Španělská liga uctí oběti barcelonského teroru minutou ticha

18.08.2017, 13:55
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (93)

Přidat komentář
ttopi

Hlavně ať nikdo nejezdí na zápas dodávkou.

Reagovat
DieFohlenBMG

hihi

Reagovat
Posledni Kovboj

haha

Reagovat
Seydou Doumbia

Myslíte že v nové sezoně zase hrozí nějaké bomby a přesunuté termíny některých utkání? Rád bych se letos vydal do Německa nebo Francie na ligu.

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

poptej se v nejbližší mešitě

Reagovat
iamek

Ja jedu na Barce - La Coruna, tak snad kluci vopaleni si vyberou jiny termin, nez 13.12. - 18.12.

Reagovat
Seydou Doumbia

To zvládneš. Teroristi si vybírají pokaždé jiné město. Barcu už mají odškrtnutou.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
iamek

Mel jsem to tak s Parizi, Bruselem, Berlinem, Antwerpama, Manchesterem a ted Barcelona

Reagovat
smazaný uživatel

A Kam se chystas priste? Mozna by stalo za to je tam varovat..

Reagovat
iamek

Listopad Rim a Atheny

Reagovat
celeb

archiving... done.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tos byl ty?

Reagovat
Frantszek

A pokaždé se sešil dohromady a šel bouchat a bourat znova.

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
netopier

Fascinuje ma ako sa takéto tragédie začínajú stávať bežnými udalosťami v európe. Zachvílu nám tu budú dennodenne vybuchovať bomby na uliciach a len mávneme rukou. Bude to tu ako na blízkom východe.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, třeba o tom druhém útoku se už vlastně jenom v médiích informuje jako o skvělě zvládnuté práci policie, co na tom že ůtočnící zmrzačili několik lidí a jedna ženská zařvala.

Reagovat
smazaný uživatel

to samé útok na toho policajta u Notre Dame, jeden den to bylo v médiích a pak ticho, naproti tomu nějakej pochod pár nácků v americké prdeli a evrospký média se můžou posrat

Reagovat
netopier

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.statista.com/chart/4093/people-killed-by-terrorist-attacks-in-western-europe-since-1970/

spoustu lidí to zneklidňuje, ale ti co pamatují 70. a 80. léta to prostě pořád vnímají jinak

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
smazaný uživatel

hodně lživá a účelová tabulka, kde máš Beslan, Domodědovo, útoky v moskveském metru - jen z hlavy stovky mrtvých

Reagovat
smazaný uživatel

asi proto, že nejsou v Západní Evropě?

Reagovat
technecium

Když se na tu tabulku podíváš, tak oběti souvisí s hnutími IRA a ETA a jakmile ukončily či omezily činnost, tak počty klesají, výrazně. A přijde mi zcestná argumentace - podívejte se, dřív se tu umíralo mnohem víc, tak si neztěžujte. To je fádní. Umírat by se tímhle způsobem nemělo vůbec a cokoliv jiného je špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale my se bavíme o tom, jak to lidi vnímají. Pro 60 milionovou zemi není víc drobných útoků prostě nic, co kvůli čemu by ti lidé panikařili, a koneckonců ani ne ty větší nedávné útoky. Ať se ti to líbí, nebo ne. Byli zvyklí na daleko horší a častější věci.

Reagovat
technecium

Ale to není důvod pro to polevovat v úsilí či co. Vlastně vůbec nechápu, k čemu je takováhle informace dobrá.

Reagovat
smazaný uživatel

k tomu abys mohl vnímat věci v širším rámci

Reagovat
technecium

Mně to přijde jako říkat, že lidi v Afghánistánu nestresuje tolik válka, protože tam v ní žijou odjakživa.

Reagovat
smazaný uživatel

no však je to pravda, třeba v Izraeli už lidi ignorují sirény při raketovém útoku, protože si na to zvykli, i když všechny rakety nejsou zachyceny protiraketovým štítem

Reagovat
technecium

Tak já jsem třeba teďka v Izraeli byl a že by tam teda lidi byli netečný, to říct nemůžu

Reagovat
smazaný uživatel

no z pláže se při varování nikdo nezvedal

Reagovat
technecium

To sis mě asi s někým spletl Asi jako kdybych řekl, že by ses od lopaty neměl pouštět do rozumování na internetu

Reagovat
smazaný uživatel

tvůj příspěvek nedává smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Zhruba dvě třetiny IRA obětí nebyly čistě civilní ztráty, ale útoky byli primárně mířeny na "okupanty" tedy britské vojáky, policisty a úředníky. IRA několikrát vydala prohlášení předem "zejtra ať civilové nejdou na policejní stanice, protože na některou udeříme" atd. Ta třetina (zhruba 600 z 1800) byly převážně kolaterální ztráty, nebyly primárním cílem.

ETA též nemířila primárně na civilisty. Tenhle typ útoků primárně na civilní obyvatelstvo a jeho způsobu života je téměř bezprecedentní (sic několik jednotlivých útoků podobného typu provedla část ulsterských protestantů, nicméně ani tehdy se nejednalo o vyloženou doktrínu organizace, jakožto projekty jednotlivých samostatných částí).

Jak IRA tak ETA byli silně lokální záležitosti relativně omezené na oblast Severního Irska, Baskicka a hlavních měst "okupantů". To samé francouzské BLF, omezené na Bretan, stovky útoků, vždy varovali předem, dosáhli nula civilních obětí a jediní kteří u jejich útoků umřeli byli jen samotní členové organizace.

Výsledek se například liší množstvím zraněných lidí. ETA, IRA byly paramilitární organizace s částečnou vojenskou organizací. Tj. měli jasně určené cíle. Vyhodit do povětří tohle oddělení na radnici. Bum a konec. Pokud možno se stáhnout a udeřit znovu zítra jinde a to převážně s určitou snahou o přesnost při samotném provedení akce. Mrtví civilové = bad PR. Naopak Islamisté se snaží každý překonat "high score" a nemají konečný cíl, u nich mrtví civilové = good PR.

Přidal sem do grafu žlutou barvou počet zraněných lidí. Podotýkám jen ze dvou útoků - 2015 Bataclan 367 zraněných; Nice 2016 458 zraněných.

https://postimg.org/image/8xcs0civj/03ff01a8/

Tvůj graf je čirá propaganda pro veřejnost. To samé je i u "menších" nepovedených útoků - truck v Německu "jen" 12 obětí a média o tom ani už nepíšou. Nicméně bývá taktně opomenuto těch 56 zraněných.

Vzhledem k naprosto rozdílnému vedení boje nelze spolu tyhle data srovnávat, protože je to jako porovnávat jablka a hrušky. Tyto nové útoky jsou bezprecedentně pro civilní obyvatelstvo řádově horší než ty historické. PS: Kdyby sis je opravdu pamatoval na vlastní kůži, tak to víš.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, můj graf který ukazuje fakta je propaganda a tvůj graf není propaganda :)

Já napsal jeden řádek, takže by pro tebe nemělo být tak těžké si ho přečíst celý (případně vícekrát), aby sis všiml, že já nic neporovnávám. Jen jsem vysvětloval, že nelze aktuální teroristické útoky v Evropě vnímat jako něco co se "stává běžným", protože ve skutečnosti se teroristické útoky v Evropě staly běžnými už dávno. Což koneckonců dokresluješ ty, když to v prvních třech odstavcích popisuješ jako takovou neškodnou rutinu.

Reagovat
smazaný uživatel

To není pravda. Ano, 95% západních Evropanů mělo IRA, ETU úplně na salámu, protože nebyly cílovou skupinou. Takový průměrný Finley nebo Alfie žijící v Newcastlu IRU nebo ETU vůbec neřešili (pokud třeba nebyli policisté) a klidně na dovču do Barcelony/Sevilly, protože se jich to nijak netýkalo. Pro ně ta situace byla něco jako když vystříleli ty tuniský hotely nebo když pobodali nedávno tu Češku v Egyptě. Nemluvě o ostatních státech. Smutné, ale ne můj problém.

Pokud si vytvoříš srovnání mezi Tuniskem+Egyptem a třeba srovnatelnými útoky ve Francii, tak ty počty mrtvých budou podobné, ale výsledný psychologický efekt úplně jiný. Psychologicky ten který jede na dovolenou pryč musí počítat s určitým nebezpečím a celý ten akt je vnímán jinak než když tě ubodají na koncertě doma.

Ten graf je tvrdá propaganda, která se snaží celý problém selektivním výběrem dat relativizovat a navodit, že se nic výjimečného neděje. Má to společnost klidnit a držet ji dál od jiných extremistů (ať už pravicových či levicových) či případných represálií, ale pořád to je propaganda s jasným cílem. Pokud to nevidíš, tak zřejmě nejsi takový ubermench, jak si sám o sobě myslíš...

Můj graf nikomu necpu je tam jen jako vizuální pomůcka k psanému textu okolo,s jasně vypsaným zdůvodněním proč a jak. Vizuální pomůcka. Přijde mi mnohem racionálnější užívat vojenský termín casualties místo fatalities. Naprostá drtivá většina odborných publikacích na daná témata pracuje s casualties. Ale ok pokud to bereš za propagandu, tak klidně, je mi to docela fuk.

Nic neporovnáváš, ale evidentně se snažíš tenhle dojem navodit. Napsal jsi, že lidé kteří zažili osmdesátá léta to vnímají jinak a jsem si zcela jist, že ses snažil implikovat něco ve stylu "že to tolik nehrotí jako dneska, protože tehdy ty útoky byly taky". Ba se mi to opravdu nezdá, doslova dva příspěvky pod tím v odpovědi pro Technecia doslova ty situace srovnáváš viz

"Ale my se bavíme o tom, jak to lidi vnímají. ... Ať se ti to líbí, nebo ne. Byli zvyklí na daleko horší a častější věci."

Nejsem zvědavý na podobné slovíčkaření a další nekonečnou a neplodnou internetovou diskuzi. Pravděpodobně na tebe již reagovat nebudu. Pokud ti to zlepší zbytek dne, tak uznávám, že jsi diskuzi vyhrál.

Reagovat
drussbarb

Dobře jsi to napsal

Reagovat
technecium

Reagovat
technecium

Tak Francouzi si zvolil Makaróna, kterej říká, že si na to musí prostě jen zvyknout. Tak ať si zvykaj na západě, nijak mi nevadí, že do Česka nikdo nechce a ani tu nemá kdo důvod útočit. Já si rád žiju v klidu.

Reagovat
netopier

Máš pravdu, nemajú dôvod útočiť (zatial)

Reagovat
RealC.F.

To nejsi sám...v podstatě od roku 2015 je to skoro týden co týden..A pokaždé to skončí stejně..Prostě se jede dál..A další ještě horší věc je tzv. móda rasismu téměř všeho a všech..Dneska už v podstatě nikdo nemůže říct křivého slova směrem k migrantům či jakékoliv "menšině" aniž by z toho nevyklouz jako největší vyvrhel , rasista a xenofob...Kde to kurva sme , že se ničí a bouraj 200-300 let staré sochy, památníky a hroby jen proto , že to někomu připomíná otrokářství ? Tenhle svět pravdoláskařu a solidarity de doprdele

Reagovat
netopier

Súhlasím

Reagovat
netopier

zlý palec

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužiaľ je to tak, tí ktorí by s tým mali niečo robiť, tak nerobia, lebo je to ich politika s ktorou chcú zničiť Európu. Smradlavá špina Merkel a sk.....ý Brusel.

Reagovat
netopier

Reagovat
M0rb1D4S

Uctíme to minutou ticha, mávnem nad tím rukou a počkáme, až se to stane znovu

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

červeno-bílá nasvícení a filtry na fotky, ne?

Reagovat
Milan.B

a vlaječky, tie nesmu chybat

Reagovat
havrys99

Reagovat
Pony Slaystation

Ještě se o tom musí debatovat a jednotlivé země či jejich představitelé musí tento útok odsoudit. Tím to bude vyřešeno

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

podel se se svym napadem, jak tenhle problem vyresit....rasisticky chudaky jako tebe mam nejradsi

Reagovat
smazaný uživatel

podel se jaks prisel na to, ze je rasista...pitomce jako tebe mam nejradsi

Reagovat
smazaný uživatel

no z texu se to neda rict na 100 procent, ale kazdej prumerne inteligentnejsi clovek by rekl, ze to bylo mysleno rasisticky

Reagovat
smazaný uživatel

nebo jako text neni rasistickej, ale clovek kterej neco takoveho napise je z 99 procent rasista..

Reagovat
ratusek

ty jsi debil, to není o rase

Reagovat
Frantszek

Z 99 procent příspěvků pod tímto komentem od tebe lze konstatovat, že jsi dement. Nick to jen podtrhuje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Baronne

Reagovat
Posledni Kovboj

wtf

Reagovat
netopier

Možno by len stačilo, aby západné štáty neokupovali a nezabíjali domácich v cudzích krajinách ako napr. Francúzi v Mali a v mnoho ďalších štátoch v Afrike.

Reagovat
celeb

mor na tychto zabrzdenych SJW kretenov, co ani nevedia, co je to rasizmus. Ale jasne, spanielska rasa, katalanska rasa, bruselska rasa, bieber p-rasa.

Reagovat
ratusek

Reagovat
oli9

Jeste to tvrdě odsoudime

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
madridcan

La Rambla je raz za rok aj v Kosiciach, tak snad sa tu nic nestane...

Reagovat
smazaný uživatel

ještě ,že ten Neymar přestoupil

Reagovat
alcantara

Za Paulinha bude buduce kolo?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Uvědomte si, že tohle je prostě daň za blahobyt a rozpínavost velmocí, za to že žijeme dobře na úkor jinejch. Nezapomeňte, že se má zapad dobře díky staletí kolonialismu a otrokářství, který trvá do dnešní doby. Západ potřebuje přistěhovalce, který jsou ochotný pracovat za pakatel, aby se mohla mít jejich střední třída jako prasata v žitě. Další věc jsou války ve strategickejch oblastech s nerostnejma surovinama. Ten nepoměr se prostě musí nějak projevit a podobný útoky dokážou bejt skvělým nástrojem pro politiky - přesně ty totiž odváděj pozornost od důležitějších věcí a zakrývaj to, co se na pozadí toho všeho odehrává.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
RealC.F.

Jo je to vidět jak pracujou za pakatel například v Německu dle poslední statistiky..700 tisíc imigrantů a z toho po 2 letech pracuje 5% a zbytek se válí na úp a nikdy dělat nebude..

Reagovat
smazaný uživatel

Většina Evropských států žádné kolonie neměla a státy jako Španělsko či Portugalsko byly ve své době jediné koloniální velmoci a nezbylo jim z toho prakticky nic a zrovna dvakrát taky neoplývají blahobytem. Kolonialismus rozhodně není vysvětlením všeho. Nehledě na to, že nejvíc migrantů jde do Německa a Švédska, které nemají koloniální historii.

Reagovat
Frantszek

staletí kolonialismu a otrokářství a můžou za to lidi, kteří žijou teď a tady nebo co?

Reagovat
netopier

Francúzsko ma doteraz v Afrike kolónie. Doslova nasilu vyhnali domácich zo svojich pozemkov aby mohli vystavať plantáže (Tí ktorí sa búria su zabití a sú ich stovky až tisíce). Títo ludia nemajú kam ísť keďže tam sa tie kmene nemajú v láske a tým pádom utekajú do Európy (hlavne do Francúzska a robia im tam na oplátku bordel). Z časti to Francúzsku aj prajem že tam majú také nepokoje lebo sú obyčajné svine a darmožráči čo okupujú a zabíjaju černochov len aby sa oni mali dobre a žili na svojej vysokej úrovni. A vrcholom celého je to, že oni ich vyženú z afriky lebo su nenažraní a snažia sa ich potom natlačiť do východnej eu ktorá s tým nemá nič spoločné

Reagovat
netopier

My potom vo východnej európe máme nervy na imigrantov pretože nevzdelaní a zaostalí a chceme ich zabíjať.... Zase na to doplatia tí černosi kvôli kktom žabožrútom a západnej EU

Reagovat
H.N.T.

Reagovat
netopier

Presne tak

Reagovat
fabec1222

A rovnou to můžou spojit s Finskem...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, chyťte se za ruce, minutu se tvařte strašně smutně a mlčte a tím se to vyřeší. Před pár rokama bych napsal, že je to uvažování na úrovni postiženýho orangutana, dneska mně to vzhledem k myšlení celkem velké sorty lidí v Evropě přijde jako západoevropská klasika.

Reagovat
smazaný uživatel

Správně! Místo minuty ticha vyšle Španělská liga svojí armádu proti teroristům, všichni fotbalisti budou mobilizováni v čele s generálem Messim a Ronaldem.

Nebo jak si představuješ aby La liga reagovala?

Reagovat
r.mrazik

Vzhledem k tomu jak fungují hotspoty v Itálii a Řecku tak toho bude ještě víc...

Reagovat
Spasitel

Akoby povedala teta Angela treba byť solidárnejší k utečencom je to naša chyba

Reagovat
blaugrana
Reagovat
smazaný uživatel

Další blázon v Turku pobodal niekoľko ľudí, dve osoby neprežili, podobný scenár sa odohral v meste Wuppertal. Krásny deň, koľko takých ešte len bude.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele