Souhrn zápasů Ligy národů - úterý 20.11.

20.11.2018, 22:41, aktualizováno 20.11.2018, 22:41
Komentáře a souhrny
Portugalsko už mělo jisté první místo ve své skupině a v posledním vystoupení si mohlo dovolit remízu se sestupujícím Polskem. Švédsko přehrálo Rusko a postupuje do elitní ligy, Skotsko přetlačilo Izrael, Srbsko nemělo velké problémy s Litvou...
Liga A - skupina 3

Portugalsko - Polsko 1:1

20.11.2018 20:45

Góly: 33. André Silva - 66. Arkadiusz Milik (pen.)

Polsko sice nemohlo před tímto duelem odvrátit svůj sestup z nejvyšší výkonnostní ligy do béčkové, díky uhrané remíze v Portugalsku se mu ale podařilo vybojovat nasazení do prvního výkonnostního koše pro kvalifikaci na EURO 2020. Předskočilo totiž na dálku Německo, a to hlavně zásluhou hodně zlepšeného výkonu ve druhém půli.

Úvodní poločas nepřinesl, tedy až na vstřelenou branku, v podstatě nic moc zajímavého. První střela na bránu byla vyprodukována ve 14. minutě, po rohovém kopu se k zakončení dostal portugalský pravý bek Joao Cancelo, ovšem svou pravačkou netrefil kýžené zařízení. Ve 33. minutě už přišel na řadu přece jenom jeden z důležitých okamžiků.

Renato Sanches z rohového čtvrtkruhu poslal prudký centr na bližší tyčku, tam se nacházel nedůrazně bráněný André Silva, jenž svou hlavičkou balón prodloužil přesně k hornímu rohu brány. Poláci mohli poměrně záhy vyrovnat, konkrétně v 37. minutě, a to po standardní situaci, nicméně Kedziora svou střelu hlavou usměrnil pouze do břevna.

Hosty tahle situace probudila, o tři minuty později mohli udeřit znovu, v dobré pozici se ocitl Frankowski, ale na brankáře Beta nevyzrál. Ani po přestávce se následně tempo hry nijak výrazně nezvýšilo, především ne v první patnáctiminutovce. Dvakrát se snažil odpovědět na nepříznivý stav Grosicki, jenže svá mířidla neseřídil dle svých představ.

V 63. minutě dostalo Polsko velkou naději, že by v tomhle utkání mohlo ještě uspět. Milik se totiž objevil ve vyložené gólové možnosti, zezadu byl stažen k zemi Danilem Pereirou, sudí Karasev ukázal faulujícímu Portugalcovi červenou kartu, a protože k přestupku došlo v pokutovém území, kopala se penalta, kterou Milik dokázal napodruhé proměnit.

Oslabené Portugalsko bylo zranitelné, třeba v 69. minutě mohl přidal další polskou branku Krychowiak, avšak po rohovém kopu se těsně neprosadil. Deset minut před koncem pálil hodně nebezpečně Zieliňski, ale perfektní zákrok vytasil Beto. A hned po svém střídání se snažil zaskórovat Kadzior, ovšem o kousek minul prostor mezi třemi tyčemi.

Domácí nicméně i bez Cristiana Ronalda nebo Bernarda Silvy udrželi doma alespoň remízu a zachovali si ve skupině svou neporazitelnost. V Lize národů však bezpochyby podstoupili jeden z nejtěžších zápasů. Každopádně v červnu příštího roku se mohou těšit na závěrečný turnaj o celkové prvenství, který mimochodem budou konat právě oni.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko42205:38
2.Itálie41212:25
3.Polsko40224:62
Liga B - skupina 2

Švédsko - Rusko 2:0

20.11.2018 20:45

Góly: 41. Victor Lindelöf, 72. Marcus Berg

Švédové v přímém souboji s Ruskem vybojovali postup do elitní skupiny Ligy národů, když zvítězili 2:0. Na konci prvního poločasu rozjásal diváky v Solně obránce Manchesteru United Victor Lindelof a čtvrthodinu před koncem zasadil Rusů finální úder Marcus Berg.

Karty byly před zápasem rozdány jasně. Švédové k jistotě prvenství museli vyhrát, zatímco Rusům stačila i remíza. V prvním zápase hraném v Rusku se diváci branek nedočkali, tentokrát ale bylo vše jinak. V Solně oba celky předvedly poměrně dobrý fotbal, se šťastným koncem pro domácí Tre kronur.

O první rozruch se postarala v 5. minutě dalekonosná střela Olssona, která se do prostoru mezi tyčemi nevešla. Na druhé straně se zase do dobré příležitosti dostal Dzjuba a švédský brankář už musel po jeho střele zasahovat. Krátce na to byl znovu vidět Olsson, který si sice dobře naběhl na kolmici a vstřelil gól, jenže v době přihrávky se nacházel v jasném ofsajdu a tudíž veškerá radost byla zbytečná.

Švédové měli i další možnosti, stejně jako Rusové. Granqvist zpoza vápna opět netrefil branku a gólman Olsen zase musel vytasit pohotový zákrok proti rozeběhnutému Ionovovi. Ofenzivně laděný první poločas nakonec jednu branku přinesl. Ve 41. minutě rozehrávali Tre kronor rohový kop, Lustig ho hlavou sklepl pro Victora Lindelofa a ten pumelenicí z první překonal brankáře Luneva.

Rusku stačila k jistotě prvního místa i remíza, jenomže najednou bylo v pozici, kdy muselo dohánět manko. Sborná přichystala na druhý poločas střídání, ale k oživení jeho hry to nějakou dobu nevedlo. Po hodině hry měli hosté i štěstí, když po jejich chybě Berg nezachytil balón. Druhý klíčový moment celého zápasu přišel v 72. minutě, kdy Švédové vstřelili druhý gól. Po akci zleva pálil na hranici značky pokutového kopu placírkou Sebastian Larsson, Lunev střelu doprostřed vyrazil, ale s dorážkou Marcuse Berga už nemohl nic udělat. Hosté nedokázali na druhou branku zareagovat a ve Švédsku padli dvoubrankový rozdílem, což je nakonec stálo postup do elitní ligy. Tam naopak postupuje Švédsko, byť nasbíralo stejný počet bodů jako jeho soupeř.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Švédsko42115:37
2.Rusko42114:37
3.Turecko41034:73
Liga C - skupina 1

Skotsko - Izrael 3:2

20.11.2018 20:45

Góly: 34. James Forrest, 43. James Forrest, 64. James Forrest - 9. Biram Kayal, 75. Eran Zahavi

Skotové slaví postup do vyšší ligy, protože si na domácí půdě nakonec poradili s Izraelem. Utkání, ve kterém nebyla nouze o velká dramata a zvraty, rozhodl hattrickem dnes famózní útočník James Forrest.

Skotsko v tomhle utkání hrálo o všechno. Nůž pod krkem mu držel Izrael, který přijel do Skotska jako vedoucí skupiny. Vzhledem k tomu, že Skotsko má horší vzájemné zápasy s Izraelem a bodově je na tom stejně jako jeho soupeř, muselo dnes bezpodmínečně vyhrát, aby si vzalo první místo s postupem.

Jeho plány ale ze začátku moc dobře nevypadaly. Už po devíti minutách se totiž do vedení dostal soupeř z Izraele! Zahavi našel přesnou nahrávkou Birama Kayala, který s balonem u nohy udělal několik kroků. Pak usoudil, že to půjde, a krásnou ranou poslal míč nechytatelně do šibenice!

Skotsko se nevzdalo a brankář Ariel Harush musel několikrát zasahovat s vypětím všech sil. Dlouho se však domácím nedařila koncovka. Až v minutě 34. se to povedlo. Rána Armstronga byla zablokována, ale míč se dostal přímo k Jamesi Forrestovi, který se z blízkosti nemýlil - 1:1. A to nebyl konec, protože o pouhých deset minut později Skotové otočili utkání! V rychlém kontru pokračoval Christie, který elegantně našel Jamese Forresta. Ten si i přes problémy při zpracování poradil a prostřelil brankáře Harushe!

Druhá půle začala poměrně nenápadně, bez větších zvratů a šancí. Izraelští hráči drželi míč na kopačkách a domácí skvadře ho moc nepůjčovali. Přesto se ale Skotsko dokázalo prosadit, když v 64. minutě poslal míč do vápna Fraser. Jeho nahrávku převzal dnes parádně hrající James Forrest, který prokličkoval mezi dvojicí soupeřů a bezvadně zkompletoval hattrick - 3:1.

Byla to nakonec trefa vítězná, neboť zkušený útočník Eran Zahavi dostal míč u vápna, popošel s ním o pár metrů a střelou do protipohybu překvapil brankáře McGregora! Ani kontaktní branka ale hostům nestačila, protože Skotsko vsadilo ke konci utkání na bezvadnou obranu a především s pomocí brankáře Allana McGregora ubránilo postupový výsledek!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko430110:49
2.Izrael42026:56
3.Albánie41031:83
Liga C - skupina 4

Srbsko - Litva 4:1

20.11.2018 20:45

Góly: 51. Artūras Žulpa (vl.), 58. Aleksandar Mitrović, 71. Aleksandar Prijović, 74. Adem Ljajić - 64. Deimantas Petravičius

Reprezentanti Srbska potvrdili v Bělehradě jasnou úlohu favoritů proti Litvě a přehráli ji hladce po výsledku 4:1. Proto se udrželi na první pozici se čtrnácti body, ani jednou tak neprohráli a zajistili si účast v dodatečném play-off o evropský šampionát v roce 2020. Navíc v LN postoupili do Ligy B, druhé Rumunsko za sebou nechali o dva body. Svůj góĺostroj proti Litvě rozjeli po přestávce, kdy se trefili do černého hned čtyřikrát.

Hosté se naopak s třetí výkonnostní kategorií loučí, v silné konkurenci nezískali v šesti utkáních ani jeden bod a s hrozivým skóre 3:17 padají do nejnižší ligy. V prvním poločase se diváci žádného gólu nedočkali, opravdovou podívanou viděli až po změně stran. Úvodní větší příležitost se zrodila po necelé půlhodině hry, kdy z dvanácti metrů střílel po zemi zcela osamocený Lukič, ovšem jeho pokus doprostřed branky ukryl v rukavicích gólman Šetkus.

Hosté mohli z ničeho nic udeřit zhruba deset minut před přestávkou, kdy po přímém volném kopu zakončoval ve skluzu z hranice brankového území Januševskis, ale skvělý zákrok vytáhl brankář Rajkovič a s pomocí břevna dostal míč ke svým spoluhráčům. Ihned na to hlavičkoval na druhé straně z dobré pozice Adem Ljajič a pravou tyč minul zhruba o metr. Jasný favorit úterního střetnutí šel do vedení v 51. minutě díky vlastní brance Arturase Žulpy.

Hostující záložník se po rohovém kopu z levé strany snažil odhlavičkovat balón do bezpečí, jenomže nešťastně ho usměrnil k tyči za záda bezmocně stojícího Šetkuse. Srbové se uklidnili za dalších sedm minut. Aleksandar Mitrovič si naskočil na parádní pas Živkoviče z pravého křídla a hlavou s pomocí země zamířil doprostřed branky. Litva přeci jen zdramatizovala tento duel v 64. minutě, kdy snížil Deimantas Petravičius.

Třiadvacetiletý záložník skotského Motherwellu po nejistém zákroku Rajkoviče předvedl parádní nůžky a zády k brance zamířil přesně k pravé konstrukci. Domácí si vzali dvoubrankové vedení zpět o osm minut později. Aleksandar Prijović se probojoval k hlavičce na hranici brankového území a obstřelil Šetkuse. Neuběhly ani tři minuty a gólový účet uzavřel Ljajič, jenž po kolmici za obranu od Prijoviče elegantně přeloboval vyběhnutého Šetkuse.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Rumunsko 0:1

20.11.2018 20:45

Góly: 44. George Ţucudean

Černá Hora sice před vlastními fanoušky prohrála s Rumunskem nejtěsnějším možným způsobem, i tak se ovšem v Lize národů o chlup zachránila ve třetí výkonnostní lize. V celkovém skóre v tabulce třetích míst totiž byla lepší o jednu branku než sestupující Kypr. O jediný přesný zásah utkání se postaral v závěru první půle George Tucudean.

Domácí museli nad svým soupeřem vyhrát, aby ještě skončili ve skupině druzí a předskočili ho v tabulce, utrpěli však v nově vytvořené soutěži akorát svou druhou porážku před vlastními fanoušky. Pro oba týmy se ovšem nic nezměnilo, co se otázky nasazení pro kvalifikaci na EURO 2020 týče. Poslány totiž budou do čtvrtého koše.

Rumunsko bylo v tomhle utkání přece jenom o něco aktivnějším mužstvem. Vyprodukovalo více střeleckých pokusů na bránu, jeden ze šesti cílených přímo na brankáře Petkoviče přitom proměnila v rozhodující přesný zásah. Černou Horu určitě hodně mrzí moment ze 72. minuty. Za nepříznivého stavu totiž nedokázala trestuhodně proměnit pokutový kop.

První větší šance utkání na řadu přišla ve 20. minutě, to když Chipciu pronikl k levé boční čáře vápna, odtud se snažil přelobovat Petkoviče, ten ovšem včas zacouval do brány a následně míč vyrazil nad břevno. Minutu před změnou stran si však vybral domácí gólman hodně slabší chvilku. A bohužel pro něj, jeho chyba rozhodla celý zápas.

Maxim ve středu pole narazil balón Tucudeanovi, který nad ničím nepřemýšlel a ze střední vzdálenosti vypálil, a ačkoli jeho pokus mířil doprostřed brány, Petkovič nezkrotil neposedný balón, a tak mu proklouzl pod jeho tělem do sítě. Ve druhém dějství si Černohorci nevytvořili na svého protivníka nějaký větší tlak, Rumuni svůj náskok celkem v pohodě hlídali.

V 63. minutě ho mohl navýšit Chipciu, jenže u tyčky tentokráte Petkovič velmi dobře zasáhl. Černá Hora mohla srovnat, 72. minutě fauloval v šestnáctce Sapunaru, sudí Zwayer ukázal na bílý puntík, ale nařízenou penaltu neproměnil díky perfektnímu zákroku gólmana Tatarusanua střílející Jankovič, a v 87. minutě se nacházel skórující Kosovič jen v ofsajdu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko642011:414
2.Rumunsko63308:312
3.Černá Hora62137:67
4.Litva60063:160
Liga D - skupina 3

Kosovo - Ázerbájdžán 4:0

20.11.2018 20:45

Góly: 2. Arbër Zeneli, 50. Arbër Zeneli, 61. Amir Rrahmani, 76. Arbër Zeneli

Kosovo potvrdilo suverenitu ve své skupině a druhý Ázerbájdžán doma rozstřílelo 4:0. Lví podíl na tom měl Arber Zeneli, který zatížil Ağayevovo konto třikrát. Kosovo si zároveň zajistilo postup do vyšší ligy.

Přímý souboj o postup, ve kterém domácím stačila k jistotě prvenství i remíza, se nakonec změnil v jednoznačnou záležitost. Ázerbájdžán byl sice herně vyrovnaným soupeřem, místy možná i lepším, ale Kosovo předvedlo neuvěřitelnou efektivitu.

V Prištině čekali diváci na úvodní branku jen dvě minuty, Arber Zeneli vypálil přesně na zadní tyč a hostující brankář se natahoval marně. Rychlý gól domácí uklidnil a ti pak měli i další šance, povětšinou ze střední vzdálenosti. I Ázerbájdžán zkoušel střelecké štěstí, které však v prvním poločase neměl. Nejblíže vyrovnání byl Abdullajev, ten netrefil branku.

Ázerbájdžán se v prvním poločase ještě držel, jenže po změně stran už byla hra zcela v režii Kosova. Pět minut po přestávce dostal přesnou přihrávku do blízkosti Ağayeva opět Arber Zeneli a i v této příležitosti si poradil. O jedenáct minut později zvyšoval už na 3:0 po Kolilliho centru Rrahmani a o vítězi zápasu a celé skupiny už nikdo nepochyboval.

Hosté sice mohli o pár minut později snížit, ale s Abbasovem si poradil Murić. Čtvrthodinu před koncem Kosovo zasadilo Ázerbájdžánu poslední úder. Arber Zeneli si s balónem u nohy udělal střelecký prostor a povedenou ranou zkompletoval hattrick. Domácí zvítězili vysoko 4:0 a zajistili si postup do vyšší ligy.

Více informací k zápasu

Malta - Faerské ostrovy 1:1

20.11.2018 20:45

Góly: 4. Juan Carlos Corbalan - 3. René Joensen

Malta potřebovala nad Faerskými ostrovy získat tři body, aby se ještě před svého soupeře dostala aspoň na třetí příčku v tabulce, avšak vyrovnaný souboj nakonec vyrezultoval v konečnou remízu. Obě branky utkání padly na samotném začátku utkání. Hosty poslal do vedení René Joensen, za domácí ovšem ihned srovnal Juan Carlos Corbalan.

Oba týmy ani v jednom z předchozích pěti případů neudržely čisté konto a nepodařilo se jim to ani napošesté. Domácí ovšem byli v defenzívě v kontextu Ligy národů horší než jejich protivník, více jak čtrnáct inkasovaných branek v nově vytvořené soutěži zaznamenaly už jen San Marino, Gibraltar a Litva. Hosté nakonec obdrželi celkově branek deset.

Celek ze severní Evropy se ujal vedení už ve 3. minutě. Sörensen z pravé strany poslal kroucený centr na zadní tyčku, kam si naběhl Joensen, a ten v krkolomné pozici hlavou přesně zacílil. Jen o pár desítek vteřin však Malta odpověděla. Mifsudovu střelu stačil ještě brankář Nielsen vychytat, ale na dorážku Corbalana už nestačil.

Obě mužstva si ještě vytvořila nějaké příležitosti na to, aby výhru strhla na svou stranu, skóre se už ovšem kupředu nepohnulo. Ve 36. minutě selhal v dobré pozici Vatnhamar, hostující záložník totiž hlavou o kousek minul kýžené zařízení. Na druhé straně mohl skórovat v 50. minutě Corbalan, ovšem svou hlavičkou nasměroval balón jen do břevna.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kosovo642015:214
2.Ázerbájdžán62317:69
3.Faerské ostrovy61235:105
4.Malta60335:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Coutinho10

Skotsko postup sice si to v zaveru trochu zbytecne zdramatizovali, ale dokazali si to uz pohlidat a jdou o ligu vys...celkem bych je i bral v dalsim rocniku ligy narodu

Reagovat
smazaný uživatel

Švédsko

rusací

Reagovat
Rarášek

Helaaaaa Sverige

Postup do elitní skupiny, navíc přes Rusko( ), to je naprostá paráda. Jsem hrozně rád hlavně za Victora .. Snad to Mourek sledoval a pochopil, jak ho využívat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele