Skotská Premier League - preview 36. kola

12.05.2009, 08:24, aktualizováno 13.05.2009, 08:25
Previews
Celtic porazil Dundee United a vytvořil tak tlak na Rangers, kteří potřebují vyhrát na půdě Hibernianu. V dalších středečních zápasech půjde o záchranu. Falkirk potřebuje bodovat v Hamiltonu, Kilmarnock přivítá St. Mirren a Motherwell změří síly s Invernessem...
O titul
Aberdeen FC - Heart of Midlothian  (úterý 20:45)
Aberdeen čeká netradičně v úterý zápas proti Heart of Midlothian a manažer domácího celku Jimmy Calderwood si je jistý, že jen tři body udrží jeho tým ve hře o evropské poháry.

Aberdeen v minulém ligovém kole remizoval 1:1 na hřišti Dundee United, na které nyní v tabulce ztrácí čtyři body. Proti Hearts nenastoupí suspendovaný záložník Mark Kerr, chybět bude také zraněný obránce Andrew Considine a útočník Tommy Wright. Zander Diamond, Derek Young a Darren Mackie si do konce sezóny nezahrají. Dobrou zprávou je pro Calderwooda alespoň návrat křídla Jamieho Smithe.

"Pokud budeme remizovat a Dundee United ztratí body proti Celticu, může to být ještě dobré, ale nejlepší by bylo, kdyby se nám podařilo zvítězit. Musíme na ně od začátku zaútočit, remíza by pro ně byla přijatelnější, než pro nás," řekl před úterním utkáním s Heart of Midlothian trenér Aberdeenu.

Hearts prohráli už druhý zápas v řadě, po porážce s Rangers podlehl tým kouče Laszla i Hibernianu. Csaba Laszlo má navíc problémy s výběrem hráčů. Záložník Ruben Palazuelos kvůli zranění kotníku do utkání nenastoupí, ale bude připraven na následující zápas. Christos Karipidis je suspendovaný a nejistý je start gólmana Jamieho MacDonalda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
více informací
Celtic FC - Dundee United  (úterý 20:45)
Po nezvládnutém derby s Rangers se bude snažit Celtic vylepšit šanci na titul v domácím zápase s Dundee United, ve kterém musí bezpodmínečně zvítězit.

Celtiku nevyšel sobotní duel s Gers, ve kterém po brance Davise prohrál 0:1 a vedoucí pozici skotské ligy tak přenechal právě týmu Waltera Smitha, který drží před Hoops dvoubodový náskok. Svěřenci Gordona Strachana tak ve zbývajících třech utkáních musejí nasbírat plný počet bodů a doufat v zaváhání Rangers.

Po Old Firm derby se Strachan ocitl pod palbou kritiky za to, že nevybral pro utkání s Rangers optimální sestavu. Lodivod Celtiku nasadil od první minuty do utkání Shauna Maloneyho, který tak nastoupil poprvé od úvodního hvizdu k soutěžnímu utkání po dlouhotrvajícím zranění a na lavičku náhradníků vytlačil Aidena McGeadyho. Na levou obranu postavil Strachan místo zkušeného Lee Naylora mladíka Darrena O’Dea. Sám Strachan si však žádné pochybnosti nad zvolenou sestavou nepřipouští. "Byl to z naší strany nejlepší zápas proti Rangers v této sezoně. V utkání jsme prostě měli smůlu, nic víc k tomu říct nemohu. Hráči mohli mít po zápase svěšenou hlavu kvůli výsledku, za předvedený výkon se ale stydět rozhodně nemusí," bránil své svěřence Strachan.

Poté, co vedení Evropské ligy zajistilo Skotsku za Fair Play extra místo v tomto poháru, má čtvrté Dundee účast v evropských pohárech pro příští sezonu už prakticky jistou, nicméně United hájí před šestým Hibernianem, který by se už do pohárové Evropy nekvalifikoval, náskok osmi bodů a ve hře je stále bodů devět. Manažer Craig Levain tak nic nechce ponechat v náhodě a v posledních třech duelech alespoň jednou zvítězit.

Do sestavy Dons se vrací Francisco Sandaza, španělský útočník měl v posledních dnech problémy s kolenní šlachou. Mimo hru je ale stále Warren Feeney, v útoku by tak znovu měl nastoupit David Goodwillie. Po vypršení trestu se vrací kapitán Lee Wilkie. Trest vypršel i záložníkovi Celtiku Scottu Brownovi, kterého tak opět uvidíme na hřišti. Těšit se ovšem nemůžeme na kapitána Hoops Stephena McManuse, který má zraněné koleno.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.23 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Rangers FC  (středa 20:45)
Jeden z nejdůležitějších zápasů šestatřicátého kola skotské ligy se odehraje v Hibernianu, kam přijedou hráči Rangers. Ti mají velice dobře našlápnuto k ligovému titulu, Hibernian proto nesmí podcenit.

Hibernian je nevyzpytatelným soupeřem, o čemž se v minulém kole přesvědčil i Heart of Midlothian, který mu podlehl 0:1. Nyní je úkolem Hibernianu zastavit rozjeté Rangers, kteří si nesmí dovolit ztrátu bodů. K dispozici budou pro utkání čtyři hráči, kteří si o víkendu odpykávali trest za karty. Vrací se kapitán Rob Jones, jeho obranný partner Chris Hogg, záložník Sol Bamba i útočník Colin Nish, jenž má ale problémy se slabinami.

Chybět bude kouči Paatelainenovi gólman Grzegorz Szamotulski a Denes Rosa, Jonatan Johansson se uzdravil a je připraven hrát. "Právě teď jsou na vedoucí pozici. Jsou dva body před Celticem, který tam byl prakticky celou sezonu až do minulého týdne. Rangers mají velkou sebedůvěru, vědí, že když vyhrají všechny zápasy, získají titul," řekl Paatelainen.

Rangers jedou na Easter Road ve skvělé formě, vedoucí tým ligové tabulky totiž vyhrál i nad Celticem, který tak spadl z prvního místa dva body za tým z Ibrox Parku. Úterní výhra nad Dundee United vrátila Celtic do čela, výhodu ale mají i nadále Rangers. Hosté nastoupí téměř v kompletní sestavě, uzdravit se stačil i Maurice Edu, jen Saša Papac je stále mimo hru kvůli zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 3.75 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC35247471:2679
2.Celtic FC35238478:3277
3.Heart of Midlothian351591137:3754
4.Dundee United351314846:4253
5.Aberdeen FC3513101238:3749
6.Hibernian FC3511121240:4345
O udržení
Hamilton Academical - Falkirk FC  (středa 20:45)
Zajistit si skotskou Premier League i pro příští sezonu si může už dnes Hamilton, který hostí Falkirk. Pokud tým Billyho Reida zvítězí, sestupové starosti ho už skutečně trápit nemusí.

Hamilton v posledních dvou zápasech získal čtyři body a vytvořil si tak dobrou výchozí pozici pro poslední tři duely, v tabulce se nachází na osmém místě. Ze sestupem ohrožených týmů jsou tedy na tom Accies nejlépe. Manažer Ried se bude muset obejít bez potrestaného záložníka Jamese McArthura, kterého v sestavě nahradí James McCarthy. Fit by měl být Trent McClenahan, který měl potíže s kýlou.

Falkirk se po dlouhé době a v pravý čas může dostat ze sestupových vod. K tomu, aby se tak stalo, potřebuje ale zvítězit a doufat v prohru St. Mirrenu. V této sezoně Bairns proti Hamiltonu už jednou vyhráli, v září loňského roku zvítězili nad Reidovým mužstvem 4:1, poté následovala remíza a ve 26. kole se z vítězství radovali Accies. Dnešní utkání zmešká Mark Stewart, jenž má problémy s okem. Po karetním trestu se vrací Gerard Aafjes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - St. Mirren FC  (středa 20:45)
Konec sezony se blíž a nyní už jde opravdu do tuhého, což ví i hráči St. Mirrenu, kteří razí na Rugby Park, kde na ně čeká Kilmarnock. Svěřenci Jima Jefferiese se nachází v prakticky totožné situaci jako Saints.

St. Mirrenu vůbec vstup do nadstavbové části skotské ligy nevyšel a i přesto, že pokaždé nastoupil na domácím hřišti, nepodařilo se mu získat ani bod. Nejprve nestačil na Inverness, poté podlehl Motherwellu. Černobílí se v současné době nacházejí na předposlední pozici s pouhým dvoubodovým náskokem na Falkirk. Pokud dnes prohrají, může se stát, že se ocitnou na samotném dně tabulky.

Fotbalisté Kilmarnocku se ve zbývajících kolech také pořádně zapotí. Od posledního místa je dělí jen tři body a letos proti St. Mirrenu ještě nevyhráli. Nyní jim navíc bude chybět Danny Invincibile, který stále bojuje se zraněním kolenní šlachy. Od první minuty by se v utkání mohl objevit David Fernandez, který při sobotním duelu, ve kterém Killie remizovali s Hamiltonem 1:1, zůstal pouze sedět na lavičce náhradníků.

V sestavě Saints se neobjeví Jim Hamilton, který podstoupil operaci kolene a letos si už nezahraje. Mimo hru je i Craig Dargo. Manažer St. Mirrenu Gus MacPherson ví, že poslední tři duely budou velmi těžké a tým bude potřebovat velkou podporu fanoušků. "Domácí nebo venkovní zápasy, nevidím v tom žádný rozdíl, v první lize jste pod tlakem vždy. Doufám, že nám fanoušci ve středu na Rugby Parku pomohou, protože to, co nejvíce teď potřebujeme, je podpora fanoušků," prohlásil MacPherson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Inverness Caledonian  (středa 20:45)
Ve skupině o udržení se utkají týmy Motherwellu a Invernessu, dá se proto očekávat velice vyrovnané utkání. Motherwell v minulém kole zvítězil, avšak lepší formu mají momentálně hráči Invernessu.

Motherwell si v minulém kole poradil se St. Mirrenem, z jehož hřiště si odvezl výhru 3:1. Domácí by měli nastoupit proti Invernessu v nezměněné sestavě, jen kapitán Stephen Craigan stále zápolí se zraněním lýtka. Jinak má manažer Mark McGhee k dispozici kompletní kádr a může si tak vybírat, jakou taktiku na Inverness zvolí.

Manažera hostí, Terryho Butchera, čeká zápas proti bývalému klubu a chce tedy udělat vše proto, aby s Invernessem uspěl. "Nemyslím, že by jsme se tam museli ukázat. Já, Maurice Malpas, Richie Foran a Brian Kerr jsme hráli na Fir Parku a prožili jsme tam příjemné časy. Nyní jsme ale zaměstnáni v Invernessu a můžeme tam uhrát dobrý výsledek," říká Butcher.

Inverness sehrál v posledním zápase s Hamiltonem velice vyrovnanou partii a zápas skončil nerozhodně 1:1. I kdyby Inverness s Motherwellem prohrál, má stále velice slušnou šanci na udržení se v nejvyšší soutěži. Do utkání podle všeho nenastoupí Russell Duncan a dlouhodobě mimo hru jsou obránci Richie Byrne a Phil McGuire.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Motherwell FC351281540:4744
8.Hamilton Academical351151929:4938
9.Inverness Caledonian351061935:5436
10.Kilmarnock FC35981833:4635
11.St. Mirren FC358101730:4934
12.Falkirk FC357111735:5032

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

C'mmon you Gers !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Kenny je zranen,nebudu rikat,ze jsem mu to pral

Reagovat
smazaný uživatel

Tuším překvápko Hibernians REMÍZ!

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem proti

Reagovat
smazaný uživatel

61 minuta a zda se to neuveritelny, we r back

Reagovat
smazaný uživatel

A zrovna Riordan

Reagovat
smazaný uživatel

Asi si vzpomnel na svoje zlata leta Kazdopadne Nacho nam to trosku komplikuje,uvidime za 10minut

Reagovat
smazaný uživatel

Krles:smekam

ponevadz byl na me Ally po poslednim OF hodny,zdrzim se dnes komentaru a ze bych mel co napsat

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic perfekt!! Dnes jsem Hibs věřil a vypadalo to že to s tím jedním gólkem vydrží !Novo a klika s p....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele