SOUHRN POHÁRU UEFA - 1. ZÁPASY

20.10.2006, 00:26
Komentáře a souhrny
Pohár UEFA rozehrál skupinovou fázi a první kolo přineslo hned několik překvapivých výsledků. Belgický Zulte-Waregem vyhrál vysoko 4:1 na hřišti Austrie Vídeň, Besiktas doma podlehl Tottenhamu, Glasgow Rangers vyhráli v Livornu. Do boje se na svých stadiónech zapojily i dva české týmy, Sparta podlehla Espanyolu a Liberec vyválčil bod s obhájcem titulu Sevillou.

Skupina A slibovala dva vyrovnané zápasy, v souboji Livorno - Rangers se spíše čekalo vítězství domácích, v duelu Maccabi Haifa - Auxerre se naopak více věřilo hostům. Vše nakonec dopadlo přesně obráceně. Rangers se z víkendové domácí ligové porážky oklepali a v Livornu v rozmezí necelých deseti minut nastříleli tři góly. Domácí sice mezitím snížili z penalty, ale na zvrat už se nezmohli, jen v samotném závěru snížil na konečných 2:3 svým druhým gólem Lucarelli. Auxerre cestovalo do Izraele v roli favorita, ale nakonec narazilo. Po vyrovnané první půli dala domácí Haifa dva slepené góly a rozhodla o výhře 3:1.

I ve skupině B se zrodil jeden nečekaný výsledek. Tottenham, jenž v prvním kole vyřadil pražskou Slavii, se letos v domácí ligové soutěži velmi trápí a na horkou tureckou půdu, na stadión Besiktase, určitě nejel jako favorit. Ale nakonec překvapil, brankami Ghalyho a Berbatova vyhrál 2:0 a nakročil tak k postupu. Také ve druhém utkání měli po prvním poločase navrch hosté, Leverkusen poslal do vedení v Bruggách Schneider, jenže dvě minuty po přestávce srovnal Clement a na stavu 1:1 se už nic nezměnilo.

Do bojů ve skupině C vstoupil nadějně Liberec, i když měl velmi těžkého soupeře, pod Ještěd přijel obhájce ze Sevilly. Ve vyrovnaném utkání nakonec český mistr udržel bod za bezbrankovou remízu. V druhém zápase si nizozemský Alkmaar, semifinalista zpřed dvou let, bez potíží poradil se Sportingem Braga, příštím soupeřem Liberce. Portugalci sice dlouho prohrávali jen o gól, v závěrečné čtvrthodině ale inkasovali ještě dvakrát a odvezli si porážku 0:3.
Podrobný komentář k utkání Liberec - Sevilla naleznete zde.

Skupina D je papírově vyrovnaná a postrádá výrazného favorita, body zvenku proto mohou mít velkou cenu. A všechny tři si hned z dánského Odense odvezla italská Parma. Sice brzy prohrávala po trefě Hansena, ale před přestávkou srovnal Dessena a krátce po změně stran obrat dokonal Budan. Ani ve druhém střetnutí nebodoval domácí tým naplno, Osasuna hostila Heerenveen a přestože měla více ze hry a více střeleckých příležitostí, zrodila se remíza 0:0.

Také ve skupině E byli úspěšnější hosté. Blackburn Rovers nezačal na hřišti Wisly Kraków dobře, přestože měl navrch, prohrával po poločase 0:1. Po přestávce ale ve svém tlaku pokračoval a brzy srovnal. A dočkal se i zaslouženého vítězného gólu, i když si na něj počkal až na samý závěr zápasu. Šťastným střelcem byl Bentley. V Basileji, kde se představil Feyenoord, se očekával vyrovnaný souboj, ale domácí byli lepším týmem a bylo překvapením, že se hodinu hrálo bez branek. Pak poslal švýcarský tým do vedení Eduardo, jenže hosté se probrali a v 76. minutě srovnali na konečných 1:1. Trefil se střídající Huysegems, jenž byl v tu chvíli na hřišti jen šest minut.

Ve skupině F pak byli hosté úspěšní stoprocentně. Asi největší překvapení kola se zrodilo ve Vídni, kde si na Austrii vyšlápl podceňovaný belgický Zulte-Waregem. Austria sice vedla, po přihrávce českého útočníka Štěpána Vachouška se trefil Lasnik, jenže pak srovnal Tim Matthys, po přestávce v rozmezí osmi minut završil hattrick a bylo rozhodnuto. Punc debaklu dal výsledku v poslední minutě Van Den Driessche. Pražskou Spartu tak za dva týdny, kdy právě do Belgie jede ke svému druhému zápasu, nečeká vůbec lehká práce. Sparta přitom bude potřebovat bodovat, dnes totiž na letné podlehla Espanyolu 0:2. V zápase, který ovlivnil rozhodčí nejprve vymyšlenou penaltou pro hosty a pak nevyloučením Řepky za jasný faul na unikajícího soupeře, nebyla Sparta horším týmem, ale z občasného tlaku toho nedokázala moc vytěžit a v několika šancích selhala.
Podrobný komentář k utkání Sparta - Espanyol naleznete zde.

Mladá Boleslav měla v prvním kole volno a mohla tak nerušeně pozorovat výkony svých příštích soupeřů. Ten nejbližší, Panathinaikos Atény, přivítal izraelský Hapoel Tel-Aviv a poradil si s ním i bez podpory diváků, neboť mu UEFA za výtržnosti v předchozím utkání zavřela stadión. První půle se hrála bez branek, dvě minuty po přestávce ale domácí zužitkovali tlak, centr Romera srazil do vlastní branky Tal Chen. V 64. minutě pak pečetil na 2:0 Romero sám. Ve druhém utkání skupiny si Paris Saint-Germain, šetřící několik opor, ale s českým reprezentantem Davidem Rozehnalem v sestavě, odvezl bod za bezbrankovou remízu na hřišti Rapidu Bukurešť.

V poslední skupině H, označované skupinou smrti, zahájili na výbornou fotbalisté Palerma, kteří se dosud velmi dobře prezentují i v italské Serii A. Ve Frankfurtu sice byli pod tlakem a dostali gól do šatny od Alberta Streita, ale do druhé půle vyběhli jako vyměnění a už za pět minut srovnal Brienza. Frankfurt pak mohl strhnout vedení opět na svou stranu, ale místo toho dvě minuty před koncem přišel i o ten jeden bod, výhru pro tým ze Sicílie zařídil Zaccardo. Ve druhém utkání se Newcastle proti Fenerbahce dlouho probouzel, ale postupně převzal otěže, soupeře zatlačil a v závěru se dočkal zaslouženého vítězného gólu, po rohovém kopu jej vstřelil Sibierski.


Skupina A

Tabulka:
1. Maccabi Haifa11003:13
2. Glasgow Rangers11003:23
3. Partizan Bělehrad00000:00
4. AS Livorno10012:30
5. AJ Auxerre10011:30



Skupina B

Tabulka:
1. Tottenham Hotspur11002:03
2. Club Bruggy10101:11
Bayer Leverkusen10101:11
4. Dinamo Bukurešť00000:00
5. Besiktas JK10010:20



Skupina C

Tabulka:
1. AZ Alkmaar11003:03
2. Slovan Liberec10100:01
Sevilla FC10100:01
4. Grasshoppers Curych00000:00
5. Sporting Braga10010:30



Skupina D

Tabulka:
1. FC Parma11002:13
2. Osasuna Pamplona10100:01
SC Heerenveen10100:01
4. Racing Lens00000:00
5. Odense BK10011:20



Skupina E

Tabulka:
1. Blackburn Rovers11002:13
2. FC Basilej10101:11
Feyenoord Rotterdam10101:11
4. AS Nancy-Lorraine00000:00
5. Wisla Kraków10011:20



Skupina F

Tabulka:
1. SV Zulte-Waregem11004:13
2. Espanyol Barcelona11002:03
3. Ajax Amsterdam00000:00
4. Sparta Praha10010:20
5. Austria Vídeň10011:40



Skupina G

Tabulka:



Skupina H

Tabulka:
1. Citta di Palermo11002:13
2. Newcastle United11001:03
3. Celta Vigo00000:00
4. Eintracht Frankfurt10011:20
5. Fenerbahce SK10010:10



Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*cristi

Tottenham sice v lize nic moc,ale to se podá.Chtělo by to oporu do zálohy, a lepší utočníky.Prodat Carrika byla chyba.

Reagovat
HOST*piccaso16

to byla největší chyba jakou mohli udělat za to bych jola nejradši zabil myslím že ůtok mají celkem dobrej Defoe, Berbatov, Keane a v záloze je může táhnout Malbranque nebo hlavně Lennon-to je největší talent!!

Reagovat
HOST*

v utoku maji mozna az zbytecne moc kvalitnich hracu, ale s tou zalohou je fakt problem. prodat carricka byla urcite chyba, ale to co nejvic potrebujou je solidni spilmachr. lennon je talent, ale typove jiny hrac a malbranque na tohle nema vlohy

Reagovat
Shevchenko

zaloha je podle me skvela: Davids, Zokora, Lennon, Jenas

Reagovat
HOST*

a kde mas toho spilmachra ?

Reagovat
HOST*Jožka

Co kohouti, Arsenal je nejlepší... s kohotama si vyliž pr...

Reagovat
HOST*Jožka

Co kohouti, Arsenal je nejlepší... s kohotama si vyliž pr...

Reagovat
HOST*

ja si skor myslim ze nejavacsi problem je v strede obrany-za casto zraneneho Kinga nemame adekvatnu nahradu a zakazdym ked hra Gardner alebo Davenport je to o prdeli

a dalsia chybna vec je lave kridlo ktore nemame-Ghaly je trapny,stred by som si predstavoval-lave kridlo mozno ak sa uzdravi tak malbranque potom zokora jenas a lennon

chyba bola pustit mendesa vzdy sa mi pacil a je to playmaker ako vysity a v Portsmouthe to dokazuje...teraz by bodol

Reagovat
HOST*

ja si skor myslim ze nejavacsi problem je v strede obrany-za casto zraneneho Kinga nemame adekvatnu nahradu a zakazdym ked hra Gardner alebo Davenport je to o prdeli

a dalsia chybna vec je lave kridlo ktore nemame-Ghaly je trapny,stred by som si predstavoval-lave kridlo mozno ak sa uzdravi tak malbranque potom zokora jenas a lennon

chyba bola pustit mendesa vzdy sa mi pacil a je to playmaker ako vysity a v Portsmouthe to dokazuje...teraz by bodol

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele