SOUHRN LM: 6. KOLO, STŘEDA

07.12.2006, 00:55
Komentáře a souhrny
Manchester United zdolal Benfiku a zajistil si tak postup z prvního místa, Celtic totiž prohrál v Kodani. Hamburk zaznamenal první vítězství a ze skupiny G tak postupují Arsenal a Porto, Lille zvítězilo v Miláně nad AC a také se může těšit na osmifinále.



Skupina E

Ve skupině E bylo před posledním hracím dnem již o všem jasno. Lyon a Real Madrid si s předstihem zajistili postup do osmifinále a trenéři obou týmů tak mohli šetřit své opory. V základních sestavách obou klubů dostali šanci hráči, kteří ve většině případů zahřívají pouze lavičky, a absence těch opravdu top fotbalistů se projevila možná ve větší míře, než se původně čekalo.

Francouzský mistr začal duel se Steauou hodně vlažně a již od druhé minuty musel dotahovat jednobrankové manko, když se v šestnáctce prosadil Dica. Odpověď domácích na sebe ale nenechala dlouho čekat. O deset minut později zahrával Kallstrom rohový kop a osamocený Alou Diarra hlavou srovnal.

Dvě branky v úvodu zápasu fanoušky na Stade de Gerland patřičně navnadily, po zbytek zápasu však příznivci spíše kroutili hlavami. Steaua byla překvapivě o něco nebezpečnějším týmem a vypracovala si více příležitostí. Přetavit v gól je postupně nedokázali Nicolita, Radoi, Dica, Petre a znovu Dica, a protože se na druhé straně neprosadil Govou, rozešly se obě strany smírně 1:1.

Ještě hůře než Lyon začal svůj závěrečný duel Real Madrid. Bílý balet se na promrzlém trávníku v Kyjevě rozehříval hodně pomalu a brzy prohrával o dvě branky. V obou případech obstaral gólovou tečku Šackich. Útočník Dynama nejprve ve 13. minutě proměnil v branku centr Belkeviče, o čtrnáct minut později pak sice neuspěl tváří v tvář Lopezovi, jenomže ke smůle Realu se míč po zákroku brankáře odrazil do kolena Šackicha a skončil v síti.

Po změně stran favorit přece jenom přidal plyn. Prvním výsledkem byl únik Beckhama a jeho střela do tyče. Jestliže nástup do zápasu vyšel domácím parádně, jeho závěr se dá nazvat tragédií. V posledních pěti minutách Dynamo prohospodařilo dvoubrankový náskok a přišlo o vítězství. A podobně jako na straně ukrajinského klubu, i za španělský tým skóroval dvakrát jeden a ten samý hráč - Ronaldo. Brazilský útočník nejprve v 86. minutě rozvlnil síť poté, co se k němu snesl rohový kop Beckhama. Vyrovnání pak obstaral dvě minuty před koncem, když s přehledem proměnil pokutový kop nařízený za faul na jeho osobu.

Tabulka:
1. Olympique Lyon642012:314
2. Real Madrid632114:811
3. Steaua Bukurešť61237:115
4. Dynamo Kyjev60245:162


Skupina F

Manchester United hostil v rozhodujícím utkání skupiny F Benfiku a nechtěl připustit opakování jen rok staré historie, kdy jeho porážka v Lisabonu znamenala pád až na poslední místo. Domácím stačila remíza a podle toho také vypadal úvod zápasu, Manchester sice měl navrch, ale dopředu se příliš nehnal. Přišel tedy trest - Benfika se ve 27. minutě dostala do první vážnější akce, nedůrazně bránící Evra pustil do vápna Simaa, ten přihrál za šestnáctku Nélsonovi a jeho nechytatelná rána vymetla šibenici - 0:1.

Manchester se probudil a postupně dostal soupeře pod velký tlak. Ronaldův nepříjemný přímý kop vytáhl Quim, po rohu a hlavičce Sahy přišel zmatek před brankou a ruka Nélsona, kterou však rozhodčí nezaregistroval. Ještě do přestávky ale United svůj tlak zužitkovali, po centru Giggse přesně hlavičkoval Vidič - 1:1.

Domácí měli navrch i po změně stran, teď už se nerozhodným stavem uspokojit nenechali a druhý gól přišel už po čtvrt hodině, Ronaldo přesným centrem našel hlavu nehlídaného Giggse a ten bez potíží poslal míč do sítě - 2:1. Za další čtvrthodinu bylo hotovo, po rohu Fletchera totiž do třetice přesně hlavičkoval Saha - 3:1.

Celtic už měl postup jistý, ale zápas v Kodani určitě nechtěl vypustit, šlo o prvenství ve skupině a o výhodnější pozici při osmifinálovém losu. Jenže Dánové se chtěli s Ligou mistrů rozloučit se ctí a dali to najevo velmi brzy - už po dvou minutách zakombinoval Kanaďan ve službách FC Kodaň Atiba Hutchinson s Allbäckem a poslal míč za Borucova záda - 1:0. V další šanci byl sám Allbäck a trefil tyč, na druhé straně byl ve dvou šancích Miller, ale i druhé gólové slovo si vzali domácí - po Hangelandově sklepnutí nejrychleji zareagoval Grönkjaer a zvýšil na 2:0.

Po přestávce mohl Celtic snížit, ale s pokusem Zurawskiho, jehož do šance poslal Jiří Jarošík, si brankář Christiansen poradil a krátce nato znovu udeřilo na druhé straně. Gravgaard vyhrál vzdušný souboj, míč se dostal k Allbäckovi a ten dal svůj třetí gól v Lize mistrů - 3:0. V dresu Celtiku se na hřiště dostal hrdina utkání s Manchesterem Shunsuke Nakamura a podílel se alespoň na čestném úspěchu. Nejprve jeho pokus z hranice vápna Christiansen vytáhl, v 75. minutě už připravil gól. Z přímého kopu poslal prudký centr do vápna a Jiří Jarošík usměrnil míč do sítě - 3:1.

Manchester tak do posledního kola neměl jistotu postupu, ale nakonec jde dál z prvního místa, Celtic po porážce v Kodani klesl na druhé. Benfika má stejně bodů jako Kodaň, ale lepší vzájemné zápasy a zahraje si Pohár UEFA, dánský tým se loučí, ale rozhodně nemusí sklápět hlavu.

Tabulka:
1. Manchester United640210:512
2. Celtic Glasgow63038:99
3. Benfica Lisabon62137:87
4. FC Kodaň62135:87


Skupina G

Ve skupině G bylo jasné jediné - že Hamburk skončí poslední. Zbylé tři týmy ještě hrály o postup, přímý souboj o první místo byl k vidění v Portu, kam zavítal Arsenal bez zraněných Henryho a Rosického. Nebyl to zápas "hop nebo trop", oba týmy dobře věděly, že remíza je do osmifinále pošle oba bez ohledu na výsledek z Hamburku. Ale Porto se jen s remízou spokojit nechtělo, chtělo skupinu vyhrát a k tomu potřebovalo Arsenal porazit.

Hvězdou večera byl Ricardo Quaresma, obranou procházel kdy se mu zachtělo a ve 22. minutě vytvořil první šanci, Postiga však pálil jen do Lehmanna. Arsenal moc nezlobil a Porto mělo další šance, Quaresmův lob Lehmann jen taktak vytáhl, Postigu ke gólové hlavičce nepustil Touré, Assuncao zahrozil zdálky. Porto tlačilo i po přestávce, ale vítězný gól mu nebyl přán, Quaresma dvakrát trefil tutéž tyč. V týmu hostí se snažil Fabregas, oživení přinesl také střídající Van Persie, ale ani to ke gólu nevedlo a bezbranková remíza tak určila jako vítěze skupiny Arsenal a druhého postupujícího Porto.

V Hamburku tak vzhledem k výsledku z Porta už o nic nešlo, ale to hráči na začátku utkání pochopitelně nevěděli. CSKA hrálo o naději, Hamburk o čest. A lépe začali hosté, po Atoubově faulu je z penalty poslal do vedení Ivica Olič. Dlouho si ho však neužili, Ljuboju ještě vychytal Akinfejev, ale pět minut nato po rohovém kopu srovnal Besart Beriša, 31letý Albánec, který tak oslavil svůj debut v Lize mistrů.

Hamburk se tlačil za vedoucím gólem, volej Van der Vaarta však reflexivně vytáhl Akinfejev. Nejvíce zlobil právě nizozemský reprezentant společně s Piotrem Trochovskim, ale místo očekávaného gólu v ruské síti přišel na druhé straně úder z protiútoku - Žirkov poslal CSKA do vedení a znovu u toho byl Timothée Atouba. Na toho si zřejmě zasedli fanoušci a když byl střídán, řádně jej vypískali. Kamerunský fotbalista neudržel nervy na uzdě a směrem k tribunám ukázal vztyčený prostředníček, za což si vysloužil nejen pivní sprchu a jistě i palbu nadávek, ale i červenou kartu, i přesto, že už byl ze hřiště venku.

Domácí směřovali k další porážce, ale v závěru se dokázali zvednout a nemohl u toho chybět Rafael van der Vaart. Hosté nedokázali odvrátit Trochowskiho dlouhý aut a nizozemský záložník z hranice vápna překonal Akinfejeva - 2:2. Ani to však nebylo všechno, Hamburk ještě dokázal vstřelit i vítězný gól a připsat si tak teprve druhou výhru v celé sezóně. Stalo se tak v 90. minutě a byl u toho kdo jiný, než Van der Vaart - poslal lehký centr na střídajícího Sanoga, ten si jedním dotekem na prsou zpracoval a druhým poslal Akinfejevovi nechytatelný pozdrav - 3:2.

Hamburk tak za svým mizerným vystoupením v Lize mistrů udělal alespoň slušnou tečku. CSKA sice bojovalo o postup, ale nakonec jej porážka mrzet nemusí, protože ani výhra by nestačila. Zahraje si tak alespoň Pohár UEFA, zatímco pro Hamburk poháry končí. A možná je to i dobře - tradiční klub, který nikdy nesestoupil z Bundesligy, se bude moci na jaře soustředit jen na záchranu zpackané sezóny a také samotné prvoligové příslušnosti.

Tabulka:
1. Arsenal FC63217:311
2. FC Porto63219:411
3. CSKA Moskva62224:58
4. Hamburger SV61057:153


Skupina H

Skupina H měla před posledními zápasy jednu velkou tajenku - kdo doprovodí AC Milán na cestě mezi šestnáct nejlepších klubů Evropy. Ve hře o postup byly AEK Atény a Lille, řecký tým měl lepší výchozí pozici, na jeho kontě bylo o jeden bod více a navíc hrál na hřišti posledního Anderlechtu, zatímco Lille čekal zápas na San Siru.

Aténští měli svůj další osud v pohárové Evropě ve vlastních rukách a tento fakt jakoby jim svazoval nohy. Dlouho se proti domácím nemohli nějak výrazněji prosadit a v 37. minutě si celou situaci řádně zkomplikovali. Kamenem úrazu se stala neschopnost odkopnout míč z vlastního pokutového území, čehož po velkém závaru nakonec využil Vanden Borre.

V 63. minutě bylo pro AEK ještě hůře. Sorrentino sice dokázal zneškodnit střelu Tchiteho z bezprostřední blízkosti, odražený míč se ale dostal k Frutosovi a ten si již věděl rady. Až po druhé inkasované brance hosté přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a brzy se dočkali snížení. V 75. minutě odcentroval z levé strany Boussoufa a Lakis hlavou překonal Zítku. V 81. minutě dokonce přišlo vyrovnání. V šestnáctce Anderlechtu dostal příliš volného prostoru Cirillo a parádním volejem přesně k tyči nedal Zítkovi šanci. Více toho však již hosté nestihli a museli tak spoléhat na výpomoc ze strany AC Milán...

Italský klub měl postup již v kapse a trenér Carlo Ancelotti tak dal prostor hráčům z lavičky. A tento tah se mu nakonec hrubě nevyplatil. Lille bylo téměř po celý zápas pánem na hřišti a hodně mu pomohla již sedmá minuta. V ní vypálil z dálky Bodmer, Kalač jeho ránu vyrazil jenom před sebe a dobíhající Odemwingie měl úlohu hodně lehkou. Francouzský tým vstřelená branka neuspokojila a ani v dalších minutách nepolevil. Situaci mu navíc usnadnila takřka neexistující milánská ofenziva. Ta o sobě pořádně dala vědět jenom jednou. Po hodině hry vybojoval Borriello rohový kop, sám se také ujal jeho rozehrání a na malém vápně našel zcela nekrytého Inzaghiho. Italský reprezentant však pouze demonstroval letošní marnost svého týmu v zakončení, jeho hlavička orazítkovala jenom břevno.

Definitivní rozhodnutí přišlo v 67. minutě a velkou zásluhu na tom měl opět přihrávající Bodmer. Ten krásně narazil do běhu Keitovi, který podél vybíhajícího Kalače stanovil konečný rezultát. Lille se tak může radovat z postupu do osmifinále, na AEK zůstal pouze Pohár UEFA.

Tabulka:
1. AC Milán63128:410
2. Olympique Lille62318:59
3. AEK Atény62226:98
4. RSC Anderlecht60427:114


Autor: Petr Starý, Tomáš Pavlík

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dali jsme nejvíc gólů

Jinak velmi děkuji ČT za výběr hostů, jsem je před čtrnácti dny zm*dal, proč tam natahali dalšího sparťana (Horvátha) a oni si tam zase šoupnou Vencu Drobnýho Příště čekám Grigara nebo Jungra, ti tam překvapivě ještě nebyli a masér Stránský myslím taky ne

Reagovat
Jajinek

Nahodou me se Drobny docela libil, nebal se rict svuj nazor, nerikal zadna klise a prokazal ze fotbalu rozumi. Akorat pusobil trosku znudenym dojmem....

Reagovat
HOST*nofan

neslyšel jsem všechno, ale myslím, že je to zase jeden fotbalista s mozkem.

Reagovat
exmafie

Včera krásnej zápas, první krásný gól Benfiky tomu výrazně pomohl. Rudoši hráli skvěle, ten jejich tlak byl zdrcující, jen mě docela zarazilo, že všechny tři góly padly hlavou, to trošku portugalci v obraně nezvládli...

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Real je možný jeden z těchto:

Chelsea, Bayern, Liverpool, ManU, Arsenal a AC.

Bral bych třetího nebo šestého. Chelsea je klasický oříšek, proti Němcům moc neumíme. Atraktivní by byl dvojzápas s ManU. Arsenal raději taky ne. A v případě AC by si aspoň Kaká okouknul, kde bude od příští sezóny hrát...

Losuje se prý 15.12.

Jelikož vím, že culos nám budou přát to nejhorší tak jim za odměnu přeju Lyon. První zápasy se hrají na konci února...

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon, ještě další vhodný soupeř, kterého jsem vynechal je AS Řím.

Reagovat
sansiro

AS skončil druhý...

Reagovat
smazaný uživatel

to je škoda, real by jsme dali, jsou bídný.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vždycky jsme vám dali lekci

Reagovat
Xavi

My se nebojíme nikoho.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme...

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych AC, Liverpool nebo Bayern.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern?? Proč? Uzdraví se Podolski (jestli už se neuzdravil) a budeme v rici... S tím AS jsem se ustřelil....

Reagovat
Xavi

AC bych rozhodně nepodceňoval, teď se jim třeba nedaří, ale osmifinále je daleko a oni se určitě zvednou, navíc je to zkušený tým.

Reagovat
Pharrell

nn to teda ne

Reagovat
smazaný uživatel

Som za Bayern, tí sú teraz slabí.

Reagovat
smazaný uživatel

No Drobný by nebyl tak hrozný, ale říct hned na začátku že se v Champions League moc nevyzná.

Arsenal jsou trapáci.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší bylo, jak začal vyprávět, že Anderlecht v Belgii vládne kvůli tomu, že tó není tak dobrá liga, že například česká je kvalitnější. Kozohorský na to: "To bych mohl připomenout zápas Sparty ve Waregemu..." a naštvaný Drobný: "To radši nepřipomínejte!"

Ale jinak se mě jako host líbil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

nn, ta tvoje Barca je jeste vic oni totiz titul v LM neobhaji

Reagovat
smazaný uživatel

A proto jsou trapáci. To bylo dobrý.

Reagovat
sansiro

Vedení ACM se obává prý Barcy. Zbytek bere. A já bych chtěl Real.

Reagovat
HOST*Mourinho

Ligu mistrů vyhraje Porto a ve finále porazí Lille 3:0

Reagovat
Pharrell

Porto se do finale mozna dostany ,ale v pripade Lille hodne pochybuji

Reagovat
smazaný uživatel

www.gazzetta.it/Calcio/Estero/Primo_Piano/2006/12_Dicembre/07/7fuentes.shtml

Reagovat
jenage

letosni vitez ligy mistru jasne manutd

Reagovat
Shevchenko

PSV - MILAN

BARCA - MAN UTD

LILLE - CHELSEA

PORTO - LIVER

INTER - VALENCIA

ASR - LYON

REAL - BAYERN

CELTIC - ACF

Reagovat
HOST*

kto je v akom koše?

Reagovat
Shevchenko

hosté jsou nasazení (vítězové skupiny)

Reagovat
HOST*Tavo

Tak naši eventuální soupeři jsou: Arsenal, Liverpool, Man United, Lyon, Bayern a AC. To jsou dost dobrá jména, samé velkokluby zvučných jmen

Předem říkám, že se nebojím žádného soupeře, všichni jsou hratelní. Ale nechtěl bych Man United, na ten je osmifinále moc brzo, dál bych nechtěl z toho samého důvodu Lyon. Taky Arsenal ne, ten mě neláká, navíc jsme s nim nedávno hráli a opakovat finále LM - hrozný klišé. Taky bych nerad viděl proti nám Liverpool - ten ať sundá někdo jinej, já bych na tu jejich prasohru neměl nervy - tady nehrozí tak velký nebezpečí vyřazení, ale byl by to hnusnej fotbal o ničem. Musíme se ukázat

Takže zbývá AC a Bayern. S Bayernem jsme hráli v létě a s AC semifinále LM. No, nevadí. Nejvíc bych asi chtěl AC. Smést je z povrchu zemského.

Reagovat
smazaný uživatel

Já chci Liverpool.

Reagovat
HOST*Tavo

A máš jinej důvod, než to, že Xabi Alonso je tvůj oblíbený hráč?

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpoool je slabý jako čaj.

Reagovat
HOST*Tavo

Anglickej čaj je ale silnej...

Máš pravdu, Liverpool je slabej soupeř, ale kdo se na to má dívat? Byla by to nebetyčná nuda

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

však ti by Vám doma pěkně zatopili... to se neboj

Reagovat
smazaný uživatel

Já chci Manchester.

Reagovat
HOST*Tavo

A neni na Manchester moc brzo? Já bych taky rád viděl proti nám ManU, ale až ve finále...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele