Skotská Premier League preview - 20. kolo

29.12.2007, 08:41
Previews
Vedoucí Celtic už nejspíš překonal výsledkovou krizi, což by měl potvrdit proti poslední Gretně. Druzí Rangers mají o poznání těžšího soupeře - jedou na hřiště Hibernians. O třetí místo si to rozdají Motherwel s Dundee.
Hibernian Edinburgh - Rangers FC  (sobota 13:30)
Hibernian nemá formu a to podtrhl i v minulém kole na hřišti Kilmarnocku. Naopak Rangers chtějí ze zápasu vytěžit maximum bodů, aby mohli dál stíhat vedoucí Celtic. Domácí diváci už doufají v protržení nelichotivé šestizápasové série bez výhry.

Hibernian ve vítězství doufal už v minulém kole, nakonec ale podlehl Kilmarnocku na jeho hřišti 1:2. O jedinou branku hostí se postaral v 90. minutě z penalty skórující Shiels. Hibernian se s Rangers setkal naposledy 6 října, když se hrálo deváté kolo ligy a své soupeře porazil na jejich stadionu 1:0. Záložník Hibs Lewis Stevenson na tento zápas vzpomíná rád, porazit Rangers se nestává každý den, připouští ale že pokud chce tým vyhrávat, musí dát do hry vše i proti lehčím soupeřům. "Musíme předvést dobrý výkon ve všech zápasech, ne jen proti nejlepším. Je to velmi důležitý zápas a každý hráč rád v takových utkáních nastoupí. Náš tým potřebuje nutně vítězství, což na nás dělá větší tlak, ale pokud by jsme vyhráli, všechno by z nás spadlo," poznamenal Stevenson.

Rangers v minulém kole získali tři body, po vítězství 3:1 nad Motherwellem a ztrácí tak na vedoucí Celtic dva body. Manažera Rangers Waltera Smithe těší návrat dvou hráčů do sestavy. Prvním z nich je Steven Smith, který se vrací po dlouhodobých problémech se zraněním. Tím druhým je Andy Webster, střední obránce, který je na Ibrox Parku na hostování z Wiganu si doléčil zranění kolene a tým bude usilovat o prodloužení jeho hostování do konce sezóny. "Oba dva se už vrací. Steven Smith se do tréninku zapojil tento týden, nějaký čas ale ještě musí nabírat fyzičku. Pro oba hráče je horší, že byli mimo hru tak dlouhou dobu, musí ještě hodně natrénovat než se vrátí do zápasů," dodal Walter Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.50 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - Gretna FC  (sobota 16:00)
Obhájce titulu Celtic, který stále drží první pozici ve Scottish Premier League, bude hostit poslední Gretnu.

Tak snad je to už ten starý dobrý Celtic. Tuto větu si po posledním zápase určitě říká každý fanoušek glasgowského klubu. Zeleno-bílí totiž ve středu v docela vydařeném utkání porazili Dundee United na jeho půdě 2:0. K vítězství dobrým výkonem přispěl i český reprezentant Jiří Jarošík, který po třech zápasech opět nastoupil v základní sestavě. Manažer Gordon Strachan sdělil, že pokud obránce Bobo Balde zůstane na Celtic Parku, bude s ním stále počítat. 32letý Guinejec, jenž podepsal se skotským šampionem smlouvu až do roku 2009 odmítnul přestoupit do Sunderlandu poté, co se ve středečním ligovém zápase objevil v základní sestavě. Nicméně byl to teprve jeho první start za klub v této sezoně. Strachan zdůraznil, že Balde, jenž odletí reprezentovat svou zemi na Africký pohár národů, má svou budoucnost ve svých rukou. "Proč by to mělo být pro Boba jiné. Mám širokou soupisku s dvaadvaceti hráči a každý z nich má možnost vyjádřit se ke své budoucnosti. Budoucnost si každý hrát určí sám. Chtějí tvrdě pracovat? Chtějí zde hrát? Nebo chtějí hledat příležitosti někde jinde? Bobo měl v létě možnost hrát za jiný klub, ale rozhodl se, že zůstane tady. Byl to on, kdo rozhodl o jeho budoucnosti a to samé může udělat každý hráč," prohlásil kouč domácích.

Strachan se pomalu ale jistě může těšit na návrat se brankářské opory. Arthur Boruc, který chyběl domácím pět ligových utkáních, se nyní zotavil z operace kolene a už trénuje. Podle Strachana by měl polský gólman zasáhnout už příští týden do velkého derby proti Rangers. Naopak s návratem druhého důležitého hráče Shunsuke Nakamury se stále nepočítá. Japonský záložník ještě nevyléčil zraněné kolenu. Na seznamu zraněných jsou pak stále obránci Mark Wilson, Jean-Joel Perrier-Doumbe a John Kennedy.

Zápas na Celtic Parku bude pro gretenské velkou událostí, ale manažer hostů Davie Irons připomíná, že zápas, který je čeká za čtyři dny bude mnohem důležitější. Gretna bude 2. ledna hostit St. Mirren, který se v tabulce nachází přímo nad ní. "Je to zápas, ve kterém si nemůžeme dovolit ztratit. Přinejmenším musíme remízovat. St. Mirren bude chtít ale také vyhrát a ještě víc nás přiblížit k sestupu, ale to nemůžeme dopustit," varoval před blížícím se veledůležitým utkáním Irons. Rozdíl mezi těmito dvěma týmy je momentálně devět bodů. Gretna sice minulý týden bodovala, když si odnesla bod za remízu 1:1 proti Aberdeenu, ale St. Mirren překvapivě vyhrál na hřišti Hearts 1:0 a v tabulce se tak Gretně vzdálil. "My teď potřebujeme získávat body a ne přemýšlet jak se St. Mirrenu nebo nějakému jinému klubu daří," dodal manažer hostí. Irons nemá hlášeno žádné nové zranění. Dlouhodobě zraněn je akorát Martin Canning, který má problémy s kolenem. Dále Gretna nemůže počítat s levým obráncem Dannym Graingerem, jenž v lednu přestupuje do Dundee United.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Hearts of Midlothian  (sobota 16:00)
Falkirk v posledních zápasech potvrdil vzestup formy, naopak jeho soupeři Hearts se nedaří a při dalším slabém výkonu plánují jejich příznivci protesty. Hearts nevyhráli už šest utkání v řadě a fanoušci klubu volají po změnách ve vedení.

Falkirku poslední dva zápasy vyšly skvěle. Nejprve všechny překvapil jasnou výhrou 3:0 v Motherwellu a tento týden porazil na svém stadionu Inverness 1:0. Manažer Falkirku John Hughes i přes sérii špatných výsledků svého soupeře nepodceňuje. "Je to velmi dobrý tým a mají skvělé hráče, nikdy mě o nich neuslyšíte říct nic záporného, ale v současné době se jim nedaří, a to je šance pro nás. Přesto je nesmíme podcenit, musíme předvést stoprocentní výkon. Stále se mě někdo ptá, zda je teď vhodný čas pro zápas s Hearts a já pokaždé odpovím "ne". Jsou to pro ně těžké časy a musí bojovat o každé vítězství," řekl. I když Falkirk nad Invernessem zvítězil, nebyl trenér Hughes s výkonem spokojen. "Za to, že jsme získali tři body jsem rád, ale spokojený s výkonem hráčů být nemůžu," poznamenal Hughes.

Hearts měli v minulém kole velkou šanci na nápravu svých nepovedených zápasů, jenže s předposledním klubem tabulky St. Mirrenem prohráli 0:1 a byli vypískáni vlastními fanoušky. Asistent trenéra Hearts Stephen Frail nutí své hráče ukázat, co v nich je. "Tento zápas bude pro nás skutečný test. Všichni, celý tým, musí ukázat, co v sobě má. Pokud budeme tahat za jeden provaz, tři body získat můžeme. Falkirk má silné hráče a bude to velmi tuhý boj, ale musíme ukázat, že na to máme," řekl Frail.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian Thistle - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Dva dny před koncem roku uvidí fanoušci na Caledonian Stadionu souboj mezi domácími Inverness a hosty z Kilmarnocku.

Domácí tým se momentálně nachází na osmém místě s náskokem čtyř bodů před jejich dnešním soupeřem, který je o jednu příčku níž. V posledním kole skotské ligy nestačili Caley na Falkirk, odkud si odvezli porážku 0:1. Což byla jejich první porážka po pěti zápasech. Výkon Invernessu byl ve středu velice špatný v porovnání s výkony z předchozích pěti vítězných střetnutí. Nicméně manažer Invernessu Craig Brewster věří, že tento výpadek formy je pouze dočasný a že se mužstvo dnes vrátí na vítěznou vlnu. "Zápas s Falkirkem je zapomenutý a my se teď musíme soustředit na náš další souboj. Hráči až do minulého utkání podávali bezvadné výkony a my teď ukážeme, že to nebyla pouze chvilková záležitost," důvěřuje svým hochům Brewster, který by měl mít při utkání všechny hráče k dispozici. Nastoupit by měl i Dennis Wyness, který by se tak na trávníku objevil poprvé v tomto měsíci. Útočník si v listopadu poranil stehenní sval a domácím chyběl v posledních pěti utkáních.

Kilmarnock si z posledního vzájemného střetnutí s Invernessem odnesl ze svého stadionu bod za remízu 1:1. V minulém kole svěřenci Jima Jefferiese brali proti Hibernianu všechny tři body, když na Rugby Parku zvítězili těsně 2:1. Jefferiesovi bude zřejmě v dnešním zápase scházet Danny Invincibile. Australský záložník chyběl už i v minulém vítězném utkání kvůli potížím se stehenním svalem. Na seznamu zraněných jsou ještě Frazer Wright, Simon Ford a Eric Skora, jenž mají stejný problém jako Invincibile. Grant Murray lečí zraněné koleno a Rhian Dodds má problémy s kyčlí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.15 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Souboj domácího Motherwellu s Dundee United bude soubojem dvou sousedících celků v tabulce. Motherwell je o pouhé tři body výše a očekává se tedy vyrovnaný souboj o třetí příčku tabulky.

Motherwell byl ve velké formě a prodral se až na přední pozice Premier League, v poslední době ale začal nečekaně klopýtat. Nejprve to byla prohra 0:3 s Falkirkem a tento týden další třígólový příděl na stadionu Rangers. Motherwell si odvezl porážku 1:3, přesto se stále drží na skvělé třetí pozici v tabulce. Kouč Motherwellu Marc McGhee stále důvěřuje svým hráčům, že se dokáží dostat do poháru UEFA, poprvé po dlouhých 13 letech. "Tohle je velmi důležitý zápas, pokud uspějeme, odskočíme United už na šest bodů a budeme mít do jarní části sezóny dobrý náskok. Bude to jeden z rozhodujících zápasů roku a pokud vyhrajeme, věřím že třetí místo už nepustíme," dodal manažer Marc McGhee.

Dundee United se přes Vánoce také příliš nepředvedli a po porážce Celticem a hlavně překvapivé prohře s Gretnou, jsou stále o tři body pozadu za svým rivalem z Motherwellu. Obránce Dundee Darren Dods uznává velmi dobré složení soupeřovi sestavy. Podle jeho slov je Ross McCormack jasným adeptem pro zisk trofeje nejlepšího mladého skotského hráče roku. Jedenadvacetiletý mladík na sebe v poslední době výrazně upozornil skvělými výkony a Dods ho vidí jako budoucnost skotské reprezentace. Přitom McCormack byl v jeho bývalém klubu Rangers považován za nadbytečného a musel odejít. Nový domov si našel právě v Motherwellu. "Motherwell má velmi dobré období a jejich útočník McCormack je pro ně nepostradatelný. Řekl bych že je jedním z favoritů na cenu pro mladého hráče roku," řekl o svém soupeři Dods.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Aberdeen, který se nachází v půlce tabulky skotské nejvyšší soutěže, přijede na St. Mirren Park. Domácí tým stále hájí předposlední pozici, ale před poslední Gretnou má bezpečný náskok devíti bodů.

St. Mirren se díky středeční výhře 1:0 na půdě Hearts of Midlothian oddálil sestupové příčce už na devět bodů. Manažer Gus MacPherson se bude muset obejít bez potrestaného Hughe Murrayho, který si odpykává dvou-zápasový trest. Fanoušky svou hrou nebude moct potěšit ani Will Haining, který má problémy se stehenním svalem. Mimo hru jsou také Stephen O'Donnell a Richard Brittain. Oba mají potíže s kotníkem. A hrající trenér Andy Millen laboruje s prstem u nohy a na hřišti se také neobjeví.

Poslední zápas příznivce Aberdeenu určitě nepotěšil. Ze stadionu poslední Gretny si svěřenci Jimmyho Calderwooda odvezli pouze jeden bod za remízu 1:1. Poslední vzájemný zápas se St. Mirrenem, který se hrál 7. října na Pittodrie stadionu, vyzněl pro Aberdeen jednoznačně 4:0. Calderwood bude moct v zápase přivítat dva klíčové záložníky Scotta Severina a Chrise Clarka. Oba chyběli ve středečním zápase proti Gretně. Severin měl problémy s kotníkem a Clarka sklátila viróza. "Scott i Chris jsou pro nás důležití hráči a je dobré, že jsou zpět. Když jsou ve formě, jsou ve středu hřiště hodně dobří," komentoval návrat svých opor Calderwood. Zranění jsou ale stále Darren Mackie, Michael Hart, Andrew Considine, Jackie McNamara a Zander Diamond.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.25 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC19124348:1740
2.Rangers FC17122341:1538
3.Motherwell FC19102725:2232
4.Dundee United1992825:2229
5.Hibernian Edinburgh1977527:2428
6.Aberdeen FC1975726:2926
7.Falkirk FC1974831:3425
8.Inverness Caledonian Thistle19811025:3325
9.Kilmarnock FC1956821:2721
10.Hearts of Midlothian1955929:3320
11.St. Mirren FC1854911:2919
12.Gretna FC18241216:4010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele