Sparta měla v mistrovské sezoně ztrátu 254,6 milionu korun

11.11.2023, 11:03
Aktuality

Sparta Praha zaznamenala v mistrovské sezoně 2022/23 ztrátu 254,6 milionu korun, o 152 milionů nižší než v předchozím ročníku. Klub to dnes oznámil na webu a uvedl, že ztráta neměla negativní dopad na provoz klubu a jeho sportovní či komerční aktivity. Výsledky hospodaření předloží vedení ke schválení valné hromadě, která se uskuteční v prosinci.

Hlavním důvodem ztráty je podle klubu neúčast v hlavní fázi některé ze soutěží UEFA. Sparta v úvodu minulé sezony odehrála pouze dvě utkání v 2. předkole Konferenční ligy, v němž vypadla s Vikingem Stavanger. V závěru ročníku se letenský tým s novým trenérem Brianem Priskem radoval po devíti letech z mistrovského titulu.

Sparta zaznamenala čistý zisk z přestupů 298,3 milionu korun, především díky lukrativním transferům Adama Hložka do Leverkusenu a Dávida Hancka do Feyenoordu Rotterdam. "Přejeme si pracovat s hráči, kteří mají ty nejvyšší ambice a touhu rozvíjet svůj potenciál. Přesně to platilo o Adamovi a Dávidovi. Bohužel ani jeden z nich s námi už neoslavil zisk titulu, což bych jim moc přál. Protože součástí naší strategie je i to, aby hráči před případným odchodem do zahraničí nejdříve dosáhli úspěchů společně s námi," uvedl výkonný místopředseda představenstva František Čupr, jenž byl v minulé sezoně generálním ředitelem klubu. Tuto funkci nyní zastává Tomáš Křivda.

Náklady spojené s výdaji na hráče a realizační týmy v sezoně 2022/2023 činily 395,6 milionu korun. Obchodní příjmy klubu dosáhly hodnoty 262,191 milionu korun, příjmy za reklamu byly 124,842 milionu korun. Sparta měla v minulé sezoně nejvyšší návštěvnost na domácích zápasech za téměř 40 let a celkové příjmy ze vstupného vyčíslila na 68,6 milionu korun.

Náklady spojené se zajištěním provozu, tedy na organizaci utkání, soustředění či energie, dosáhly 290,2 milionu korun. Náklady na samotný provoz stadionu byly 45,8 milionu korun.

Za ročník 2021/22 zaznamenali Pražané ztrátu 407 milionů korun. V kladných číslech skončila Sparta od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004 jen třikrát - v sezonách 2004/05 (31,8 milionu) a 2016/17 (22,6 milionu) a 2018/19 (311,6 milionu).

Autor: ČTK

Komentáře (65)

Přidat komentář
Kepy_FCB

jj ty pencle něco stály

Reagovat
supporter

Kabela se pronesla

Reagovat
Bex5

A ted si predstav, kdyby v ni neco bylo

Reagovat
supporter

No bylo…

Reagovat
Bex5

Fakt, tak to je zas zase zvrat

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
jenage

Zrušte ten paklub tyvole.

Reagovat
vceradnesazitra

Tohle není článek o Barceloně

Reagovat
Igli

Spíš Brně

Reagovat
Rothbard

Napíše fanoušek United

Reagovat
KingMaster13

Souhlasím s panem Janegou

Reagovat
jenage

Not this shit again.

Reagovat
KingMaster13

Umíte 3 žongly, takže jste v klidu

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kang & Kodos

Za tohle by mě táta zbil

Reagovat
Posledni Kovboj

drz hubu nebo na tebe poslu plukovnika

Reagovat
Axelrose

Tak předpokládám, že naše SKS na tom bude podobně.

Ta legrace prostě něco stojí, no.

Reagovat
Vinci

Klid tam to plati Číňani

Reagovat
Mupi

Čináni, stejně jako na ty další "investice", který tady za Zemana měli, tak na ně serou. Co nemáme z prodeje hráčů/příjmů z Evropy atd., tak nemáme. Ta finanční situace je stabilní, ale určitě ne takový, jaká byla na začátku.

Reagovat
Pablos

zase u druhého místa se zase tak nenasměješ

Reagovat
Losinho

Ne.

Reagovat
Mass

Předpokládáš špatně. Tvrdík nemůže dělat dluhy, proto taky třeba Slavie pořád nemá tréninkový centrum a musí trénovat na plácku za Edenem.

Reagovat
Remt

Je někde podobný přehled u Slavie tak jako je vypsaný u Sparty v tomhle článku? To srovnání by mě fakt zajímalo

Reagovat
Lemond Laws

Každy rok je povinnost zvěřejňovat závěrku... stačí se podívat do resjtříku firem

Reagovat
Witcher

By mě zajímalo kolik z toho padlo na efotbal a ženský fotbal

Reagovat
FiX

Minimálně 500 Kč

Reagovat
Pepe1911

+/- stejně jako na kokeš, kolaterální výdaje

Reagovat
Axelrose

Na to ti určitě odpoví Monty

Reagovat
Kang & Kodos

Prodat borce skoro za půl miliardy, mít celý jaro natřískanej stadion, udělat titul, a stejně mít sekeru čtvrt miliardy, to je velká paráda. Zaplať pánbůh, že máme někoho, kdo je schopnej bez mrknutí oka tohle zacvakat

Reagovat
KingMaster13

Ale stejně se divím tomu Danovi, že to nějak nezefektivní. Jako mít takové příjmy za transfery a být v mínusu? Jako nemusí vás to trápit, protože to zacvaká ale divím se jemu, že si v tom neudělá pořádek, protože evidentně to je neefektivní. Tahle hospodařit Tvrdík, tak už ho jí rybičky v Tichém oceánu.

Reagovat
Bex5

Podle me jen trpelive ceka, az bude moct zborit Letnou a postavi tam baraky.

Jak muj deda na rybach, cely roky nic nechytil a pak ... 2 cejny hned. Proste stalo to za to

Reagovat
Pepe1911

V našem prostředí se to moc zefektivnit nedá. Radši se bude věnovat (věnuje) odvětvím, která jsou schopná mu generovat nadstandardní zisky a z těch to zacvaká.

Pro Křetínského jsou tohle drobáky.

Reagovat
KingMaster13

No aby kvůli tomu jednou nepadl na hubu. Pokud by byl takto hroznej ve všech podnikáních tak je v háji. Jinak Slavia ukazuje, že se hospodařit dá, v budoucnu věřím že to bude ukazovat i Plzeň

Reagovat
Pablos

tak za Hložka s Hanckem dohromady dostali 12mil euro... takže buď to bylo takhle nastaveno, že je tam velká část na bonusech (kterých se nemusí dočkat) nebo tam jsou ještě nějaké domluvené další splátky. Rozhodně totiž padali jiné cifry za kolik je prodávali

Reagovat
KingMaster13

No těch 12 míčů dostali jen za Hložka.....reálně by to mělo být za oba tak kolem 20. A to u Hložka mělo být spousta bonusů (ty asi nevyjdou) ale furt těch 12 tam byl pevný základ

Reagovat
Pablos

Sparta zaznamenala čistý zisk z přestupů 298,3 milionu korun

to je cca 12mil euro... a není to jen za ty dva, ale úplně celkově za všechny co odešli.

Reagovat
KingMaster13

Tak tam toho Hložka nepočítaj a nebo to byl podvod Určitě stál 12 milionů eur ten základ, beru kdyby nedostali ani euro navíc ale těch 12 míčů dostat museli a nebo je to na splátky.

Reagovat
Pablos

No však říkám, že to může být na splátky třeba.

Reagovat
Pablos

Beru vše zpět

Reagovat
Spalovač šancí

Ono je otázkou, co se myslí tím čistým ziskem. Takhle, jak je to psané, tak předpokládám, že proti tomu šly i související náklady (tj. např. neamortizovaná část Hanckovy smlouvy).

Reagovat
ACSeRw!n

coze?

Reagovat
Pablos

tak jak jinak si vysvětlit tohle ,,Sparta zaznamenala čistý zisk z přestupů 298,3 milionu korun, především díky lukrativním transferům Adama Hložka do Leverkusenu a Dávida Hancka do Feyenoordu Rotterdam." ? Prostě je to málo něják.

Reagovat
doshcz

do ty castky se pocitaj i nakupy hracu myslim

Reagovat
Pablos

Aha... tvl a jo vlastně, vždyť přestup může být i příchod Jsem vůl

Reagovat
doshcz

Reagovat
Pablos

Plus ještě dodám, že Sparta nehrála poháry... což jaksi je snad jasný, že v Čechách pak neskončíš v plusu u týmu z TOP 3

Reagovat
Mass

To je blbost, Slavia i Plzeň mají rozhodně zdravější hospodaření.

Reagovat
Pablos

No moc bych na to nesázel. Plzeň před krachem zachránil Bílek s LM. Tvrdík sám prohlašoval, že bez pohárů to nejde.

Reagovat
Mass

No tak ve ztrátě nejspíš budou, ale v desítkách milionů. To si myslim, že by investor byl schopný zatáhnout. Ale ne jako Sparta, aby do ní každej rok cpal stovky milionů, ať se daří nebo nedaří.

Reagovat
Pablos

No já to přece nesrovnávám. Jen píšu, že to bylo bez pohárů, tudíž obrovský předpoklad, že to bude ztrátová sezóna... což by byla u všech těch tří, i když se udělal titul a byl plnej dům.

Reagovat
Pablos

Tvrdík duben 2023: ,,Musíme se snažit cílit hospodaření na nulu. Naší povinností je hrát evropské soutěže a prodávat hráče. “

Reagovat
Mass

To je snad jasný a co jinýho by mělo být cílem?

Reagovat
Pablos

no že k tomu cíli je povinnost hrát evropské soutěže a prodávat hráče.... ty tady mluvíš něco, že je úplná blbost, že když nehraješ poháry (a neuděláš totální výprodej) tak prostě to tady v Čechách neutáhneš z té TOP3 jen na lize. Pokud to tak nemyslíš... tak příště nepiš, že je něco blbost.

Reagovat
Mass

Nj ale pak Slavia a Plzeň jsou na nule nebo v černých číslech a můžou si pak dovolit i nějakou ztrátovou sezonu. Sparta je ve ztrátě i když ty poháry hrají a prodají hráče.

Reagovat
Pablos

No já nebránil Spartu nijak... a jak píšu výš ani nějak nesrovnával se Slavií či s Plzní. Jen jsem doplňoval, že bez pohárů to budu vždy končit na hovno.

Reagovat
Mass

Jen přidám, že tu jedinou vyloženě "ziskovou" sezonu měli, když si Křéťa prodal sám sobě pozemky.

Reagovat
exot12

Toto nie je dlhodobo udržateľné:

Prevádzka klubu - 290M

Vstupné - 46M

Reklama - 125M

Reagovat
Pablos

vždyt tam na tomhle módu a ještě horším prodělku jedou 10 let

Reagovat
Uwe háže buly

Stejně jako 99% klubů z východu Evropy.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Mass

Reagovat
doshcz

uplne v pohode na sezonu bez poharu kdyz to Kreta plati

Reagovat
Salfovic

Neuvěřitelný

Reagovat
Mass
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele