Skotská Premier League - preview 31. kola

24.03.2012, 10:53, aktualizováno 25.03.2012, 08:51
Previews
V Glasgow se zastaví čas, neboť je tu znovu slavné Old Firm derby mezi Rangers a Celtikem. Bohužel duel nebude mít příchuť boje o titul, neboť soutěži zcela suverénně vládne Celtic. Rangers se ještě musí strachovat o druhou příčku.
Rangers FC - Celtic FC  (neděle 14:00)
Ve skotském Glasgow se zase zastaví čas, neboť je tu znovu slavné Old Firm derby mezi Rangers a Celtikem. Bohužel duel nebude mít příchuť boje o titul, neboť soutěži zcela suverénně vládne Celtic. A kvůli tomu, i bídné formě Rangers, je Celtic velkým favoritem.

Když se oba celky naposledy utkaly, byla situace v lize naprosto jiná. Tabulce vévodil Rangers a Celtic byl v menší výsledkové krizi. Bylo to čtyři dny po Štědrém dnu. Ostře sledované Old Firm derby dopadlo lépe pro Celtic a tím začala tím obrat. Zelenobílí svého modrého konkurenta přeskočili v tabulce a pro Rangers navíc začali existenční problémy, které dosud nejsou vyřešeny.

Domácí Rangers ztrácejí na první místo ohromných jedenadvacet bodů a je tedy více než jasné, ve kterých rukou letos titul zůstane. Svěřenci Allyho McCoista jakoby byli se situací dávno smířeni a tím, jakoby pro ně celá soutěž skončila. Zkrátka řečeno, i vzhledem k zákazu hrát příští sezonu poháry, Rangers nemají vůbec žádnou motivaci a podle toho to pak na hřišti vypadá. Jezdci naposledy podlehli Dundee United 2:1 a byla to třetí porážka ze čtyř utkání v řadě.

Také Celtic minulé kolo ztratil, ale ten si to na rozdíl od nepřítele může dovolit. Zelenobílí pouze remizovali 1:1 na Aberdeenu, ale i tak jejich náskok na čele o jeden bod vzrostl. Ve skotské Premiere league jsou předem jasně rozdány karty. V poháru tomu už tak není. Celtic minulý víkend prohrál ve finále skotského ligového poháru s Kilmarnockem 1:0 a musel si nechat na první letošní trofej zajít chuť.

Nedá se vyloučit, že Rangers nasadí spousty náhradníků. Na druhou stranu marodka se pomalu vyprazdňuje, do tréninkového procesu se vrátili Lafferty, Whittaker a Papač. V trestu už nejsou Bocanegra a Goian, oba budou připraveni svému týmu pomoci. U Celtiku je situace jiná, starty Forresta a Hoopera jsou nejisté.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aberdeen FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu ani Inverness už nemohou dosáhnout na nejlepší šestku, jejich situace v tabulce je přeci jen rozdílná. Aberdeen je osmý a ztrácí pouze jeden bod na Kilmarnock, o záchranu se v žádném případě bát nemusí. S třiatřiceti body na kontě má pohodlný čtrnáctibodový náskok a o ten už těžko přijde. Inverness je na desátém místě s 28. body, nicméně devět bodů k dobru nemusí ještě osm kol před koncem zdaleka stačit.

Caledonian navíc mají v poslední době velice špatnou formu, v lize nevyhráli už šestkrát v řadě a včetně poháru dokonce sedmkrát. V minulém duelu po dvou prohrách v řadě dokázal získat alespoň bod v Kilmarnocku, jenže herně se mu stále příliš nedaří. Aberdeen je na tom o mnoho lépe, jenže také mu výrazněji scházejí vítězství. Daří se mu však v národním poháru, kde postoupil po výhře ve Fir Parku nad Motherwellem do semifinále.

Nicméně Dons zaváhali o tři dny později v lize, když právě podlehli Motherwellu 0:1 a přerušili tak svou sérii devíti ligových duelů bez porážky. Celkově včetně pohárů prohráli dokonce po třinácti utkáních. Ve vzájemných duelech obou sobotních protivníků to bylo vždy velice vyrovnané. Aberdeen sice v domácím prostředí porazil soupeře 2:1, na jeho půdě však prohrál úplně stejným poměrem. I když je nyní mírným favoritem, jednoduché to mít nebude.

Domácí nehlásí žádné nové absence, nicméně na marodce se stále nacházejí obránce Russell Anderson a záložníci Stephen Hughes, Isaac Osbourne, Rob Milsom, Yoann Folly a Fraser Fyvie. V dresu hostů se do tréninku sice dostali Jonny Hayes a Kenny Gillet, hrát ale ještě nebudou. Kvůli zranění ještě dlouhodobě hrát nebudou Chris Hogg, Aaron Doran a Andrew Shinnie.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Dunfermline dobře ví, že tři kola před koncem základní části není jeho situace dobrá a musí okamžitě sbírat body. Na desátou příčku už nyní asi myslet nemůže a ztrácí na ní devět bodů, Hibernian jsou ale vzdáleni jen na čtyři korálky a právě s nimi asi chce bojovat ještě o záchranu. Nyní má k tomu ideální příležitost a nutně potřebuje vyhrát. V domácím prostředí přivítá St. Mirren, který je devátý a na horní polovinu tabulky už nedosáhne.

Saints doposud získali 31 bodů a hrají o sedmé místo, ovšem jejich motivace přeci jen není v tuto chvíli až zase tak velká. V lize už nevyhráli desetkrát v řadě, kdy naposledy porazili Jezdce z Rangers. Od té doby hned šestkrát remizovali, z toho pětkrát v řadě a čtyřikrát skončil duel 0:0. Teprve v minulém kole nestačili doma na St. Johnstone. Dnfermline má na kontě devatenáct bodů a na výhru čeká osm utkání, celkově v těchto kláních získal dva body.

Ve vzájemných duelech se Sanints získal jeden bod po domácí remíze 0:0 hned v prvním kole, následně na jeho půdě padl po boji 1:2. Domácí postrádají kvůli poraněnému lýtku oporu Andrew Barrowmana, poraněný kotník nepustí na trávník ani záložníka Marka Kerra a obránce Kevina Rutkiewicze. Dunfermline se poprvé přestaví pod vedením nového kouče Jima Jefferiese, který nahradil tři kola před koncem odvolaného Jima McIntyreho.

"Nový kouč se na nás snaží přenést jiný styl hry, se kterým jsme se doposud nesetkali. Pod jeho vedením uděláme všechno proto, abychom klub v nejvyšší soutěži zachránili. Sobotní vítězství nás může hodně nakopnout a já věřím, že tři body budou naše," uvedl s nadšením útočník Andy Kirk. Právě on a Kyle Hutton už vyléčili chřipku, ovšem právě tato nemoc se stále drží Paula Burnse a ten tak k dispozici nebude.

Hostům chybí kvůli zranění David Barron, otazník visí nad startem Jeroena Tesselaarama ovšem do sestavy se vracejí Paul McGowan a Dougie Imrie. "V tuto chvíli máme dostatečný náskok na záchranu a nemusíme se bát o svou účast, ovšem do konce ještě zbývá osm kol. Soupeř bude chtít doma dokázat svému novému kouči i fanouškům, že ještě na to má, proto to budeme mít těžké. Chceme vycházet ze zabezpečené obrany," řekl trenér Danny Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Hibernian se nachází jen čtyři body nad posledním místem, a tak by rád v sobotu proti Dundee United bodoval. Proti rozjetému soupeři to ovšem nebude nic jednoduchého - Dundee totiž v lize neprohrálo už sedm zápasů v řadě, navíc jen dvakrát remizovalo.

Domácí navíc možná budou postrádat kapitána Jamese McPakea, kterého trápí záda. Hibernian v posledních třech zápasech vystřídal vítězství, prohru i remízu, ale pokud se chce vzdálit nebezpečí sestupu, měl by vyhrávat častěji.

V sobotu by měl nastoupit i útočník Leigh Griffiths, u kterého se spekulovalo, že se dostal do konfliktu s koučem Patem Fenlonem. K dispozici je i Martin Scott a po zranění se vrací George Francomb. Trest si již odpykali Osbourne se Sproulem, ale třísla vyřadí Dannyho Galbraitha a mimo zůstává rovněž Ian Murray.

Dundee se díky vítězné šňůře drží na čtvrté příčce zajišťující Evropskou ligu, ovšem konkurence je veliká. St. Johnstone ztrácí jen díky horšímu skóre a Hearts mají jen o bod méně. Proto je třeba pro Dundee naplno bodovat i v Hibernianu.

Hosté budou postrádat zraněného Miloše Lačného, jenž je v mužstvu na hostování ze Sparty. Slovenský útočník si poranil vazy a letos si už nezahraje. Na marodce tak doplní krajana Filipa Mentela. Na Easter Road by se naopak již mohli představit Johny Russell a Gary Mackay-Steven, kteří se zotavili ze svých zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Kilmarnocku po minulém kole už téměř definitivně přišli o šanci na nejlepší šestku a nyní se musejí snažit, aby ubránili cenné sedmé místo. Kilmarnock v tuto chvíli ztrácí na šesté Herarts osm bodů a musel by ve zbývajících duelech všechno vyhrát a Hearts by naopak nesměli získat ani bod. Ovšem v sobotu je žádná lehká úloha nečeká, v Rugby Parku totiž přivítají Motherwell, který dokonce bojuje o druhé místo v SPL.

Motherwell má v tuto chvíli stejně bodů jako druzí Jezdci z Rangers a vzhledem k současné situaci má velkou možnost narušit glasgowskou hierarchii. Killie v minulém důležitém souboji pouze remizovali v Inverness a jejich šňůra bez vítězství se tak dokonce protáhla na číslo čtyři. Nicméně chuť si spravili ve finále ligového poháru, kde předvedli naprosto senzační výkon a získali cennou trofej po výhře 1:0 na Celticem.

Motherwell naopak vypadl ze čtvrtfinále národního poháru po nečekané domácí porážce s Aberdeenem, na domácí scéně se mu ale daří náramně. Disponuje jedenáctibodovým náskokem na ostatní protivníky, k tomu v devíti posledních kolech podlehl pouze těsně Celticu, dvakrát remizoval a šestkrát vyhrál. Ve dvou letošních vzájemných duelech však soupeře ještě neporazil a dvakrát se s ním rozešel smírně po bezbrankovém výsledku 0:0.

Domácí musí řešit velké problémy se sestavou, mimo je hned sedm hráčů. Kvůli karetnímu trestu nebudou připraveni Dean Shiels a Mohamadou Sissoko, nově nepustí zranění na trávník Ryana O'Learyho a Manuela Pascaliho. Dlouhodobě mimo hru zůstávají Danny Buijs, David Silva i Liam Kelly. "Po zisku ligového poháru je tým pozitivně naladěn. Příští utkání bude důležité, můžeme si zachovat ještě naději na šestou příčku a navíc chceme navázat na dobrý výkon s Celticem. Rádi bychom ještě vylepšit náš výsledek v SPL," uvedl kouč Kenny Shiels.

Hosté postrádají kvůli problémům s achilovkou Stephena Craigana a Stevena Saunderse, připraven nebude kvůli karetnímu trestu ani Keith Lasley. Avšak do sestavy se vracejí stopeři Shaun Hutchinson a Tim Clancy. "Sehráli jsme dvě dobrá utkání s Kilmarnockem, jenže jsme nebyli úspěšní v koncovce. Oba duely mohly skončit klidně 2:2, gólmani však chytali fantasticky. Domácí budou povzbuzeni získanou trofejí a my si musíme dát pozor na zadní vrátka, nesmíme nic podcenit," varuje své svěřence kouč Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Souboj dvou tabulkových sousedů bude k vidění v St. Johnstone, kam přijedou Hearts. Obě mužstva hrají o místo v Evropské lize, které zajišťuje čtvrtá pozice. Domácí jsou pátí jen o skóre, navíc mají zápas k dobru, Hearts na ně ztrácejí bod.

St. Johnstone je na slušné vlně, když už čtyři zápasy nenašel přemožitele. Hearts navíc má co vracet, když s ním v únoru po prodloužení vypadl z poháru. "Pochopitelně jsme byli zklamaní, jak dopadl poslední zápas s Hearts, protože jsme udělali všechno pro to, abychom postoupili. Takový je ale fotbal. Nyní to určitě nebude o odplatě, budeme hrát především o místo v evropských pohárech," uvedl útočník Fran Sandaza.

Domácí čekají, jak na tom bude Callum Davidson, jenž má poraněný zadní stehenní sval a není jasné, zda proti Hearts nastoupí. Po karetním trestu se vrací Cillian Sheridan.

O Evropskou ligu nicméně hrají i Hearts. "Příští dva nebo tři zápasy pro nás budou vitální," uvedl kouč prvního mužstva Gary Locke. "Pokud v nich dokážeme zvítězit, můžeme si zajistit Evropskou ligu."

Hosté budou možná postrádat Mehdiho Taouila a Stephena Elliotta. Tříslo do hry nepustí ani Davida Templetona.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC30243362:1775
2.Rangers FC30204657:2154
3.Motherwell FC30166841:3354
4.Dundee United301110949:4043
5.St. Johnstone FC291271039:3343
6.Heart of Midlothian301261235:2942
7.Kilmarnock FC307131032:4434
8.Aberdeen FC307121129:3333
9.St. Mirren FC306131126:4031
10.Inverness Caledonian29771533:5028
11.Hibernian FC30581730:5723
12.Dunfermline Athletic30471930:6619
Bodové odečty
Rangers FC-10vstup pod nucenou správu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ABERDEEN v ICT

--------------------

Relativne obaja uz nemaju o co hrat a tak sa da ocakavat uvolneny zapas v ktorom nebudu chybat goly. Aberdeen prisiel pred tyzdnom o svoju tohtorocnu neporazitelnost a kedze prva sestka je uz stratena urcite svoju pozornost sustredi na Skotsky pohar kde si zahra v semifinale proti Hibs a ma tak velmi realnu sancu na majove finale.

ICT sa golovo i herne v poslednych tyzdnoch trapi ale pre objektivnost treba povedat ze hrali bud proti tym co "musia" alebo proti tym co maju formu.

Tazko tipovat tento nevyspytatelny zapas preto skusim radsej tie goly.

Bet: obaja daju gol @ 1,83

DUNFERMLINE v ST MIRREN

----------------------------------

Prezident Dunfermline sa odhodlal k snad poslednemu kroku ktory by mohol viest k zachrane a odvolal manazera McIntyra. Muzstvo prevzal v stredu skuseny Jim Jefferies ktory na zaciatku sezony viedol Hearts ale po 2 zapasoch bol odvolany...

Ide o skuseneho a kvalitneho odbornika, otazne je ci dokaze takto na sklonku sezony urobit s tymto muzstvom nejake zazaky. Predsa len, kvalitou kadra na SPL nestaci a len entuziazmus je niekedy na uspech malo... Dolezity je zaciatok a ten je dnes. Statistika hovori ze Pars este doma nenyhrali ani jediny zapas tak kedy ked nie teraz...

St Mirren hra v poslednych mesiacoch poslabsie, rozmene na drobne, naposledy vyhral na Vianoce nad Rangers... Hoci ma pomerne kvalitny utok ku ktoremu v januari pribudol este solidny Dougie Imrie, na pocte golov sa to vobec neprejavuje. V poslednych 7 zapasoch strelili totiz Saints jeden jediny. V stredu vypadli aj z pohara a tak sezonu uz len v tichosti dohraju.

Bet: obaja daju gol @ 1,77

HIBS v DUNDEE UTD

-------------------------

Hostia boli vo velkej forme ale minuly vikend dostali od Celticu nakladacku 0-4 v pohari takze je dost tazke predpovedat co to s nimi urobi. Pre objektivnost treba ale dodat ze od 30.minuty hrali po zbytocnom faule v strede ihriska v 10-tich a dovtedy boli jasne lepsi...

V kazdom pripade hraju o europske pohare a dnes musia na ten nestastny zapas zabudnut.

Hibs hraju ako na hojdacke a tomu zodpoveda aj ich postavenie v tabulke. Ak sa Dunfermline pod novym koucom zobudi, budu mat este zachranarske starosti... Doma nevyhrali uz od septembra a podla sa im to nepodari ani dnes...

Bet: X2 @ 1,29

KILMARNOCK v MOTHERWELL

-------------------------------------

Bolo ze to pred tyzdnom v Kilmarnocku radosti ! Totalny outsider zdolal vo finale Ligoveho kupasa mighty Celtic a zobral mu sancu na Treble. Ked stvrthodinu pred koncom za stavu 0-0 stiahol manazer Shiels Garyho Harkinsa a nahradil ho kopytom van Tornhoutom vravim si to je chyba pan trener toto si nemal ! Toto belgicke kopyto ktore od prichodu este nedalo ani gol 6 minut pred koncom rozhodlo o vobec prvej trofeji tohto druhu v historii Killie ! Futbal nema logiku povedal pan Pospichal a mal pravdu.

Radost v Kilmarnocku vsak skalila tragicka udalost. Otec zaloznika Killie Liam Kellyho na zapase skolaboval a pri prevoze do nemocnice zomrel... Takze 2 srdcove kolapsy v Britanii za jeden vikend...

Dnes sa hraci Kilmarnocku mozu pochvastat fanusikom s trofejou a slavnost bude o to vacsia ze pride mancaft zo susedneho chotara. Vstupenky zlacneli o polovicu a caka sa pekna navsteva...

Motherwell dnes musi vyhrat lebo inak zajtra umozni Celticu oslavovat svoj titul na Ibrox...

Popravde ten ma ale ine starosti a zaujima ma ho druha priecka cize Liga majstrov.

Rangers este nie je definitivne z hry o licenciu UEFA takze este tyzden ma Motherwell na to aby vedel ci "moze" byt aj treti a pojde do predkol LM aj tak.

Tazky tip takze zase pojdem po goloch. Ked je v Skotsku pekne pocasie, vzdy ich pada viac.

A dnes je v celom Skotsku nadherny slnecny den...

My bet: obaja daju gol @ 1,78

ST JOHNSTONE v HEARTS

---------------------------------

Velmi dolezity zapas o europsku miestenku. Aj keby Rangers nedostali licenciu na pohare, zo siesteho miesta sa do Europy ist neda... Obaja su teraz v laufe a vsetko je mozne. V dosledku dolezitosti ocakavam trochu viac taktiky nez je obvykle z coho moze vyustit remizka.

My bet: X @ 3,13

GL

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

to uvidime o 18,00

Reagovat
smazaný uživatel

dnes me nejvic bude zajimat zapas v Killmarnocku,domaci si minuly tyden splnili sen a ted uz je jedno co se stane,sezona bude nadmiru podarena,cekam boj,ale videl bych to na 2,Motherwell ma opravdu o co hrat.Killmarnocku nemam finale za zle,proste to tam padlo,ale byl to fotbal snazivy,hralo se v peknem tempu a kdyz neumime davat sance tak dobre nam tak.vse by se melo vybahrradit zitra,ale tam to nebude zdaleka tak snadne ,derbicko nema favorita.

Otazka na Mr.Statistika,dle poctu by zitra mela byt velmi realna sance na zisk titulu,ale jak to mas propocitany ty,protoze ty ses pres tohle preci jen vetsi frajer ?

Reagovat
smazaný uživatel

teoria je jasna: ak Motherwell dnes nevyhra a Sceptic zajtra hej tak moze oslavovat.

odhad pravdepodobnosti naplnenia tejto teorie sa u mna rovna 1% co predstavuje pripad ze by v dosledku financnej krizy Rangers neprisli na zapas bobici a tak by sa nemohlo hrat.

ale kedze sme vopred prislubili Strathclyde Police dukaty za strazmajstersku sluzbu hrat sa bude. o vysledok nemam obavy. bude horiet trava...

Reagovat
smazaný uživatel

Aluko hodně dobře

Reagovat
smazaný uživatel

nádhernej kus

Reagovat
Godwinson

Wanyama

Reagovat
smazaný uživatel

docela čuně

Reagovat
Godwinson

Tj, to jsou strašně tupý zákroky.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou tupý. Dopadnout můžou víceméně vždycky jen špatně - buď někoho trefí a pošle ho na sádru, nebo ho netrefí, ale vyloučený je tak jako tak. Nechápu, proč to hráči dělají.

Reagovat
smazaný uživatel

Teda, tohle musí být pro fandy Rangers docela dobrá náplast na rozbolavělou duši. Ještě kdyby dali domácí manitu ...

Reagovat
smazaný uživatel

Docela zajímavá bilance karet - prvně dvě červený a pak až první žlutá

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele