Skotská Premier League - preview 36. kola

01.05.2012, 08:29, aktualizováno 03.05.2012, 08:20
Previews
Celtic v nadstavbové části vyhrál dvakrát 3:0 a další tři body na své konto bude chtít přidat v duelu se St. Johnstone. Hosté drží poslední příčku zaručující kvalifikaci o Evropskou ligu, na Hearts mají k dobru jeden bod...
O titul
Celtic FC - St. Johnstone FC  (čtvrtek 20:45)
Fotbalisté Celticu by rádi pokračovali v nastoleném tempu a ve třech zbývajících utkáních vyhráli. Svěřenci Neilla Lennona vypadli ze semifinále národního poháru po prohře s Hearts, i tak je zisk mistrovské trofeje velkým úspěchem. V nadstavbě Zelenobílí nejprve porazili Motherwell 3:0 a v minulém zápase stejným poměrem zdolali také Rangers, v SPL tak zvítězili už čtyřikrát v řadě. Favoritem budou též ve čtvrtečním utkání se St. Johnstone.

Celticu se nedaří důležité souboje v pohárech a po prohře 0:1 ve finále toho ligového nyní skončil už v semifinále, výborná sezóna tak přeci jen má nějaké ty kaňky. Navíc výbušná povaha kouče Lennona určitě neprospívá, ten se až nyní opět omluvil za své "představení", tentokráte za nevhodné poznámky vůči rozhodčímu Euanu Norrisovi v utkání s Hearts. Zelenobílí mají se Saints pozitivní bilanci, na úvod doma sice prohráli 0:1, poté však zvítězili dvakrát shodně 2:0.

St. Johnstone v tuto chvíli bojuje o čtvrté pohárové místo Dundee United, ovšem v nadstavbě se mu vůbec nedaří. Nejprve nestačil v domácím prostředí právě na Dundee United v poměru 0:2 a v minulém kole musel skousnout hořkou porážku na půdě Motherwellu, když si domů do McDiarmid Parku odvezl prohru 1:5. Celkově v lize ze čtyř utkání třikrát prohrál a bezbrankovou remízu uhrál pouze doma s Invernessem.

Saints odpadli hlavně střelecky, ve třech utkáních v řadě nedali jedinou branku a teprve při minulé drtivé porážce narušili tuto nepříznivou sérii. Domácí naopak v ofenzívě táhne Gary Hooper, který se letos trefil v lize už devatenáctkrát a při letošní nízké produktivitě skotských střelců vede tabulku o jednu trefu před Dalym. V dresu hostů letos řádí španělský forvard Francisco Sandaza, jenž rozvlnil síť soupeřů čtrnáctkrát a je v tabulce střelců čtvrtý.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Dundee United  (středa 20:45)
Fotbalisté Rangers přivítají na domácí půdě rozjeté Dundee United a fanoušky si budou chtít udobřit jedině vítězstvím. Hosté ale jedou do Ibrox Parku s velkými plány, United se totiž ještě nevzdali vidiny účasti v Lize mistrů.

O tom, že jde o jednu z nejhorších sezon pro Rangers není pochyb. O víkendu se to navíc potvrdilo i výsledkově. Rangers prohráli slavné Derby Old Firm a Celtic tak potvrdil svojí letošní suverenitu. Jezdci si od svého úhlavního nepřítele nechali nasázet tři branky, dvě během úvodních pětatřiceti minut.

Rangers už pochopitelně v sezoně nemají co získat. Udržení druhé pozice sice znamená titul vicemistra, ale do evropských pohárů je to nekatapultuje. Nasnadě jsou tak především nevyřízené účty. Vždyť to budou sotva dva měsíce, kdy se fotbalisté Glasgow Rangers naposledy utkali s Dundee United. Zápas se překvapivě povedl hostům, kteří vyhráli 2:1! Také zápas před tím opanovali United, v rámci ligového poháru vyloupili Ibrox Park a zvítězili 2:0. Rangers tak mají svému soupeři co oplácet.

Dundee United v minulém kole také nevyhrálo. Domácí remíza 2:2 s šestými Hearts je považována víceméně za ztrátu, kord když v utkání pokaždé vedli a ještě sedm minut před koncem to bylo 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.80 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heart of Midlothian - Motherwell FC  (úterý 20:45)
Do konce skotské nejvyšší soutěže zbývají jen tři kola a Hearts mají jednu z posledních šancí, jak ještě zabojovat o čtvrté místo. Na třetí Motherwell totiž ztrácí devět bodů, a i když ho nyní přivítají v domácím zápase ve vzájemném souboji, tak už jen těžko toto manko stáhnou. Hearts se v tuto chvíli budou soustředit především na finále národního poháru s Hibs, kde jsou favoritem a cílem je též stáhnout čtyřbodový náskok čtvrtého celku SPL Dundee United.

Motherwell díky minulému drtivému vítězství v poměru 5:1 nad St. Johnstone udržel třetí pozici a ještě má teoretickou možnost dostat se o stupínek výše, hlavním úkolem ale je udržet pětibodový náskok před Dundee United a zajistit si tak účast v Evropské lize v příštím roce. Hosté naposledy bojovali o body na půdě Dundee United a nakonec po remíze 2:2 získali jeden, předtím těsně podlehli Rangers. Ve třech letošních vzájemných duelech se daří domácím výběrům.

Celek z Fir Parku zvítězil před vlastními fanoušky 1:0 a 3:0, jenže na Tynecatsle nestačil poměrem 0:2 a větším favoritem by tak měla být domácí Srdce. Domácí se musejí obejít bez zraněného útočníka Craiga Beattieho, který si poranil sval v zápase s Dundee United, zraněné koleno dlouhodobě nepustí na trávník duo Jamie Hamill - Adrian Mrowiec. Avšak po operaci kýly se už postupně zotavuje Ian Black a do konce sezóny by se na trávník mohl vrátit.

"Tento týden máme před sebou dvě důležitá střetnutí v boji o čtvrté místo a za každou cenu chceme s Motherwellem i St. Johnstone zvítězit. Pokud by se nám to povedlo, nic ztraceno nemusí být ani v závěrečném utkání se Celticem, který je sice ve výborné formě, má však zajištěný titul a nebude mít takovou motivaci," uvedl asistent manažera Gary Locke. Manažer hostů Stuart McCall má k dispozici všechny důležité hráče a rád by si pojistil třetí příčku co nejdříve.

Hostující obránce Tim Clancy věří, že se jeho týmu podaří i přes mírné patálie nakonec dovést Motherwell k vytouženým stupňům vítězů. "Máme velice dobrou náladu a víme, že nám schází opravdu malý krůček, který bychom chtěli udělat na Tynecastle Stadium. Pracujeme velice tvrdě po celou sezónu a i když jsme v poslední době spadli psychicky dolů, nyní se cítíme jako znovuzrození," řekl sebevědomě Clancy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC35283478:2087
2.Rangers FC35244768:2866
3.Motherwell FC351771148:4258
4.Dundee United3514111059:4553
5.St. Johnstone FC351481343:4350
6.Heart of Midlothian351471443:3749
O udržení
Aberdeen FC - Hibernian FC  (středa 20:45)
Ve spodní části tabulky na sebe narazí celky Aberdeenu a Hibernianu. Domácím prozatím patří osmá pozice a vyhlídky na sedmé místo rozhodně nejsou špatné. U Hibernianu už je to horší. Svěřencům Pata Fenlona, navíc poslední Dunfermline se nebezpečně přiblížil.

Měla to být snadná záležitost. Aberdeen o víkendu hostil poslední tým soutěže Dunfermline a všichni očekávali tři body. To se ale nestalo. Rudí v East End Parku naprosto propadli a odvezli si porážku 3:0. Aberdeenu tak patří osmá příčka s pouze jednobodovou ztrátou na lépe postavený Kilmarnock.

Porážka Aberdeenu udělala nejmenší radost právě Hibernianu, který měl do té doby na předposledním místě sedmibodový náskok. Hibs se tak musejí pořádně soustředit na záchranu. Sestup by byl pro jejich fanoušky obrovskou ranou a těžko říci, zdali by byla případná výhra v poháru měřítkem úspěšné sezony. Nicméně Hibernian má situaci stále ve svých rukou, k dobru má náskok tří bodů a je jen na něm, jak s ním bude hospodařit.

Aberdeen má svému soupeři co oplácet, neboť to byl právě Hibernian, který se postaral o vyřazení Rudých ze semifinále poháru. Vyrovnané utkání směřující do prodloužení rozhodl pět minut před koncem brankou na konečných 2:1 Leigh Griffiths.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Inverness Caledonian - Dunfermline Athletic  (středa 20:45)
Hostující Dunfermline bojuje o záchranu a na půdě Invernessu může učinit další krok k opuštění posledního místa. Inverness je desátý a s osmibodovým náskokem může být relativně v klidu.

Invernessu se nadále ne a ne dařit. V minulém kole byli domácí blízko bodovému zisku ale nakonec odjížděli z Kilmarnocku s prázdnou. Killies svého soupeře jednoduše přestříleli a zvítězili 4:3. Inverness tak prodloužil sérii zápasů bez vítězství už na pět utkání ale na desátém místě má stále dostatečný a pohodlný náskok.

Dunfermline v minulém kole konečně po dlouhé době zvítězil a rázem se mílovými kroky přiblížil záchraně. Domácí výhra 3:0 nad Aberdeenem rozhodně nebyla náhodná, už kolo předtím dokázali hosté vsítit čtyři branky a rozdělit si body se St. Mirrenem. Athletic je sice stále poslední, ale na předposlední Hibernian ztrácí už jen tři body.

Pro fanoušky skotského fotbalu je otázkou, kdo v tomto utkání uspěje. Neboť právě zápasy mezi těmito soupeři bývají neuvěřitelně vyrovnané. Za posledních devět zápasů vyhrál pouze Inverness a to dvakrát, hned sedmkrát se body dělily! Pokud by se Dunfemrline podařilo vyhrát, stalo by se tak nad tímto soupeřem po dlouhých pěti letech.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kilmarnock FC - St. Mirren FC  (středa 20:45)
Fotbalisté Kilmarnocku uspěli v minulém nádherném utkání s Inverness a získali velice cenné tři body. Díky nim si pojistili vedoucí místo ve skupině o udržení a v tuto chvíli mají náskok čtyř bodů na osmý Aberdeen. A to se ve třech zbývajících kolech rozhodně dá udržet. Killie nyní přivítají v Rugby Parku soupeře ze St. Mirrenu, který naposledy v domácím prostředí zdolal Hibernian a díky tomu se dotáhl právě o skóre za Aberdeen.

Při případném vítězství může pomýšlet ještě na sedmé místo, prohra mu tuto naději definitivně vezme. Ovšem ztráta jednoho bodu dvě kola před koncem by určitě nebyla neřešitelným úkolem. Domácí se zřejmě budou muset obejít bez záložníka Deana Shielse, kterého trápí infekční onemocnění. Po svalových problémech je připraven Paul Heffernan, avšak zranění nedovolí nastoupit Zdenku Kročovi, Manuelu Pascalimu a Garrymu Hayovy.

Kouč Killie Kenny Shiels uvedl, že jeho celek má velice dobrou sezónu. "Došli jsme daleko v poháru, v lize jsme na vrcholu ve spodní polovině tabulky a v našich utkáních padá hodně branek. Jsem spokojen, protože jsem před sezónou čekal, že budu prvním odvolaným trenérem. To se nestalo a já bych rád v týmu pokračoval i nadále a sbíral další úspěchy," dodal sebevědomě potěšený Shiels.

Hosté nemohou využít služeb vykartovaného Marca McAuslanda, zraněné koleno na trávník stále nepustí obránce Davida Barrona. "Poté co jsme porazili Hibs, jsme se opět nadechli čerstvého vzduchu a chceme se ještě poprat o sedmé místo. Musíme ale krotit přehnané sebevědomí, V Rugby Parku nás čeká opravdu těžký zápas. Nechci, bychom na konci sezóny litovali, že jsme mohli skončit výše, a uděláme pro to všechno," uvedl kouč Danny Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Kilmarnock FC3510131241:5743
8.Aberdeen FC359121434:4139
9.St. Mirren FC358151237:5039
10.Inverness Caledonian35881939:6032
11.Hibernian FC35692034:6427
12.Dunfermline Athletic35592139:7624

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Inzerat c.1872

Hladam investora pre najlepsi futbalovy klub planety.

Majstrovsky hracsky potencial, najkrajsi stadion, spickove treningove centrum, najlepsi fanusikovia na svete.

Pozn.: Podvodnici nevolat, jeden nam stacil.

Reagovat
smazaný uživatel

choreo na OF bylo opravdu vypracovane do detailu,zvlaste ctyri jezdci smrti a pak take vasi vnuci budou fandit Celticu,uz proto by vas mel nejaky blazen zachranit

Reagovat
smazaný uživatel

Rad by som ta oboznamil ze ak Rangers nebude ucinkovat v buducej sezone SPL, kazdy klub vdaka tomu pride o zisk 600 000 libier za rok co bude pre mensie kluby hotova katastrofa.

O.i. stale nie je podpisana nova zmluva na TV prenosy ESPN a SKY pretoze bez Rangers to predstavitelia nepodpisu alebo len za nizku ciastku co je dalsi minus pre kluby.

Takze pre tych co sa tak radi vytesuju nad likvidaciou Rangers mam len jeden odkaz:

Kto sa smeje naposledy ten sa smeje najlepsie.

Rangers porusil pravidla ligy a musi za to pykat, na druhej strane sa pytam preco na toto maju doplatit nevinni? Fanusikovia ktori klub podporuju 140 rokov, hraci, zamestnanci klubu, nik z nich tuto situaciu nezapricinil.

Rangers dostal rocne prestupove embargo a ak sa nenajde novy vlastnik pojde do likvidacie.

Vznikne potom nova organizacia "newco" ktora podla vsetkeho zacne v Division Three hoci Neil Doncaster tlaci na to aby aj newco zostala v SPL, rozhodnu kluby v hlasovani.

Ak Rangers zostane, v dvoch nasledujucich sezonach zacina s - 10 bodmi.

Ak to bude newco, 3 roky nesmie hrat v Europskych poharoch.

Nedavno som cital ze spanielske kluby dlhuju danovym uradom vyse 600 milionov EUR.

V Europe su stovky klubov ktore rok co rok produkuju stratu pretoze preplacaju a nakupuju hracov ktorych by si inak nemohli dovolit. Pytam sa kto je za toto zodpovedny???

Narodne zvazy, UEFA, FIFA??? Naco tam tie hlavy pomazane sedia a co vlastne robia?

Preco sa nevytvori legislativa ktora musi takemuto stavu zamedzit? Meter by mal platit vsade ten isty. Ale viete si predstavit svetovy futbal bez FC Barcelona, AC Milan, Man Utd...?

Lenze tato hra na dlh sa neda hrat donekonecna.

Dovtedy sa chodi po vodu kym sa dzban nerozbije.

Na zaver nieco humornejsie a sice Celtic fans maju novu legendu:

http://www.scotsman.com/webimage/1.2264689!image/2706649851.jpg_gen/derivatives/landscape_578/2706649851.jpg

Follow Follow

Reagovat
smazaný uživatel

proto doufam ze se najde nejaky blazen ktery vas zachrani,Skotsky fotbal bez OF proste neni ono,me osobne by nejvic vyhovoval stav ze budete mit zastavene prestupy,budete splacet dluhy ale zustanete v SPL a to porad jako RFC ,prejdete na uspornejsi rezim takze budete hrat spis o zachranu ,v tymu jen mladi odchovanci kteri pri prvnim naznaku nadani odchazi a budete pomalicku polehoucku splacet sve dluhy.

Financni situace na poli fotbalu je dlouhodobe zalostna a preplacena,kluby jako Man City a spol tomu nepomaji ,ceny hracu uvadene v milionech posouvaji fotbal vic a vic do byznysu a ta stara lidova zabava se vytraci,proto take stoupaji ceny listku atd.Vicemene vsechny top kluby jedou na dluh ale oni si to ospravedlni tim,ze pojisteni jejich hracu je dosti vysoke na to aby to pokrylo.Do Barcy,MAdridu,AC si nikdo rypat nedovoli,ale do mensich klubu samozrejme ano,posledni kdo na to doplatil byla RCD MAllorca,hraci ukopali neuveritelnou Ev.Ligu ale i tak jim nebyla dovolena,uz vidim jak se stejnou minci resi treba MAdrid,to urcite

takze zabojujte a doufam ze v tom mraku fanousku najdete i jednoho kterej na to ma penize a chut jit do toho,vsichni tam nemuzete byt socky

Reagovat
Ferguson6

Takže boje o záchranu by si chcel To by Celticu tiež veľmi nepomohlo, rovnako škótskej lige ani futbalu v Škótsku. Jasné, bolo by derby, ale liga by padla na úroveň českej alebo slovenskej, keďže by tam bol jediný klub, ktorý môže občas niečo spraviť v Európe. Hráči by prestali mať záujem prestupovať do takej ligy a zo Celticu by sa stala už len prestupná stanica pre škótskych hráčov do zahraničia a klub pre priemerných hráčov, ktorí sa nepresadili nikde inde Ale to je pre teba najideálnejšie riešenie, keďže sa pre vás vlastne nič nezmení

Reagovat
pospech11

kolik že má Rangers přesně těch dluhů ? nebo jaká že je hodnota pro nákup ?

Reagovat
smazaný uživatel

zhave info ze Sky sports: Pep Guardiola taking over at Rangers next season to spend sometime away from football

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele