Skotská Premier League - souhrn 18. kola

13.12.2008, 15:24, aktualizováno 15.12.2008, 22:40
Komentáře a souhrny
Na čele skotské ligy nic nového - první čtyři týmy si ve vzájemných zápasech body dělily. Dundee hrálo s Rangers 2:2, Celtic doma remizoval s Hearts 1:1 a vede tabulku o čtyři body. Hibernian porazil Hamilton, St. Mirren přehrál Inverness. Tři body získal i Aberdeen. V pondělní dohrávce triumfoval Kilmarnock na hřišti Motherwellu...

Dundee United - Rangers FC 2:2

13.12.2008 13:30

Góly: 50. Lee Wilkie, 54. Warren Feeney - 11. Kris Boyd, 76. Kyle Lafferty

Rangers šli po vysoké výhře nad Hamiltonem z minulého kola do zápasu dobře naladěni, proti ve formě hrajícímu Dundee však výkon nenapodobili a mohou být rádi za remízu 2:2. Do vedení šli Rangers zásluhou Boyda, Wilkie a Feeney ovšem ve druhé půli stav otočili a čtvrt hodiny před koncem zápasu už jen srovnal na konečných 2:2 Lafferty.

Hosté zahrozili jako první, když Boyd zahrál vysoký míč do Millerova běhu, útočník Rangers ale mířil jen do postraní sítě. Oba hráči si po sedmi minutách role otočili, Boydův výstřel byl však příliš slabý. Po 11. minutách se Rangers ujali vedení, když se míč dostal k Boydovi a skotský kanonýr vstřelil svůj sedmý gól v pěti posledních zápasech a dohromady sedmnáctý v sezóně.

Po 16. minutách to mohlo být už 2:0, poté co špatný odkop Zalusky mohl využít Mendes, Dixon ale včas zasáhl. Jedním z nejlepších hráčů domácího týmu byl Conway a ve 27. minutě se dostával nebezpečně blízko k bráně Rangers, než byl zastaven. O pár minut později Conway přesně centroval a Allan McGregor musel vyrazit střelu Dalyho. Na druhé straně se do šance probojoval Miller, Zaluska ale jeho střelu vyrazil.

Leveinův tým měl první šanci druhého poločasu, Daly ale mířil mimo bránu. Netrvalo ale dlouho a Dundee se vyrovnání dočkalo. V 50. minutě se po centru Dixona k míči dostal Wilkie a překonal McGregora. United ale byli dál pod tlakem a jen díky Kovačevičovi neinkasovali druhý gól. Po čtyřech minutách byl ale výsledek znovu jiný. Dixon podruhé přesně nacentroval a Feeney poslal hlavou míč do sítě Rangers.

Po hodině hry se Walter Smith rozhodl nahradit McCulloche Laffertym a změna se vyplatila. O několik minut později na hřiště přišel i Novo, který vystřídal Millera. V 76. minutě se právě Novo dostal k balónu a skvělou přihrávkou našel Laffertyho, který srovnal na 2:2. V závěru zápasu měl poslední šanci Mendes, jeho nepovedená střela už ale výsledek zápasu nezměnila.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Falkirk FC 2:1

13.12.2008 16:00

Góly: 16. Lee Miller (pen.), 43. Lee Miller - 89. Steve Lovell

Tři body si z domácího utkání odnesli hráči Aberdeenu, kteří porazili 2:1 Falkirk. Do dvoubrankového vedení dostal domácí mužstvo Lee Miller, minutu před koncem pouze korigoval výsledek Steve Lovell.

Aberdeen se mohl do vedení dostat už v páté minutě, když si centr Millera téměř srazil do vlastní brány obránce Falkirku Darren Barr, brankář Olejnik byl však pozorný a tento nechtěný pokus vyrazil na roh.

Po čtvrthodině hry přišel v pokutovém území Falkirku faul, když Aafjes nedovoleně stáhl k zemi Garyho McDonalda, rozhodčí tak nařídil proti Bairns pokutový kop, ke kterému se postavil útočník Lee Miller a nezaváhal - 1:0.

Tři minuty před koncem prvního dějství Aberdeen své vedení dokonce zdvojnásobil, když centr Maguirea zužitkoval Lee Miller a připsal si svou druhou branku v zápase. Těsně před odchodem do kabin si domácí útočník mohl připsat hattrick, v další šanci ovšem mířil nad bránu.

V úvodu druhé půle se Falkirk dostal do velkého tlaku, ze kterého resultovala příležitost Darrena Barra, hostující kapitán ale namířil svou hlavičku příliš vysoko. Čestné branky se Bairns dočkali minutu před koncem, když se trefil Steve Lovell. Bývalý hráč Aberdeenu prostřelil Langfielda chytrou střelou do dolního rohu brány. Vyrovnat už ale Falkirk nestihl.

Falkirk se kvůli dnešní porážce propadl na devátou příčku a horní polovina tabulky se mu začíná vzdalovat. Aberdeen zůstává šestý.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Inverness CT 2:0

13.12.2008 16:00

Góly: 17. Andy Dorman, 46. Garry Brady

St. Mirren překvapil a hostům z Invernessu prakticky nic nedovolil. St. Mirren se vedení ujal v 17. minutě, kdy se trefil Dorman a ihned po začátku druhé půle ještě zvýšil vedení na konečných 2:0 Brady.

Kouč St. Mirrenu Gus MacPherson poslal na hřiště stejný tým, který si v minulém kole připsal výhru a to se mu vyplatilo. Craig Brewster nasadil do zápasu Adama Rooneyho, Ross Tokely ovšem stále chyběl kvůli zranění. Inverness začal aktivně a v prvních šesti minutách třikrát zahrával rohový kop.

Black otestoval Howarda, blíže gólu ale byli hosté po centru Imrieho. V sedmnácté minutě hry se St. Mirren ujal vedení. Po spolupráci s Wynessem se ke střele dostal Dorman a překonal Essona. Dvě minuty na to měli šanci Rooney s Barrowmanem, nenaložili s ní však dobře. Na druhé straně stříleli jen vedle brány Brady a Hamilton.

Už dvě minuty po startu druhé půle šli domácí zásluhou Bradyho do dvougólového vedení. Po přihrávce Hamiltona se ocitl Brady osamocen a přesnou střelou zvýšil vedení St. Mirrenu. Wyness mohl vstřelit třetí branku, Esson byl však připraven. Esson se musel dál ohánět, zejména po střele Hamiltona. Po střetu s Wynessem musel být gólman Invernessu ošetřován, ve hře však pokračoval. Po finálním hvizdu oslavovali domácí tři body za výhru 2:0.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Heart of Midlothian 1:1

13.12.2008 16:00

Góly: 79. Stephen McManus - 23. Andrew Driver

Celtic dnes už podruhé za sebou ztratil body, na svém hřišti pouze remizoval 1:1 s Heart of Midlothian. Hosty z Edinburghu nejprve poslal do vedení Andrew Driver, vyrovnání přišlo jedenáct minut před koncem z hlavy Stephena McManuse.

Zápas se rozjížděl ve velmi pomalém tempu, do první příležitosti se propracoval až v osmnácté minutě hostující Andrew Driver, kterého ale při koncovce rozhodil Paul Hartley a brankář Boruc tak žádnou práci neměl.

O pět minut později už byl ale záložník Hearts úspěšnější, když Kingston našel v pokutovém území volného Drivera a ten střelou k pravé tyči překonal polského gólmana Celticu, Hearts se tak nečekaně ujali v Celtic Parku vedení.

Ve druhé polovině se Celtic hnal za vyrovnávací brankou, nakonec ale zahrozili opět hosté, když pokus Aguiara mířil v 52. minutě nad Borucovu bránu. Za okamžik pálil na druhé straně hřiště mimo Scott Brown.

Celticu se nakonec vyrovnat podařilo. Úspěšný zásah kapitána Hoops Stephena McManuse přišel v 79. minutě, když Shunsuke Nakamura potáhl po pravé straně hřiště balon, který potom nacentroval do pokutového území, kde Georgios Samaras prodloužil míč na skotského zadáka, který hlavičkou ze dvou metrů rozvlnil síť. V nastaveném čase se pokoušel ještě strhnout vítězství na stranu domácího týmu Aiden McGeady, soupeřovu bránu ale netrefil.

Díky tomu, že Rangers dnes také s Dundee remizovali, hájí stále svěřenci Gordona Strachana na prvním místě před Jezdci čtyřbodový náskok. Hearts zůstávají čtvrtí.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Hamilton Academical 2:0

13.12.2008 16:00

Góly: 42. Derek Riordan, 88. Rob Jones

Hibernian zvítězil nad Hamiltonem 2:0 a pokračuje v cestě za vyššími příčkami tabulky, Hamilton je naopak stále poslední. Do vedení šli domácí pár minut před koncem první půle gólem Riordana a dvě minuty před finálním hvizdem ještě pojistil výhru Hibs Robert Jones.

Hra začala z obou stran opatrně. Dalekonosnou ránu vyslal po pár minutách hry Rankin, český gólman Tomáš Černý si s ní ale lehce poradil. Černý, jenž se do brány Hamiltonu postavil i přes sedm inkasovaných gólů ze zápasu s Rangers, zasahoval i o chvíli později, kdy po centru Fletchera hlavičkoval Nish.

Hibs ale dostali tvrdou ránu, Fletcher musel kvůli zranění odejít ze hřiště a nahradil ho Riordan. Hamilton se poprvé ukázal ve 21. minutě, kdy James McCarthy prošel přes dva hráče a jeho střelu zastavil až Ma-Kalambay. Na druhé straně hlavička Bamby orazítkovala tyč Černého brány. Nish se chvíli poté snažil využít vyběhnutí Černého, jeho pokus ale do brány nezamířil.

Po volném kopu nebezpečně hlavičkoval Jones, Černý ale skvěle zasáhl a míč vyrazil na roh. Hibs se přesto ještě před koncem poločasu ujali vedení. Thicot poslal dopředu Murrayho a jeho nízký centr dopravil do sítě Riordan. Poslední šanci v první půli měl Nish, Černý ovšem tentokrát zasáhl.

Chvíli po začátku druhého poločasu nebezpečně střílel Offiong a Ma-Kalambay musel předvést působivý zákrok. Derek Lyle také vyzkoušel pozornost Ma-Kalambaye, mířil však těsně mimo. Po centru Hogga střílel na druhé straně Jones do tyče a Bamba se k dorážce nedostal. Jones si ale přeci jen nakonec gól připsal, v 88. minutě hlavičkoval a Černý na jeho pokus nedosáhl. Hibernian zvítězil nad Hamiltonem 2:0.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Kilmarnock FC 0:2

15.12.2008 20:45

Góly: 35. Manuel Pascali, 77. Allan Russell

Kilmarnock si připsal důležité vítězství 2:0 v Motherwellu a zůstává tak v klidném středu tabulky, naopak domácí tým bojuje o udržení se v lize. Do vedení šli hosté v 35. minutě zásluhou Pascaliho a v 77. minutě ještě pojistil výhru Kilmarnocku Russell.

Do utkání lépe vstoupili domácí hráči a po sedmi minutách hry nebezpečně střílel Porter, Garry Hay ale dokázal míč zablokovat. O chvíli později Sutton selhal v zakončení a od Motherwellu to bylo na dlouhou dobu vše. Kilmarnock byl po půlhodině hry přinucen střídat, kdy odešel zraněný Danny Invincibile, kterého nahradil Flannigan.

Hosté poté dostali příležitost, kterou využili ve vedoucí gól. Simmonds nastřelil Reynoldse a míč šel za čáru. Rohový kop zahrál Skelton a Pascali hlavičkou bezchybně zakončil. Šanci na vyrovnání měl Hammell, jeho dalekonosný pokus ale Combea nevystrašil.

Po 51. minutách hry mohl zdvojnásobit vedení Kilmarnocku Skelton, Smith ale předvedl fantastický zákrok a míč vyrazil. Motherwell poté obléhal bránu Kilmarnocku, Combe byl však bezchybný. Jeho skvělé zákroky a slabá ofenziva Motherwellu znamenaly, že utkání stále vyznívalo lépe pro hosty.

Kilmarnock v 77. minutě ještě zvýšil své vedení. Kapitán Motherwellu Reynolds chtěl zahrát míč do bezpečí, Flannigan ale poslal balón zpět Russellovi, který nízkou střelou do pravého rohu Smithovi sítě pojistil vedení na konečných 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC18142241:1844
2.Rangers FC18124244:1640
3.Dundee United1886427:2030
4.Heart of Midlothian1793520:2030
5.Hibernian FC1875624:2326
6.Aberdeen FC1773719:1924
7.Kilmarnock FC1771916:2222
8.St. Mirren FC18531014:2218
9.Falkirk FC1845921:2617
10.Inverness Caledonian18521118:2817
11.Motherwell FC17521017:2717
12.Hamilton Academical18421215:3514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Boyd valiiii nastastie aj Celtic dnes remizoval inak by to bolo zas o 7 bodov ... zas to asi vyhra celtic Let´s Go Rangers

Inak som zvedavy co bude s Darchevilllom ... vobec nehrava ....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dundee United - Rangers FC 0:1

Aberdeen FC - Falkirk FC 2:1

St. Mirren FC - Inverness Caledonian 1:1

Celtic FC - Heart of Midlothian 1:0

Hibernian FC - Hamilton Academical 3:1

Motherwell FC - Kilmarnock FC 0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele