Sparta zahájí ligové jaro v Karviné, Slavia přivítá Jablonec

09.02., 17:29
Aktuality
Jindřich Trpišovský (© AFP)

Po zimní přestávce o víkendu odstartuje jarní část první ligy. Vedoucí Sparta v sobotu začne na stadionu nováčka z Karviné. Slavia, která na pražského rivala a obhájce titulu ztrácí v neúplné tabulce pět bodů, v neděli přivítá Jablonec. Třetí Plzeň v sobotním programu 20. kola doma vyzve Mladou Boleslav.

Sparta vyhrála posledních šest podzimních kol a v přípravě zvítězila ve všech čtyřech zápasech. Povedenou přípravu má za sebou i Karviná, která si připsala sedm výher z osmi lednových duelů. Čtrnáctý tým tabulky ale s letenským soupeřem prohrál sedm ligových utkání po sobě.

"Prožili jsme velmi dobrou přípravu. Ne všechno je stoprocentní, ale po fyzické stránce jsme víc než připraveni. V sobotu nám v Karviné začne důležitá část sezony. Chceme si odtamtud odvézt tři body. Musíme hrát organizovaně a jít do všeho naplno," řekl Lars Friis, asistent sparťanského trenéra Briana Priskeho.

Slavia loni vyhrála závěrečná čtyři kola a v přípravě čtyřikrát zvítězila a jednou remizovala. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského v nejvyšší soutěži nepodlehli Jablonci dvanáctkrát za sebou od srpna 2018, na úvod minulého jara Pražané doma deklasovali severočeského protivníka 5:1. Jablonec je v tabulce jedenáctý.

"Jsou to vždy zajímavé ofenzivní zápasy. Většinou rychle padne gól a zápas je pak z jedné nebo druhé strany otevřený. Věřím, že navážeme na loňský zápas. Kádr Jablonce je hodně kvalitní a neodpovídá postavení v tabulce. Myslím, že se budou postupně zlepšovat a půjdou nahoru," uvedl Trpišovský. "Připravujeme se na to, že zápas bude hodně náročný. Budeme muset soupeře dobývat, na druhou stranu budeme určitě chytat spoustu brejků, protože mají nahoře rychlé hráče," doplnil.

I plzeňský tým si dobrou formu ze závěru podzimu přenesl do přípravy, v níž pětkrát zvítězil a jednou remizoval. Viktoria v nejvyšší soutěži s Mladou Boleslaví neprohrála v posledních osmi utkáních. Soutěžní premiéru na lavičce hostů si odbude David Holoubek, trenérský nástupce Marka Kuliče. Středočeši jsou v tabulce sedmí.

"Boleslav je v tuto chvíli velmi nebezpečné mužstvo. Došlo u nich ke změnám, jsou tam nové prvky hry. Na soustředění v Turecku vypadali velmi dobře. Čeká nás na úvod těžký soupeř," uvedl plzeňský kouč Miroslav Koubek, jenž v minulosti celek z města automobilů vedl.

V sobotu jsou vedle zápasů Karviná - Sparta a Plzeň - Mladá Boleslav na programu další tři utkání. Čtvrté Slovácko doma změří síly s Pardubicemi. Tým z Uherského Hradiště v lize drží sedmizápasovou sérii bez porážky. Třináctí Východočeši prohráli ve čtyřech z posledních pěti kol.

Pátá Olomouc se představí na půdě osmého Liberce. Sigma vyhrála jediné z posledních sedmi kol, ale se Slovanem v nejvyšší soutěži neprohrála šestkrát po sobě.

Šestá Ostrava bude hrát na stadionu posledních Českých Budějovic. Dynamo v zimní přípravě stejně jako Baník neprohrálo. Jihočeši dokázali zvítězit ve dvou z posledních tří vzájemných ligových soubojů.

Bohemians 1905 v neděli nastoupí v Hradci Králové. Devátí "Klokani" čekají čtyři kola na vítězství, Východočeši naplno bodovali v jediném z posledních šest kol a patří jim dvanáctá pozice. V generálce na jaro si Hradec připsal cenný skalp ukrajinského mistra Šachtaru Doněck (2:0).

Desáté Teplice budou v dalším nedělním utkání hostit předposlední Zlín. "Ševci" poslední čtyři vzájemné ligové zápasy doma vyhráli, ale na severu Čech naplno bodovali pouze jednou v samostatné historii - v dubnu 2003.

Loni začala druhá část nejvyšší soutěže už poslední lednový víkend, kdy se teploty průměrně pohybovaly okolo nuly. Letos by na startu ligového jara mělo být mnohem teplejší počasí a přes deset stupňů.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele