Skotská Premier League - souhrn 20. kola

24.12.2011, 15:57, aktualizováno 24.12.2011, 16:27
Komentáře a souhrny
Vedoucí Rangers překvapivě prohráli v St. Mirrenu a hodně rychle je stihl trest, jelikož Celtic porazil Kilmarnock. I v dalších třech utkáních se dařilo domácím, Hearts přehráli Motherwell, Dundee United poradilo Hibernian a Inverness si poradil s Aberdeenem. Jedinou výjimku tvoří po výhře v Dunfermlinu St. Johnstone...

Celtic FC - Kilmarnock FC 2:1

24.12.2011 14:30

Góly: 45. Georgios Samaras, 53. Georgios Samaras - 87. Danny Racchi

Celtic doma dle očekávání porazil Kilmarnock 2:1 a vzhledem ke ztrátě Rangers už ztrácí na první místo pouze jediný bod. Následující Old Firm derby tedy slibuje velmi napínavou podívanou.

Hrdinou zápasu se stal dvougólový řecký útočník Georgios Samaras, ten se poprvé trefil na konci prvního poločasu. Celtic předvedl krásnou akci, při které centroval na malé vápno Cha Du-Ri a Georgios Samaras naprosto suveréně hlavou otevřel skóre utkání - 1:0. Do té doby hráli hosté velmi vyrovnanou partii a převaha Celticu nebyla tak značná, jak se očekávalo.

Osm minut po změně stran přišla další chvíle Samarase, na hranici pokutového území se elegantně zbavil protihráče, udělal si prostor ke střele a neomylně k tyči zvýšil na 2:0. Domácí měli i další šancena zvýšení, ale obrana Kilmarnocku v čele s brankáře Bellem už nekapitulovala.

Killies nakonec utkání zdramatizovali, tři minuty před koncem napřáhl ze střední vzdálenosti Racchi a Fraser Forster inkasoval - 2:1. Domácí se museli o výsledek obávat a o to více, když zmařil dobrý pokus Harkinse na vyrovnání Forster. Svěřenci Neila Lennona vítězství uhájili a vzhledem k porážce Rangers ztrácejí na čelo jediný bod.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hibernian FC 3:1

24.12.2011 14:30

Góly: 59. Johnny Russell, 76. Jon Daly, 88. Jon Daly - 23. Leigh Griffiths

Kontakt s týmy hrající o Evropskou ligu udrželi fotbalisté Dundee United, kteří porazili předposlední Hibernian 3:1. Naopak hosté se nadále trápí a poslední nejsou jen díky lepšímu skóre. Dundee to ale nemělo jednoduché, ve druhém poločase totiž muselo otáčet nepříznivý výsledek.

Hibernian začal překvapivě lépe a ve 23. minutě šel do vedení! Hosté sehráli parádní akci, kdy si ve vzduchu na jeden dotek vyměnili míč a zakončující Griffiths poslal Hibernian do vedení - 0:1. Dundee mohlo o pár minut vyrovnat, ale celá akce byla zakončena nepřesnou střelou. Posléze přišel jeden z klíčových okamžiků celkého utkání, Griffiths měl na hlavičce druhý gól, ale Dušan Perniš skvělým zákrokem udržel jen jednobrankovou ztrátu. Otázkou je, jak by utkání dopadlo, kdyby Griffiths svojí šanci proměnil.

Nuže nestalo se tak, Dundee prohrávalo po prvním poločase jen o jednu branku a po změně stran se mu podařilo tuto ztrátu vymazat. Stejně jako byla první branka krásná na pohled, byla i ta druhá v podání domácích. United doslova rozebrali obranu Hibernianu do posledního šroubku, Russell obešel i brankáře a vyrovnal na 1:1.

Domácí favorit se s případnou dělbou bodů nechtěl spokojit, přidal tedy na tempu a výsledkem byla branka ze 76. minuty. Přesný centr do pokutového území zasáhl hlavou Daly a brankář Graham Stack byl naprosto bez šance - 2:1. Dvě minuty před koncem pečetil výsledek ve prospěch Dundee znovu Daly. Ten z mírného úhlu postupoval sám na Stacka, střelou na vzdálenější tyč ho překonal a pečetil vítězství Dundee United na Hibernianem v poměru 3:1.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - St. Johnstone FC 0:3

24.12.2011 14:30

Góly: 38. Chris Smith (vl.), 52. Francisco Sandaza, 59. Liam Craig

Rovněž na dně tabulky se po Štědrém dnu nic nezměnilo, zůstal tam Dunfermline! Domácí vůbec nestačili na St. Johnstone a prohráli 0:3. První branku si domácí vstřelili sami, o druhou a třetí se postarali Sandaza, respektive Craig.

V East End Parku začali o něco lépe domácí, a nebýt spolehlivého brankáře Petera Enckelmana, šli by dost možná do vedení. Jak už to ale bývá, jeden tým šance nepromění, ten druhý ano a to byl přesně případ zápasu Dunfermline se St. Johnstone. Ve 38. minutě dopomohla vedoucímu gólu St. Johnstone chyba brankáře Chrise Smithe, ten si míč nešťastně po rohovém kopu dopravil do vlastní sítě a domácí prohrávali 0:1.

Chris Smith celou situaci napravil o pět minut později, kdy se blýskl velmi dobrý zákrokem proti Craigovi. Nicméně Dunfermline prohrávalo a herně to nevypadalo, že by mohlo výsledek otočit. Čtvrtý tým skotské soutěže pokračoval v šancích, Sandaza zatím na Smithe nevyzrál.

V 52. minutě ale vzaly naděje na jakýkoliv bodový zisk za své. Francisco Sandaza tentokrát Smithe překonal, střelu Habera Smith vyrazil a právě Sandaza v poklidu dorazil a zvýšil na 0:2. Za další sedm minut už byl s Dunfermline definitivně ámen, Sandaza obešel Thomsona a do situace jeden na jednoho vyslal Liama Craiga, ten uspěl a udělal gólovou tečku za utkáním! Dunfermline doma podlehlo St. Johnstone 0:3.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 2:0

24.12.2011 14:00

Góly: 18. Ian Black, 28. Stephen Elliott

Třetí pozice Motherwellu není po porážce 0:2 v Hearts již tak neotřesitelná, jako bývala. Protože i St. Johnstone zvítězil v Dunfermline, na čtvrté a páté místo mají The Steelmen náskok už jen pěti, respektive šesti bodů. O jejich pokoření se na Tynecastle Stadium postarali již v prvním dějství Black s Elliottem.

Hosté se museli obejít bez potrestaného Steva Jenningse, ale možná že ani s jeho pomocí by zřejmě Motherwell nepředvedl o nic lepší výkon. Svěřenci kouče Stuarta McCalla zkrátka neměli svůj den a v Hearts jim vůbec nic nevyšlo. Domácí naopak hráli ve velké pohodě a zaslouženě si dokráčeli pro tři body.

Motherwell přitom zahrozil jako první, jenže Higdonův dobrý pokus lapil slovenský brankář Kello. Na druhé straně naopak Randolph musel zasahovat proti střele Templetona, kterou ještě nešťastně tečoval jeho spoluhráč Hutchinson. V 18. minutě již Hearts načali účet. Templetonovu ránu ještě zablokoval Hateley, dorážející Black však síť již rozvlnil.

Od té chvíle byli domácí jasně lepším týmem, McCallovo mužstvo bylo především směrem dopředu naprosto marné. Templeton z dálky ještě přestřelil, ve 28. minutě však Elliott zužitkoval právě pěkný centr Templetona a Randolph musel lovit míč ze své branky podruhé. Před obrátkou ovšem Motherwell ještě přece jenom zabral.

Daleyho centr dokonce trefil tyčku, nicméně ani z dalších šancí se zkrátka hosté neprosadili. Druhá půle patřila už pouze Hearts. Aktivní Templeton, který v 62. minutě vystřídal, jelikož se spekuluje, že z Edinburghu odejde jinam, nejprve Randolpha neohrozil. V 71. minutě zase musel ze hřiště odejít kvůli poraněnému kotníku Hamill.

Střídající Barr následně trošku zatopil svému týmu, jelikož fauloval a dal možnost Motherwellu zahrozit ze standardky. Hateley ji přitom nezahrál vůbec špatně, byť po střele nakonec nemusel Kello vůbec skákat, jelikož letěla mimo. Závěrečných deset minut bylo jasně v režii Hearts, největší příležitost měl špatně mířící Taouil.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Rangers FC 2:1

24.12.2011 13:45

Góly: 44. Aaron Mooy, 45. Paul McGowan - 11. Lee Wallace

Štědrý den se fotbalistům Rangers vůbec nevydařil. Na půdě St. Mirrenu nepotvrdili úlohu favorita, utrpěli svou druhou porážku v sezóně, a protože Celtic vyhrál na půdě Kilmarnocku, je rozdíl mezi oběma glasgowskými celky už jen na jednom bodu. St. Mirren se naopak díky překvapivému vítězství posunul na sedmé místo.

Měla to být jenom generálka na středeční Old Firm proti Celticu. Začátek zápasu přitom nasvědčoval tomu, že hosté nebudou mít se Saints větší problémy. Jenže čím více se hrálo a blížil konec utkání, tím se situace začala kazit, až se pokazila úplně. Rangers nejenže nemají body, ale v derby jim k tomu budou chybět dva vyloučení hráči.

Ale všechno postupně. Laffertyho střela po pěkném sólu skrz domácí obranu ještě mířila vedle, avšak v 11. minutě se již Rangers ujali vedení. Neuvěřitelně přesný dlouhý pas Papace od půlky po zemi si zpracoval Wallace, v souboji s McAuslandem spadl na zem, i v pádu ale krkolomným způsobem dotlačil míč do sítě.

Jenže čtyřiadvacátou minutou začalo pro svěřence trenéra Allyho McCoista hotové peklo. McCulloch totiž udeřil tvrdě, ale hlavně schválně loktem protihráče Careyho a rozhodčí McLean nemohl mít slitování. Jednoduše hostujícího útočníka vysypal. Naprosto zbytečný moment McCullocha přitom pomalu a jistě pokládal tým na kolena.

Brankář McGregor začínal mít v bráně čím dál více práce. Po McGowanově rohovém kopu musel likvidovat šanci Thompsona a ve 44. minutě inkasoval po krásném gólu Mooye. Tomu ve vápně nikdo nedokázal sebrat míč, Mooy se pak s ničím neostýchal a parádní dělovkou levačkou, byť z velkého úhlu, která se ještě odrazila od tyče, rozvášnil domácí diváky.

A hned minutu na to St. Mirren přidal ještě více studené vody do sprchy, pod kterou se Rangers koupali. Barron vybojoval míč u lajny, poté přihrál do šestnáctky na nabíhajícího McGowana, který z blízkosti těsně před přestávkou skóroval. Tohle byla pořádně destruktivní situace, za jaké hosté odcházeli do kabin.

Po obrátce však nechtěli nechat průběžný stav jen tak. Aluko ovšem pálil jen do boční sítě, Jelavič v obrovské příležitosti sám před gólmanem Samsonem selhal. St. Mirren se prakticky pouze bránil, avšak soupeř už mu z žádné další šance branku nedal. Tři minuty před koncem se navíc z jeho řad nechal vyloučit po druhé žluté kartě ještě Goian.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Aberdeen FC 2:1

24.12.2011 13:30

Góly: 65. Roman Golobart, 70. Grégory Tadé - 76. Rory Fallon

Obavy hostujícího trenéra Craiga Browna o výsledek v Invernessu se potvrdily. Jeho mužstvo tam na Štědrý den prohrálo 1:2. Domácí tak ze sebe setřásli několikazápasovou šňůru smolných proher o branku a tentokráte oni urvali tři body za vítězství o jeden gól. V tabulce se tak na Aberdeen dotáhli na rozdíl dvou bodů.

Přitom domácí nevstupovali do zápasu v úplně nejlepším rozpoložení. Nejlepší střelec Andrew Shinnie společně s dalším základním pilířem Rossem Tokelym překvapivě nenastoupili do zápasu kvůli zranění. Naštěstí i bez nich Inverness situaci zvládl. Vše důležité se odehrálo ve druhém poločase.

V tom prvním toho za zmínku příliš nestojí. Domácí gólman Esson se trochu zapotil po střele Magennise ze začátku utkání, Árnason pak z dobré pozice svojí hlavičkou Essona neohrozil, jelikož střílel mimo. Po půlhodině hry znovu z blízkosti neuspěl Magennis, na druhé straně se neujal střelecký pokus Grahama Shinnieho.

Těsně před přestávkou konečně diváky rozehřála alespoň jedna akce. Hayes rozehrál rohový kop na hlavu Golobarta, jenž pouze těsně přestřelil. Až do 65. minuty se pak na obou stranách vůbec nic neudálo a fotbal na Caledonian Stadium opravdu hodně nudil. Zbývající minuty však byly již přece jenom o hodně zajímavější.

Skóre otevřel Golobart. Hayes vyslal centr přes všechny hlavy obránců Aberdeenu přesně na svého spoluhráče, který hlavou překonal gólmana Browna. A o pět minut později zvýšil na 2:0 pro domácí po odvážném průniku do ohně aberdeenské obrany Tade. V 76. minutě už jen snížil z malého vápna Fallon.

V závěru hosté svého soupeře dost zatlačili, Caledonian však nakonec odolali. Ačkoli se o vítězství museli po několika šancích Dons rozhodně strachovat. Až Foranův odkop do bezpečí v panické situaci ve vápně totiž zachránil jeho tým. A poté jen díky tomu, že ve vyložené pozici selhal v koncovce Árnason, se průběžný stav již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC20153237:1148
2.Celtic FC20152340:1547
3.Motherwell FC19104524:2134
4.St. Johnstone FC2085724:2029
5.Heart of Midlothian2084822:1428
6.Dundee United2067728:3125
7.St. Mirren FC2067720:2525
8.Kilmarnock FC1958625:2823
9.Aberdeen FC20551023:2820
10.Inverness Caledonian20531227:3918
11.Hibernian FC19351117:3214
12.Dunfermline Athletic19351120:4314

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

rangers dobre..

Reagovat
jenage

to je fotka...

Reagovat
smazaný uživatel

stara fotka

Reagovat
smazaný uživatel

bod za stredecnim souperem,liga se nam opet zamotava Vsadim se ze cela modra pulka Glasgow dostala na vanoce vic nez cekala

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

aky bol najväčší rozdiel zda sa mi že viac ako 10 bodov a už iba 1

Reagovat
smazaný uživatel

tusim ze to bylo dokonce 12 ale to uz dneska nikoho nezajima

Reagovat
smazaný uživatel

Najvacsi rozdiel bol 5. novembra a sice 15 bodov, Celtic mal vsak 2 zapasy k dobru.

Dost sa mi nepaci ako sa prezentuje vsade ze Rangers premrhal "obrovsky" naskok.

Celtic mal vzdy o nejake zapasy menej (2 ci 3) takze to bolo zbytocne nafuknute a zavadzajuce.

Realne to bolo najviac +9, dnes je to +1.

Pricina? Jasna. Ked hrali Rangers dobre a nemali problemy so zraneniami bol na tom zle Celtic ktory bol z formy a mal mimo klucovych hracov.

Vsetko sa to podla mna otocilo 15.oktobra v zapase Kilmarnock-Celtic ked sa Bhoys podarilo vratit z 0-3 na 3-3. Uz vtedy som povedal ze toto moze zelenych nakopnut k sebavedomiu a lepsej forme a presne to sa stalo. Odvtedy je totiz ich bilancia 9-1-0...

Celtic ma stale dost vela marodov (hlavne v obrane sa kvoli tomu celu sezonu improvizuje) ale navrat Browna a uz aj Izaguirreho im urcite doda na vnutornej sile.

Problem Rangers pomenovat dost tazko. Hraci nemozu byt unaveni pretoze hraju na jedinom fronte kedze z 3 poharov vypadli uz na prvej prekazke.

Sezona a s nou forma sa zlomila paradoxne vo vitaznom zapase u rivala na Pittodrie ked sa zranil Stevie Naismith ktory si v tejto sezone uz nezahra.

Popri deficite utocnikov bolo vsetko na Jelavicovi ktory na vsetko sam vpredu nestaci. Lafferty mal problem s chrbtom a dalsieho utocnika uz niet. Dufal som ze nova posila Aluko sa chyti ale opak bol pravdou. Pri svojom debute zavinil prehru v Kilmarnocku a v dalsom zapase nafilmoval penu za ktoru dostal 2 zapasy stop. Dnes prisiel v druhom polcase, je vidiet ze to proste ma v nohe ale pripomina mi Weissa ktory obcas tiez len tak pobehoval ako taky splaseny zajko.

Efektivita = 0 bodov.

Ako z tohto von? Do derby uz vela Coisty nevymysli, navyse bude mat stazenu ulohu kvoli dnesnym kartam takze bude opat improvizovat.

Riesenim je januar a prestupove okno ktore jednoducho musime vyuzit. Ak pride dobra ponuka za Jelavica (6-7-8 mil. libier?) treba sa ho zbavit, az taky dobry naozaj nie je.

Pre mna je priorita navrat Krisa Boyda ktory sa stal v tyzdni volnym hracom. Odkedy odisiel ide to s nim dole vodou ale goly davat predsa nemohol zabudnut ! Treba mu dat sancu a doveru ktoru nemal ani v Anglicku ani v Turecku.

K Boydovi este minimalne jedneho utocnika, mne sa paci Jordan Rhodes s Huddersfieldu, skotsky reprezentant do 21 rokov dava goly ako na beziacom pase.

V kazdom pripade caka Rangers urcite narocna druha polovica sezony a uz to bude aj o PSYCHIKE. Naskok je prec, treba prestat spominat a zacat makat.

Follow Follow.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. Happy Christmas for all Scottish Football Fans.

Reagovat
smazaný uživatel

Inverness

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Samaras to je borec

Reagovat
smazaný uživatel

Moc Skotsko nesleduju, ale překvapuje mě nízké postavení Hibernian

Reagovat
smazaný uživatel

Bože kam choděj na ty fotky podobnou tady má dycky i Messi....

Reagovat
JozkokozleJ

flickr.com

Reagovat
Filip12

foto levák Bob

Reagovat
Manik...

Hustá fotka!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že titul bude Celticu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele