Skotská Premier League - preview 35. kola

28.04.2012, 09:03, aktualizováno 29.04.2012, 08:52
Previews
O středobodu dnešního programu skotské Premier League nemůže být pochyb. Ve značně specifické atmosféře se odehraje poslední Old Firm Derby v sezoně. Na Celtic Parku budou domácí srovnávat letošní nepříznivou bilanci s rivalem. Poněkud stranou pozornosti později v rámci skupiny o udržení zabojují celky St. Mirrenu a Hibernianu...
O titul
Celtic FC - Rangers FC  (neděle 13:45)
Papírově jednoznačnější cestu za mistrovským titulem v zelenobílé části skotského Glasgowa jen těžko pamatují, přesto nemůže být pochyb o tom, že dnešní Old Firm nabídne další nervy drásající podívanou; tentokrát na pozadí nepříjemných událostí kolem jednoho z rivalů.

Rangers už nějaký ten pátek tráví v administraci - minulý týden se ale pokročilo kupředu, když i po odpočtu stále ještě druhý nejlepší skotský celek stihla 160tisícová pokuta a 12měsíční přestupové embargo. Na protest vůči těmto sankcím Skotské fotbalové asociace se včera věrní fanoušci vydali na národní stadion Hampden Park a jako jeden muž rozhodně budou své miláčky hnát do boje i v dnešním Old Firm. Téměř přesně měsíc poté, co se již potápějící loď stejnému sokovi hrdě postavila a v nádherném utkání na Ibrox Parku zvítězila 3:2. Dnes už půjde o definitivně poslední souboj odvěkých rivalů v této sezoně - a snad jen v té.

Pokud se oprostíme od událostí vně trávníky, jsou na tom obě strany vesměs stejně dobře. Celtic se po zmíněném derby vzepjal a třemi jednoznačnými výhrami, aniž by za celou dobu inkasoval, nedovolil nikomu pochybovat nad vlastním oprávnění k držení mistrovského titulu. To Rangers pokračovali v o poznání méně dominantním stylu, bodů si nicméně přivlastnili také devět, takže si alespoň čestný druhý flek těžko nechají vzít. Pokud by dnešní Old Firm zvládli na jedničku podtrženou, budou mít na Motherwell již 11bodový náskok!

Mistr ze zelenobílé části Glasgowa bude ve druhém zápase postrádat suspendovaného manažera Neila Lennona; i jeho záskok, někdejší skvělý fotbalista Alan Thompson, si nicméně symbolickou důležitost utkání moc dobře uvědomuje. Ze zbylých čtyř zápasů je prý tohle "zdaleka největším", a to i proto, že po dosavadních třech Old Firm si Rangers užívají pozitivní bilanci 2:1. Je tedy na čase srovnat krok.

Tak bude Celtic činit bez šikovného dua Forrest-Ki Sung-Yueng. Naopak odpočaté bude kvarteto Samaras-Brown-Wilson-Loovens, po zranění kotníku by se mohl včas dát do pořádku Kayal a drobné zdravotní potíže již nesužují Adama Matthewse. Na druhé straně bude Kyle Lafferty olitovávat karetní trest, který jej do dnešního derby nepustí. Jinak by se právě včas mohli vrátit Broadfoot s Nessem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dundee United - Heart of Midlothian  (sobota 13:30)
Na poslední místo finálové skupiny se po minulém kole dostali Hearts. S touto situací se pochopitelně nechtějí smířit a na půdě Dundee budou chtít zvítězit. Jenže Dundee je v dobré formě a velmi vážně usiluje o účast v Lize mistrů.

A bodeť by také ne. Dundee v minulém kole zvítězilo na půdě St.Johnstone 2:0 a od třetí pozice ho dělí pouhé tři body. Třetí místo je postupové, jelikož Rangers mají start v evropských pohárech zakázaný. Pokud by Dundee nakonec třetí pozici obsadili, byl by to pro ně historický úspěch. Cesta do milionářské soutěži je však ještě dlouhá, nyní se Houstonovi svěřenci utkají s ambiciozními Hearts of Midlothian.

Co se týče vzájemné bilance, tu mají mnohem lepší právě domácí United. Hearts dokázali porazit pětkrát po sobě! Naposledy s nimi prohráli 19. února loňského roku. Doma dokonce koncem února roku 2009. Manažer Dundee Peter Houston věří, že jeho tým zdolá "srdce" i pošesté zasebou.

Fotbalisté Hearts tedy budou na Tannadice Parku papírovým outsiderem, ale pochopitelně se s ním musí do bojů o evropské poháry počítat. Už jenom proto, že se dokázali dostat do finále ligového poháru, kde vyzvou 19. května Hibernian. Ve finálové skupině zatím patří Sergiovým svěřencům poslední šesté místo, ale to se může do konce soutěže ještě změnit. Hearts budou na půdě Dundee odčiňovat domácí potupu od Rangers, před týdnem totiž s mnohem slavnějším soupeřem prohráli 3:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Motherwellu dobře vědí, že jsou blízko velkému úspěchu, ovšem se současnou formu se o prozatímní třetí místo musejí hodně strachovat. V tuto chvíli mají náskok tří bodů na Dundee United a to ještě rozhodně není čtyři kola před koncem dostačující. Nyní ve Fir Parku přivítají St. Johnstone, které se v tabulce nachází na páté pozici a v ztrácí na sobotního protivníka jen pět bodů, což se dá rozhodně v každém případě stáhnout.

Pokud ovšem Saints prohrají, jen těžko budou moc myslet na pohárovou Evropu či možná dokonce i na čtvrté místo Dundee United. Hosté ve svém prvním zápase skupiny o udržení doma nestačili právě na United a podlehli mu jasně 0:2, kvůli tomu klesli o příčku níže. Jejich forma není nijak oslnivá, ovšem s důležitostí zápasu hraje forma stále menší a menší roli. Motherwellu se dařilo ještě hůře, před vlastními fanoušky podlehl Celticu jasně 0:3.

Ve vzájemných zápasech je na tom lépe domácí tým, ne však o moc. V prvním utkání v 8. kole doma překvapivě soupeři podlehl 0:3, od té doby ale dvakrát zvítězil v poměru 3:0 a 3:2 a bude mírným favoritem také teď. Domácí k tomu nastoupí v plné sestavě, karetní trest si již odpykali Keith Lasley and Jonathan Page a také kapitán Stephen Craigan už trénuje po operaci achilovky, nyní by měl začít na Lavičce.

Hosté se budou muset obejít bez důležitého útočníka Francisca Sandazy, který bude mimo hru tři utkání kvůli trestu a pro Saints je to citelná ztráta. Nicméně trest si již odpykalo duo Jody Morris - Liam Craig a nastoupí zřejmě hned od začátku, kvůli zranění stále budou dlouhodobě mimo hru Callum Davidson s Lee Croftem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC34273475:2084
2.Rangers FC34244668:2566
3.Motherwell FC341671143:4155
4.Dundee United3414101057:4352
5.St. Johnstone FC341481242:3850
6.Heart of Midlothian341461441:3548
O udržení
St. Mirren FC - Hibernian FC  (neděle 16:15)
St.Mirren se utká ve 35. kole s předposledním Hibernianem. Pro hosty je to další možnost, jak se co nejvíce vzdálit poslednímu místu a tudíž sestupu no nižší skotské soutěže. To Saints mohou být v klidu, jejich cílem je sedmá pozice a ta je vzdálená pouhé dva body.

Fanoušci St. Mirrenu zažili v minulém kole mimořádnou fotbalovou podívanou. Jejich tým sice remizoval s posledním Dunfermline, ovšem výsledek 4:4 za to stál. Fotbal "nahoru -dolů" a osm branek na diváky zapůsobil.

Nyní se domácí opět představí na svém St. Mirren Parku, kde přivítají pro změnu předposlední tým - Hibernian. Svěřenci trenéra Dannyho Lennona stále pomýšlejí na první místo ve skupině o udržení, vždyť koneckonců ztrácejí na sedmý Kilmarnock jen dva body. Další remíza by tudíž byla zklamáním.

V Hibernianu se mezitím nemluví o ničem jiném, než o nadcházejícím finále Ligového poháru, kam se svěřenci Pata Fenlona senzačně probojovali přes Aberdeen. Ovšem na mysli musejí mít i domácí soutěž. V boji o udržení ještě zdaleka nemají vyhráno, náskok sedmi bodů před Dunfermline je sice luxusní, ale jistotu záchrany ještě neznamená.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Dunfermlinu stáhli v minulém kole jeden bod z manka Hibernian a čtyři kola před koncem soutěže ztrácejí šest bodů, ještě tak živí naději na udržení v soutěži. Jeden získaný bod na půdě St. Mirrenu sice byla ztráta, nakonec ale díky prohře Hibs se určitě hodil. Nyní se nováček soutěže utká s těžším soupeřem, Aberdeen totiž patří ke špičce skupiny o udržení a brousí si zuby na sedmé místo. V tuto chvíli na něj ztrácí pouze jeden bod.

Dons jsou totiž o bod za osmým Kilmarnockem, v minulém zápase dokázali zvítězit na půdě Inverness 2:0 a ani nyní nechtějí svou kůži prodat zadarmo. Právě St. Mrrenu se vzdálili na rozdíl tři bodů a mají vše ve svých rukách. Oba dva soupeři se letos potkali třikrát a Dunfermline ještě ani jednou nedokázal zvítězit. V 10. kole prohrál na Pittodrie 0:4, následně doma remizoval 3:3 a ve 25. kole podlehl soupeři na jeho stánku těsně 0:1.

Domácí se stále musejí vypořádat s početnou marodkou, hrát totiž možná nebudou Jordan McMillan, David Graham či Liam Buchanan. Určitě mimo hru zůstává trio Steven Bell, Kevin Rutkiewicz a Paul Gallacher, ovšem do sestavy se vrací Paddy Boyle a je alespoň jednou vlaštovkou pro výběr kouče Jima Jefferiese.

Hosté mohou opět počítat s gólmanem Jamie Langfieldem, který se minulý týden vrátil do sestavy Dons po dlouhém zranění a hned to přineslo své ovoce. Jistotu startu nemá Rory Fallon a Mark Reynolds, nicméně do zápasu by se mohli podívat nové vycházející tváře Cammy Smith, Jamie Masson, Craig Murray či Declan McManus, všichni jsou totiž součástí osmnáctičlenného výběru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
V Rugby Parku přivítá domácí Kilmarnock fotbalisty Invernessu. Killies patří po výhře nad Hibernianem první, respektive sedmé místo ve skupině o udržení. A právě dobrým výsledkem proti Invernessu budou chtít vedení potvrdit.

Skupina o udržení je pro diváky a fanoušky skotské kopané rozhodně méně atraktivní stránkou. Tak například právě v zápase Kilmarnocku s Invernessem o moc nepůjde, nepočítame-li prestiž. Oba celky jsou dost daleko od sestupové příčky, zatímco Killies mají náskok devatenácti bodů, Inverness jich má k dobru jedenáct!

Kilmarnock naposledy dokázal zvítězit na půdě čerstvého finalisty ligového poháru Hibernianu 1:0 a potvrdil výsostnou pozici ve skupině o udržení. Utkání rozhodl jedinou brankou z pokutového kopu Danny Shiels!

Naopak Invernessu se nedařilo. Svěřenci manažera Terry Butchera prohráli doma s Aberdeenem 2:0 a již počtvrté zasebou nedokázali zvítězit. Hráči Caledonian zatim mají víceméně štěstí, že poslední Dunfermline či předposlední Hibs rovněž ztrácejí, proto je bodový odstup tak výrazný.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Kilmarnock FC349131237:5440
8.Aberdeen FC349121334:3839
9.St. Mirren FC347151236:5036
10.Inverness Caledonian34881836:5632
11.Hibernian FC34691934:6327
12.Dunfermline Athletic34492136:7621

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

skácel zase gol to je neuvěřitelný. nevíte co ted hraje za post? vím že je to levý záložník ale on nedávno říkal, že tam hraje střed zálohy....

Reagovat
smazaný uživatel

Včerejší zápas Heartsek sem neviděl. ale gól jo. Parádní střela z dálky.

Naposledy sem viděl semifinále poháru proti Celticu a tam Rudi hrál většinou pod hrotem (takže spíš takovej falešnej 3-tí útočník). Takže máš zhruba pravdu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele