Slávistky deklasovaly Kluž i v odvetě a opět si zahrají Ligu mistryň

18.10.2023, 19:22, aktualizováno 18.10.2023, 20:54
Aktuality

Hráčky pražské Slavie v odvetě play off o postup do Ligy mistryň zvítězily 6:0 na hřišti Olimpie Kluž a v součtu s domácí výhrou 5:0 prošly podruhé za sebou do skupinové fáze elitní soutěže. Tu si naopak nezahrají sparťanky, které po úvodní porážce 0:5 nestačily na Eintracht Frankfurt ani dnes, na Letné prohrály 0:3. Los skupin je na programu v pátek.

České mistryně poslala v Kluži do vedení v desáté minutě po závaru před brankou keňská útočnice Nekesaová, která otevřela skóre i v úvodním duelu. Krátce před pauzou zvýšila střelou na přední tyč Morávková. V závěrečné půlhodině už domácí Pražankám nestačily a další branky přidaly Šurnovská, Khýrová a Američanky McLaughlinová se Stackpoleovou.

Slavia je jedním z 12 postupujících týmů ze závěrečného kola kvalifikace, které doplní v hlavní fázi obhájkyně trofeje z Barcelony a také Chelsea, Lyon a Bayern Mnichov. Skupinová fáze začne v listopadu. V minulé sezoně získaly svěřenkyně trenéra Pitáka ze šesti zápasů dva body a v konkurenci Wolfsburgu, AS Řím a St. Pöltenu obsadily ve skupině poslední místo.

Sparťanky neprošly do skupiny ani na třetí pokus. V odvetě rozhodla o vítězství Frankfurtu už v první půli hattrickem Dunstová. Rakouská záložnice navázala na stejný výkon spoluhráčky Freigangové z úvodního utkání.

Největším úspěchem českého týmu na mezinárodní klubové úrovni jsou tři účasti Slavie ve čtvrtfinále Ligy mistryň. Jednou se mezi osm nejlepších v této soutěži (pod dřívějším názvem Pohár UEFA) probojovala také Sparta, tehdy se ještě osmifinálová fáze hrála ve skupinách.

Olimpia Kluž - Slavia Praha 0:6 (0:2)

Branky: 10. Nekesaová, 45. Morávková, 62. McLaughlinová, 72. Šurnovská, 75. Stackpoleová, 83. Khýrová. První zápas: 0:5, postoupila Slavia.

Sestava Slavie: Lukášová - Šlajsová, Keeneová, Bartovičová, Xiangtingová (73. Veselá) - McLaughlinová, Šurnovská (73. Bendová) - Růžičková (63. Divišová), Černá (63. Stackpoleová), Morávková (63. Khýrová) - Nekesaová. Trenér: Piták.



Sparta Praha - Eintracht Frankfurt 0:3 (0:3)

Branky: 18., 33. a 43. Dunstová. První zápas: 0:5, postoupil Frankfurt.

Sestava Sparty: Schneiderová - Cvrčková (81. Bužková), Dědinová, Polcarová, Vyštejnová - Johnsonová - Kotrčová, Sonntagová, Ringelová, Changová - Kožárová (72. Šubrtová). Trenérka: Martínková.

Autor: ČTK

Komentáře (25)

Přidat komentář
monty25

Kluž jsem si přál už před losem jako nejlehčího soupeře, ale 11:0 v součtu bych určitě nečekal. Dneska to byla ještě větší dominance než v Edenu. Už se těším na páteční los.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
monty25

Slavia je ve 2. koši s PSG, Realem a Rosengardem...

1. koš: Barcelona, Lyon, Bayern, Chelsea

3. koš: St. Pölten, Benfica, Häcken, AS Řím

4. koš: Ajax, Paříž FC, Frankfurt, Brann

Tak koho?

Reagovat
Coutinho10

hodně těžký

asi Chelsea, Slavia, St. Pölten (jenom kvůli tomu jim to vrátit a dostat je pod sebe) a ze 4. nejde vybírat Frankfurt nechci, Brann těžkej je to skandinávie, takže buď atraktivní Ajax nebo Paříž, ale jako složitý dostat takový týmy ze 4. koše

Reagovat
monty25

Já mám ze všech košů dva týmy, co nechci. Z prvního určitě nechci Lyon a moc ani Bayern, protože už jsem oba viděl. Samozřejmě bych chtěl naživo vidět Barcelonu (tam by byl určitě ve hře i divácký rekord), ale ta Chelsea by byla o něco schůdnější a zároveň taky hodně atraktivní (jenom škoda, že by nejspíš nenastoupila Katka Svitková). Ze třetího určitě nechci AS Řím (stačilo loni) ani Häcken, naopak by mě docela zajímala konfrontace s Benficou a ten St. Pölten sice taky byl loni, ale je to aspoň hratelný soupeř a věřím, že by Slavia proti nim udělala lepší výsledky než minule. Ze 4. koše určitě nechci Paříž (fanouškům tenhle klub moc neřekne, ale zároveň to je nejtěžší možný soupeř) ani Frankfurt (stačilo, že ho měly Slovácko a Sparta). Ajax by byl atraktivnější, Brann zase hratelnější. Takže bych to viděl třeba na Chelsea, Benficu a Brann, to by byla přiměřeně atraktivní i hratelná skupina.

Reagovat
Coutinho10

s 1. košem souhlas, Lyon a Bayern taky nechci, takže Chelsea nebo Barcelona, ale ENG > ESP pro mě, takže tady nejenom z hlediska větší šance něco uhrát, tak i z pohledu mojí preference obou lig z 1. koše chci na 100 % Chelsea...anglický soupeře chci vždycky

3. koš, tak taky, AS Roma už stačila, Häcken mě taky neláká, ikdyž by možná mohl bejt hratelnej, ale nic atraktivního...to Benfica je atraktivní, ale asi by nás dala a pak zbývá St. Pölten no, sice šance na odvetu, ale na druhou stranu asi lepší nového soupeře, tak možná přehodnocuju....Benfica nebo Hacken

4. koš, ok, Paříž radši ne, Frankfurt stačil, takže zase Ajax nebo Brann

souhrn, za skupinu: Chelsea, Slavia, Benfica a Brann bych se nezlobil

Reagovat
monty25

No právě, já to beru i z toho pohledu, že to jsou všechno týmy, co jsem naživo ještě neviděl. St. Pölten jsem viděl loni, Ajax zase na Spartě před 5 lety. Na tu Benficu bych byl hodně zvědav, protože loni zanechala ve skupině LM dobrý dojem (6 bodů za dvě výhry nad Rosengardem a doma hodně potrápila Bayern), ale přesto si myslím, že by to byl ještě přijatelný soupeř. No a ten Brann pro mě nakonec zas tak neatraktivní není, protože tam hraje Rikke Nygard, kterou jsem si oblíbil před 6 lety u nás na Euru WU17.

Reagovat
Coutinho10

tak teď už jenom dobře nahřát míčky, ať ta skupina stojí za to

Reagovat
monty25

Reagovat
Spalovač šancí

Být to mužská LM, tak by to byly určitě Lyon, St. Polten a Brann

Ale holky budou mít štěstí, takže Rosengard, Hacken a Frankfurt

Reagovat
monty25

Tak to jsem v klidu, protože Rosengard mít nemůžou.

Reagovat
Spalovač šancí

To nemůžeš vědět, třeba je blbé zařazení do výkonnostních skupin a zjistí se to až po losu

Reagovat
Shevchenko

To je jako Slavia mezi top 5-8 týmy v Evropě?

Reagovat
Mimalu

jo, celkově je v Evropě 11. a Česko 7.

Reagovat
monty25

Což pořád považuju tak trochu za zázrak. Slavia si to ale v dřívějších letech sama uhrála (3x čtvrtfinále), do národního koeficientu pak něco přidala i Sparta a letos poprvé Slovácko. Jak zavedli skupiny, tak je postoupit do čtvrtfinále pro naše týmy daleko těžší, ale zase je to podle mě spravedlivější systém. No a hlavně je při postupu do skupiny jistota šesti kvalitních zápasů.

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Freedo

Ty skupiny se hrajou přes zimu, když se na konci října teprve losuje?

Reagovat
monty25

Bohužel jo.

https://twitter.com/OndraZlamal/status/1714885307353514287

Letos je to posunuté kvůli letnímu MS žen. Navíc pro Slavii je nevýhoda, že podzim v české lize končí před půlkou listopadu a jaro začíná až v březnu.

Reagovat
Freedo

Díky. Jak to budou mít ostatní země? Kdyby se tam normálně hrálo, tak to bude dost nevýhoda.

Reagovat
monty25

V těch západních top ligách se samozřejmě hraje během prosince i ledna, totéž třeba v Portugalsku. Naopak v Rakousku je to podobně jako u nás nebo ve Skandinávii už ta sezona pomalu končí. Záleží, koho holky dostanou...

Reagovat
Mimalu

nechtěl bych jet v lednu do Norska/Švédska hrát fotbal

Reagovat
monty25

Tak minus 15 stupňů v Permu by to asi nepřekonalo...

Reagovat
Mimalu

tak do Permu úplně nechceš ani když je tam +20 Termínově je to dost nešťastné no...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele