce 1947. V roce 1961, ve věku 46 let, se ještě vrátil a další čtyři roky ve Stoke fotbalově dožíval. Kopačky tak pověsil na hřebík až v padesáti letech. Klub ze Stoke-on-Trent se za Matthewsovy éry stal jedním z nejuznávanějších v celé Anglii, také proto, že kromě legendárního Stana disponoval i obdivuhodným kanonýrem Freddiem Steelem. Pak však přišla válka...

Nic nebude!

Ta náhle utnula dost možná začínající se zlatou éru Stoke City. Ten si dělal chutě i na posvátný double, nakonec však nezískal ani jednu trofej – titul ni FA Cup. Hvězdy jako Matthews, Steele či Sale se zdály být po válce, během níž se fotbal hrát nemohl, za svým zenitem a první dva jmenovaní do tří let klub opustili. Nejslavnější z nich, Stanley Matthews, odešel dva roky po válce poté, co Stoke nezvládl klíčový poslední zápas končící sezony 1946-47. Ten kdyby vyhrál, stal by se vůbec poprvé mistrem. Prohrou 1:2 se Sheffieldem United ovšem Potters darovali korunu pro krále First Division Liverpoolu.

Padesátá léta nezačala pro Stoke City vůbec dobře. Dva roky se Potters ještě jakž takž sestupu vyhnuli, roku 1953 už tak trochu očekávaný pád přišel. Co především Stoku scházelo, byl spolehlivý hrotový útočník, neboť roku 1949 klub opustil legendární Steele. To však nebylo všechno – Neil Franklin, jiná z hvězd, prchla údajně kvůli špatnému ovzduší s rodinou do daleké Kolumbie. Další zlom nadešel roku 1952, kdy klub po několika letech opustil McGrory a na post hlavního kouče nastoupil blázen do fyzičky Frank Taylor. Byla to těžká léta, úspěchy stále nepřicházely.

"Waddo" spasitel

A tak se na začátku další dekády ujal kormidla Stoku legendární kouč Tony "Waddo" Waddington, okamžitě přivedl zpět do mužstva stárnoucího Matthewse (tehdy už 46letého), ještě předtím ovšem skončil s týmem těsně nad sestupovou propastí (v druhé lize), přičemž obrana Stoku inkasovala 83krát. Pro nadcházející ročník se rozhodl tedy zásadně změnit taktiku, s níž později vešel do historie anglické kopané. "Waddingtonova zeď" slavila úspěchy prakticky okamžitě. Leč návštěvy se stále nedaly považovat za veliké, City se vrátilo roku 1963 mezi anglickou smetánku. Kombinace nejslavnějšího hráče Stoku všech dob, Stanleyho Matthewse, a největšího trenéra klubové historie, Tonyho Waddingtona, byla zkrátka smrtící. Vždyť se v téže sezoně Stoke málem dočkal své první trofeje, a to v Ligovém poháru, když ztroskotal až ve finále na Leicesteru City.

A tak si Waddington a jeho družina, již bez Matthewse, musela na svůj na triumf v této soutěži počkat až do roku 1972, kdy se před téměř stotisícovou kulisou ve Wembley povedlo Stoku přemoci favorizovanou Chelsea v poměru 2:1. Tento úspěch se další den ve Stoke-on-Trent slavil jako nic předtím. Ptáte se na významného hráče, který pro Stoke tuto trofej vydoloval? Gordon Banks, tak zní odpověď. Hned čtyřikrát se na cestě do finále musel Stokeo utkat s West Hamem a právě tato legenda anglické kopané nakonec rozhodla o postupu Potters dále. Banks totiž chytil Hurstovi v rozhodujícím střetnutí na Upton Parku penaltu a mohlo se slavit. Právě hrdina slavného finále mistrovství světa 1966 pak přesídlil do Stoke-on-Trent. Vítěznému týmu tehdy kapitánoval Peter Dobing, jiná slavná postava klubové historie.

Island, peníze, Premier League

Pojďme se ale přenést dál, do dalšího desetiletí. Ještě předtím uvedlo vedení Stoke City do týmu slavného brankáře Petera Shiltona, ale i Alana Hudsona, jenž zde však vydržel jen 2 roky. Přesto roku 1985 vrcholné období Potters končí, když Stoke padá opět do druhé ligy. Poslední desetiletí tohoto století se neslo zejména v duchu neúspěšného dobývání první ligy. Ještě předtím se však muselo City vyškrábat alespoň do ligy druhé, neboť na konci 80. let kleslo až do třetího patra anglického fotbalu. Na konci sezony 1991-92 se radoval tým Stoke ze zisku Football League Trophy, aby za další rok putoval do druhé ligy. Klub zanedlouho opustil hvězdný Stein, když se upsal Chelsea. Přesto v ročníku 1995-96 bylo City blízko prvoligové příslušnosti, v play-off ale narazilo na rozjetý Leicester. Tímto neúspěchem také končí účinkování Potters na Victoria Ground a na začátku sezony 97/98 se tak Stoke stěhuje na téměř třicetitisícový Britannia Stadium.

Na úplném konci tisíciletí se ještě 70% akcií klubu zmocnila islandská firma Stoke Holding, aby zachránila dlouhodobě nevalný rozpočet Potters. A tak mohla začít další zlatá éra klubu. V dubnu 2000 ukořistil Stoke pohár s názvem Auto Windscreens Shield, když ve finále ve Wembley přemohl Bristol City, poté se vrátil do druhé ligy v roce 2002, aby si během právě uplynulé sezony League Championship zajistil po dlouhé době účast mezi anglickou elitou. Ročník 2008/09 tak značí další zlom v předlouhé historii Stoke City – poprvé si Potters zahrají Premier League. Andy Griffin, Salif Diao, Dominic Matteo – to by měli být tahouni Stoke v příští památné sezoně a pokračovatelé Matthewse a spol. Fanouškům nezbývá než doufat, že si Potters povedou lépe, než letos jiný nováček, Derby County...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (114)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Stoke se velmi rychle vrátí mezi druholigové týmy. V Premier League si ani neškrtnou

Reagovat
smazaný uživatel

bych to neviděl tak černě.35 bodu uděláji

Reagovat
smazaný uživatel

to by letos bylo pěkný 19. místo...

Reagovat
fantomas

ale škrtli by si...

Reagovat
smazaný uživatel

tak i kluci z Derby si letos párkrát "škrtli"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

tak 11 a 35 je snad rozdil ne

Reagovat
smazaný uživatel

ale 20. a 19. flek zas tolik ne

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

no aby neskoncily jako Derby County ti za celou sezonu neprevedly vubec nic jen to jak maji diravou obranu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sem zvedavej jakej bude jejich prvni skapl , zeby FC Fulham ?

Reagovat
smazaný uživatel

zapomen

Reagovat
smazaný uživatel

euforii to zacina... jatkama to končí...

Reagovat
smazaný uživatel

bavis se o slavii ze?

Reagovat
fantomas

nevim proč ste všichni tak pesimističtí

Reagovat
smazaný uživatel

tipl bych si, že několik teens vidělo letos poprvé PL a všimlo si Derby, toť vše...

Reagovat
fantomas

njn, zoufám, jak se to tady množí...

Reagovat
smazaný uživatel

nechci se hádat, ale my teens jak říkáš, snad nemůžem za to že sme mladí ne... pouza vyjadřujem své názory a sbíráme zkušenosti....

Reagovat
smazaný uživatel

no tak na to jestli se udrzi nebo ne to samozrejme zavisi na posileni,kdyz nikoho valneho neprivedou bude jasny ze skonci jako derby

Reagovat
fantomas

co je na tom jasného? Zkus si porovnat kádr obou týmu a pak mluv...

Reagovat
smazaný uživatel

třeba to tou bojovností nějak "ukopou" každopádně dobře že postoupili,takovej tradiční klub si to zaslouží,ještě ten Nottingham Forest a bude to paráda Ale to bych chcel už asi moc...

Reagovat
Mata

Super clanek.

Doufám, ze se Stoke udrzi

Reagovat
fantomas

koukám, že sem píší jen lidé, co si přečtou akorát nadpis a anketu, o historii Stoku vědí kuloví a podsouvaj nám tady své bludy...

Reagovat
smazaný uživatel

Co to psalo za maníka ten článek?

Ne,kecám,pěknej Ale tipuju že Stoke půjde zpátky zase za rok...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý článek,pěkně se to čte

uvidíme,jak se v příští sezóně povede Stoke city,ale konkurenci budou mít obrovskou

Reagovat
smazaný uživatel

Paradní članek ..zase vím o neco víc ... Stoke ..na tom bude uplne stejne jak W.B.A ..nebo Hull.C .nebo Bristol .C ..bude zaležet jen na nich ..jak si jako naváčci poradí ...ani jeden z tehle týmu nemají s hrou Derby .C ..nic společneho ..,,tak co to tady všichni melete ..za howna !!!!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

to je proste pravý anglicky klub

Reagovat
fantomas

přesně tak, už jen kvůli historii si zaslouží být, byť jen tu jednu sezonu, v Premier League a okusit jeji atmosféru. Jen mě mrzí, že nebudou hrát na Victoria Ground, to by byla paráda, ale dá se pochopit, že tak starý stánek už dosluhoval a musel být nahrazen novějším...přesto je to škoda

Reagovat
smazaný uživatel

pekný článok

Všimol som si jednu chybičku: "v sezoně 1898/1899, ve kterém už Stoke nestačil na Derby. Do nového tisíciletí však vstoupil Stoke krutě sužován finančními problémy...." opravte "tisíciletí" na "storočí", inak fakt pekný článok o "nováčikovi" PL

Reagovat
fantomas

nj, omlouvám se

Reagovat
smazaný uživatel

jj je to tradiční Anglický klub ....ale myslel sem že nejstarší klub je Notts County....Stoke jsem v Champion ship moc neveril ..spíš jsem veřil v návrat Watfordu ..ale jak sme všichni videli ke konci jim proste dosel dech .Tak i tak Stoke si to v PL.urcite užijou ..a jestli jeste posílí ...nemusela by to být jen jedna sezona ...O dalším ..novačkovi se rozhodne co nevidet ..a narazí na sebe týmy kterým mam rad oba ..takže to bude těžké ..Hull .City ..je tam J.J ...takže tak ..!!! Bristol C.. jako nováčci Championship ..propluly paradne da se ríct že celou sezou sahaly po přímem postupu !!!.Bude to finale baráže jak ma být ..zapas bych klidne skoukl ..ale asi nbebude kde .. t vyhraje lepší !!

Reagovat
FORZAMILAN

peknej clanek.... taky si myslim,ze za rok pujdou zpatky......jak dlouho teda nebyli v 1 lize,kdyz nikdy nehrali premier ligue?.......

Reagovat
fantomas

PL je od roku 92 a naposledy v první lize pusobili v sezoně 1984/85...dá se to vyčíst i z článku

Reagovat
smazaný uživatel

já jím přeju nejakou tu sezonu v PL, ale bez posil nevím nevím. Jinak jsou v PL týmy kterým bych sestup přál více tak uvidíme

Reagovat
smazaný uživatel

To co se stalo letos Derby se deje jak se rika jednou za 100let.Stoke bude po posileni kadru kousat hlavne doma coz nam letos predvedlo uz v FA Cupu.

Reagovat
smazaný uživatel

nehostoval tam Berger?

Reagovat
fantomas

Martin Kolář z RSCA

Reagovat
smazaný uživatel

aha, dík

Reagovat
smazaný uživatel

a kde to byl Berger? v Hull?

Reagovat
rufus

Hostoval tam, ale neodehrál za ně ani 10 zápasů, tušim že o trochu míň.

Reagovat
FORZAMILAN

jo,diky FANTOME...........tak to nebyli ,,nahore,, docela dlouho.......

Reagovat
smazaný uživatel

Pulis bude muset hodne ten tym rozsirit a posilit. Sice maji (pro druhou ligu) velice vyrazny hrace jako Fuller, ale z vetsiny nejsou vubec ozkouseni v PL, nemaji s ni zkusenosti. Na to doplaci vetsina tymu ktere do PL prijdou, chce to nejakeho vudce ktery uz si v PL zahral. Jinak jako Derby snad neskonci zadny novacek, mozna jen Bristol kdyby postoupil.

Jeste Nothingham, Leeds nahoru, Bolton pryc z PL a United of Manchester i dalsi rok postup o ligu vys, tedy do konference:-)))

Reagovat
smazaný uživatel

United of Manchester ....jak jako ...nepochpil sem ..

Reagovat
smazaný uživatel

To je tym, ktery hraje 7ligu a po prichodu Glazera jej zalozili fans Man Utd

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak to jo ..tak ted uz 6 kdyz postoupil ..tak príste Konference no ...ale s tamu uz postupuje jen jeden ..a 4tyřy hrayou baráž ..letos Aldershot přímo ..a baráž vyhaluzil Exetr .!!!

Reagovat
smazaný uživatel

No prave, ze uz ta 6. je konference:-)) a deli se na dve casti, United pujdou pochopitelne do te severni:-))... Alespon doufam, take je mozne ze hrali 8. a postupuji do 7. :-D 7-8 liga je hrozne neprehledne udelana, nejak se v tom neorientuji:-)) Kazdopadne od zacatku existence klubu to je ve stylu co rok, to postup vys:-)) Pochopitelne, mezi fans Man Utd se najde par fotbalistu.. ale hlavne ten tym ma paradni atmosferu na stadione a vubec velice pekne to kolem nej vypada:-)...

Byly toho driv plny weby kdyz prisel Glazer:-))

Reagovat
smazaný uživatel

Jo no jeto celkem nepřehledne ..ani nevim kde bych to mel hledat ...vím že Konference je 5 Anglická liga ..a ta se nedelí ...a pak 6 ..se delí na ty dve casti ...myslym ze uz ta 5 je neprofesionalní ale nevim to jiste ..kde bych mohl shlednout ty nizzí souteze tabulky a tak .??

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímalo by me jak je na tom treba Wimbledon A.F.C...nebo treba Boston United ...

Reagovat
PJ

Boston United hraje v Conference North (6. liga), Wimbledon AFC jeste o soutez niz, ale ted z ni postoupili a budou tak asi hrat Conference South. Nasel sem to na wikipedii, kde hledat detailni informace o techhle soutezich, to nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

AFC Wimbledon hráli letos osmou nejvyšší soutěž v Anglii, tzv. Ryman League a skončili na třetím místě, poté hráli play off a vyhráli, tudíž postupují o třídu výše do Southern league. Klub plyně navazuje na původní Wimbledon FC, který válel i v PL, ale pak to s nima začalo jít z kopce až došlo k převodu profesionální licence do Miltonu, tuším, že v r. 2002. Dnešní Milton Keynes Dons úspěšně postoupili z League Two do League One !!! A nástupci legendárního Wimledonu, dnešní AFC Wibledon hrají dále jako amatéři v Londýně. Většina fans zůstala pochopitelně věrná klubu v hl. městě, tzv. "Dons trust", mají také vysoké návštěvy, v průběhu ligy se pohybovaly mezi cca 1.500 - 3.000 !!! To je přece nádhera, na to, že hrají tak nízkou soutěž a jsou to amatéři !!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

http://en.wikipedia.org/wiki/English_football_league_system

Tady to mas dosti prehledne:-))))) A prave United hrajou jednu z tech UniBond, jen nevim jestli 7 nebo 8, mam v tom docela dobry zmatek:-), jinak, jak dlouho uz fandis Cats?

Reagovat
smazaný uživatel

Bostonu United sem fandil jak se dostali s 5 konferenční ligy do L.two ..tam se chvíly držely ...a pak myslym předminulou sezonu sestoupily a to až do 6 ligy...asi kuly finančním pruserum ..ale nevim jiste ..no a Wimbledon ..to je kapitola sama o sobe ..o tom by tu taky nekdo mohl napsat neaký článek

Reagovat
fantomas

tvé přání je mi rozkazem

Reagovat
smazaný uživatel

parada ..rád si přečtu ...Akorat sem slyšel že to neak prodaly Milltonu Keynes Dons ...ale vic nic ..no a před tim ten ped s PL. a tak ..

Reagovat
fantomas

už to sou jen poloprofesionálové, je jich obrovská škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Viz můj příspěvek výše z 10:22 hod.

Reagovat
fantomas

ale až postoupí do PL

Reagovat
smazaný uživatel

Už se moc těším !!!

Reagovat
irik

byl bych moc rád kdyby se udrželo , ale nwm no ... snad to zvládne

Reagovat
smazaný uživatel

som na nich zvedavy, osud derby im neprajem

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzial oliver ale stoke sa neudrzi

Reagovat
fantomas

doufej, že se udržim já a nevyčinim ti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no podle mě příští sezónu sestoupí fullham wigan a hull/bristol

W.B.A je kvalitní ty se podle mě udrží a stoke bude hrát o záchranu....

Reagovat
RC

No to je tym kterymu sem ve druhe lize pral!!Go Stoke Go!!!! A urcite se udrzi a sestoupi Hull(Bristol) Bolton a W B A

Reagovat
smazaný uživatel

ja fandim z druhe anglicke ligy jen WBA

Reagovat
smazaný uživatel

Stoke je tuším až třetí nejstarší, první je Sheffield FC, druhý Notts. Malá korekce by možná neškodila.

Reagovat
fantomas

podle oficiálních zaznamu tomu tak neni

Reagovat
smazaný uživatel

Jakých oficiálních záznamů? 1857 - rok založení FC Sheffield partou hráčů kriketu. To jsou fakta, co víc bys chtěl?

Reagovat
fantomas

jo, pardon, druhym nejstaršim, který kdy hrál Football League, kam Sheffield FC nepatřil...

Reagovat
smazaný uživatel

To už je jiná

Reagovat
smazaný uživatel

jde ale o to, že Sheffileld United není pokračovatelem Sheffieldu FC, proto nejstarší - dosud fungující fotbalový klub je Notts County....

Reagovat
PJ

Omyl, Sheffield FC stale funguje, ale neni profesinalni, hraje nejakou regionalni konferenci. Takze Sheffield FC je nejstarsi klub na svete, ktery hraje "soucasny" fotbal (zalozen 1857), Notts County je nejstarsi klub na svete, ktery hraje "soucasny" fotbal a zaroven je to profesionalni klub (zalozen 1862).

Reagovat
fantomas

jj, je to tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimte muzes mi jeste na konci prezdivky zmenit pismenko r na male, protoze to nevypada moc hezky. Predem diky :)

Reagovat
PJ

Hotovo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, my jen hrajeme na jejich původním stadionu, nicméně FC Sheffield stále existuje. Sice je to amatérský tým a hraje až devátou nejvyšší soutěž, ale žijí dál a jejich historický primát s nimy.

Reagovat
smazaný uživatel

The Potters nebudou žádná ostuda, jak se tady snaží pár neznalých naivek podsouvat, ti do toho půjdou hodně ostře a budou něco jako Sunderland.....ligu si zaslouží nepoměrně více než např. posraný Wigan.....jejich nový stadión vypadá sice na pohled dobře, ale je postaven na hodně blbém místě - kousek od spalovny odpadů, a na takové větrné hůrce.....jinak Stokies jsou známí jako jedni z nejvěrnějších a nejhlučnějších fans v Anglii..... ....výjezdy do Soke byly vždy hodně o hubu...

Reagovat
Radin

Jo souhlas,Wigan taky nemusím a Stoke věřím,já myslím,že z Derby se poučí ty letošní týmy

Reagovat
honziss

To jsou fakt názory "dopadnou jako Derby". Pánové, připravme se, od teď každý nováček Premiership dopadne jako Derby

Osobně myslím, že mají dobré vyhlídky se udržet. Ale samozřejmě potřebují posílit, získat nějaké ostřílené mazáky v PL. Je to tradiční klub a hrát nejvyšší ligu si zaslouží.

Reagovat
fantomas

"To jsou fakt názory "dopadnou jako Derby". Pánové, připravme se, od teď každý nováček Premiership dopadne jako Derby" - todle mysliš važně?!?

Reagovat
smazaný uživatel

on to daval asi jeste jako priklad...

Reagovat
fantomas

tak to bych pak chápal

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
fantomas

kdyby to dal do uvozovek, pochopil bych to hned...já vim, ty si geniální

Reagovat
PJ

No mohlo ti to dojit, podle ty prvni jeho vety, nebo i podle celyho zbytku

Reagovat
fantomas

no mohlo, ale nedošlo....

Reagovat
smazaný uživatel

kurňa, ale tohle fakt mohlo

Reagovat
fantomas

jaaaa vim nikdo neni dokonalej a neomylnej jen mě zmátli, že u prvního citátu uvozovky mel a u druhyho ne, kdyby je nedelal nikde, nebo u obou bylo by to jasny hned

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

Tak sorry jestli jsem to blbě napsal, ale mi se to zdá pochopitelný hned.

Reagovat
smazaný uživatel

To nic, on má ještě ubrečený oči z odchodu Flaminiho

Reagovat
fantomas

zrovna jeho sem fakt neoplakal

Reagovat
smazaný uživatel

ale neklam,hleba nebudes oplakavat

Reagovat
fantomas

Jestli přijde Nasri tak ani ne ale Flamoney sice zklamal, ale na Nuselák se kuli nemu nechystám...

Reagovat
smazaný uživatel

baggies skončí nejhůř 15!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tem budu v příštím ročníku chandit

Reagovat
smazaný uživatel

sem rád že sem tam Stoke dostali, ještě by to chtělo Nottingham F. Southampton a Leeds vypadnout by mohlo Boro Wigan a Bolton... jinak máte někdo zkušenosti s League Championship? Mam kámoše v Southamptonu kterej mě pořád láká ať se přijedu podívat že v L. Champ. se hraje klasickej anglickej fotbal na rozdíl od PL...... tak bych chtěl vědět na jakýho soupeře si zarezervovat lupeny - hlavně kvůli atmosféře

Reagovat
smazaný uživatel

To je těžko říct ..fanoušků chodí i na L .Championship..požehnane ..bral bych zápasy Nothm.Forest .Reading.Wolwes,S.Wednesday,United ..atd....

Reagovat
smazaný uživatel

Doporučuju jednoznačně Steel derby, i když kdybys tam opravdu šel a pak to tu vyprávěl, tak bych byl asi doživotně zelenej závistí

Reagovat
smazaný uživatel

pockaj si az postupia do PL...

Reagovat
smazaný uživatel

to bych musel nejspíš čekat celkem dlouho , minulu sezonu hrál Southampton o postup a teď o záchranu, L. Championship je dost nevyzpytatelná

Reagovat
smazaný uživatel

kdo hraje v Steel derby? neni to Sheffield United v Sheffield Wednesday?

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě.

Reagovat
fantomas

100. pro udržení Stoku v PL

Reagovat
smazaný uživatel

sestup Wiganu a postup Readingu

Reagovat
smazaný uživatel

Stoke City alias The Potters se po dlouhých letech vracejí do nejvyšší soutěže v Anglii, teď už pod jeménem Premier League. Věřím, že se tomuto historickému a tradičnímu klubu povede lépe, než letos Derby County. Stoke City jsou opravdu drhým nejstarším klubem v profesionálních ligových soutěžích (po Notts County). Když budou hrát PL takovéto kluby, to bude radost. Zřejmě si asi zkusí boj o záchranu, ale šanci na udržení mají, kandidátů bude více. Hodně bude záležet na tom, jestli jim neuteče začátek. Ale jsem rád, že tam nakonec jsou. Stoke City GO !!!

Reagovat
fantomas

Dominic Matteo jako kapitán dovedl Stoke City k postupu do Premier League, tu si ale v jeho dresu nezahraje. Vedení anglického klubu se rozhodlo nenabídnout 34letému fotbalistovi novou smlouvu a Matteo se tak stal volným hráčem.

nepochopim

Reagovat
smazaný uživatel

taky ne ...nevim k cemu mezi nim a klubem doslo ..ale tohle je trochu sproste ....mega oslavy navratu do PL.které trvaji snad este ted....a najednou tohle .

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek, zas vím o něco víc. pěkná historie. Doufám, že se borci ze Stoke udrží.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele