Skotská Premier League - souhrn 34. kola

21.04.2012, 15:29, aktualizováno 22.04.2012, 17:58
Komentáře a souhrny
Celtic potvrdil své postavení a vyhrál v Motherwellu. Rangers vyhráli na hřišti Hearts 3:0 a pojistili si druhé místo tabulky, na čtvrtou příčku se posunulo Dundee United. Inverness doma nestačil na Aberdeen, jistou naději na záchranu si ještě drží Dunfermline...
O titul

Motherwell FC - Celtic FC 0:3

22.04.2012 15:00

Góly: 63. Tony Watt, 66. Tony Watt, 83. Du-Ri Cha

Doslova snový začátek kariéry zažil včera večer debutující útočník Tony Watt, který přispěl k výhře hostí dvěma góly. Motherwell skórovat nedokázal.

Přes noc slavným se stal mladíček Tony Watt. Ve Fir Parku zažil krásný večer, neboť pomohl svému týmu a jeho dva přesné zásahy potopily Motherwall.

Osmnáct bodů teď dělí první Celtic od druhých Rangers. A k tomu přispěl právě osmnáctiletý útočník s číslem 32. Veškeré góly ale padly až po přestávce. Trenér Lennon promíchal sestavou, na trávníku se objevili polští reprezentanti Brožek a brankář Zaluska. Do základní sestavy Motherwellu se vrátili Stevie Hammell s Jenningsem. Kvůli kartám se do zápasu nepodívali Page s Lasleym.

Hosté pod vedením kapitána Hoopera začali aktivněji, Kris Commons napálil míč nad, mimo bránu stříleli také Brožek s Du - Ri Chem. S tím kombinoval také Izaguirre, ale jejich spolupráce nevedla ke gólovému výsledku. V první větší šanci domácích se objevil po dobře načasované nahrávce Higdona Chris Humprey, ale brankář Zaluska se blýskl parádním zákrokem.

Po půlhodině odehraného času se musel Brožek chytat za hlavu při neproměnění velké šance. Wanyamovu nahrávku nedokázal zamířit přesně za záda brankáře Randolpha a nerozhodný stav trval. Pět minut před koncem první půle se zranil hostující Ki Sung - Yong a musel být střídán McCourtem. Commons a Brožek ještě před koncem prvního poločasu zkoušeli své štěstí, oba ale neúspěšně.

Po výměně stran byli aktivnější domácí, Zalusku ani nadvakrát nepřekonal Nicky Law. Poté se málem radovali hosté, McCourt pronikl do domácí obrany a naservíroval míč Chamu, ten ale netrefil míč ideálně. V dalším momentu opustil trávník Pawel Brožek a nahradil ho teenager Tony Watt.

Wanyama centroval ne úplně povedeně, to ale mladému útočníkovi nevadil a svou ranou nakonec míč do sítě dostal - 1:0 a velké oslavy mladého hrdiny v sektoru hostí.

Skvělý debut prožíval Watt ještě víc o tři minuty později, kdy ho do dobré pozice poslal mladý Joe Ledley a talentovaný útočník se prosadil podruhé!

Třetí branku utkání zaznamenali opět hosté. McCourtův centr umístil za Randolphova záda Cha a stanovil konečnou podobu výsledku. Tři body z Motherwallu odjíždí, domácí jsou ale stále třetí.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Rangers FC 0:3

21.04.2012 16:00

Góly: 29. Sone Aluko, 35. Andrew Little, 88. Andrew Little

Necelá patnácti-tisícovka diváků na Tynecastle Stadium byla svědky jednoznačné porážky domácích Hearts of Midlothian od Glasgow Rangers. Jezdci vyhráli v Edinburgu 3:0 a upevnili si druhé místo v tabulce. Pro ně bohužel v podstatě nic neznamenající. V závěru utkání odmítl alespoň korigaci Beattie, když neproměnil pokutový kop.

Mimochodem pokutovým kopem mohlo celé utkání začít. Po hlavičce Edua zahrával ve vlastním vápně rukou Darren Barr, ale rozhodčí Murray hru nepozastavil. Hosté se i nadále tlačili dopředu a byli lepším týmem. Lee McCulloch byl na malém vápně v jasné pozici, ale golman MacDonald situaci zvládl. Rangers se ujali vedení ve 29. minutě a postaral se o to Sone Aluko. Všemu předcházela standardní situace, po které Sone Aluko vstřelil krásnou branku - 1:0 pro Rangers. Za pouhých šest minut dokázali hosté zvýšit na 2:0. Nejprve Whittaker našel zpětně McCullocha, ale ten na MacDonalda ještě nevyzrál, povedlo se to až vzápětí Littlovi - 2:0 pro Rangers.

Až za tohoto stavu a po změně stran si dokázali fotbalisté Hearts vypracovat první příležitost. Na to, že byli domácím týmem, to bylo žalostně málo. Beattie měl na kopačce snížení, jenže McGregor levou rukou brance zabránil. Smutná chvíle Beattieho však teprve měla přijít. Šancí Hearts bylo opravdu málo, ale pokud k nim došlo, stálo při Rangers pořádný kus štěstí. Například po přihrávce Blacka zachránilo McGregora břevno.

Pak přišel očekávaný okamžik. Čtvrthodiny před koncem fauloval Aluko domácího Templetona a sudí Murray nezaváhal. Tím, kdo zaváhal, se stal Beattie a McGregora opět zachránila branková konstrukce. Kdyby Beattie dal, utkání by mělo jistě dramatičtější dohru. Takhle to bylo stále o dvě branky, navíc dvě minuty před koncem zasadit definitivní ránu Hearts svojí druhou brankou Little. Wallace ho přihrávkou našel před prázdnou brankou a Severní Ir měl snadnou práci. Rangers vyhráli v Edinburgu 3:0 a pojistili si druhou příčku.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Dundee United 0:2

21.04.2012 13:30

Góly: 32. Scott Robertson, 90. John Rankin

Dundee United vyhrálo na půdě St. Johnstone 2:0 a už na něj ztrácí pouze jediný bod. Skóre utkání načal už v prvním poločase Scott Robertson a v nastavení pečetil výsledek John Rankin.

St. Johnstone mohlo udeřit již v první minutě, kdy měl na kopačce stoprocentní šanci Sheridan. Jeho spoluhráč Riordan rozehrál volný přímý kop rovnou střelou na branku, golman Perniš míč vyrazil a následně zabránil jisté brance, když vyrazil dorážku Sheridana. Domácí to mohlo mrzet, neboť ve 30. minutě zajistil hostům vedení Scott Robertson. Jeho přesně mířená střela zapadla k levé tyčce - 1:0 pro Dundee United. Tři minuty před koncem prvního poločasu si udělal prostor ke střele Paul Dixon a pořádně protáhl brankáře Mannuse.

V 57. minutě došlo ke střetu Sandazy s jedním z hostí. Rozhodčí stál všemu velmi blízko a viděl nedovolené počínání Sandazy. Španělskému útočníkovi udělil rovnou červenou kartu! Francisco Sandaza vyloučení neunesl a ještě se začal postrkovat se svými vlastními spoluhráči. Nicméně Saints hráli v početní nevýhodě.

St. Johnstone se v zápase na vyrovnání nezmohlo a ve třetí minutě nastavení inkasovalo podruhé. Další povedenou, přesně mířenou střelou tentokrát k pravé tyči, se prosadil John Rankin a Dundee zvítězilo na McDiarmid Parku 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC34273475:2084
2.Rangers FC34244668:2566
3.Motherwell FC341671143:4155
4.Dundee United3414101057:4352
5.St. Johnstone FC341481242:3850
6.Heart of Midlothian341461441:3548
O udržení

Hibernian FC - Kilmarnock FC 0:1

22.04.2012 16:00

Góly: 44. Dean Shiels (pen.)

Jediná penalta, kterou proti svým bývalým spoluhráčů do sítě přesně poslal Dean Shiels, rozhodla o třech bodech pro hosty. Ti jsou sedmí, domácí tým předposlední.

Celý zápas rozhodla penalta z chvil, kdy se oba týmy viděly v šatně. V souboji dvou osmiček se do Liama Kellyho opřel ve vápně Jorge Claros a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Dean Shiels.

Hned v úvodu se mohli prosadit domácí, centr Ivana Sprouleho byl moc dlouhý na to, aby mohl Isaiah Osbourne zakončit, míč tak sebral brankář Cameron Bell. Hybnou střelou domácích byli záložníci, především Osbourne a Claros, kteří distribuovali míče na své útočníky s přesností chirurga.

Leigh Griffiths pálil z větší vzdálenosti a prověřil instinkty brankáře Bella, ten byl ale úspěšnější. Garry O' Connor hlavičkoval z rohového kopu McPaka do středu brány a Bell si s tímto nebezpečím rovněž poradil. Claros se snažil pálit, na druhé straně ho napodoboval Ryan O' Leary.

Kelly byl poté stáhnut v pokutovém území a rozhodčí Craig Thomson ukázal na značku pokutového kopu. Z té se nemýlil Shiels a poslal svůj tým do vedení - 1:0.

Druhý poločas začal střelou Griffiths, Bell ji očima kontroloval. Nevýrazného Garryho O' Connora nahradil Ryan O' Donnovan. Střídalo se i z důvodů zranění, Danny Racchi musel opustit hřiště po faulu Clarose a na hřiště se dostal Lee Johnson.

O' Donnovanova rána byla nakonec obranou hostí zablokována, za domácí se netrefil ani Griffiths. Nutno podotknout, že výborným výkonem se dnes prezentoval hostující brankář Cameron Bell. Ve velké šanci neuspěl na druhé straně střídající David Silva, takže se skóre nakonec neměnilo.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Aberdeen FC 0:2

21.04.2012 16:00

Góly: 46. Roman Golobart (vl.), 89. Kenny Gillet (vl.)

Brankář Jamie Langfield zažil po téměř roční odmlce vítězný návrat mezi tři tyče Aberdeenu, jenž zvládl v úvodním nadstavbovém utkání přehrát Inverness. Dons se tak posouvá před Kilmarnock, ten má však utkání k dobru.

Domácí začali lépe a od první minuty měli více ze hry. Nejdříve to zkoušel přízemní ranou Jonathan Hayes, ale na pozorného Langfielda recept nenašel. Strážce svatyně Dons ve 38. minutě lovil balón z branky, Williamsova trefa však nemohla být pro ofsajdové postavení uznána. To bylo z první půle vše.

Po změně stran se hra přece jen trochu rozhýbala... Netrvalo dlouho a Aberdeen byl po zásluze za svou aktivitu odměněn: Magennis rozehrál autové vhazování z velké dálky a před Tuffeyem si míč srazil do vlastní sítě Golobart - 0:1.

Inkasovaná branka ovšem Inverness nepoložila. Krátce po svém příchodu na trávník mohl srovnat krok Shane Sutherland, ale neuspěl. Hostující manažer Stewart Milne si mohl oddechnout minutu před závěrečným hvizdem, kdy Maggenisovu střelu Tuffey sice zastavil, od Gilleta se ale následně odrazil balón za čáru - 0:2.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Dunfermline Athletic 4:4

21.04.2012 16:00

Góly: 4. Nigel Hasselbaink, 43. Steven Thompson, 48. Steven Thompson, 67. Steven Thompson - 24. Jordan McMillan, 56. David Graham, 71. Liam Buchanan, 88. Andy Kirk

Krásný souboj s osmi góly nabídlo střetnutí 34. kola SPL v rámci skupiny o udržení. St. Mirrenu přitom nepomohl k vítězství ani hattrick Stevena Thompsona, který ho sfoukl za pětadvacet minut. Hosté ukázali, že se o záchranu hodlají ještě poprat, a díky horoucnému výkonu uhráli zaslouženou remízu. Přesto na předposlední Hibernian ztrácí těžko stažitelných šest bodů.

Domácí vstoupili do utkání naprosto báječným způsobem. Už ve 4. minutě totiž McGowan našel svým pasem Hasselbainka, který načal účet zápasu. Nizozemský útočník se dokázal zbavit obránce Keddieho a následně prostřelil gólmana Smitha. Hostující hráč Hutton měl možnost dvakrát vyrovnat, jenže jeho první pokus zablokoval Mair a druhý skončil vedle brány.

Dunfermline vsítil svou první branku utkání ve 24. minutě. McMillan unikl z pravého křídla do středu hřiště, nezbývalo mu nic jiného, než vypálit, a hle, jeho excelentní střela levačkou skončila přesně v šibenici. Útočný fotbal byl i nadále na pořadu dne. Domácí Carey nacentroval na hlavu McGowana, který z malého vápna trefil smolně břevno.

Přece jenom Saints navrátil vedení Thompson a rozjel tak svůj gólový koncert. Dvě minuty před přestávkou hosté znovu pocítili, jak dobře Carey umí centrovat, a jakmile poslal balón na hlavu svého spoluhráče, bylo vyřešeno. Pro Dunfermline se navíc po přestávce nevyvíjela situace vůbec dobře, ve 48. minutě inkasoval potřetí.

Znovu u toho byl Thompson, jenž se zbavil obránce Dowieho a po spolupráci s Imriem skóroval hlavou podruhé. V 56. minutě se podařilo The Pars snížit. Hardie s Grahamem unikli do rychlého brejku a druhý jmenovaný chladnokrevně zacílil. Dunfermline ovšem o deset minut později znovu zaváhal v obraně a Thomspon toho opět využil.

Završit hattrick mohl díky spoluhráčovi van Zantenovi, který přešel přes Cardleho do ohně, předal míč do té doby nejlepšímu hráči na hřišti a ten znovu ukázal, že střílení branek mu jde náramně dobře. Hosté se ale nevzdali. A vyplatilo se jim to. Hutton vybojoval skvěle míč, ten se ještě přes Grahama dostal k Buchananovi, jenž se v koncovce nezmýlil.

V závěru St. Mirren vehementně bránil jednogólový náskok, nicméně v divokém sledu událostí se mu nakonec nepovedlo ho udržet. Dvě minuty před koncem totiž urval alespoň bod soupeř a to zásluhou deváté trefy sezóny Andyho Kirka. Nejlepší střelec týmu přitom na hřiště přišel až v 85. minutě, i za tak krátkou dobu si však našel prostor ve vápně a hlavou přesně zakončil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Kilmarnock FC349131237:5440
8.Aberdeen FC349121334:3839
9.St. Mirren FC347151236:5036
10.Inverness Caledonian34881836:5632
11.Hibernian FC34691934:6327
12.Dunfermline Athletic34492136:7621

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zasluzene vitazstvo Dundee Utd, Saints nepredviedli zhola nic

no a Sandaza len potvrdil svoju frustraciu z nenominovania do PFA awards ked okrem postrkovania do protihracov si strcil este aj do svojich spoluhracov

United smeruju k LM, o tyzden maju Hearts a rozhodujuci zapas sezony hraju proti Motherwellu takze vsetko budu mat vo svojich rukach.

Mimochodom ako jediny tim celej ligy maju v nominaciach az troch hracov.

Kapitan Daly na hraca roka a Mackay-Steven s Russellom na mladeho hraca roka.

Celtic ma dvoch (Mulgrew + Forrest) a Rangers len jedneho (Davis).

A to sa este Daly moze stat najlepsim strelcom ligy co sa hracovi mimo OF podarilo naposledy pred 30 rokmi...

Reagovat
fantomas

Můžu se zeptat...Cha Du-Ri nehraje proč? Někdo výrazně lepší? Opakovaný zdravotní problémy?

Reagovat
smazaný uživatel

Pretoze na jeho poste ma Sceptic viacero alternativ. Matthews, Wilson, Lustig...

Teraz hrali vzadu len traja a Cha hral na kraji zalohy kde by za normalnych okolnosti tiez nemal miesto. Ak nehra tak jednoducho preto ze su tam lepsi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele