Skotská Premier League preview - 22. kolo

05.01.2008, 12:10
Previews
Utkání Motherwellu s vedoucím Celticem bylo odloženo a Rangers tak mají v utkání proti Dundee United ideální příležitost na to posunout se do čela tabulky. Hearts se nepříznivou sérii pokusí ukončit proti Kilmarnocku, Inverness přivítá Gretnu, Falkirk hostí Aberdeen a St. Mirren se střetne s Hibernian...
Falkirk FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Nesmírně zajímavý duel bude k vidění na Falkirk stadionu, kde skvěle rozjetý domácí tým, který díky sérii vítězství hájí šestou příčku, přivítá na svém stadionu o jedno místo výše postavený Aberdeen.

Svěřenci Johna Hughese neznají slovo porážka už téměř čtyři týdny. Naposled podlehli 11. prosince Celtiku 0:4, poté remizovali na půdě Hibernianu a od té doby zaznamenávali Bairns pouze výhry. "Náš hlavní cíl je zůstat v této soutěži, stejně tak jak tomu bylo na začátku sezony. Jestli tento cíl splníme, bude to už naše čtvrtá úspěšně dokončená sezona v Premier League," hovoří skromně o cílech Falkirku asistent manažera Brian Rice.

Domácí se v posledních zápasech mohli opřít o svého brankáře Tima Krula, který na svůj věk chytá velmi dobře. V posledním zápase se však dostal do potyčky s hráčem Kilmarnocku Frazerem Wrightem, za kterou viděl červenou kartu a v dnešním utkání tak bude chybět. Místo mladého gólmana se do brány postaví Robert Olejnik. Góly bude moct opět střílet útočník Graham Barrett, jenž do středečního zápasu na Rugby Parku nezasáhl. Navíc Hughes může počítat i s novou posilou Kevinem McBridem, který se už oklepal ze chřipky.

Sérii bez porážky drží i hostující Aberdeen. Calderwoodovi kluci z posledních čtyřech utkáních vyválčili osm bodů za dvě remízy a dvě výhry a stále drží šanci na evropské poháry. Hosté se ale budou muset obejít bez pětice hráčů. Mimo hru jsou Michael Hart, Darren Mackie, Jackie McNamara, Andrew Considine a Dan Smith. Naštěstí pro hosty by mohl být dispozici důležitý článek defenzívy Dons Zender Diamond. Střední obránce měl problémy s kotníkem a chyběl Aberdeenu tři zápasy.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hearts of Midlothian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Hearts přivítají v sobotu na svém stadionu Kilmarnock a budou mít co dělat, aby neutrpěli šestou prohru v řadě. Na Tynecastle Stadium se začal hledat nový manažer, který by měl klub vyvést ze stávající situace. Dosavadní asistent manažera, Stephen Frail, přesto trvá na tom, že výsledek proti Kilmarnocku je důležitější než volné místo manažera.

Hearts se už dlouhou dobu nedaří, z posledních dvanácti zápasů klub vyhrál jen jednou a propadl se až na desátou pozici. Minulý zápas byl stejný jako několik předešlých, Hearts prohráli s Dundee United 1:4 a odjížděli domů bez bodu. "Je důležité, abychom špatnou sérii konečně prolomili a začali vítězit, potom bych byl velice šťastný," řekl Frail. Jedním z kandidátů na uvolněné místo manažera je právě kouč soupeře, Jim Jefferies. Frail dodává, že by nebyl překvapený, kdyby přišel právě on. "I když má Jefferies v Kilmarnocku velmi omezené zdroje, dokáže s tímto týmem dělat divy. Potřebujeme ale projít všechny kandidáty a ujistit se, že zvolený kouč bude ten pravý," poznamenal Frail.

Kilmarnocku se předchozí dva ligové zápasy nepodařily. Nejprve to byla prohra 1:3 s Invernessem a ve středu podlehl 0:1 Falkirku. Jefferies nabádá své svěřence, aby následující zápas nepodcenili. Na dotaz, co říká Jefferies na spekulace o jeho přesunu na Tynecastle, odpověděl: "Nebudu nic komentovat do té doby, než dostanu skutečnou nabídku."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian Thistle - Gretna FC  (sobota 16:00)
Na Caledonian Stadionu se bude dnes poslední Gretna pokoušet urvat proti domácímu Invrenessu další body pro záchranu v Scottish Premier League.

Domácí v minulém kole podlehli Aberdeenu 0:1 a proti Gretně si budou chtít zpravit chuť. Poslední vzájemný zápas hovoří pro Caley jasně. Na Raydale Parku zvítězili vysoko 4:0. Zatím se Invreness nachází na osmém místě skotské nejvyšší soutěže. Manažer Craig Brewster nemůže pro dnešní zápas počítat s potrestaným Philem McGuirem. Obránce totiž dostal třízápasový trest.

Gretna je sice na posledním dvanáctém místě, ale její forma v poslední době stoupá. V posledních čtyřech zápasech prohrála pouze jednou a určitě tak ještě neztrácí naději na udržení se v soutěži. Inverness na tom v roce 2004 nebyl o moc lépe. Z prvních deseti střetnutích si odvezl plný bodový zisk pouze jednou, dvakrát remizoval a sedmkrát utrpěl porážku. Ve středu mohli hráči Borderers odpočívat, jelikož jejich zápas se St. Mirrenem, který měl být velmi klíčový, byl odložen. St. Mirren se totiž nachází v tabulce přímo nad Gretnou s náskokem devíti bodů. Kouč hostů Davie Irons má k dispozici prakticky všechny hráče. Mimo hru zůstává akorát obránce Martin Canning. Z gretenského týmu však odešlo v zimním přestupovém termínu už sedm hráčů a klub už za ně hledá náhrady.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Souboj dvou celků z předních pozic tabulky nabídne utkání mezi Rangers a Dundee United. Domácím Rangers se daří a v tabulce stíhají vedoucí Celtic, zápas proti Dundee United ale rozhodně nebude procházkou růžovým sadem.

Minulé ligové kolo sehráli Rangers v Hibernianu a odvezli si tři body, za výhru 2:1. Rangers měli ve středu sehrát zápas s Celtikem, ten byl ale nakonec odložen. Čelo tabulky tak stále zůstává beze změn, Celtic je první, dva body před svým pronásledovatelem, Rangers FC. Ten bude v tomto zápase postrádat zraněného McCulloche, kterého trápí lýtko.

Dundee United se minulý zápas také vydařil, vyhrálo totiž 4:1 nad Hearts a Barry Robson si v tomto utkání připsal dokonce hattrick. Hearts je ale v tabulce na opačné straně než jeho následující soupeř, dá se tedy očekávat úplně jiný vývoj utkání. Do zápasu by měl naskočit i obránce Dundee, Lee Wilkie, který byl ještě nedávno na listině zraněných. Wilkie podle svých slov ale i přes bolest nastoupí, zápas proti Rangers si prý nenechá ujít. "Proti Hearts jsem ucítil bolest, nakonec mi lékaři řekli, že je to kolenní šlacha. To je znepokojující zranění, ale doufám že to bude dobré. Poslední zápasy s Rangers nám vyšly, vždy je to ale tuhý souboj," řekl Wilkie. Stále není jisté, zda do zápasu vyběhnou Willo Flood a Grzegorz Szamotulski, kteří byli také na listině zraněných.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Hibernian Edinburgh  (sobota 16:00)
Předposlední St. Mirren bude hostit ve svém stánku sedmý Hibernian Edinburgh, který v poslední době nehraje v příliš optimální formě.

Stejně jako další pět týmů, měl i Hibernian kvůli odloženému zápasu uprostřed týdně volno a mohl tak své síly soustředit už na dnešní utkání. Edinburghský tým rozjel sezonu celkem slušně a okukoval přední místa tabulky, jenomže před necelými dvěma měsíci se jim přestalo dařit a už zřejmě ani neví, jak pocit vítězství chutná. Hibs čekají na výhru neuvěřitelných sedm zápasů. Naposled zvítězili v listopadu nad Gretnou 1:0. Prozatímní manažer hostů Tommy Craig věří, že levý obránce David Murphy bude pro dnešní zápas k dispozici. Murphy si během týdne způsobil zranění stehenního svalu. Pravý obránce Kevin McCann je též připravený na návrat, také po potížích se stehenním svalem. Nicméně na listině zraněných je Abdessalam Benjelloun, který má ten samý problém. A kanonýr Steven Fletcher léčí zraněný kotník.

Pokud nechce mít St. Mirren starosti se záchranou v nejvyšší soutěži, bude muset v dnešním zápase uhrát dobrý výsledek. Gretna ztrácí na černo-bílé devět bodů a čeká na každé jejich zaváhání. Domácí fanoušci se můžou opět těšit na fotbalové umění Willa Haininga, Andyho Millena a Craiga Darga. Haining se vrací po problémech se stehenním svalem, Millen vyléčil zraněný prst na noze a Dargův natažený sval je už také v pořádku. Na hřiště se však nepodívá kapitán Hugh Murray, který si ještě bude odpykávat dvouzápasový trest. Mimo hru jsou i Stephen O'Donnell a Richard Brittain. Manažer Gus MacPherson zřejmě v zápase představí novou posilu Andyho Dormana, kterého kouč St. Mirrenu ulovil až v daleké Nové Anglii. "Jsem nadšení, že se přestup takhle zdařil a jsem si jistý, že ještě více je šťasten Andy, zvlášť když trvalo velmi dlouho, než jsme přestup dotáhli dokonce," sdělil pro klubové webové stránky MacPherson.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC20134351:1743
2.Rangers FC18132343:1641
3.Motherwell FC20112730:2535
4.Dundee United21102932:2832
5.Aberdeen FC2195728:2932
6.Falkirk FC2194834:3531
7.Hibernian Edinburgh2077628:2628
8.Inverness Caledonian Thistle21911128:3528
9.Kilmarnock FC21561022:3121
10.Hearts of Midlothian21551131:3920
11.St. Mirren FC19541011:3019
12.Gretna FC19241316:4310
Zbývající zápasy
06.01. 16:00Motherwell FC - Celtic FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele