Skotská Premier League - souhrn 12. kola

22.10.2011, 15:41, aktualizováno 23.10.2011, 17:56
Komentáře a souhrny
Rangers vyhráli na půdě Hearts a potvrdili své suverénní postavení. Motherwellu i po tomto víkendu patří druhá příčka, jeho náskok ale snížil Celtic. Smírně se rozešly Inverness s Dunfermline a Dundee United se St. Johnstone, Hibernian veze výhru ze St. Mirrenu...

Celtic FC - Aberdeen FC 2:1

23.10.2011 16:00

Góly: 17. Sung-yueng Ki, 72. Charlie Mulgrew - 59. Ryan Jack

Celtic po dvou neúspěších dokázal konečně získat plný bodový zisk, i když se na něj opravdu proti houževnatému Aberdeenu nadřel. Na vedoucí Jezdce z Rangers sice žádný korálek nestáhl a rozdíl mezi oběma celky je stále deset bodů, i když Zelenobílí mají ještě jeden duel k dobru. Nicméně se svěřenci kouče Neila Lennona přiblížili druhému Motherwellu, na který ztrácí jen jeden bod a těž disponují duelem k dobru.

Domácí se dostali do vedení již v prvním poločase krátce po čtvrthodině hry zásluhou Ki-Sung - Junga a poté hráli lépe, měli v průběhu mnohem více šancí. Ovšem Dons se nevzdali a po chybě obrany Celticu dokázali srovnat stav, ovšem nakonec na body nedosáhli. Od této chvíle totiž Celtic přidal a usadil se v pokutovém území soupeře, nakonec vybojoval kýženou trefou. Snahy o vyrovnání zmařila Dons zmařila deset minut před koncem červená karta.

Celtic vstoupil do duelu lépe a první branku si vskutku zasloužil. Po pasu Berama Kayale se ve vápně ocitl Gary Hooper, ten na levé straně vápna uvolnil korejského střelce a ten kroucenou pohotovu ranou pokořil gólmana Dons Davida Gonzaleze. Celtic měl v dalším průběhu několik možností na srovnání stavu, musel ovšem zkousnout vyrovnávací trefu v 59. minutě, kterou vsítil pozdější vyloučený hráč Ryan Jack.

Po kombinaci Joe Ledleyho a Victora Wanyamy vypálil z vápna tvrdě a gólman Fraser Forster byl bezmocný. Jenže od této chvíle domácí přidali na otáčkách a nepustili soupeře z vápna. Nakonec v 72. minutě hlavičkoval do vápna urostlý Daniel Majstorovič a Charlie Mulgrew byl mužem na svém místě, zakončil přímo pod břevno. Aberdeen se od této chvíle snažil útočit, jenže v 80. minutě dostal druhou žlutou kartu po faulu na Hoopera střelec Jack.

Kouč Craig Brown si stěžoval hlavně na neoprávněně udělenou první žlutou kartu. "Přece šel pouze slavit ke svým fanouškům, neporušil žádná pravidla a nikomu neudělal žádnou škodu," bránil Brown svého svěřence, který vskutku impulsivně slavil vstřelenou branku. "U té druhé žluté karty pochyby nemám, tam asi byla karta po faulu na Hoopera na svém místě. Nicméně takových zákroků bylo v zápase spoustu a nepotrestáno," dodal hostující trenér.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Rangers FC 0:2

23.10.2011 13:30

Góly: 21. Steven Naismith, 74. Nikica Jelavić

Rangers dali zapomenout na předchozí bodovou ztrátu a dnes vyhráli na hřišti nevyzpytatelného Heart of Midlothian 2:0. Jezdci se ujali vedení už v prvním poločase, kdy se trefil tradiční střelec John Naismith. Čtvrthodiny před koncem pak dokonal zkázu domácího celku Nikica Jelavič.

Co se týče prvního poločasu, tak o něco aktivnější byli překvapivě domácí. Ti zaměstnávali brankáře Allana McGregora poměrně slušným počtem střel. Hearts byli ve střelbě pilnější, ale žádná střela v siti neskončila. Daniel Grainer takto v úvodu vypálil hned dvakrát, ale na McGregora si nepřišel. Rangers se dostali do první šance prostřednictvím hlavičkujícího stopera Goiana, ale ani to neznamenalo změnu skóre. Zajímavou spoluprácí si vypracovali šanci Papač a McCulloch, ani jeden z nich však neuspěl.

Ve 21. minutě se ujali Rangers vedení, míč se v pokutovém území dostal až na malé vápno, kde jej neměl problém dopravit do sítě John Naismith - 0:1. Vedoucí tým skotské Premier League dal domácím lekci z produktivity. Do konce prvního poločasu už se nic podstatného neudálo.

Také ve druhém poločase byli domácí aktivnější, bohužel však dopláceli na střeleckou potenci, přesněji řečeno na kvalitu v zakončení. Srdce vedoucí Rangers jasně přestřílela, dokonce častěji držela míč, ale k ničemu to nevedlo. Jejich nápor vyšel vniceč.

Čtvrthodiny před koncem pak definitivně rozhodl o zisku tří bodů ve prospěch Rangers Nikica Jelavič. Branka byla podobná té první, Jelavič se dostal k míči rovněž na hranici malého pokutového území a i on naložil se stoprocentní tutovkou tak, jak se má - 0:2. Druhou brankou byl odpor Hearts zlomen. Jezdci si hlídali náskok a nic domácím už nedovolili.

Více informací k zápasu

Dundee United - St. Johnstone FC 0:0

22.10.2011 16:00

Góly: -

Duel dvou týmů z opačných pólů tabulky skončil bezbrankovou remízou. Dundee United tak potvrdilo, že i když nemá optimální formu, proti St.Johnstone zabodovat umí. Nicméně výsledek 0:0 je pro oba týmy spíše ztrátou.

Úvod zápasu patřil domácím, ti byli o něco nebezpečnější a nebýt brankáře Petera Enckelmana, měnilo by se skóre hned na začátku. Důležitý byl jeho zákrok proti Dalla Vallemu! Na dlouhou dobu to byla největší šance zápasu. Na druhé straně na sebe upozornil Moon, bohužel pro hosty ale mířil vedle, to se psala teprve úvodní patnáctiminutovka.

Další šance hostů vzešla z rohového kopu, nejvýše se vyšrouboval do vzduchu Craig a Dundee United si mohlo oddechnout. U neúspěšných hlaviček ještě zůstaneme, Dalla Valle měl parádní pozici, ale Enckelman nakonec nemusel zasahovat. Skóre se v prvním poločase nezměnilo a nakonec se to nepodařilo ani ve druhém dějství.

Přitom šance byly a tu vůbec největší v celém zápase mělo St.Johnstone. Sandaza zakončil a Dušan Perniš parádním zákrokem zachránil domácí od jasné branky! Dundee United ale hrálo s aktuálně pátým celkem soutěže více než vyrovnanou partii, vlastně mohl vyhrát kdokoliv, ale ani jeden z týmu nakonec neměl patřičné štěstí. Například Douglasovi chyběly centimetry. Dundee se tedy rozešlo se St.Johnstone 0:0.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Dunfermline Athletic 1:1

22.10.2011 16:00

Góly: 33. Grégory Tadé - 86. Liam Buchanan (pen.)

Remízou skončilo i utkání mezi Invernessem a Dunfermline. Na rozdíl od ostatních remízových zápasů se diváci dočkali branek. Tu první měl na svědomí v prvním poločase Tade, za hosty ale vyrovnával čtyři minuty před koncem z pokutového kopu Buchanan.

Solidní šance byly k vidění už v úvodu. Shinnie našel Rosse a první spálená šance Invernessu byla na světě, Ross totiž jinak dobrou přihrávku netrefil. Na druhé straně už to vypadalo, že se prosadí Kirk, celou akci ale zastavil praporek pomezního rozhodčího. Dunfermline pokračoval ve snažení, Burns krásně našel Grahama, ale opět se nepodařilo trefit prostor mezi třemi tyčemi. Burns měl ve 21. minutě ještě jednu tutovku, po rohovém kopu Cardleho se dostal překvapivě k míči a brankář Esson musel tasit skvělý zákrok!

Převaha Dunfermline začala být znatelná. Potter dělal, co mohl, dobře hlavičkoval, avšak Esson vyrazil na rohový kop. Esson se vytáhl i o okamžik později, z šestnáctky vypálil Cardle, ale na brankáře Invernessu si nepřišel. Ve 33. minutě se tak překvapivě dostali do vedení domácí, Esson je celou dobu držel nad vodou a hlavičkující Tade poslal Inverness de vedení - 1:0. Tímto výsledkem také skončila první půle.

I ve druhém poločase se bylo na co koukat. Foran našel Rosse a Gallacher uchránil svůj celek od druhé inkasované branky. Dunfermline se dostal zpět do zápasu až v závěru a čtyři minuty před koncem vyrovnal. Buchanan zavadil o Proctora a rozhodčí nařídil pokutový kop. Domácím se to pochopitelně nelíbilo, ale s verdiktem rozhodčího už mohli těžko něco dělat. Sám postižený Buchanan se penalty ujal a nekompromisně jí proměnil - 1:1. Nic dalšího už se v zápase nestalo, takže si oba týmy připisují po bodu.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hibernian FC 2:3

22.10.2011 16:00

Góly: 32. Paul McGowan, 34. Paul McGowan - 6. Leigh Griffiths, 37. Sean O'Hanlon, 41. Leigh Griffiths

Hibernian získalo své třetí vítězství v sezóně a od sestupové poslední příčky se vzdálilo na rozdíl tří bodů. Domácímu St. Mirrenu prostě zápas nevyšel, několikrát chyboval a ani dva góly Paula McGowana na body nestačily. Za hosty se dvakrát trefil Leigh Griffiths a jednou Sean O'Hanlon.

Jako by se domácí brankář Samson na utkání špatně vyspal. Už od úvodních minut vypadal na hřišti hodně nervózně a již v 6. minutě inkasoval. Nezachytil totiž zpětnou přihrávku od Maira, míč se dostal za Samsona, kde ho uklidil lehce do prázdné branky Griffiths. Hibs přitom mohli o pár chvil později vsítit další gól.

A tentokráte udělala chybu st. mirrenská defenzíva. McAusland byl zodpovědný za ztracený míč, takže se ho ujal Agogo, nacentroval na Griffithse, jenž z úhlu pálil do boční sítě. Saints se však od té doby trochu srovnali a po půlhodině hry skórovali i oni. Van Zanten zprava svým pasem našel hlavičku McGowana, který jí usměrnil do brány.

Ve 34. minutě se domácí dokonce ujali vedení. Standardka Tealeho se dostala Thompsonovi, ten jí prodloužil na McGowana, jenž vsítil svou druhou branku v utkání. Poločas ovšem zdaleka nekončil. Za tři minuty totiž na druhé straně vyslal Wotherspoon pěkný centr na bližší tyč k Griffithsovi, který hlavičkou srovnal.

Čtyři minuty před koncem se Hibernian dostali znovu do vedení a to už udrželi až do konce zápasu. Griffiths si naběhl na pas O'Connora a Samson potřetí kapituloval. St. Mirren jinak druhou půli nedohrál s příliš velkým elánem. Dá se říci, že první větší šanci si proti soupeři vytvořil v 70. minutě, jenže Hasselbaink z blízkosti pálil jen vedle.

Hasselbaink ještě vymyslel jednu gólovou příležitost, jakmile se zbavil tří svých obránců, nacentroval na Thompsona do vápna, který už už střílel na gólmana Stacka, nicméně do jeho pokusu se mu vložil O'Hanlon. Hosté zahrozili Agogem a Sodjem, gólu se však nedočkali, i tak se ovšem po konečném hvizdu mohli radovat ze tří bodů.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Kilmarnock FC 0:0

22.10.2011 13:45

Góly: -

Fotbalisté Motherwellu i ve svém druhém vzájemném zápase s Kilmarnockem uhráli bezbrankovou remízu a v souboji o titul něco ztratili, ovšem určitě každý bodík se ve vyrovnané soutěži počítá a v boji o evropské poháry může být určitě cenný. Tentokráte ve Fir Parku nerozjeli domácí svůj tradiční ofenzivní koncert a nenašli recept na hostující obranu, která byla velice pečlivá.

Killie tak uhráli svou šestou remízu v SPL z dvanácti zápasů a stávají se remízovým králem celé soutěže, možná právě malý počet výher je sráží do dolních pater tabulky, v tuto chvíli se nacházejí se dvanácti body na osmém místě. Motherwell je druhý se čtyřbodovým náskokem na Celtic, ten má ale dva zápasy k dobru. Avšak minimálně do příštího týdne si proto druhou pozici udrží.

Duel probíhal naprosto v klidu a oba celky hrály poměrně disciplinovaně, sudí musel vytáhnout žlutou kartu z kapsičky pouze čtyřikrát. Do první šance zápasu se dostal Gary Harkins a prudkou ranou napálil rameno domácího gólmana Darrena Randolpha, který tak měl hned v úvodu mírné problémy. Následně na druhé straně zahrozili domácí, když střelu Stephena Craigana z patnácti metrů vychytal brankář Ansi Jaakkola, s dorážkou neuspěl ani Jamie Murphy.

Motherwell byl v dalším průběhu kreativnější, po přihrávce Chrise Humphreyho si na prsa zpracoval balón Michael Higdon a vypálil na vzdálenější tyč, kde skvěle zasáhl konečky prstů Jaakkola a zabránil tak brance. Následně Jaakkola vyrazil z pod břevna i rohový kop Toma Hateleye a následná hlavička Craigana skončila na horní síti. Hosté pak zahrozili hlavičkou Manuela Pascaliho, který jen o pár decimetrů minul horní roh.

Že zápas skončil bezbrankovou remízou, to zapříčinily dva fantastické zákroky Jaakkoly v samém závěru. Ten nejprve uspěl tváří v tvář Stevenu Jenningsovi, následně si poradil i s dorážkou Higdona. Ke konci zápasu se snažily oba celky hlavně bránit. V příštím kole zavítají Killie na půdu Hearts a v tomto případě by asi byli s bodem spokojeni, Motherwell bude bojovat o body na půdě Inverness.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC12102025:432
2.Motherwell FC1272314:1323
3.Celtic FC1171323:1222
4.St. Johnstone FC1254315:1019
5.Heart of Midlothian1253413:818
6.St. Mirren FC1234511:1313
7.Aberdeen FC1233612:1412
8.Kilmarnock FC1226415:1812
9.Hibernian FC1233614:2112
10.Dundee United1225515:2211
11.Dunfermline Athletic1124512:2310
12.Inverness Caledonian1223711:229

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Woods

Rangers slusny naskok

Reagovat
smazaný uživatel

rangers dobře

Reagovat
smazaný uživatel

ted už jenom celtic

Reagovat
smazaný uživatel

Na pohlad komfortne vitazstvo Rangers ale zas tak jednoduche to nebolo. Hearts boli minimalne vyrovnanym protivnikom a len skvele zakroky Allana McGregora uchranili jazdcov od straty.

V tejto sezone Rangers vonku vyhral vsetky zapasy a nedostal v nich ani jediny gol !

Piliere su jasne: McGregor, Goian, Bocanegra.

Stokrat skoda ze uvod sezony nevysiel lebo v dnesnej forme mohli Rangers robit pekne vysledky v Champions League. Na druhej strane prave skutocnost ze hraci su minimalne vytazeni pomaha k priam optimalnej ligovej koncentracii a na vysledkoch je to aj vidiet.

Follow Follow.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele