Skotská Premier League - souhrn 22. kola

02.01.2012, 15:13, aktualizováno 02.01.2012, 17:59
Komentáře a souhrny
Suverénně si dnes počínaly oba glasgowské kluby, Celtic vyhrál 3:0 v Dunfermlinu a Rangers doma stejným rozdílem zdolali Motherwell. Hearts se povedl konec loňského roku a formu si přenesli i do roku 2012, tři body mají i Aberdeen a Kilmarnock, utkání Inverness - St. Johnstone bylo odloženo...

Dundee United - Aberdeen FC 1:2

02.01.2012 16:00

Góly: 6. Jon Daly - 67. Mohamed Chalali, 86. Kári Árnason

Fotbalisté Aberdeenu dokázali překvapivě zvítězit na Tannadice a obrali sebevědomé Dundee o všechny tři korálky díky skvělému závěru zápasu. Hosté totiž až do poloviny druhého poločasu prohrávali, pak však dokázali vyrovnat a čtyři minuty před koncem rozhodli o své výhře. Tu pečetil svým druhým ligovým gólem Kári Árnason. Aberdeen se tak opět ve druhé polovině soutěže zlepšuje stejně jako v loňském roce.

A pokud to takhle půjde dál, ani letos by o záchranu bojovat neměl. V tuto chvíli se už dostal na hranici čtyřiadvaceti bodů a je devátý, o dva body za svým pondělním soupeřem. Přiblížil se tak horní polovině tabulky, Dundee totiž okupuje právě tu šestou, která obě polovičky SPL rozděluje. Dundee tak před vlastními fandy po delší době prohrálo se slabším protivníkem a bude mít hodně starostí, aby zopakovalo loňskou výbornou čtvrtou pozici.

Přitom do prvního zápasu nového roku vstoupilo výborně a už od 6. minuty vedlo. Ještě předtím hlavičkoval těsně vedle tyče Johnny Russell, následně se ale už měnilo skóre po velice špatném výkopu Jason Browna. Ten totiž poslal balón přímo na nohu Johna Rankina a po jeho přihrávce byla před Jonem Dalym už jen lahůdka. Následně zahrozil na druhé straně Rory Fallon, gólman domácích Dušan Perniš ale držel dobře.

Následně se dopustil druhé hrubky opět nervózní gólman Brown, tentokráte to ale dopadlo dobře. Na začátku druhého dějství střílel z přímého volného kopu mimo domácí Paul Dixon, od 65. minuty ale nastoupil na hřiště v dresu Dons Mohamed Chalali a ten svému týmu výrazně pomohl, hosté hráli jako vyměnění. V 67. minutě po pouhých dvou minutách strávených na hřišti tak Aberdeen zásluhou Chalaliho vyrovnal.

Po centru Roryho McArdleho lehce přizvedl hlavou balón Árnason a Chalali se trefil milimetrově. Hned na to Dundeee srovnalo hru. Šanci si však nevypracovalo. Scott Vernon pálil mimo, ovšem následně přehoupl misky vah na stranu hostů Árnason střelou z deseti metrů po třicetimetrovém pasu Richieho Ryana. V příštím kole se Dundee pokusí odčinit zaváhání na půdě Celticu, Aberdeen doma přivítá konkurenční Kilmarnock, který v případě úspěchu může přeskočit.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - Celtic FC 0:3

02.01.2012 16:00

Góly: 19. Anthony Stokes, 40. Victor Wanyama, 70. Charlie Mulgrew

Celtic Glasgow potvrdil stabilní formu z poslední doby a opět zvítězil, na půdě nováčka z Dunfermline neměl žádné výraznější problémy. Svěřenci kouče Neila Lennona proto zvítězili v SPL již podesáté v řadě a stále drží dvoubodový náskok na čele skotské nejvyšší soutěže o dva body před Jezdci z Rangers. Dunfermline naopak nezvítězil šestkrát po sobě a vybojoval pouze jeden bod, k tomu ve druhém utkání za sebou nevstřelil ani jednu branku.

Na svůj dobrý výkon z poloviny listopadu nenavázal, na půdě Celticu totiž prohrál pouze o branku poměrem 1:2. Nyní je tak stále poslední se čtrnácti korálky na kontě. Svou devátou ligovou branku tohoto ročníku vsítil Anthony Stokes. Ten poslal Celtic do vedení a dotáhl se na rozdíl dvou gólů na nejlepšího střelce týmu Garyho Hoopera. Třetí gól v sezóně přidal Charlie Mulgrew, druhou trefu nadějný keňský fotbalista Victor Wanyama.

Domácí tradičně vstoupili do utkání velice aktivně a po rohovém kopu Mulgrewa nakonec ve skrumáži nikdo balón do sítě nedotlačil. Poté ze střední vzdálenosti netrefil branku Samaras, ovšem v 18. minutě se napřáhl těsně za hranicí pokutového území Stokes a našel přímo horní pravý roh domácí branky. Až do konce úvodního dějství zlobil hlavně Wanyama, který nejprve nadvakrát pálil z voleje, nicméně gólman Chris Smith brilantně odvrátil na roh.

Dunfermline po dalších šancích Samarase a Stokese hrozil pouze ránou Martina Hardieho, jenže ta šla o nějaký kousek vedle levé tyče branky Frasera Forstera. Pět minut před přestávkou bylo o vítězi rozhodnuto. Po přímém volném kopu Mulgrewa se na zadní tyči ocitl Wanyama a z voleje rozvlnil síť. Sám Mulgrew po přestávce stanovil konečný výsledek utkání 3:0 ve prospěch Celticu, když se trefil v 69. minutě.

Tentokráte to jeden z nejaktivnějších mužů na hřišti zkusil z přímého volného kopu přímo na branku a přehodil nakonec Smithe, který se marně konečky prstů natahoval po balónu. Celtic hrozil i ke konci zápasu, dobrou šancí například promarnil střídající Ki-Sung-Yeung. Celtic změří v příštím kole síly doma s Dundee a vzhledem k formě soupeře je určitě favoritem, na Dunfermline čeká jeden z nejdůležitějších duelů sezóny. Doma přivítá Hibernian, které je jedenácté a má pouze o bod více, výhra by tak nováčka mohla výrazně povzbudit.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Mirren FC 2:1

02.01.2012 16:00

Góly: 34. Paul Heffernan, 89. Danny Racchi - 10. Lee Mair

Fotbalisté Kilmarnocku doma dokázali v poslední minutě otočit nepříznivý vývoj proti St. Mirrenu a po výhře 2:1 si vylepšili postavení v tabulce. Hosté se dostali velmi brzy do vedení, už v desáté minutě se trefil Mair, ovšem ještě do poločasu vyrovnal Heffernan a minutu před koncem zasadil St. Mirrenu smrtící úder Racchi.

Šancí bylo k vidění v Rugby Parku dostatek a konečné tři branky také nejsou malým počtem. Lépe vyšel start hostům, z dobré pozice pálil Thompson a brankář Cammy Bell musel poprvé vytáhnout těžký zákrok. Následně přišla první velká šance i na druhé straně. Pursehouse vymyslel chytrou přihrávku na Heffernana, jehož vychytal neménně výtečným zákrokem Samson! Pak už přišla desátá minuta a otevření střeleckého účtu dnešního utkání. Na dobře zahraný Careyho rohový kop si naskočil Mair a hlavou zajistil St. Mirrenu vedení 0:1!

Hráčům Killies se nedařilo a hlavní trenér se musel uchýlit k prvním změnám v sestavě už po půlhodině hry, na hřiště se podíval Čech Zdeněk Kroča. A tento krok opravdu přinesl zlepšení. Samsona provětral Shiels a Heffernan z otočky zamířil do černého a vyrovnal na 1:1.

Domácí začali lépe i druhý poločas, avšak ve 48. minutě se naskytla St. Mirrenu velmi dobrá příležitost. Obrana Kilmarnocku vyrobila hrubku a jedenadvacetiletý Aaron Mooy jí nedokázal potrestat, brankář Bell dokonce ani nemusel zasahovat. Utkání bylo hodně otevřené, další šanci měli Saints, jmenovitě Nigel Hasselbaink - nedal! Stejný muž ztroskotal i jedenáct minut před koncem, a to se nakonec jevilo jako rozhodující okamžik, neboť minutu před koncem vstřelili domácí Killies rozhodující branku zápasu. Racchi v tomto čase předvedl parádní kop přes hlavu a brankář Samson byl bez šance. Zmražení fanoušci St. Mirrenu se nestačili divit, divit se nestačili ani hráči, ba co víc, na tuto branku už nedokázali odpovědět a prohráli 2:1.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Motherwell FC 3:0

02.01.2012 16:00

Góly: 36. David Healy, 55. Sone Aluko, 73. Stephen Craigan (vl.)

Rangers odčinili špatný závěr loňského roku a do toho nového vstoupili hladkým vítězstvím nad třetím Motherwellem 3:0. Jezdci svého soupeře načali už v prvním poločase, kdy se trefil Healy, ve druhém pak zvyšoval Aluko a třetí branku si hosté vstřelili sami, jmenovitě Craigan.

Bylo otázkou, jak si hráči Rangers povedou po doslova zpackaném závěru loňského roku. Svěřenci Allyho McCoista totiž neudrželi obrovský náskok na čele a starý rok zakončili překvapivě až z druhého místa.

Hned od úvodní minuty bylo patrné, kdo bude na hřišti pánem. Hostující brankář Darren Randolph musel řešit několik situací, včetně zakončení Healyho. V tomto případě ještě uspěl, ale v pozdější konfrontaci těchto hráčů už byl pokořen. Snaha hráčů v modrém rozhodně neskončila, ba nadále pokračovala. Steven Davis pořádně prověřil Randolpha a Healymu se postavilo do cesty břevno! Ibrox Park si mohl poprvé zakřičet gól ve 35.minutě, Aluko po pravé lajně předvedl rychlost a dravost, přihrál na malé vápno Healymu, který z otočky dostal míč za záda brankáře Motherwellu - 1:0 pro Glasgow Rangers. Další branka v prvním poločase už nepadla, takže do šaten šli domácí jako spokojenější.

Obraz hry se ani poté nezměnil. Deset minut po změně stran předvedli domácí nádhernou akci á la Barcelona, sérii přihrávek na jeden dotek zakončil neomylně k tyči střelou zpoza vápna Sone Aluko a stanovil průběžný výsledek na 2:0 pro Glasgow Rangers. Pro Motherwell to byla rána, ze které se špatně vzpamatovával, co je však důležitější, nedokázal si vypracovat žádné větší šance.

Čtvrthodiny před koncem byla zkáza Motherwellu dokonána, Aluko si pohrál ve vápně s obranou, přičemž jeho střelu brankář hostí dokázal vyrazit, ale na dorážku už nestačil, tu si totiž srazil do vlastní sítě Craigan! Rangers tedy nakonec porazili třetí Motherwell poměrně hladce 3:0, ale na vedoucí Celtic nadále ztrácejí dva body.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Heart of Midlothian 1:3

02.01.2012 13:15

Góly: 59. Marius Žaliūkas (vl.) - 58. Ryan McGowan, 83. Andy Webster, 90. Rudolf Skácel

Edinburgské derby nakonec jednoznačně ovládli hostující Hearts of Midlothian a díky výhře 1:3 se alespoň na čas prodrali na čtvrtou pozici! Vše podstatné se na Easter Road Stadium událo ve druhém poločase, kdy padly všechny čtyři branky. V prvním poločase neproměnil Ian Black penaltu.

Hibernian na tom nebyl před tímto kole zrovna nejlépe, tým se trápí a okupuje předposlední pozici. Do tohoto zápasu šel s velkým odhodláním, ale nakonec ani to nestačilo. První šanci tedy měli Hibs, Danny Galbraith ale brankáře Kella nepřekonal. Kvality Hearts se pak začaly projevovat a Hibernian se dostával pod tlak, který vyvrcholil ve 43. minutě nařízenou penaltou! Jenomže sebevědomý Ian Black naprosto selhal a penaltu regulérně zazdil, brankář Stack odčinil zaváhání a vystihl správný směr. Jak se později ukázalo, nemuselo to Hearts příliš mrzet.

Branky začaly v derby konečně padat až po změně stran. V 58. minutě zahrávali Hearts rohový kop, na míč si naskočil Andy Webster, ale brankář míč vyrazil bohužel k dalšímu hlavičkujícímu Ryanu McGowanovi a Hearts konečně vedli 0:1. Jenže odpověď Hibernianu byla neuvěřitelně blesková! Hned po rozehrávce pelášil k pokutovému území Danny Galbraith a stříleným centrem se snažil najít před brankou spoluhráče, to se nepovedlo, neboť se do střely položil obránce Marius Zaliukas a vlastencem vyrovnal na 1:1.

Rozhodující okamžik přišel až sedm minut před koncem. Autové vhazování hostí ve vápně propadlo k Johnu Suttonovi, který sklepl na úplně volného Andyho Webstera, jehož střela zapadla přesně k tyči - 1:2 pro Hearts of Midlothian.

Už v nastaveném čase korunoval výhru Srdcí český záložník Rudolf Skácel. V brejkové situaci řešil koncovku nekompromisní střelou do protipohybu brankáře a brankou na 1:3 udělal tečku za tímto utkáním. Hearts se díky výhře posunuli už na čtvrté místo, avšak St. Johnstone má pořád dvě utkání k dobru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC22172344:1553
2.Rangers FC22163340:1251
3.Motherwell FC20104624:2434
4.Heart of Midlothian2295825:1532
5.St. Johnstone FC2195726:2032
6.Dundee United2268831:3526
7.Kilmarnock FC2168727:3126
8.St. Mirren FC2268823:2926
9.Aberdeen FC22661025:2924
10.Inverness Caledonian21541228:4019
11.Hibernian FC21361219:3615
12.Dunfermline Athletic20351220:4614
Zbývající zápasy
02.01. 15:00Inverness Caledonian - St. Johnstone FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

neuvěřitelně golovej hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Ruda se zase trefil? Bílku, nečekej

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte pls někdo Sop a nebo link na Celtic?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
johan14

Škótska liga je na tak nízkej úrovni, že sa čudujem kto ju vôbec okrem škótov sleduje. Pozrel som z nudy zápas Celtic - Rangers a nikdy viac.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Ferguson6

vraviš ty

Reagovat
smazaný uživatel

Vyvrať to.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnesne navstevy:

15,013

11,471

10,140

5,986

44,893

Ja neviem ale keby to bolo nudne asi by tam ti ludia nechodili co povies?

Alebo su aj oni sprosti ako ten prvy komentar?

Reagovat
smazaný uživatel

Argumentovat návštěvami na zápase proti argumentu, že je to nuda... prosimtě.

Reagovat
smazaný uživatel

A co sleduješ? :)

Reagovat
paver

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen! V New Firm derby, na hřišti soupeře, to jsem opravdu nečekal. Chalali začíná asi ukazovat co v něm je Když vydrží forma, může se povést i první šestka a to by vzhledem k začátku sezóny bylo famózní

Reagovat
smazaný uživatel

aj Aluko sa prebral

Reagovat
smazaný uživatel

Koukal jsem, ze se na nej piskalo. Tak snad se ted rozehraje k lepším vykonum

Reagovat
smazaný uživatel

Support Red Army neskutečný, 4 000 výjezd na zápas v Dundee

Reagovat
smazaný uživatel

V jednom z horších období historie DONS a na venkovní zápas do Dundee vyjede přesně 4013 fanoušků! To je neskutečný, support celý zápas, kam se hrabe old firm... To je ten pravý Aberdeen, STAND FREE" http://www.youtube.com/watch?v=ey9wo8SsS6Q&feature=related Hate Dundee United, Hate Celtic, Hate Rangers

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele