Skotská Premier League - souhrn 9. kola

24.09.2011, 15:44, aktualizováno 25.09.2011, 14:51
Komentáře a souhrny
St. Johnstone má na kontě další senzační skalp - po Celticu obral o všechny body i Heart of Midlothian. Rangers v sobotu neměli problém na hřišti nováčka Dunfermlinu, zvítězili jasně 4:0 a drží čtyřbodový náskok na Celtic, který porazil Inverness. Doma se dařilo i St. Mirrenu a Motherwellu, Hibernian remizoval s Dundee United...

St. Johnstone FC - Heart of Midlothian 2:0

25.09.2011 13:00

Góly: 30. Cillian Sheridan, 55. Cillian Sheridan

St. Johnstone střelil dvěma góly soupeře přímo do srdce, Hearts tak odjíždějí s prázdnou. Oba góly domácích vstřelil Cillian Sheridan.

Hráč skóroval po jednom gólu v každém poločase a svému týmu vystřílel cenný skalp nad dalším velkým týmem. Obě branky připravil Sheridanovi spoluhráč z útoku, Francisco Sandaza a zaskočil tak obranu týmu trenéra Paula Sergia. Spolupráce dvou letních posil byla v ostrém kontrastu s neuspořádanou hrou Hearts, neboť Stephen Elliott dostával příliš málo dobrých míčů a nebyl schopen těžit z týmové práce.

V týmu Hearts zůstali na svých místech jen Marius Žaliukas a Danny Grainger, jinak kouč Sergio vyměnil všechny hráče. Osm novým tváří oproti porážce od Ayru na hřišti bojovalo o svá místa. Jak se duel vyvíjel?

Záložník 'Saints' Chris Millar zkoušel své štěstí, ale z velké vzdálenosti brankáře MacDonalda nepřekonal. Po dvaceti minutách fauloval Sandazu obránce Webster, ale z rukou rozhodčího viděl jen žlutou kartu.

Úvodní nápor se domácím vyplatil už po půl hodině hry, kdy Sandazův centr do vápna zkrotil Sheridan, využil svého náskoku před obranou hostí a nechytatelnou střelou pod břevno poslal svůj tým do vedení. Laim Craig poté mohl zvýšit vedení svého týmu, ale nahrávku Sheridana v branku neproměnil.

Dany Graigner, bývalý obránce 'Saints', mohl utišit domácí příznivce, ale jeho přímý kop skvěle chytil brankář Enckelman. Ten měl štěstí, že Ryan Stevenson neusměrnil svoji hlavičku do brány a stav tak zůstával nezměněný. To mohla změnit spolupráce dvou borců z týmu hostí, dvojice Hamill - Graigner ale nedokázala svou snahu korunovat gólem.

Za to přišel oprávněný trest, prosadil se opět Sheridan. Sandaza vymyslel skvělou přihrávku na svého kolegu z útoku a irský útočník vstřelil svůj druhý gól v zápase. Hrálo se téměř hodinu a 'Saints' vedli o dvě branky.

Hearts se snažili zrychlit hru, na hrací plochu se dostali dva mladíci, ale ani oni schopni s nepříznivým stavem něco udělat. Brankář Enckelman se vyznamenal proti střele Hamilla, jednou rukou také vyrazil hlavičku Stevensona a udržel tak překvapivé vedení svého týmu.

Frustrace i zklamání bylo na hráčích Heart vidět a rozhodčí celkem rozdal sedm karet. to bylo ale vše, Hearts nepředvedli dobrý výkon, nedokázali vstřelit branku a bez toho se ve fotbale nevyhrává.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Inverness CT 2:0

24.09.2011 16:00

Góly: 28. Joe Ledley, 33. James Forrest

Fotbalisté Celticu dokázali napravit zaváhání z minulého kola a po prohře s největšími rivaly z Rangers dokázali v domácím prostředí porazit Inverness, které se naopak nachází na druhém konci tabulky a zůstává z pěti body na posledním místě. Avšak s velkým favoritem nesehrálo úplně špatnou partii a po většinu času se hrálo velice vyrovnaně, ovšem o výhře zelenobílých rozhodla pětiminutovka po necelé odehrané půlhodině.

Od 33. minuty totiž domácí nedokázali vsítit branku a proto vyhráli pouze 2:0, i tak zůstávají svěřenci kouče Nelila Lennona na druhé pozici se čtyřbodovým mankem na Jezdce z Rangers. Avšak v první akci zápasu se ocitl Gregory Tade, který dostal nádhernou dlouhou přihrávku z levé strany. Nicméně jeho tvrdou a prudkou ránu dokázal gólman Celticu Fraser Forster zastavit na brankové čáře.

Následně na druhé straně po přízemním centru Richieho Forana pálil těsně vedle Nick Ross. Pak už se však domácí radovali z branky, když Joe Ledley zahrál skvělou kombinaci na jeden dotek s Beramem Kayalem a přízemní střelou trefil přesně prostor u pravé tyčky gólmana Ryana Essona. Za necelých pět minut se zelenobílí dostali do dvoubrankového vedení, když Ki Sung-Yueng poslal centr ze středu hřiště a James Forrest pohodlně z křídla skóroval podruhé.

Těsně před přestávkou se dostal na druhé straně do dvou střeleckých pokusů Greg Tansey, avšak gólmanu Foersterovi nepřidělal větší problémy. Hned po pauze mohli jít domácí do vedení po kombinaci Forresta a Gary Hooperem, avšak Anthony Stokem pálil ze šesti metrů těsně vedle. V závěru utkání byli stále aktivnější domácí, ovšem střídající Mohamed Bandura znervózněl po nahrávce Hoopera a skóre se proto neměnilo.

V samém závěru se přeci jen domácí dostali do tlaku a vypracovali si i nějaké šance, ke snížení to ovšem nevedlo. V příštím kole se svěřenci kouče Terryho Butchera pokusí složit reparát doma se St.Mirreem a určitě mají šanci. Celtic bude chtít stáhnout náskok Rangers na půdě Heart of Midlothian a rozhodně ho nečeká nic lehkého. Srdce totiž opět chtějí skončit v lize minimálně na třetí pozici a určitě by v domácím prostředí na Tynecastle rádi bodovali.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Dundee United 3:3

24.09.2011 16:00

Góly: 22. Garry O'Connor, 72. Scott Robertson (vl.), 74. Manuel Agogo - 28. Jon Daly, 33. Danny Swanson, 68. Jon Daly

Divácky atraktivní utkání, nakonec mohou být alespoň částečně spokojeni oba tábory. Hibs se totiž díky remíze 3:3 s Dundee United odpoutali od posledního Inverness na rozdíl jednoho bodu, Dundee United konečně dosáhlo na dvouciferný počet korálků. Hibs se díky získanému bodu dostali na desáté místo tabulky a o skóre přeskočili Aberdeen. Svěřenci kouče Petera Houstona se dostali na 7. místo tabulky před St. Johnstone.

K výhře však hosté neměli daleko. Domácí se sice brzy dostali do vedení, když dokázali v polovině úvodního dějství skórovat, avšak krátce po půl hodině hry hosté obrátili stav zápasu. Hibs totiž klasicky přicházejí o nadějné náskoky, navíc v polovině druhého poločasu přidalo Dundee třetí branku a zvýšilo náskok na 3:1 ve svůj prospěch. Ovšem v rozmezí 72. - 74. minuty dokázali Hibs dát dvě branky a vyrovnat tak na konečných 3:3.

Z té úvodní se radoval ve 22. minutě Garry O'Connor, když David Wotherspoon prostrčil balón do vápna a O'Connor pohotovou ranou obstřelil brankáře Dušana Perniše. Avšak neuběhlo ani šest minut a okamžitě bylo srovnáno. Na levé straně se totiž uvolnil Danny Swanson a prudce vypálil, gólman Graham Stack vyrazil pouze k dorážejícímu Jonu Dalymu a ten s přehledem ze tří metrů uklidil balón do sítě.

O pět minut později po přihrávce Johna Rankina obrátil stav utkání střelou z dvanácti metrů Swanson. Po přestávce pokračovalo Dundee v tlaku a v 68. minutě se dočkalo zvýšení stavu. Po chybě obrany Hibs se po centru Paula Dixona dostal na zadní tyči k hlavičkovému pokusu Daly a jeho nekompromisní zakončení znamenalo jeho druhou branku v zápase a také dvoubrankové vedení pro Dundee United.

Avšak za necelé čtyři minuty si centr Issiah Osborneho sklepl do vlastní sítě nešťastně Scott Robertson, o dvě minuty později po pasu O'Connora vypálil z dobrých osmnácti metrů Junior Agogo a kroucenou ranou dokázal pokořit gólmana Perniše. V příštím kole bude chtít Dundee naplno bodovat na vlastním stánku Tannadice se silným Motherwellem, Hibs se budou chtít opoutat ode dna po utkání v Rangers, což se příliš předpokládat nedá.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Aberdeen FC 1:0

24.09.2011 16:00

Góly: 84. Robert McHugh

Motherwell dokázal před vlastními fandy ve Fir Parku napravit zaváhání z poslední doby a porazil těsně konkurenční Aberdeen 1:0. Na výhře se sice pořádně nadřel, ale díky bezzubé ofenzívě soupeře nakonec vybojoval všechny tři body a upevnil si třetí místo v tabulce. Doposud získal šestnáct bodů a to po devíti odehraných kolech není žádná ostuda. Prohry s Celticem, St. Johnstone a vypadnutí v ligovém poháru s Motherwellem jsou zapomenuty.

Aberdeen se proto dále nachází na chvostu SPL, doposud totiž získal pouze šest bodů a klesl dokonce na jedenáctou příčku o bod za Hibernian. Od sestupové pozice je vzdálen pouze na jeden bod, avšak v podobné situaci byl už v loňském roce a může tak čerpat z minulých zkušeností. O jedinou trefu zápasu se postaral Bob McHugh šest minut před závěrečným hvizdem, předtím vše směřovalo k bezbrankové remíze.

Diváci se pohledným fotbalem rozhodně kochat nemohli a byli určitě rádi, že se dočkali alespoň nějaké té branky. Domácí příznivci mohli se zájmem sledovat jen krásné individuální sólo patnáct minut před koncem utkání, avšak Jamie Murphy síť nerozvlnil. Poté se už ale činil McHugh, který uspěl se svou dalekonosnou ranou. A to ještě přišel jako žolík ze střídačky v 75. minuty, po devíti minutách na trávníku rozhodl o celém utkání.

Nahradil totiž nepříliš výrazného Murpyho a po fantastické přihrávce Rickyho Fostera propálil před sebou vše, co ustálo v cestě. Gólman David González nedokázal jeho pumelici zkrotit. V prvním poločase byli spíše aktivnější Dons, jenže ten druhý patřil domácím a ti toho využili. I když duelu by asi nejvíce slušela remíza.

V příštím kole se pokusí Dons vyhrát podruhé v sezóně vyhrát doma nad nováčkem z Dunfermlinu, který po skvělém startu neprožívá zrovna nejlepší období a Aberdeen by měl mít obrovskou příležitost na bodový zisk. Motherwell se o další korálky bude prát na půdě houževnatého Dundee United, které má také pohárové ambice.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Kilmarnock FC 3:0

24.09.2011 16:00

Góly: 32. Paul McGowan, 45. Paul McGowan, 85. Nigel Hasselbaink

Fotbalisté St. Mirrenu se doma příliš nerozpakovali a Kilmarnock smetli třemi brankami. Hosté neměli špatný vstup, jenže po druhé obdržené brance se víceméně sesypali a v závěru dovolili nabuzenému soupeři přidat další, třetí, branku. Dva zásahy zaznamenal McGowan.

Kilmarnock přitom začal dobře, Heffernanovu střelu vychytal brankář Samson. O chvíli později se souboj těchto dvou hráčů opakoval a znovu byl úspěšnější brankář St. Mirrenu. Aktivnější hosté pokračovali v náporu, další slibnou akci zastavil až praporek pomezního. Domácí se rozjížděli pomaleji, první výrazné varování vyslal na branku Kilmarnocku Thompson. Jeho nebezpečná hlavička však změnu skóre neznamenala. St.Mirren se dočkal ve 32. minutě, Tesselaar našel parádní přihrávkou McGowana, který vstřelil svojí první branku v letošní sezoně - 1:0 pro St. Mirren.

Před koncem poločasu pak domácí udeřili ještě jednou, Zdeněk Kroča zahrál uvnitř pokutového území rukou a rozhodčímu nezbývalo nic jiného, než odpískat penaltu. McGowan využil i tuto nabídku a proměněnou penaltou zajistil svému týmu luxusní poločasový výsledek 2:0.

Krátce po změně stran mohli domácí ještě zvýšit již tak parádní výsledek, akce Teala, Thompsona a McGowana tentokrát nevyšla. Samotný Thompson měl pak na hlavě jasný gól, naštěstí pro Kilmarnock ale brilantním zákrokem pokazil gólovou radost brankář Bell. Hráči Killie byli v křeči a nedokázali na branky z prvního poločasu odpovědět. Deset minut před koncem pak pečetil výsledek na 3:0 Hasselbaink, to když mu na hlavu poslal přesný pas Van Zanten - 3:0 pro St. Mirren. Skóre mohlo být dokonce ještě vyšší, ale Bell už další změnu skóre nedopustil, například hlavičku Thompsona opět brilantně zlikvidoval. Každopádně Kilmarnocku to nebylo nic platné, ze St. Mirrenu si neodváží ani bod, nýbrž vysokou porážku 0:3.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - Rangers FC 0:4

24.09.2011 13:45

Góly: 9. Carlos Bocanegra, 17. Maurice Edu, 51. Steven Naismith, 81. Steven Naismith

Rangers pokračují ve spanilé jízdě a po Celtiku nastříleli čtyři branky i týmu Dunfermline. O osudu utkání rozhodla už první půle, kdy Jezdci vstřelili dvě branky a jelikož ve druhém poločase přidali další, bylo skóre na konci zápasu 0:4 pro Rangers.

Favorité začali na East End Parku aktivně a prakticky bylo jen otázkou času, kdy padne první branka utkání. A to se nakonec opravdu povedlo brzy, centr z rohového kopu dopravil za Gallacherova záda Bocanegra, byl to jeho první ligový gól od příchodu v dresu Rangers - 0:1. Příliš dlouho to netrvalo a Rangers vedli už o dvě branky, Edu vytěžil z krátké přihrávky od Jelaviče maximum, když prostřelil brankáře Dunfermline - 0:2. Dunfermline to měl hned od začátku hodně složité, nicméně i on si dokázal vypracovat zajímavé příležitosti ke skórování. Každopádně brankář hostí Allan McGregor neměl tolik práce jako jeho protějšek, který navíc už dvakrát inkasoval.

V 51. minutě Rangers definitivně stvrdili své vítězství v tomto zápase, krásnou načasovanou přihrávku Davise zužitkoval Naismith a bylo to 0:3. Zápas tím pochopitelně neskočil a na branku Dunfermline se valila jedna modrá vlna za druhou. Po přímém kopu Jelaviče musel brankář Gallacher vyrážet na rohový kop a hned pár sekund poté přišla rána Whittakera a další fantastický zákrok Gallachera.

Nicméně domácí čtvrté brance neunikli, Rangers rozebrali obranu Dunfermline do posledního šroubku a kdo jiný, než Naismith mohl vsítit čtvrtý gól v zápase. Dunfermline doma obdržel debakl 0:4.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC871019:322
2.Celtic FC860218:618
3.Motherwell FC951310:1216
4.Heart of Midlothian93339:612
 St. Johnstone FC83329:612
6.St. Mirren FC93337:712
7.Kilmarnock FC824211:1110
8.Dundee United924313:1610
9.Dunfermline Athletic823311:169
10.Hibernian FC81348:156
11.Aberdeen FC91354:116
12.Inverness Caledonian91268:185

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
juveforever

Rangers a Celtic vedú tabulku ?

Reagovat
Ferguson6

Po dnesku vedie tabuľku už len Rangers na 2. mieste Motherwell

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dlouho ne

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers 12. vitazny zapas vonku v lige v rade

Take nieco sa stalo naposledy v roku 1957...

Rekord je este bradatejsi a pochadza z roku 1920 ked Rangers vyhrali vonku 15x za sebou.

Dnes to bol absolutne suverenny vykon jazdcov a po tyzdni dalsia "stvorka".

Naskok 7 bodov asi zostane lebo vsetci vieme s kym dnes hra Celtic a co jeho nazov znamena.

Reagovat
smazaný uživatel

nasr... ! Namachrovaný slováci máte hov... a ještě euro!

Reagovat
juveforever

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts dnes velmi chaby vykon, viazla suhra, nebola tam smerom dopredu ziadna myslienka.

Prezident Romanov stanovil Sergiovi jasny ciel - titul a po tomto zapase (ale nielen po nom) sa tejto jeho poziadavke (bola dokonca oficialna) mozno len zasmiat.

Ako jediny tim v lige hra s jedinym utocnikom a toto je uz dopredu odsudene na neuspech.

Neuznava Suttona (a ten goly davat vie), Skacela, Templetona, vsetko hracov ktori su do ofenzivy platni. Takto ten titul mozno pride, ale o rok vo First Division

Esteze aspon v ramci Edinburghu maju akusi nadvladu. Jednooky medzi slepymi.

Lebo Hibs vyhrali naposledy v lige, cuduj sa svete - 9.aprila !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele