SOBOTNÍ KVALIFIKAČNÍ BOJE

31.03.2003, 00:30
Aktuality
Kromě utkání českých reprezentantů s Nizozemskem se v sobotu večer konalo dalších sedmnáct kvalifikačních duelů. O největší překvapení se postarali reprezentanti Litvy, kteří vybojovali hodně nečekaný bod v Německu. Překvapivě vybouchli také Rusové, kteří si z Albánie odvezli třígólový příděl.

Němci měli v Norimberku jasný cíl – Litvu porazit a udržet si první místo ve skupině před dotírajícím Skotskem. Už v osmé minutě začal tento úkol naplňovat Carsten Ramelow, který dostal Němce do vedení krásnou patičkou. Dalším gólům však zabránil výborný brankář Litvy Stauce a když v 73. minutě vyrovnal Razanauskas, bylo o překvapení postaráno. Zaváhání Němců využili Skotové, kteří doma porazili Island a díky lepšímu skóre se dostali do čela páté skupiny.

Rusové měli před sobotním duelem plný bodový zisk a po utkání s Albánií se na tom podle předpokladů nemělo nic změnit. Po dvaceti minutách se však domácí dostali do vedení a i když v 77. minutě vyrovnal Loskov, Albánci v zápětí přidali další dva góly a po remíze se Švýcary si připsali další cenný úspěch.

Zajímavý průběh měl také duel Rumunska s Dánskem. Domácí sice v Bukurešti před 60 tisíci diváky vedli 2:1, když však lobem ze 40 metrů vyrovnal Gravesen, Rumuni se sesypali. Hlavně svými hrubými chybami dovolili Dánům přidat další tři góly a utkání skončilo debaklem 2:5. Porážku neunesl kouč Rumunska Anghel Iordanescu, který po utkání podal rezignaci.

Tou nejkratší cestou do Portugalska míří reprezentace Francie, která si doma zatrénovala s Maltou a po výhře 6:0 je s plným bodovým ziskem a s velkým náskokem v čele první skupiny. Stoprocentní jsou kromě Francie ještě tři země – Turecko, které mělo o víkendu volno a stále vévodí sedmé skupině, Bulharsko, které mělo také volno a vede skupinu osmou, a nakonec Wales, který si lehce poradil s Ázerbájdžánem a v deváté skupině je v čele se slušným náskokem na druhou Itálii.

Slováci mají těžkou skupinu, spolu s nimi se o jedno přímé postupové místo pere třeba Anglie nebo Turecko. V sobotu se Slovensko představilo v Makedonii a potvrdilo roli favorita, vyhrálo 2:0 a připsalo si své první tři body. Na vedoucí Turky, kteří měli volno, se dotahuje Anglie, která sice porazila Lichtenštejnsko, ale jen hubeným výsledkem 2:0. Belgie, která vyřadila Českou Republiku v baráži o loňské mistrovství světa, dostala nečekaný čtyřgólový výprask v Chorvatsku. Mírně zaváhali také Španělé, kteří jen remizovali na Ukrajině. Itálie zásluhou dvou gólů Christiana Vieriho porazila Finsko a ve své skupině je druhá za překvapivým lídrem, Walesem.

Dalších 17 zápasů, včetně duelu České Republiky s Rakouskem, je na programu ve středu. Nizozemsko se představí v Moldávii, Slováky čeká doma Lichtenštejnsko a zajímavé budou určitě i duely Anglie – Turecko, nebo Maďarsko – Švédsko.

Sobotní výsledky:

1. skupina:
Kypr – Izrael 1:1 (0:1)
Francie – Malta 6:0 (2:0)

2. skupina:
Rumunsko – Dánsko 2:5 (1:1)
Bosna – Lucembursko 2:0 (0:0)

3. skupina:
Nizozemsko – Česko 1:1 (1:0)
Bělorusko – Moldávie 2:1 (1:1)

4. skupina:
Polsko – Maďarsko 0:0

5. skupina:
Skotsko – Island 2:1 (1:0)
Německo – Litva 1:1 (1:0)

6. skupina:
Arménie – Severní Irsko 1:0 (0:0)
Ukrajina – Španělsko 2:2 (1:0)

7. skupina:
Lichtenštejnsko – Anglie 0:2 (0:1)
Makedonie – Slovensko 0:2 (0:1)

8. skupina:
Chorvatsko – Belgie 4:0 (1:0)

9. skupina:
Wales – Ázerbájdžán 4:0 (3:0)
Itálie – Finsko 2:0 (2:0)

10. skupina:
Gruzie – Irsko 1:2 (0:1)
Albánie – Rusko 3:1 (1:0)

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele