Skotská Premier League - souhrn 36. kola

08.05.2011, 15:38
Aktuality
Rangers s přehledem zvládli zápas s Hearts a drží náskok před Celtikem, který uspěl v Kilmarnocku. Jasnou výhrou nad Motherwellem si čtvrtou příčku zajistilo Dundee United. Hamilton ještě vítězstvím nad Hibernianem vykřesal naději na záchranu a ve spodní polovině tabulky zvítězil také Inverness, ten porazil St. Mirren...
O titul

Kilmarnock FC - Celtic FC 0:2

08.05.2011 13:45

Góly: 45. Scott Brown, 68. Kris Commons

Svěřenci Neila Lennona dokázali ještě dvě kola před koncem udržet reálnou naději na mistrovskou trofej a z Rugby Parku si odvezli velmi cenné tři body po výhře 2:0. Na vedoucí Jezdce nyní ztrácejí jeden bod a dvě kola před koncem budou stále čekat na zaváhání soupeře. O trefy hostů se postarali Scott Brown a Cris Commons.

Celtic vstoupil do prvního poločasu aktivněji, jenže v úvodní čtvrthodině žádné zázraky nepředváděl. Poté se hra srovnala a utkání se odehrávalo spíše ve středu hřiště. Až do 30. minuty stojí za zmínku snad pouze střela Commonse, která šla hodně nad. Ve 32. minutě už ale došlo k prvnímu vážnějšímu ohrožení branky. Po faulu Manuela Pascaliho se postavil k přímému volnému kopu z dvaceti metrů Commons a jen o centimetry přestřelil. Stejný hráč se o minutu později radoval z úvodní branky po přihrávce Daryla Murphyho, jenže pomezní měl praporek nahoře a branka tak kvůli ofsajdu neplatila.

Hned na to zahrozil na druhé straně Alexei Eremenko, avšak brankář Fraser Forster balón bez větších problémů chytil. Tři minuty před přestávkou se na hranici vápna elegantně uvolnil Eremenko, jeho rána pravačkou šla ale o dva metry vedle tyče. Když už se ale chýlilo úvodní dějství ke svému konci, tak v poslední minutě otevřel skóre Scott Brown. Po autovém vhazování poslal dlouhý balón na zadní tyč Murphy. Tam ho zpátky do středu vápna hlavičkoval Forrest a Brown akrobaticky uklidil hlavou balón do sítě - 0:1.

Druhý poločas byl, co se týče šancí, ještě chudší. Až do poloviny tohoto dějství v podstatě nebyla k vidění jediná příležitost. Teprve v 68. minutě se prosadil Celtic a to hned dokonce gólově. Commons napřáhl z velké vzdálenosti a zamířil přesně přímo do pravého horního rohu za bezmocného gólmana Camerona Bella. Následně hrozili opět zelenobílí především z rohových kopů, avšak k žádnému vážnějšímu ohrožení branky nedocházelo.

V závěrečné čtvrthodině drželi balón na kopačkách Killie, jenže zkušený celek z Glasgowa soupeře ke své brance nepustil a duel si s přehledem pohlídal. V nepříliš divácky atraktivním zápase tak vskutku zvítězil zaslouženě. V příštím kole zavítá Celtic na Tynecastle Stadium, kde narazí na Hearts a opět si pojede pro tři body, Kilmarnock se v přímém souboji utká s Motherwellem a určitě bude spokojen i s bodem, který mu s devadesátiprocentní určitostí zajistí pátou pozici.

Více informací k zápasu

Dundee United - Motherwell FC 4:0

07.05.2011 16:00

Góly: 36. Jon Daly, 43. Jon Daly, 49. Jon Daly, 88. Keith Watson

Fotbalisté Dundee United si definitivně dvě kola před koncem zajistil jistotu čtvrtého místa a stále mohou myslet na třetí pozici Hearts, od které jsou nyní vzdáleni už pouze na pět bodů. K tomu se s Hearts utká ještě v přímém souboji v posledním kole a šance proto žije. Ovšem United musejí vyhrát na Ibrox Parku proti Rangers a doufat, že Srdce neuhrají ani bod s Celticem. A tak už jim čtvrtá příčka zaručující kvalifikaci Evropské Ligy nejspíš zůstane.

Naopak Motherwell zůstává na šesté příčce s pětačtyřiceti body a pokud Kilmarnock v nedělní dohrávce porazí v domácím prostředí Celtic, tak jeho šance na vylepšení současné pozice bude opravdu mizivá. Motherwell byl v sobotním duelu na Tannadice sestřelen jednou hvězdou za pouhých devětačtyřicet minut. Jon Daly navíc vsítil svůj hattrick za neuvěřitelných třináct minut a poslal krátce po přestávce soupeře naprosto do kolen.

Daly tak zařídil svou šestou, sedmou a osmou trefu v sezóně a společně s Johnym Russelem je druhým nejlepším střelcem týmu za suverénním Davidem Goodwillem, který nasázel sedmnáct branek a patří mu druhá pozice mezi střelci celé SPL. Přitom hosté se drželi téměř celý první poločas až do té doby, kdy začal úřadovat Daly. Ten úvodní trefu zápasu vsítil v 36. minutě po hrubce gólmana Darrena Randolpha.

Po hlavičce Dalyho měl totiž irský gólman balón snadno chytit. Ovšem propadl mu přímo do branky mezi jeho tělem a tyčkou - 1:0. Dvě minuty před přestávkou inkasovali rozhození hosté podruhé. Po centru Garryho Kennetha odvrátil obránce Shaun Hutchinson pouze k Dalymu a ten zblízka napálil balón přímo do dolního rohu - 2:0. Čtyři minuty po přestávce mohli domácí oslavovat potřetí a opět byl hrdinou Daly.

Po pasu Paula Dixona přizvedl hostující stoper Gavin Gunning míč hlavou přímo na nohu Dalyho a ten nekompromisně z voleje asi z dvanácti metrů zkompletoval hattrick. Utkání se poté už jen dohrávalo, v 86. minutě ještě ale navýšil skóre Keith Watson. Motherwell však určitě bude mít šanci dostat se na pátou příčku, pokud totiž Kilmarnock s Celticem podle předpokladů neboduje, tak se po příštím duelu se na něj může bodově dotáhnout, přivítá ho totiž doma ve Fir Parku.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 4:0

07.05.2011 13:15

Góly: 23. Nikica Jelavić, 40. Kyle Lafferty, 44. Steven Davis, 84. Ryan Stevenson (vl.)

Rangers svůj úkol splnili, nad Heart of Midlothian zvítězili vysoko 4:0 a nejméně do neděle, kdy svůj zápas hraje Celtic, poodskočili svému soupeři v boji o titul na rozdíl čtyř bodů. Domácí už po první půli vedli o tři branky, po gólech Jelaviče, Laffertyho a Davise ve druhém poločase nechtěně upravil výsledek na 4:0 vlastním gólem Stevenson.

Rangers do utkání vstoupili dobře a už v osmé minutě střílel těsně mimo bránu Jelavič. V úvodních dvaceti minutách však i domácím fandů dvakrát zatrnulo po průnicích Templetona. Ten první zastavil Weir a napodruhé byl úspěšný Bougherra. Rangers se ujali vedení ve 23. minutě, kdy Davis našel svým famózním centrem v pokutovém území nabíhajícího Jelaviče, který z úhlu prostřelil nejistého gólmana MacDonalda.

Na druhé straně zasáhl McGregor proti dalekonosné ráně Blacka. Druhý gól byl ukázkou spolupráce všech hráčů Rangers. Vše začalo u gólmana, který poslal míč Davisovi. Ten přenechal balón Whittakerovi, jenž svým centrem skrz nohy Naismithe stojícího v ofsajdu vybídl ke střele Wyldea. Jeho střela sice byla odražena bránícím hráčem, ale k dorážce se dostal Lafferty a poslal míč do brány, 2:0.

Krátce před koncem úvodního poločasu zvýšili Rangers vedení na 3:0, když Edu vyhrál míč, nalevo našel nabíhajícího Wyldea, který poslal centr přesně na hlavu Davise, jenž ho pouze usměrnil do brány. Druhý poločas už toho tolik nenabídl, hru rozkouskovalo velké množství faulů. Dvanáct minut po startu druhé půle zřejmě skončila sezóna zraněnému Templetonovi, kterého musel nahradit Elliott.

Nevýrazného Skácela vystřídal Robinson, ale jen pár vteřin po střídání dostal Jonsson červenou kartu za tvrdý faul na Jelaviče. Úvodní střela druhé půle vlastně přišla až v 77. minutě, Papacův pokus ale obrana Hearts zablokovala a Naismith se netrefil. V 84. minutě vyrazil MacDonald střelu Laffertyho, ale míč se dostal k Dioufovi, jehož druhý pokus si do vlastní brány nešťastně srazil Stevenson, 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC36283581:2887
2.Celtic FC36275478:2286
3.Heart of Midlothian36189952:4063
4.Dundee United3616101053:4758
5.Kilmarnock FC361391451:4948
6.Motherwell FC361361739:5545
O udržení

Aberdeen FC - St. Johnstone FC 0:2

07.05.2011 16:00

Góly: 8. Steven Smith (vl.), 60. Jamie Adams

Fotbalisté Aberdeenu odmítli šanci dostat se na osmou pozici a naopak v důležitém souboji ztratili velmi cenné body. Na Saints totiž před tímto kláním ztráceli dva body a pokud by zvítězili, tak by se dostali jak před ně, tak i před Hibs, kteří nestačili na Hamilton.

Aberdeen sice už nemůže skončit hůře než desátý, určitě by však ještě alespoň o jednu příčku nahoru rád poskočil. A rozhodne zřejmě závěrečný duel s Hibernianem v úplně posledním kole. Naopak St. Johnstone bude hájit současnou příčku v příštím kole doma proti rozjetému Hamiltonu. Pokud ovšem zvítězí, tak o osmé místo téměř určitě nepřijde. A to by byla pro předloňského nováčka vcelku slušná a zároveň přijatelná pozice na konci letošního ročníku.

Duel probíhal naprosto v duchu fair play a sudí musel vytáhnout z kapsičky pouze jednu žlutou kartu. Hosté se dostali na koně už v úvodní desetiminutovce po vlastní brance Dons, výsledek pojistili po hodině hry. Utkání začalo nejprve minutou ticha na památku bývalého manažera Aberdeenu Eddieho Turnbulla, který zemřel minulý týden.

Po centru Andyho Jacksona z 8. minuty nešťastně tečoval balón do vlastní sítě Steven Smith a hosté rychle vedli. Hned na to se hosté dožadovali penalty po faulu Zandera Diamonda na Petera MacDonalda, avšak píšťalka sudího zůstala němá. V dalším průběhu hosté dominovali a ovládali prakticky celý zápas. Do velkých šancí se stabilně probojovávali Chris Millar s Jacksonem, ale ve většině případů byl proti skvělý gólman Dons Jamie Langfield.

Hosté se ale nakonec dočkali přesně po hodině hry a nyní byl i Langfield krátký. Balón z rohového kopu zahraný Liamem Craigem si sedl přímo na hlavu Jamiemu Adamsovi a ten prudce rozvlnil síť podruhé a zároveň naposledy v zápase. V samém závěru domácí vystrčili růžky pouze po střele střídajícího Nickyho Lowa, jehož rána lízla břevno branky gólmana Petera Enckelmana. Saints už ale těsné vedení s přehledem udrželi.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Hibernian FC 1:0

07.05.2011 16:00

Góly: 38. Nigel Hasselbaink

Hamilton si díky prvnímu domácímu vítězství v sezóně udržel šanci na udržení se v nejvyšší soutěži a vytvořil pořádný tlak na předposlední St. Mirren. O výhře St. Mirrenu nad Hibernianem rozhodl v 38. Minutě hry Nigel Hasselbaink.

Hibs vstoupili do utkání aktivně a po čtyřech minutách hry ohrozil bránu Hamiltonu Sodje, který z okraje pokutového území mířil těsně mimo tyče. Krátce na to mohl Miller poslat svůj tým do vedení, když mu skvěle přihrál Vaz Te, Miller ale velkou příležitost zmařil nepřesnou střelou. První šance Hamiltonu přišla po dvaceti minutách, kdy šel Imrie na českého gólmana Diviše, ale jeho zakončení postrádalo na síle a brankář si s ním poradil. Imrie byl blízko gólu i pět minut poté, ale jeho precizně zahraný volný kop Diviš dokázal vytěsnit.

Po půlhodině hry našel Imrieho svým centrem Chambers, ale útočník si neporadil se zpracováním a jeho střela šla přímo do Diviše. Hamilton měl i nadále převahu, ale McDonald udělal velkou chybu, když místo střely ještě hledal Buchanana. Accies se tlak nakonec vyplatil, v 38. minutě prošel Imrieho centr k Hasselbainkovi, který razantním zakončením poslal Hamilton do vedení 1:0. Pět minut poté mohl odpovědět Miller, ale jeho střela mířila příliš vysoko. Dvě minuty před koncem první půle přišel pro Colina Calderwooda šok, kdy Dickoh fauloval Hasselbainka a rozhodčí hráči udělil druhou žlutou kartu.

Oslabený Hibernian ve druhé půli málem inkasoval druhou branku, ale Diviš skvěle zasáhl proti střele Crawforda. Po úniku Vaz Teho musel zasahovat také Černý, který skočil proti míči a Vaz Te přes něj upadl. Rozhodčí však místo penalty udělil Vaz Temu žlutou kartu za filmování. Po hodině hry šel Sodje proti Černému, ale blízko byl McLaughlin, který míč dostal do bezpečí. Poté, v rozmezí několika málo minut, přišly velké šance na obou stranách.

Imrie dobře našel Hasselbainka, který přenechal míč Crawfordovi, ale jeho zakončení skončilo na tyči. Po spolupráci s Millerem se do další šance dostal Vaz Te, ale Černý nakonec zasahovat nemusel, střela šla vedle. Do pokutového území se znovu probojoval Hasselbaink, místo přihrávky lépe postavenému Crawfordovi ale šel sám a jeho střela bránu nenašla. Akce se střídaly na obou stranách a Černý musel zasahovat proti střele Vaz Teho.

Crawford mohl zdvojnásobit vedení Hamiltonu, když šel jeden na jednoho proti Divišovi, český gólman ale zasáhl nohami a znovu se ukázalo, že čeští gólmani byli hvězdami zápasu. U další příležitosti byl Imrie, který našel dobře postaveného Carringtona, jenž však bránu přestřelil. Carrington měl další šanci v 90. minutě, kdy ale jeho zakončení lapil Diviš. Gólman Hibs se znovu ukázal v nastavení a jednou rukou vyrážel střelu Crawforda.

Více informací k zápasu

Inverness CT - St. Mirren FC 1:0

07.05.2011 16:00

Góly: 85. Adam Rooney

Inverness podle očekávání zvítězil gólem Adama Rooneyho 1:0 nad St. Miirrenem a do tabulky si připisuje další tři body. St. Mirren se i kvůli výhře Hamiltonu musí i nadále obávat o své setrvání v soutěži.

Inverness nastoupil oproti utkání s Celticem se šesti změnami a na hře to bylo poznat. V úvodních deseti minutách byla k vidění jen dalekonosná střela z volného kopu McLeana, která však přeletěla bránu. Ve 13. minutě se Higdon probojoval přes defenzivu Invernessu, jeho zakončení ale šlo mimo bránu. Na druhé straně přišla první střela až ve 26. minutě, kdy MacDonald našel záložníka Dorana, který šel jeden na jednoho proti brankáři, Gallacher ale jeho pokus zablokoval a Foran míč nedokázal usměrnit do brány.

Krátce před přestávkou přihrál Gillet Odhiambovi, ale ten mířil mimo. Deset minut po startu druhého poločasu byly konečně k vidění zajímavější akce, Tuffey vyrazil střelu Higdona a během třiceti sekund chytil na druhé straně Gallacher střelu Forana. Domácí mohl dostat do vedení Rooney, ale jeho střela skončila na brankové konstrukci. Tuffey poté chytil pokus McGowana, domácí ale museli dohrávat zápas v deseti, když za faul na Maira uviděl červenou kartu zkušený Duncan.

Příchod Rooneyho za MacDonalda byl skutečně trefou do černého, útočník totiž nastřelil brankovou konstrukci ještě dvakrát, než pět minut před koncem utkání rozhodl o vítězství Invernessu, kdy nedal Gallacherovi žádnou šanci. Cílem domácího manažera Terryho Butchera je padesát bodů a pokud Inverness zvítězí ještě v jednom utkání, této hranice dosáhne, St. Mirren je naopak pouze tři body před posledním Hamiltonem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian3612111348:4347
8.St. Johnstone FC3610101622:4340
9.Hibernian FC361071938:5637
10.Aberdeen FC361052136:5735
11.St. Mirren FC36782132:5729
12.Hamilton Academical365112023:5626

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dlouhodobě stejná situace jako ve španělsku. zápas sem náhodou viděl a skoro bych nevěřil, že hrál 1. se 3.

Reagovat
smazaný uživatel

ako to myslis ze ako Spanielsko?

tam hra predsa Barca prim a celu sezonu si to strazi, Real sa pod Mourinhom sice zlepsil, nerobi uz tolko kiksov ako predtym ale este stale to na Barcelonu nestaci.

Na druhej strane pozri si kolko ich tie megalomanske maniere stali ved ti musia byt v takom deficite ze v Skotsku by nedostali licenciu ani do 4.ligy.

Celtic a Rangers su plece pri pleci od zaciatku sezony, viackrat sa na prvom mieste vystriedali a ak tam aj bol nejaky vacsi odstup tak akurat kvoli odlozenym zapasom.

Dnes to bol do 2-0 celkom vyrovnany zapas, Hearts potom odpadol.

Reagovat
FC Porto FC

přál bych si aby jim Hearts víc šlapaly na paty

Reagovat
smazaný uživatel

zabudni, Romanov na to nema (neda) kapital.

V Skotsku chybaju vo futbale peniaze, vacsina klubov zije skromnym zivotom.

Majster SPL dostane za sezonu od vedenia ligy menej nez vypadavajuci z Premier League...

Mecenasov od vstupu do mensich klubov odradza dominancia OF pretoze prebit oboch v jednej sezone je prakticky nemozne. Hearts, Hibs ci Aberdeen su pomerne velke kluby ale v lete nevydaju za hracov ani 1 milion libier a s tym sa da superit len tazko.

Vsetci su dopredu zmiereni s tym ze budu hrat uz len o 3.miesto...

Reagovat
PJ

Jak to myslel je celkem jasný, že tam o titul hrajou dlouhodobě jen dva kluby, který jsou o parník před ostatníma...

Reagovat
smazaný uživatel

akurat s tym rozdielom ze v Skotsku vyhral naposledy v roku 1985 Aberdeen co ale nebol ziaden zazrak lebo to bol v tom obdobi to bol strasiak aj v europskych poharoch a ak kvalitou bol vtedy na urovni OF.

v Spanielsku pokial ma pamat neklame vystrkovali za tie roky rozky Valencia, Villarreal, Sevilla, Atletico (to tusim vyhralo raz ligu ako novacik) a pamatam aj na Deportivo ktore prislo o titul kvoli zahodenej 11-tke v nadstavenom case.

Takze ziadna paralalela. Snad len tym ze posledne 2 roky su ti dvaja hore od ostatnych odtrhnuti ako v SPL tak aj v PD ale v dlhodobom hladisku to uz neplati.

Apropo bola aj sezona ked skoncili Rangers "az" treti (2005-06).

Reagovat
smazaný uživatel

No Real byl pod Del bosquem lepsi.

Ale ro prirovnani neni nak mimo, na prvni dva celky proste ostatni tymy vetsinou nemaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Caley asi zase fakt přihrajou titul Rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele