Skotská Premier League preview - 19. kolo

26.12.2007, 09:59
Previews
Na druhý svátek vánoční si skotská Premier League připravila dalších šest zápasů. Od čtyř hodin vypukne pět zápasů vetně souboje druhých Rangers se třetím Motherwellem a kolo zakončí o hodinu později duel prozatímního lídra Celtiku s čtvrtým Dundee United.
Falkirk FC - Inverness Caledonian Thistle  (středa 16:00)
Na Falkirk Stadionu bude na druhý svátek vánoční k vidění souboj sedmého a osmého týmu skotské nejvyšší soutěže. Domácí Falkirk přivítá o příčku výše postavený Inverness.

Manažer domácích John Hughes má stále v paměti porážku 2:4 z Caledonian Stadionu a v tomto "odvetném utkání" bude postrádat potrestaného Darrena Barra. Na trávníku by se mohl objevit mladík Brian Allison nebo velká naděje Falkirku Gerard Aafjes, který nenastoupil k minulému utkání v Motherwellu. Další změny v sestavě jsou po posledním povedeném zápasu velmi nepravděpodobné, zvlášť když Caledonian vyhráli posledních pět zápasů. "Inverness teď vyloženě letí vzhůru, to je pravda. A řekl jsem, že toto jenom dokazuje, jací jsou ve Skotsku dobří trenéři," prohlásil Hughes.

Díky této pěti-zápasové šňůře vítězství proplouvá hostující tým tiše vzhůru tabulkou. Caley si dokázali poradit třeba s Hibernian nebo dokonce i s Celtikem. Inverness má po středeční zápas soupisku kompletní. Do utkání by měl zasáhnout i Dennis Wyness, který se zotavil ze zranění stehenního svalu. Na hrací ploše se bude moct objevit i David Proctor, jenž si odpykal jednozápasový trest.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Gretna FC - Aberdeen FC  (středa 16:00)
Poslední Gretna přivítá v tento sváteční den na svém stadionu šestý Aberdeen. Domácí jsou sice na samotném dnu tabulky skotské ligy, ale z posledního utkání si překvapivě odvezli plný počet bodů. O víkendu si gretenští fotbalisté nečekaně odnesli cenný skalp z Tannadice Parku. Místní Dundee United zde zdolali 3:0. Tento zápas jistě zvedl morálku v týmu a hlavně hráče přesvědčil, že s týmy z první skotské ligy se hrát dá a manažer domácích Davie Irons bude tak chtít vyvinout tlak na St. Mirren a Kilmarnock, kteří se v tabulce nacházejí hned před nováčkem soutěže. Soupiska Gretny je téměř kompletní. Jediným hráčem, kterého bude Irons postrádat bude Martin Canning, který má dlouhodobé problémy s kolenem.

Aberdeen v neděli získal důležitý bod v souboji proti Rangers a dnes na Raydale Parku určitě nebude chtít zaváhat. Marodka hráčů hostí je mnohem větší než na domácí straně. Do zápasu nezasáhne kvůli potížím s kotníkem kapitán Scott Severin. Stejný problém trápí i Andrewa Considinea. Fit nejsou ani Jackie McNamara, Darren Mackie a Jeffrey de Visscher. Aberdeen jsou venku mnohem slabší než na domácím hřišti. Poslední tři venkovní porážky utrpěli v Hearts, Motherwellu a na Celtic Parku. "Vždycky jsem říkal, že naše domácí forma bude rozhodovat o tom, jak budeme úspěšní. Ale následujících pět ze šesti zápasů budeme hrát na hřištích soupeřů, a tak je proto čas, abychom se s naší špatnou formou rozloučili a začali vyhrávat i venku," řekl Jimmy Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.80 - 3.40 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hearts of Midlothian - St. Mirren FC  (středa 16:00)
Hearts stále drží nelichotivou sérii pěti utkání bez výhry a propadá se tabulkou, momentálně je na deváté příčce. Proti nim tentokrát stojí St. Mirren, předposlední klub ligové tabulky, který má sérii bez výhry ještě o jeden zápas delší.

Ani jeden ze soupeřů nehraje v této sezóně moc přesvědčivě, ale následující zápas by mohl být pro vítězný tým odrazovým můstkem k lepším výkonům. Kapitán Hearts Christophe Berra nabádá své spoluhráče, aby se semkli a zvedli tým ze špatné situace. Hearts se nepodařil ani domácí zápas s Invernessem, ve kterém podlehli 2:3. "Nemyslím si, že jsme v posledních dvou měsících hráli vyloženě špatně, bohužel jsme ale dělali moc chyb, které nás stály body. Proti Invernessu jsme se zvedli, naneštěstí jsme ale dostali branku hned z první akce. Jediná cesta, jak se z toho dostat ven, je tvrdá práce," řekl Berr.

Šéf St. Mirrenu Gus MacPherson nutí své svěřence podat stejný výkon v obraně jako v utkání s Kilmarnockem, kde uhráli bezbrankovou remízu. MacPherson byl po zápase s Kilmarnockem nadšený a doufá, že dobrou náladu bude mít i po tomto zápase. "Proti Kilmarnocku jsme předvedli dobrý výkon, hlavně v defenzivě jsme hráli bezchybně a stejný výkon musíme předvést i na Tynecastlu."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Hibernian Edinburgh  (středa 16:00)
Kilmarnock své fanoušky v poslední době asi moc nepotěšil, sice už dva zápasy neprohrál, přesto remízou s poslední Gretnou a předposledním St. Mirrenem, se určitě nechlubí. Jeho soupeř Hibernian je na tom o něco lépe, drží se na páté pozici v tabulce, příliš moc bodů ale také v posledních kolech neposbíral.

Manažer Kilmarnocku Jim Jefferies hledá východisko z herní krize svého týmu, která trvá už sedm zápasů. Jeho svěřenci nedokázali zvítězit ani v minulém zápase se St. Mirrenem, kde uhráli remízu 0:0. "Ve dvou posledních zápasech jsme měli zvítězit, bohužel nestalo se, přesto věřím, že se situace pomalu obrací k lepšímu," řekl Jefferies, jehož tým se propadl až na desátou pozici.

Na druhé straně se manažer Hibernianu Tommy Craig snaží dostat ze svých svěřenců maximum, které v minulých kolech ze sebe rozhodně nevydali. Hibs se propadli na páté místo, přesto mají stále velkou šanci hrát evropské poháry. "V minulých kolech jsme se o něco zlepšili, ještě jsme sice nevyhráli, ale zápasy s Falkirkem a Celtikem naznačují zlepšení naší formy. Je zajímavé, jak je liga vyrovnaná. Několik týdnů předtím Gordon Strachan a Walter Smith prohlašovali, jak všem hodlají utéct, ale mezery mezi týmy na špici tabulky nejsou tak velké," podotkl.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (středa 16:00)
Motherwell přijíždí na půdu těžkého soupeře Rangers FC, kterému se v lize poslední dobou daří a má velkou šanci dostat se na první příčku. Oba soupeře od sebe v tabulce dělí jen tři body, mělo by to tedy být hodně vyrovnané utkání. Spanilá jízda Motherwellu bez porážky ale nečekaně skončila v minulém ligovém kole, kdy podlehl na svém hřišti Falkirku.

Manažer domácích Walter Smith slibuje fanouškům glasgowského klubu výhru, jeho Rangers se totiž snaží srazit Celtic z čela tabulky. Smith věří svým hráčům, že tento rok už dokáží získat titul. "Celtic je náš největší soupeř, poslední dva roky vyhrál titul. Nemůžeme si být jistí, zda na titul také máme a vydržíme v nastoleném tempu celou sezónu, ale já svému týmu věřím, že to dokáže." Trenér soupeře Marc McGhee je navzdory sobotní prohře 0:3 s Falkirkem v dobré náladě, zároveň ale varuje své svěřence před sebeuspokojením.

Smith vidí, že McGhee je ve stejné pozici jako on a není si jistý, zda jeho tým vydrží ve stejné formě až do konce sezóny. "Před začátkem sezony všichni pasovali Motherwell narozdíl od nás do jiných pater tabulky, ale teď je všichni tlačí na příčky evropských pohárů." Pod bývalým šéfem Mauricem Malpasem se Motherwell pohyboval v pásmu sestupu, angažováním Marca McGheeho se ale všechno otočilo k lepšímu, pro Motherwell to byl mistrovský kousek. Smith utratil přes 10 miliónu liber, to Motherwell se soustředil spíše na zisk dobrého manažera. To se mu povedlo skvěle, McGhee byl dokonce požádán o vedení reprezentace Skotska.

"Myslím si, že Motherwell je největším překvapením roku a bude to pro nás určitě velmi těžký zápas," ví Smith. Rangers v posledním ligovém kole remizovali v Aberdeenu 1:1 a McGhee už má na ně naplánovanou taktiku. "Zápas na Ibroxu je vždy obtížný a musíme ze sebe vydat vše, abychom jim mohli konkurovat. Musíme do toho jít naplno a nenechat Rangers hrát."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Celtic FC  (středa 17:00)
Určitě zajímavý duel uvidí fanoušci dnes na Tannadice Parku. Čtvrté Dundee bude hostit první, ale v poslední době ne příliš dobře hrající Celtic, který sice ligu vede, ale má o dva zápasy více než Rangers.

Manažer domácích Graig Levein může opět zařadit na soupisku Lee Wilkieho, kterému vypršel trest. Vysoký obránce si odpykával dvouzápasovou stopku a nyní by měl zacelit díru v obraně United. Levein nezaevidoval žádná nová zranění. Mimo hru ovšem stále zůstávají Christian Kalvenes, který má problémy se stehenním svalem, Lukasz Zaluska, jenž má potíže s nohou a Keith Watson, toho trápí zraněné koleno. Poslední vzájemné měření sil s Celtikem, které proběhlo na Celtic Parku, Dundee nezvládlo a odvezlo si prohru 0:3.

Poslední dva zápasy, víkendovou remízu s Hibernianem a předtím prohru na půdě Invernessu, fanoušci Celtiku asi těžko kousali. Pokud chtějí fotbalisté skotského mistra bojovat o titul, měli by začít podávat mnohem lepší a stabilnější výkony. Ztráta bodů z dnešního utkání by byla už opravdu kritická, neboť kdyby Rangers svůj dnešní zápas vyhráli a do vítězného konce dovedli i svá dvě odložená utkání, pak by rozdíl mezi zelenobílými a Jezdci byl skutečně hrozivý. Manažer Gordon Strachan připustil, že už neví, co má udělat, aby se jednotlivý hráči vyhnuli chybám, které stáli glasgowský tým o víkendu body. Navzdory postupu do nejlepší šestnáctky Ligy mistrů získal Celtic v posledních pěti zápasech Clydesdale Bank Premier League pouze šest bodů. Strachan, který chtěl do klubu dostat útočníka Evertonu Jamese McFaddena, ale jeho nabídka na hostování byla klubem z Goodison Parku o tomto víkendu zamítnuta, řekl: "Nehrajeme zas tak špatně, ale děláme zbytečné chyby. Budeme analyzovat obdržené branky a poté rozhodneme, jak tento problém řešit, ale individuálních chyb se prostě nezbavíte. O špatně zahraných situacích si můžeme popovídat na tréninku a vyřešit je, ale když v zápase přijdou chyby jednotlivých hráčů, nic dělat nemůžeme." Stratchan nezaznamenal v týmu žádná nová zranění. V zápase se však opět neobjeví brankář Arthur Boruc. Polák se stále zotavuje z operace kolene. Trojce obránců – Mark Wilson, Jean-Joel Perrier-Doumbe a John Kennedy zůstávají, stejně jako Japonec Shunsuke Nakamura, stále mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.60 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC18114346:1737
2.Rangers FC16112338:1435
3.Motherwell FC18102624:1932
4.Dundee United1892725:2029
5.Hibernian Edinburgh1877426:2228
6.Aberdeen FC1874725:2825
7.Inverness Caledonian Thistle1881925:3225
8.Falkirk FC1864830:3422
9.Hearts of Midlothian1855829:3220
10.Kilmarnock FC1846819:2618
11.St. Mirren FC1744910:2916
12.Gretna FC17231215:399

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak snad Celtic bude brát tři body,Rangers už mu dýchají na záda.

Reagovat
smazaný uživatel

Youll never walk alone!!! Celtic!!!!! Věřím v další titul.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele