Skotská Premier League preview - 8. kolo

04.10.2008, 09:04, aktualizováno 04.10.2008, 18:45
Previews
Program 8.kola skotské nejvyšší soutšže dokončí nedělní zápas, v němž se představí Falkirk na hřišti Motherwellu.

Aberdeen FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Aberdeen přivítá v sobotním zápase osmého kola skotské Premier League na svém hřišti Hibernian. Domácí v této sezóně nepodávají očekávané výkony a kvůli špatné formě spadli až na předposlední místo celé ligy.

Aberdeen prohrál již ve třech posledních ligových zápasech, Hamilton, Dundee United a v minulém kole i Celtic byl nad jeho síly. Zlepšení bylo ale v posledním zápase proti Celticu vidět a svěřenci kouče Calderwooda prohráli až kvůli gólu Vennegoora of Hesselinka z nastavení. Před zápasem s Hibernianem dostal Jimmy Calderwood rovnou dvojitý dárek, obránce Andrew Considine a záložník Scott Severin se zotavili ze zranění a týmu mohou výrazně pomoci.

Bohužel záložník Jamie Smith je stále mimo hru a nastoupit by měl až 18. října. Calderwoodovi se v létě povedlo získat hráče, kterého by si ve svém týmu přál mít snad každý trenér. Jared Hodgkiss je v týmu na hostování z West Bromwiche a v posledních zápasech podával skvělé výkony. "Jared pro nás udělal ohromnou práci. Když jsem o něm poprvé slyšel, telefonoval jsem Tonymu Mowbrayovi a chtěl jeho názor. Tony nám moc pomohl," poděkoval Mowbrayovi Calderwood.

Také Hibernian narazil v minulém kole na glasgowského velikána, Rangers FC. Stejně dobře jako Aberdeen si ale nevedl a prohrál jasně 0:3. Hibernian má dva hráče na marodce, Alan O'Brien a Kevin McCann mají problémy s kolenem. Záložník Lewis Stevenson doufá, že se tým ještě zlepší, i když si je vědom, že nejdůležitější zápasy se budou hrát až na jaře. "Právě před rokem jsem sehráli dvanáct zápasů, kdy jsme vyhráli jen jednou. V této lize se může stát opravdu cokoliv a zápasové úspěchy budou důležitější až po Vánocích," prohlásil Stevenson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Osmé Dundee United se představí v rámci osmého kola Clydesdale Bank Premier League na Tannadice Parku proti čtvrtému Invernessu a bude usilovat teprve o třetí vítězství sezoně.

Dundee zatím zůstává ve stínu svých loňských výsledků a hájí až osmou pozici, ovšem poslední dvě utkání dovedlo do vítězného konce. Nejprve vyřadilo v ligovém poháru Airdrie, poté minulý týden porazilo v lize Hearts of Midlothian jasně 3:0. United se budou muset obejít bez obránce Mihaela Kovacevice, mladý Švýcar si zlomil lícní kost a mimo hru bude šest měsíců. Se zranění kolene se zotavil Garry Kenneth a bude moct zaujmout své místo v základní sestavě, návrat na trávník hlásí i Paul Dixon.

Inverness je tabulkově na tom o něco lépe než jeho soupeř, v posledním zápase si s přehledem poradil s Kilmarnockem a okukuje skvělé čtvrté místo, vzájemné zápasy s Dundee má ale velmi vyrovnané, v posledních dvou sezonách se každý tým dvakrát radoval z vítězství a třikrát skončilo střetnutí nerozhodně. Manažer Craig Brewster má k dispozici téměř celou soupisku, scházet bude pouze David Proctor, který bude kvůli potížím s kotníkem svému týmu scházet, podobně jako Mihael Kovacevic, šest týdnů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celtic FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Velmi atraktivní duel bude k vidění v Parkheadu, kde se střetne domácí Celtic, jenž z druhé pozice stíhá vedoucí Rangers, a nováček soutěže Hamilton, který zatím podává ve skotské nejvyšší soutěži velmi solidní výkony.

Celtic v minulém kole zásluhou branky Venegoor of Hesselinka v poslední minutě utkání porazil Aberdeen 3:2, v úterý pak odehrál zápas Ligy mistrů, ve kterém nestačil na domácí Villarreal a prohrál 0:1. Střední obránce Hoops Gary Caldwell se prý nachází v životní formě, 26letý hráč se zabydlel jak v základní sestavě Celticu tak i národního týmu. "Myslím, že jsem dospěl jak lidsky, tak fotbalově, a užívám si každou minutu na hřišti. Nikdy jsem se necítil tak dobře jako nyní, těším se na každý zápas," řekl Caldwell. Manažer Gordon Stratchan nemá hlášena žádná nová zranění. Záložník Barry Robson se ze zranění ze středečního pohárového střetnutí už zotavil.

Pokud bude Hamilton pokračovat ve své tradici, měl by si dnes ze Celtic Parku odvést tři body. Tým Billyho Reida totiž od druhého ligového kola má střídavé výsledky, jednou Hamilton vybojuje tři body, podruhé odejde s prázdnou, v této statistice jsou zahrnuty i dva pohárové duely, ze kterých Accies vyšli vždy vítězně, v posledním ligovém zápase ale nestačili na Falkirk. Reid doufá, že bude pro utkání na Parkheadu fit kapitán týmu Alex Neil, jenž si v posledním zápase poranil lýtko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Hearts si chtějí napravit chuť z nevydařeného zápasu s Dundee United, kterým podlehli 0:3. Tentokrát je ovšem čeká soupeř možná ještě těžší, jedno z překvapeních ligy, Kilmarnock.

Hearts se oproti minulé sezóně výkonnostně zvedli a pod novým koučem Laszlem se zatím drží na třetí ligové pozici, se ziskem dvanácti bodů. Lepší pozici si zatím nevydobyli hlavně kvůli nevyrovnaným výkonům. Hearts dokáží zvítězit nad prakticky kterýmkoliv týmem, stejně tak ale umí prohrávat. V minulém zápase měli porazit Dundee United, nakonec ovšem odjížděli domů s prohrou 0:3.

Csaba Laszlo nebyl s výsledkem utkání vůbec spokojen, od svých hráčů tedy požaduje větší aktivitu. "Po prohře 0:3 potřebujeme větší koncentraci. Aktivita tam v prvním poločase nebyla. Tým se musel poučit, jaké je 0:3 skóre," prohlásil Laszlo. Hearts mají stále několik zraněných hráčů. Andy Driver zápas nestihne, stejně jako David Obua, Adrian Mrowiec, Eggert Jonsson a Robbie Neilson.

Kilmarnock je jen o dva body za Hearts a rozhodně jim nehodlá v sobotu tři body přenechat. Stejně jako Hearts, i Kilmarnocku se minulý zápas nepovedl, prohrál 1:3 v Invernessu. Za Kilmarnock nenastoupí čtyři hráči. James Fowler je suspendován a kvůli zranění se utkání nezúčastní Garry Hay, Ryan O'Leary, ani Allan Russell.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Rangers FC  (neděle 15:00)
Skotské město Paisley v neděli prožije fotbalový svátek, domácí St. Mirren totiž na svém hřišti přivítá vedoucí tým tabulky Rangers FC. Zatímco St. Mirrenu se nedaří, Rangers jsou v nové sezóně ve formě.

St. Mirren je v nelichotivé pozici, je jedním z kandidátů na sestup a nic zatím nenasvědčuje tomu, že se klub v lize zachrání. Ze sedmi prvních zápasů vytěžil St. Mirren pouhých pět bodů, čímž se propadl na poslední místo tabulky. V minulém zápase se St. Mirren představil v Motherwellu a přestože od 30. minuty hry vedl, z utkání nakonec nevytěžil ani bod, prohrál 1:2. Navíc proti Rangers nenastoupí několik hráčů sestavy. Franco Miranda je suspedován a obránci Will Haining s Jackem Rossem jsou zraněni. David Barron a Stephen O'Donnell do zápasu také nezasáhnu, dobrou zprávou pro St. Mirren je ale uzdravení Craiga Darga.

Rangers jsou na zcela opačném pólu tabulky než St. Mirren, a stále si na vedoucí pozici drží náskok tří bodů před Celticem, dalším uchazečem o titul. Jasné vítězství z minulého kola ukazuje, že Rangers neberou ze žádného utkání méně než tři body. Hibernian věřil, že Rangers má šanci porazit, na vlastním hřišti jim ale podlehl 0:3. Přestože za Rangers pravděpodobně ještě nenastoupí Steven Whittaker ani Lee McCulloch, je glasgowský klub brán jako jasný favorit utkání. "Mnoho lidí namítá, že když Rangers a Celtic vyhrávají, není v zápasech proti nim žádná výzva. Ale když jste tu, tak ji vidíte. Když si vezmete Rangers, každý tento tým dokonale zná a tím jsou tyto zápasy pro nás obtížnější. Tak je to ve všech zápasech a v neděli to nebude jiné," prohlásil kouč Rangers, Walter Smith
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - Falkirk FC  (neděle 16:00)
Na Fir Parku se střetnou dva sousedi v tabulce, desátý Motherwell přivítá čtyři hodiny po poledni devátý Falkirk, který začíná tabulkou stoupat vzhůru.

Motherwell zatím nasbíral za sedm zápasů sedm bodů, v posledním ligovém utkání si poradil se St. Mirrenem v poměru 2:1. Ve čtvrtek však moc do zpěvu hráčům Well nebylo, jelikož přišlo vyřazení z Poháru UEFA a to hned v prvním kole, stopku jim vystavilo po výhrách 1:0 a 2:0 francouzské Nancy. Svěřenci Marka McGhee jsou ale odhodlání své čtvrteční zaváhání napravit a v neděli si ze zápasu odnést plný počet bodů.

Záložník Steven McGarry cítí, že se Motherwell už pomalu dostává do formy, ve které se nacházel minulou sezonu, kdy se v konečné tabulce umístil na třetí příčce. "Abych řekl pravdu, my v podstatě nehrajeme špatně, pouze nám určitě věci nevycházejí jako loni. Někdy zkrátka manažer musí experimentovat se sestavou, tak doufám, že se nám v neděli podaří zvítězit," okomentoval bývalý hráč St. Mirrenu. Na soupisce Well se pravděpodobně objeví dvojce Stephen Hughes a Stephen Craigan, kteří se už zotavili ze svých zranění, dlouhodobě je mimo hru kvůli problémům s kolenem Brian McLean.

Vypadá to, že se Falkirk z nepovedeného začátku skotské Premier League už otřepal a začal sbírat body, z posledních třech utkání jich nashromáždil sedm a v tabulce se posunul na devátou pozici. Manažer John Hughes posílí svou soupisku o navrátivší se dvojici Russell Latapy, Arnau Riera. Nicméně se Bairns budou muset obejít bez Deana Holdena, Briana Allisona a Carla Finnigana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC761015:519
2.Celtic FC751117:1016
3.Heart of Midlothian74039:1112
4.Inverness Caledonian73139:710
5.Kilmarnock FC73137:810
6.Hibernian FC73137:910
7.Hamilton Academical73048:109
8.Dundee United72238:98
9.Falkirk FC721410:127
10.Motherwell FC72149:127
11.Aberdeen FC72146:97
12.St. Mirren FC71245:85

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Budu drzet palce Celticu, at se dotahne na Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Lets go the Hoops.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele