STARTUJE MISTROVSTVÍ SVĚTA DVACÍTEK

08.06.2005, 23:23, aktualizováno 08.06.2005, 23:23
Aktuality
Šest nizozemských měst bude hostit od 10. června do 2. července světový šampionát hráčů do dvaceti let. Mistrovství světa této věkové kategorie, které se koná jednou za dva roky, se vrací na evropský kontinent po dlouhých čtrnácti letech a šest let se také žádný tým ze starého kontinentu neradoval z triumfu.

V pořadí již na patnáctý světový šampionát dvacetiletých se kvalifikovalo dvacet čtyři zemí. Automatickou účast mělo samozřejmě zajištěno pořádající Nizozemsko, které tak doplňuje šest dalších evropských týmů, které pak tvoří kontinent s největším zastoupením na šampionátu. Šestice Španělsko, Turecko, Ukrajina, Švýcarsko, Itálie a Německo si zajistila účast díky umístění na loňském mistrovství Evropy do 19 let, které hostilo Švýcarsko. Jižní Ameriku budou v zemi tulipánů reprezentovat Brazílie, Argentina, Chile a Kolumbie, ze zóny CONCACAF se pak kvalifikovala Kanada, Honduras, Panama a USA. Černý kontinent budou v Nizozemsku zastupovat Nigérie, Egypt, Benin a Maroko. Z asijské kvalifikace se pak na mistrovství světa probojovali Korejská republika, Čína, Japonsko a Sýrie. Nakonec je zde ještě zástupce Oceánie a tím je Austrálie.

Všechny týmy byly rozlosovány do šesti čtyřčlenných skupin. Do osmifinále si pak postup zajistí týmy ze druhých míst a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst. Dále turnaj pokračuje vyřazovacím systémem až vzejdou dva nejlepší, kteří si to 2. července v Utrechtu rozdají ve finále.

Naše dvacítka se po dvou předchozích účastí na světovém šampionátu, bohužel do Nizozemska nepodívá. V roce 2001 v Argentině jsme se dokonce probojovali do čtvrtfinále, kde nás těsně 1:0 porazila Paraguay. Naopak o dva roky později jsme se ze Spojených arabských emirátů vraceli s ostudou. Po dvou nadějných remízách ve skupině s Austrálií a pozdějšími mistry světa Brazílií, jsme prohráli s Kanadou a jeli jsme domů. K tomu aby v Nizozemsku hrála i česká reprezentační dvacítka bylo zapotřebí se dostat na loňský závěrečný turnaj mistrovství Evropy do 19 let. Jenže nezvládnutá kvalifikace znamenala jediný fakt, že na účast mezi elitou této věkové kategorie si bude muset Česko počkat nejméně dva roky.

Tento turnaj skýtá mnoho neznámých jmen, ale jak již historie ukázala, z mnoha hráčů vyrostou nové fotbalové hvězdy a idoly mladých a začínajících hráčů. Těžko hledat favorita na celkový titul, ale černým koněm turnaje by mohlo být Švýcarsko, kde každým rokem úroveň fotbalu rapidně roste. Navíc v kádru pro tento šampionát mají útočníka Johana Vonlanthena, který hrál už loni na mistrovství Evropy dospělých v Portugalsku a dokonce se mu podařilo vsítit první reprezentační branku, když se trefil proti Francii. Za zmínku ještě stojí obránce Philippe Senderos, který v Arsenalu vytlačil ze základní sestavy ostříleného Sola Campbella. To byla tedy zmínka o možném černém koni šampionátu. Mezi opravdové favority tak budou zcela jistě patřit Brazílie, Argentina, Španělsko, Nizozemsko, Německo a Itálie, která startovala naposledy na světovém šampionátu dvacítek v roce 1987. Jak vše ale doopravdy dopadne, to teprve uvidíme.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To som zvedavý,ktorá škola vyhrá-európska s tou svojou taktikou,alebo hravý juhoamerický alebo africký kontinent.Alebo žeby Ázia?-ale to asi nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Europska a konkretne Portugalska

Reagovat
smazaný uživatel

jak bych to postavil já

Biel (Espanyol) - Garrido (San Sebastian), Agus (Albacete), Alexis (Malaga), Molinero (Atlético) - Juanfran (Real Madrid), Cesc (Arsenal), Albiol (Getafe), Zapater (Zaragoza) - Braulio (Atlético), Llorente (Bilbao) (((Victor (Mallorca))))

schválně jak moc se to bude lišit

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

To je uz i na mne moc!

Reagovat
HOST*inkognito

To už není fanouškovství - to je mánie

Reagovat
smazaný uživatel

to je hardcore fanouškovství a možná že hraničí s mánií

Reagovat
HOST*sansiro

Jestli nemas spanelskou narodnost, tak jses blazen! FORZA REPUBLICA CECA!

Reagovat
smazaný uživatel

španěl nejsem, ale hodně sleduju Primera division, tak ty hráče znám

Reagovat
HOST*Nawri

proste ses jednoduse podival na soupisky tymu a nacpal tam "jakesi" fotbalisty

Reagovat
smazaný uživatel

tak to zas ne, posty jsem podle mě dodržel přesně (podle toho jak hrajou v lize)

Reagovat
smazaný uživatel

ted jsem se koukal, netrefil jsem jen 2 hráče a to jsou ti kteří ještě v lize nenastoupili

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele