Skotská Premier League souhrn - 22. kolo

05.01.2008, 18:04, aktualizováno 05.01.2008, 18:04
Komentáře a souhrny
Rangers nezaváhali doma proti Dundee a v tabulce přeskočili dosud první Celtic, který zítra hraje v třetím Motherwellu. Aberdeen remizoval ve Falkirku, Inverness si s přehledem poradil s poslední Gretnou.

Falkirk FC - Aberdeen FC 0:0

05.01.2008 16:00

Góly: -

Falkirk uhrál na svém stadionu bezbrankovou remízu s Aberdeenem a přerušil tak svou sérii čtyř vítězných utkáních v řadě.

Jako první se do brankové příležitosti dostal v páté minutě hostující tým. Domácí hráč Higdon odhlavičkoval míč, který mířil do pokutového území pouze na hranici šestnáctky, ale následnou ránu Leeho Maira lapil domácí brankář Robert Olejnik. Falkirk jinak v úvodu první půle dominoval, ale marně hledal cestu skrz hostující obranu. Carl Finnigan vypíchl míč Mairovi a stříleným centrem ohrozil hostující bránu. Poté Higdon nastřelil pouze boční síť Langfieldovi svatyně. Mimo tyče pálil i Arnau Riera. Falkirk zvyšoval tlak, obránce Jack Ross se vydal do útoku, jeho ránu však pěkným zákrokem brankář Langfield zlikvidoval. A když ve čtyřicáté minutě konečně domácí propasírovali míč do sítě, rozhodčí však branku kvůli ofsajdu neuznal.

Druhou půli začal Aberdeen mnohem lépe. Bývalý útočník Falkirku Lee Miller se dostal do zakončení, ale jeho střela po centru Clarka mířila mimo. V 53. minutě se snížil počet hráčů na hrací ploše, když domácí záložník Arfield musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch. Deset minut před koncem se Falkirk dostal do největší šance v zápase. Obránce Darren Barr si vyměnil přihrávku s Russellem Latapym a vybídl k zakončení Higdona, ale jeho střelu Langfield zázračně vyrazil.

Falkirk i přes ztrátu bodů zůstal v první šestici ligové tabulky. Aberdeen se dostal před Dundee United na čtvrtou příčku.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC 1:1

05.01.2008 16:00

Góly: 63. Andrius Velička - 45. Paul Di Giacomo

Hearts of Midlothian znovu nepodali výkon, jaký se od nich očekává a i když uhráli remízu 1:1 s Kilmarnockem, klesají na předposlední pozici Premier League. Hosté se do vedení dostali ve 45. minutě gólem Di Giacoma, v 63. minutě alespoň Velicka odvrátil sedmou prohru Hearts v řadě.

Hearts chybělo několik opor. Zraněný Driver a suspendované trio Zaliukas, Stewart, Wallace. První šanci vykřesal pro Kilmarnock ve 14. minutě Nish, mířil ale mimo. Hearts se mohli dostat do vedení po rohu Cesnauskise, Jonsson ale pod tlakem mířil vedle. Hearts začali hru kontrolovat, Neilson našel Palazuelose, ale Španěl neohrozil gólmana Comba. Ksanavicius o chvíli později zkusil tvrdou střelu a Combe měl co dělat, aby ji vyrazil. Na druhé straně zkusil střelu z úhlu Hamill, Banks byl ale připravený. Už běžel nastavený čas, Hamill našel Di Giacoma, který se dostal za obranu a přesnou střelou dal Hearts gól do šatny.

Hearts se po inkasované brance zvedli a měli několik menších šancí, než přišel vyrovnávací gól. V 63. minutě pálil na bránu Berra, k míči se dostal Velicka a tečoval ho do sítě. O chvíli později mohl Velicka svůj tým dostat do vedení, dostal přihrávku od Mikoliunase, ale mířil hodně vedle. Hearts měli stále navrch a Combe musel předvést akrobatický zákrok po střele Palazuelose a hlavičce Nadeho. Když těsně před koncem zápasu neskóroval ani na druhé straně ve velké šanci Gibson, bylo jasné, že vyrovnaný zápas skončí spravedlivou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Gretna FC 3:0

05.01.2008 16:00

Góly: 34. Marius Niculae, 40. John Rankin (pen.), 43. Marius Niculae

Inverness na svém stadionu nezaváhal a Gretnu porazil jednoznačně 3:0. Dvakrát skóroval Marius Niculae a jednou se z penalty prosadil John Rankin.

Po průměrné první půlhodině se začaly dít věci. Ve 34. minutě se Caley dostali do vedení. Russell Duncan se vydal na útočný výlet, přihrál Mariovi Niculaemu, jenž se moc dlouho nerozmýšlel a z pětadvaceti metrů napálil míč přímo do rohu Gaigovi brány – 1:0. O šest minut později domácí svůj gólový účet zdvojnásobili. Ross Tokely nasměroval parádní centr na Niculaeho, který byl v pokutovém území poslán k zemi hráčem hostujícího týmu Chrisem Innesem a rozhodčí nařídil penaltu. Gretenští sice protestovali, ale sudí Dougie MacDonald své rozhodnutí už nezměnil. Tváří v tvář brankáři Gaigovi se postavil John Rankin a zvýšil na 2:0 pro Inverness. Na třetí branku nemuseli fanoušci domácích čekat příliš dlouho. Dvě minuty před koncem prvního dějství našel centrem Don Cowie ve vápně neobsazeného Tokelyho, který ještě posunul balon na Niculaeho a rumunský útočník svým druhým zásahem poslal Inverness už do tříbrankového vedení.

Po přestávce zkoušel štěstí z pětadvaceti metrů Russell Duncan, ale je ránu hostující brankář Gaig chytl. Velmi blízko gólu byl i domácí hráč David Proctor, ale jeho pokus mířil na bránu.

Gretna po čtyřech vydařených utkáních podala opět špatný výkon a ještě více se přišpendlila na dnu tabulky. Na předposlední Hearts of Midlothian ztrácí už jedenáct bodů.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Dundee United 2:0

05.01.2008 16:00

Góly: 9. Steven Naismith, 40. Barry Ferguson

Rangers zvládli na svém hřišti utkání s Dundee United, zvítězili 2:0 a posunuli se tak na čelo tabulky, o bod před Celtic. Oba dva góly padly už v první půli, nejprve se v 9. minutě trefil Naismith a ve 40. minutě zvýšil vedení na konečných 2:0, Ferguson.

Utkání začalo minutovým potleskem pro zesnulého Phila O'Donnella, který zemřel na selhání srdce. Rangers jako by to nabudilo a předvedli jeden z nejpodařenějších výkonů roku. V sestavě Dundee se místo zraněného gólaman Szamotulského, objevil Euan McLean a už v deváté minutě inkasoval. Chris Burke skvělým pasem našel před bránou Naismithe, který přesnou hlavičkou překonal bezmocného McLeana. Burke byl i u další velké šance, tentokrát zkusil sám střelu, McLean byl ale připravený a míč vyrazil. Velkou šanci měl po Burkově rohu Hutton, svou hlavičku ale nenamířil přesně. Druhá branka padla ve 40. minutě a byla hodně kontroverzní. U míče byl znovu skvěle hrající Burke, tentokrát našel hlavu Fergusona, který poslal míč do sítě. Hráči Dundee ale protestovali, protože viděli soupeře v ofsajdu. Po poradě mezi rozhodčím a asistentem, bylo vyneseno rozhodnutí gól uznat. Rangers dál útočili a velkou šanci měl Cousin, místo střely se rozhodl obejít gólmana, hráči Dundee se ale vrátili a odzbrojili ho.

Rangers dál kontrolovali hru a nepouštěli svého soupeře do žádné příležitosti. V 70. minutě vyběhl na trávník i Nacho Novo, poprvé od zápasu s Barcelonou, kde se zranil. Další náhradník Kris Boyd dostal příležitost vstřelit třetí gól svého týmu krátce před koncem zápasu. Po faulu Flooda na Nova, zahrával pokutový kop, McLean ale směr vystihl a míč lapil. Rangers i tak stačila výhra 2:0 na zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hibernian FC 2:1

05.01.2008 16:00

Góly: 4. Ian Maxwell, 43. Gary Mason - 89. Mickaël Antoine-Curier

St. Mirren si dnes připsal velice důležité tři body v boji o záchranu ve skotské nejvyšší soutěži. Černobílí porazili doma Hibernian 2:1. Domácí tým poslali do dvoubrankového vedení Ian Maxwell a Gary Mason. Za hosty těsně před koncem snížil Mickael Antoine-Curier.

Ve čtvrté minutě poslal Ian Maxwell centr směrem k bráně, který nečekaně skončil za zády překvapeného brankáře Yvese Makaba-Makalambyho a domácí tak vedli 1:0. Po půlhodině hrací doby měl příležitost skóre zdvojnásobit domácí Brady, jeho střela z pětadvaceti metrů skončila však těsně nad. Hibs vypadali velmi zoufale a nebyli schopni hrát jejich obvyklou hru. Největší šance hostí přišla z kopaček Mickaela Antoine-Curiera, jehož střela z velké dálky mířila nad břevno. Dvě minuty před koncem prvního poločasu se do útoku vrhli opět Saints. Po dobré práci Stewarta Keana se prosadil Gary Mason a zdvojnásobil vedení domácích.

Prozatímní manažer Hibernianu Tommy Craig o poločasové přestávce stáhl Claytona Donaldsona a dal první šanci v sezoně mladíčkovi Damonu Grayovi. V úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky byla hra hostů o hodně přímočařejší a Gray poslal přihrávku Antoine-Curierovi, tomu však v útoku chyběla podpora spoluhráčů a šance vyzněla do ztracena. Potom střelu domácího Billyho Mehmeta lapil Makaba-Makalambay. Když už se blížil konec utkání, hostům se podařilo snížit, ale na vyrovnávací gól už nebyl čas. V 89. minutě se do zakončení dostal Antoine-Curier a snížil na konečných 2:1 z pohledu domácích.

Po této výhře se St. Mirren posunuli z předposlední příčky na desáté místo a na poslední Gretnu už mají náskok dvanácti bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC19142345:1644
2.Celtic FC20134351:1743
3.Motherwell FC20112730:2535
4.Aberdeen FC2296728:2933
5.Dundee United221021032:3032
6.Falkirk FC2295834:3532
7.Inverness Caledonian Thistle221011131:3531
8.Hibernian Edinburgh2177729:2828
9.Kilmarnock FC22571023:3222
10.St. Mirren FC20641013:3122
11.Hearts of Midlothian22561132:4021
12.Gretna FC20241416:4610
Zbývající zápasy
06.01. 16:00Motherwell FC - Celtic FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
One-Real

Celtic neni špatnej ale mám radši Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

tak Harts předposlední ..to se jen tak nevidí ...mají štestí že sestupuje jen jeden a tím bude bez debat Gretna ..

Reagovat
smazaný uživatel

senediv kdyz to tam vedou tak spatne, pristi rok vtmhle vedeni ten sestup bude pravda..

Reagovat
smazaný uživatel

hearts? kde je ten tym ktery hral UEFU (05/06)???...je to jen a jen majitelem...pobaltí a samé jejich sračky,doufam že ten Pospíšil už tam nehraje

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a v sezoně 06/07 hrál předkolo ligy mistrů, ale vypadl s AEK Atény. Protože sezonu před tím byli druzí za Celticem a před Rangers. Tomu říkám pád.

Reagovat
smazaný uživatel

bude to asi naozaj tými majiteľmi, prišli z úplne iného regiónu a začali robiť veľké zmeny po svojom a vôbec nepochopili, že sú v Škótsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdá sa, že tento rok to môže vyjsť môjmu obľúbenému klubu zase na euro pohár. Bodaj by..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele